Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), evrenin temel yapı taşlarını oluşturan gizli hayalet parçacıkları keşfetmeyi amaçlayan 10 yıllık bir proje başlattı. Bu proje kapsamında, 'Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı' adı verilen çok hassas bir süper çarpıştırıcı inşa ediliyor. Bu yeni cihaz, bilim insanlarının Büyük Patlama koşullarını yeniden yaratmalarına ve evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına olanak tanıyacak. CERN'de kıdemli fizikçi Dr. Richard Jacobsson, bu projenin evrenin yaratılışı hakkındaki düşünceleri yeniden tanımlayabileceğini belirtti.
26 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, California'nın Los Angeles kentinde düzenlenen bir programda, silahlı şiddeti önleme çabaları hakkında konuştu. Ocak ayında Monterey Park'ta gerçekleşen ve birçok kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı anarak, Asyalı Amerikalılara yönelik artan nefret suçlarına dikkat çekti. Yeni bir kararname imzaladığını ve kongreye silah satışları için daha kapsamlı sabıka kaydı kontrolü ve üreticilerin sorumluluk muafiyetinin kaldırılması çağrısında bulunduğunu belirtti. Ayrıca, 2024 yılı mali bütçesinin ruh sağlığı hizmetlerine erişim ve şiddetten etkilenenlere mali destek içerdiğini ve Cumhuriyetçilerin bu bütçeyi desteklemesi gerektiğini vurguladı.
15 Mart 2023

Alman silah üreticisi Rheinmetall, Alman ordusundan 8,5 milyar avroluk bir sipariş aldığını açıkladı. Bu sipariş, şirket tarihindeki en büyük sipariş olarak kaydedildi. Siparişin amacı, Bundeswehr ve müttefiklerinin stoklarını yenilemek ve Ukrayna'ya savunma kampanyasında destek sağlamak olarak belirtildi. Teslimatın gelecek yıl başlaması planlanıyor ve şirket, 2026 yılı için 13-14 milyar avro satış geliri hedefliyor.
21 Haziran 2024

ABD, Rus güçlerine karşı savaşan Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı aldı. Misket bombaları, patladığında çok sayıda küçük bombacık saçarak geniş bir alana zarar verebilen ve sivil ölümlere yol açabilen silahlardır. Oslo Sözleşmesi bu tür silahların kullanımını yasaklamaktadır. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın cephanesinin tükenmekte olduğunu belirterek bu kararı savundu. ABD'nin müttefikleri ve insan hakları grupları ise bu karara tepki gösterdi.
9 Temmuz 2023

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

Intel'in kurucularından ve bilgisayar teknolojileriyle ilgili önemli bir öngörüsü olan 'Moore Yasası' ile tanınan Gordon Moore 94 yaşında hayatını kaybetti. Intel, Moore'un vefatını sosyal medya üzerinden duyurdu ve onun bir vizyoner olduğunu belirtti. Moore, 1965 yılında yaptığı öngörüyle, bilgisayar işlemcilerindeki transistör sayısının her iki yılda bir ikiye katlanacağını öne sürmüş, bu öngörü uzun yıllar geçerliliğini korumuş ancak sonraları kuantum yasalarının etkisiyle değişmiştir.
25 Mart 2023

Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan 'Oppenheimer' filmi, Türkiye'de vizyona girdiği üçüncü haftada 1 milyon 175 bin 698 seyirciye ulaştı. Aynı hafta vizyona giren 'Barbie' filmi de 1 milyon 100 bin izleyiciyi aştı. 'Oppenheimer', 181 dakika süresiyle Christopher Nolan'ın şimdiye kadar çektiği en uzun film oldu.
8 Ağustos 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, emlak dolandırıcılığından aldığı 354,9 milyon dolarlık cezayla başa çıkmak için İncil satışına başladı. Kasım ayında Joe Biden ile yeniden başkanlık için yarışacak olan Trump, bağış kampanyasından beklediği desteği alamayınca, seçmenlerini 'Kutsal Cuma' ve 'Paskalya' bayramları vesilesiyle İncil satın almaya çağırdı. Trump, Truth Social hesabında paylaştığı bir videoda, İncil'in kendisinin en sevdiği kitap olduğunu belirterek, Amerikalıların evlerinde bir İncil bulundurmasının önemini vurguladı.
27 Mart 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg'e 'tavuk' dedi. Bu, Musk'ın Zuckerberg'e meydan okuduğu ve bir dövüş düzenlemeyi önerdiği tartışmanın bir parçası. Musk, dövüşün Meta ve 'X' adlı yeni platformda yayınlanacağını ve İtalya'da düzenleneceğini belirtti. Zuckerberg ise Musk'ın sürekli bahane bulduğunu ve ciddi olmadığını iddia etti.
14 Ağustos 2023

Facebook'un üst şirketi Meta, daha önce 11 binden fazla kişiyi işten çıkardıktan sonra, bu hafta binlerce kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu karar mali hedeflerle ilişkilendiriliyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Amazon ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
7 Mart 2023

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin radyoaktif atık suyunun okyanusa boşaltılmasına destek verdiğini belirtti. Emanuel, 31 Ağustos'ta Fukuşima'yı ziyaret edeceğini ve boşaltma kararına destek göstermek için orada balık yiyeceğini söyledi. Emanuel, Japonya'nın tahliye planının tamamen şeffaf ve bilimsel verilerle desteklendiğini savundu. Ayrıca, Çin'i kendi nükleer atıkları konusunda pervasız olmakla suçladı.
24 Ağustos 2023

Japon yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kenzaburo Oe 88 yaşında vefat etti. Edebiyat kariyerine 1957'de başlayan ve 1994'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Oe, aynı zamanda sosyal ve siyasi aktivist olarak da tanınıyordu. Savaş ve nükleer silahların tehlikelerine dikkat çeken eserler yazmış, Japonya'nın barışçıl anayasasını savunmuş ve nükleer enerjiye karşı çıkmıştır. Oe, Japonya'nın en ünlü modern edebiyatçılarından biri olarak kabul ediliyor ve 'Kişisel bir Sorun' ile 'Sessiz Çığlık' gibi önemli eserlere imza atmıştır.
13 Mart 2023

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

Bitcoin, Ekim 2023'te 28 bin doların altında işlem görürken, yılı 42 bin 141 dolarla kapatmış ve Ocak ayında ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesiyle 48 bin 700 dolara kadar yükselmişti. Ancak, Fed'in faiz oranlarını sabit tutma kararı ve indirim sinyali vermesinin ardından Bitcoin'in değeri dalgalanmaya başladı. Son dönemde 73 bin 800 dolar seviyesine ulaşarak rekor kıran Bitcoin, son üç günde 6 bin dolar değer kaybederek 67 bin 480 dolar seviyesine geriledi.
15 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'manyak o.... çocuğu' diyerek küfretti. Biden, konuşmasında sürekli nükleer çatışma endişesine ve asıl varoluşsal tehdidin iklim değişikliği olduğuna değindi. Reuters'ın aktardığına göre, Biden'ın bu ifadeleri büyük yankı uyandırdı.
22 Şubat 2024

Ünlü moda tasarımcısı Karl Lagerfeld'in Paris, Saint-Thomas s'Aquin bölgesinde Seine nehrine bakan ve 17'nci yüzyıldan kalma bir binada yer alan dairesi, liste fiyatının iki katından biraz fazla, 10,8 milyon dolara satıldı. Lagerfeld, ölümünden önce on yıl boyunca bu dairede yaşamış ve mekanı fütüristik bir tarzda yeniden tasarlamıştır. Dairenin dekorasyonunda kullanılan sanat eserleri ve mobilyalar Sotheby's tarafından açık artırmada satıldı. Satışla ilgili detaylar noter tarafından duyuruldu ancak alıcının kimliği açıklanmadı.
30 Mart 2024

Christopher Nolan'ın yönettiği ve Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan 'Oppenheimer' filmi, IMAX salonlarında yeniden vizyona girecek. Film, vizyona girdiği 21 Temmuz'dan itibaren dünya genelinde toplam 947 milyon dolar kazandı. Cillian Murphy, Robert Downey Jr. ve Matt Damon'ın başrollerinde olduğu film, IMAX formatında yeniden izleyiciyle buluşacak. Film, cuma gününden itibaren altı IMAX 70 mm salonları da dahil olmak üzere seçili ekranlarda yalnızca bir hafta gösterilecek.
1 Kasım 2023

Amerikalı yazarlar George RR Martin ve John Grisham, ChatGPT'nin sahibi olan OpenAI şirketine telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı. Yazarlar, kitaplarının izinsiz bir şekilde, sistemi geliştirmek için veri olarak kullanıldığını iddia etti. OpenAI, yazarların telif haklarına saygılı olduklarını belirtti. Dava, yazarların temsil edildiği meslek örgütü Authors Guild tarafından New York'taki federal mahkemeye taşındı.
21 Eylül 2023

Bitcoin, Ekim 2023'te 28 bin doların altında bir değerle başladığı yılı 42 bin 141 dolarla kapatmış ve Ocak ayında ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesiyle 48 bin 700 dolara kadar yükselmişti. Ancak, Federal Rezerv'in (Fed) faiz oranlarını sabit tutma kararı ve indirim sinyali vermesinin ardından Bitcoin'in değeri dalgalanmaya başlamıştı. Beş hafta önce 50 bin doları geçen Bitcoin, beş gün önce 73 bin 800 dolar seviyesine ulaşarak rekor kırmış, ancak sonrasında sert bir düşüşle 63 bin 600 dolara gerilemiştir.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim