ABD merkezli çip üreticisi Intel, Almanya'da kurmayı planladığı çip fabrikası için Alman hükümeti ile 10 milyar avroluk sübvansiyon konusunda anlaşmaya vardı. 'Magdeburg Projesi' olarak adlandırılan bu yatırımın maliyeti başlangıçta 17 milyar avro olarak hesaplanmışken, sonradan 30 milyar avroya çıktı. Intel, Avrupa'da zaten İrlanda ve Fransa'da tesislere sahipken, Polonya'da da yeni bir çip fabrikası kuracağını duyurdu.
19 Haziran 2023

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri, Amazon'u geçerek 1,78 trilyon dolara ulaştı. Nvidia'nın hisseleri, 2024'ün başından bu yana yüzde 46'ya yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli dördüncü şirketi haline gelirken, Amazon beşinci sıraya geriledi. En değerli üç şirket sırasıyla Microsoft, Apple ve Alphabet olarak belirlendi.
14 Şubat 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile aralarındaki kavganın canlı yayınlanacağını duyurdu. Bu kavga, Musk'ın Zuckerberg'e 'Threads' adı verilen 'Twitter alternatifi, metin tabanlı bir platform kuracağı'na dair haberlerin ardından başlamıştı. Zuckerberg, Musk'ın 'kafes dövüşü' teklifini kabul etmişti. Musk, kavganın Twitter'da canlı yayınlanacağını ve tüm gelirin savaş gazilerine bağışlanacağını belirtti.
6 Ağustos 2023

ABD'de yürütülen bir operasyon kapsamında, Türkiye'den çalındığı belirlenen ve 5 milyon dolar değer biçilen bir bronz büstün Türkiye'ye iade edileceği açıklandı. Eser, yaklaşık 60 yıl boyunca Worcester Sanat Müzesi'nde sergilendi. Müze, eseri 1966'da Güneydoğu Anadolu'da bulunduğu belirtilen bir satıcıdan satın almıştı. Ancak savcılığın araştırması sonucunda eserin çalıntı olduğu ve yasa dışı yollarla ABD'ye sokulduğu belirlendi.
5 Eylül 2023

Karikatürist Musa Kart, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Nazi lideri Adolf Hitler ile birlikte çizdi. Bu karikatür, İsrail'in Refah'ta sivillere yönelik bombalı saldırılarının ardından geldi. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in saldırılarını durdurmasını istemiş, ancak İsrail bu karara uymamıştı. Saldırılarda en az 45 Filistinli hayatını kaybetmişti.
28 Mayıs 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, dolandırıcılıktan aldığı 355 milyon dolarlık ceza ve sosyal medya şirketi Truth Social'ın değer kaybı nedeniyle servetinde büyük bir düşüş yaşadı. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne girebilmek için gerekli olan 5,8 milyar dolarlık servet sınırının altına düşen Trump, şu anda 4,8 milyar dolarlık servetiyle Forbes'in zenginler listesinde yer alıyor. Birkaç gün önce Bloomberg endeksinde ilk 300 içinde olan Trump, şimdi dünya sıralamasında 659'uncu sırada.
10 Nisan 2024

Tesla CEO'su Elon Musk tarafından 'radikal' olarak nitelendirilen elektrikli pikap modeli Cybertruck'ın satışları perşembe günü başlayacak. 2019'da lanse edildiğinde belirtilen fiyatın neredeyse iki katı olan 60 bin 990 dolardan satışa çıkması beklenen araç, Tesla'nın yaklaşık dört yıldır piyasaya sürdüğü ilk yeni modeldir. Musk, Cybertruck'ın tasarımının kısmen 1977 yapımı James Bond filmi 'The Spy Who Loved Me'deki bir araçtan esinlendiğini belirtti. Tesla'nın web sitesine göre, 'Cyberbeast' adlı en yüksek performanslı varyantın ve bir diğer türünün fiyatları sırasıyla yaklaşık 100 bin dolar ve 80 bin dolar olacak ve bunlar önümüzdeki yıl satışa sunulacak.
1 Aralık 2023

Türk sanatçı Refik Anadol, sanat ile mühendislik arasındaki sınırları bulanıklaştıran eserleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor. Yapay zeka kullanımıyla çağdaş sanat dünyasında önemli bir isim haline gelen Anadol, The Economist dergisinde övgüyle anıldı. Anadol'un eserleri, New York'taki Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından satın alındı ve Londra, Barcelona gibi şehirlerde önemli sergiler açtı. Eleştirilere rağmen, Anadol'un sanatının çağdaş sanat dünyasında daha fazla yer bulacağı belirtiliyor.
27 Şubat 2024

Bitcoin, Ekim 2023'te 28 bin doların altında bir değerle başladığı yılı 42 bin 141 dolarla kapatmış ve ardından değer kazanmaya devam etmiştir. ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesiyle Ocak ayında 48 bin 700 dolara ulaşan Bitcoin, Fed'in faiz oranlarını sabit tutma kararı ve indirim sinyali vermesinin ardından dalgalanmalar yaşamıştır. Son dört haftada değerini artırarak 50 bin doları geçen Bitcoin, son iki haftada ani bir yükselişle 71 bin 246 dolar seviyesine ulaşmıştır.
11 Mart 2024

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink, beyin çipi yerleştirilen Noland Arbaugh isimli hastanın düşünce yoluyla satranç oynadığını duyurdu. Arbaugh, sekiz yıl önce geçirdiği bir kaza sonucu elleri ve ayakları felçli kalmıştı. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresinden insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
21 Mart 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi olan Hollandalı Heineken şirketinin yüzde 3,8 hissesini 902 milyon dolara satın aldı. Gates, bu hisseleri bireysel olarak ve Bill ve Melinda Gates Vakfı aracılığıyla edindi. Satın alınan hisseler daha önce Meksikalı perakende ve içecek şirketi FEMSA'ya aitti. Gates daha önce bir Reddit kullanıcısına sıkı bir bira içicisi olmadığını belirtmişti.
23 Şubat 2023

Türk hızlı teslimat şirketi Getir, Alman rakibi Flink'i satın almak için görüşmelerde bulunuyor. Financial Times'ın haberine göre, her iki şirketin kaynakları görüşmelerin sürdüğünü ancak anlaşmanın kesinleşip kesinleşmeyeceğinin belirsiz olduğunu ifade ediyor. Flink, artan faiz oranları ve durgunluk riski nedeniyle yatırımcıların ilgisini kaybeden bağımsız market dağıtım gruplarından biri olarak öne çıkıyor ve yaklaşık 100 milyon dolarlık fon sağlamak için değerlemesini bir milyar doların üzerinde tutmaya çalışıyor. Getir, daha önce Aralık 2022'de başka bir Alman şirketi Gorillas'ı 1,2 milyar dolara satın almıştı.
1 Mayıs 2023

Almanya'nın Castrop Rauxel kentinde, siyanür ve risin gibi kimyasal maddeler temin ederek kimyasal saldırı planladığı iddia edilen 32 yaşındaki İranlı bir şüpheli ve yanındaki bir kişi gözaltına alındı. Düsseldorf Savcılığı'nın açıklamasına göre, sabah saatlerinde düzenlenen operasyona çok sayıda polis ve Robert Koch Enstitüsünden uzmanlar katıldı. Alman medyası, yabancı bir istihbarat servisinin Alman güvenlik makamlarını kimyasal saldırı tehlikesi konusunda uyardığını belirtti. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, ciddi bir ihbar üzerine polisin gece müdahale ettiğini ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.
8 Ocak 2023

Microsoft, yapay zeka girişimi OpenAI'ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yapmak için görüşmeler yürütüyor. Bu yatırım, OpenAI'nin değerini 29 milyar dolara çıkarabilir. Yatırım tamamlandığında Microsoft'un OpenAI'de yüzde 49 hisseye sahip olması bekleniyor. Microsoft, daha önce 2019 yılında OpenAI'ye bir milyar dolar yatırım yapmış ve şimdi Bing arama motorunu ChatGPT ile güçlendirmeyi planlıyor.
10 Ocak 2023

2023 Nobel Fizik Ödülü, 'maddedeki elektron dinamiğinin incelenmesi için attosaniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler' ile ilgili çalışmalarından dolayı Fransız-Amerikan Pierre Agostini, Macar-Avusturya asıllı Ferenc Krausz ve Fransız Anne L’Huillier'e verildi. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor. Ödüller, fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 ayrı dalda en başarılı kabul edilen isimlere veriliyor.
3 Ekim 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmaya devam ediyor ve piyasa değeri yeniden 3 trilyon doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunmakta ve bunların beşi ABD merkezli. İlk ondaki diğer şirketler arasında Microsoft, Suudi Aramco, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Berkshire Hathaway, Meta Platforms, Tesla ve TSMC yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023

ABD'nin Florida eyaletinde bir eve uzaydan düşen enkaz, evde hasara yol açtı. Aile, NASA'dan 80 bin dolar tazminat talep etti. NASA, cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atık olarak bırakılan bir kargo paletinin parçası olduğunu doğruladı. Avukat, olayın aile üzerinde yarattığı stres ve etkiler için tazminat talep ettiklerini belirtti.
24 Haziran 2024

ABD'li komedyen Sarah Silverman ve yazarlar Christopher Golden ile Richard Kadrey, yapay zeka robotlarının telif hakkıyla korunan içerikleri kullanarak fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğini iddia ederek Meta ve OpenAI'ya dava açtı. ChatGPT'nin internetteki bilgileri kullanarak sorulara yanıt verdiği ve yazarların eserlerini özetleyerek telif haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. Ayrıca Meta'nın yapay zeka modeli LLaMA'nın eğitimi için yazarların eserlerinin kullanıldığı iddia ediliyor. Bu tür davalar yapay zeka botlarına karşı açılan ilk davalar değil; daha önce de benzer dava örnekleri yaşanmıştır.
11 Temmuz 2023

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Bloomberg'in 'Milyarderler Endeksi'ne göre 200 milyar dolar net servetle dünyanın en zengin insanı oldu ve Elon Musk'ı geçti. Musk son bir yılda 31,3 milyar dolar kaybederken, Bezos 23,4 milyar dolar kazandı. Musk, Mayıs 2023'te dünyanın en zengini unvanını elde etmişti. Sıralamada Musk'ı Bernard Arnault, Mark Zuckerberg ve Bill Gates takip ediyor.
5 Mart 2024
İşaretlediklerim