Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı ve şiddet içerikli paylaşımlar nedeniyle Twitter hakkında soruşturma başlattı. AB, Twitter'da şiddet içeren yasa dışı içerik ve dezenformasyonun yayıldığını ve bu tür içeriklerin uyarılara rağmen kaldırılmadığını belirtti. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlar ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını açıkladı. Ancak AB, bu açıklamanın yeterli olmadığını belirtti ve Twitter hakkında soruşturma başlattı.
13 Ekim 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığı'na saldırıya yönelik şüphelerini ifade etmesi üzerine Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurdu. Mahiroğlu, Halk TV'nin demokrasinin yerleşmesi için çok sesliliğe büyük önem verdiğini, ancak Arslan'ın sözlerinin Halk TV'nin duruş ve bakışının sınırlarını aştığını belirtti.
3 Ekim 2023

İstanbul Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı'na yapılan bombalı saldırı hakkında şüphelerini dile getiren gazeteci Ayşenur Arslan hakkında soruşturma başlattı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Arslan'ın yorumları nedeniyle Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sözlerinin 'talihsiz' olduğunu savunarak 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurmuştu.
3 Ekim 2023

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat için Anadolu 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararı verildi. Polat, itiraz edilmezse tutuksuz yargılanacak. Dilan ve Engin Polat çifti dahil 24 şüpheli, sahte fatura düzenleyerek 200 milyon lira para akladıkları iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında 27 şirkete kayyum atanmış ve birçok kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.
19 Ağustos 2024

Discord platformunda çocuklara yönelik tehdit, şantaj ve cinsel istismar iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, 18 yaşındaki T.D. tutuklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyada paylaşılan videonun kurgu olduğunu belirtti. T.D., yanıltıcı bilgi yaymak ve kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek gibi suçlamalarla tutuklandı. Discord'a Türkiye'den erişim, çocukların cinsel istismarı suçlamasıyla engellendi.
9 Ekim 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar'ın adliyede dönen rüşvet çarkına ilişkin HSK'ye dilekçe gönderdiği biliniyordu. Dilekçede, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia ediliyordu. Tunç, konunun yakından takip edildiğini ve gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını belirtti.
16 Ekim 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kendisinin Twitter mesajlarını engelleme girişimine karşı çıkarak, tecrit uygulamalarının kaldırılması çağrısında bulundu. Demirtaş, cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla mesajlarını Twitter üzerinden paylaşmaya devam ediyor. Adalet Bakanı Bozdağ, Demirtaş'ın mesajlarını engellemek için uluslararası örnekleri incelediklerini belirtti. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da benzer bir tepki göstererek, hükümetin korkularını dile getirdi.
11 Ocak 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

Esenyurt'ta bir tekel bayisinde iki kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yayın yasağı getirildi. Büyükçekmece 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği, olayla ilgili hazırlık soruşturması sonuçlanıncaya kadar kamu güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması gerekçeleriyle yazılı, görsel ve internet ortamında faaliyet gösteren medyada, sosyal medya ile her türlü haber, röportaj, eleştiri gibi yayınların yasaklanmasına hükmetti. Olayın ardından yapılan çalışmada şüphelilerden M.Ö, polis ekiplerince gözaltına alındı.
31 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları için hazırlanan yasal düzenlemenin taslağının AKP Meclis grubuna gönderildiğini açıkladı. Tunç, yasa tasarısının Tarım ve Orman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Adalet bakanlıklarının ortak çalışması sonucu hazırlandığını belirtti. Hayvanları koruma konusunda kararlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Tunç, hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaların artırıldığını ve hayvan tanımlarının netleştirildiğini ifade etti. Ayrıca, insan sağlığını tehdit eden durumların da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
29 Mayıs 2024

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremleri sonrasında sosyal medyada paylaşılan ve polislerin hırsız ve yağmacılara işkence yaptığına dair görüntülerin gerçekliğinin yetkili savcılıklarca araştırılması gerektiğini ifade etti. Türkdoğan, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına uğramadığını vurgulayarak, görüntülerdeki kişilerin tespit edilip soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin cezasızlık politikasından cesaret alan güvenlik görevlilerinin işkence suçuna karıştığını ve bu durumun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Türkdoğan, işkence görüntülerinin sosyal medyada dolaşmasına rağmen yetkililerin harekete geçmediğini eleştirdi ve bu durumun Türkiye'deki cezasızlık sorununu gösterdiğini belirtti.
12 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Halk TV hakkında başlattığı inceleme ve kendisi hakkındaki ifadelerine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülmesinin kabul edilemez olduğunu belirtmişti. Demirtaş ise kendisinin örgüt üyeliğinden hüküm giymediğini ve haksız yere suçlandığını ifade ederek Şahin'e sert sözlerle karşılık verdi.
18 Mart 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini hedef gösteren haberler yaptıkları iddiasıyla A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB, bu haberlerin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti. AYM'nin Gezi Parkı davasında hüküm giyen Can Atalay'ın bireysel başvurusu üzerine verdiği karar sonrası yaşanan süreçte, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay'ı desteklemesi medya tarafından da tartışma konusu olmuştu.
13 Kasım 2023

Fransa'da bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonucu başlayan protestolar devam ederken, İstanbul Başsavcılığı bu olayların Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili sosyal medyada yapılan provokatif paylaşımlar üzerine soruşturma açtı. Soruşturma, bu paylaşımların halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, yanıltıcı ve gerçek dışı bilgi yayma, kamu düzenini ve barışını bozma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle başlatıldı. Emniyet güçleri, suç unsuru taşıyan sosyal medya hesaplarının tespiti için harekete geçirildi.
2 Temmuz 2023

Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek, 'suç gelirlerini aklama' iddiasıyla tutuklandı. İki kardeş ve bir diğer şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlik sorguları sonucunda tutuklama kararı verildi. Soruşturma, daha önce bir suç örgütüne yönelik 'nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasının devamı niteliğinde ve bu örgütün mağdurları dolandırdığı belirlendi.
16 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar sebebiyle CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Dağ gözaltına alındı. Dağ'a, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkın kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, 2012 yılında Erdoğan'ın bir öğrenciye söylediği sözlerin yer aldığı video da delil olarak dosyaya eklendi. Dağ, ifade verdikten sonra yurtdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı.
11 Şubat 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'yüksek karlı gizli fon' vaadiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık davası hakkında yorum yaptı. Erdoğan, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve hukuksuzluk yapanların cezalarını çekeceğini belirtti. Vatandaşları bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı ve yargının konuyla ilgili gerekli araştırmaları yaptığını ifade etti. Ayrıca, devletin bu tür olayların peşinde olduğunu ve yargının ideal kararları vereceğine inandığını söyledi.
2 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojinin ve dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirtti. Erdoğan, sosyal medya ve oyun platformlarının gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve ırkçılık gibi tehlikeleri körüklediğini vurguladı. Ayrıca, dijital dünyanın denetimsiz yapısının pek çok tehdidi beraberinde getirdiğini ve çocukların ruh ve beden sağlığının her türlü hesabın üzerinde olduğunu ifade etti. Erdoğan, çocukların çevrimiçi mahremiyetini korumak için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.
6 Eylül 2024
İşaretlediklerim