HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin durumu ve kendi politik geleceği hakkında eleştirilerde bulunarak aktif politikayı bıraktığını açıkladı. Demirtaş, cumhurbaşkanlığı adaylığı talebinin reddedilmesinden bahsetti. HDP Eş Sözcüsü Ebru Günay, Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunun hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmediğini ve Demirtaş'ın bir kadın aday önerdiğini belirtti. Günay, partinin özeleştiri sürecinde olduğunu ve diyalog sorunu olmadığını ifade etti.
1 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında imzalanan yedi maddelik mutabakat metninde kendilerini rahatsız edecek bir durum olmadığını belirtti. Akşener, bu metnin Millet İttifakı'nın daha önce ortaya koyduğu mutabakat metinleriyle çelişmediğini ve Kılıçdaroğlu'nun bu tür bir anlaşma yapma yetkisine sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın Özdağ'a verileceği iddiaları hakkında konuşarak, bakanlıkların dağılımının henüz ittifak bileşenleri arasında konuşulmadığını ve seçim sonrası CHP ve İYİ Parti'nin alınan oy ve milletvekili sayısına göre görevlendirmeler yapacağını söyledi.
24 Mayıs 2023

Ayşenur Arslan, Menzil tarikatının Türkiye'deki etkisini ele alıyor ve bu konuda ciddi bir tehlike olduğunu vurguluyor. İsmail Arı'nın Menzil üzerine yazdığı araştırma kitabının kısa sürede üçüncü baskıya ulaşmasını örnek göstererek, tarikatın kadın ve erkekler üzerindeki olumsuz etkilerine ve siyasi gücüne dikkat çekiyor. Arslan, Menzil'in Türkiye'nin önemli organlarını sarmış bir kanser metaforu kullanarak, bu yapıyla mücadelenin önemini vurguluyor.
17 Şubat 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, eğitim sisteminin siyasetten arındırılması gerektiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bağımsız bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti. Yeni bir video yayınlayarak eğitimde yapmayı planladığı reformları açıkladı. Eğitim politikalarının liyakat esasına göre yönetilmesi ve siyasi müdahalelere kapalı olması gerektiğini vurguladı. Bu değişikliklerin kanunla güvence altına alınacağını söyledi.
8 Mayıs 2023

İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Koray Aydın, kendisinin ve İYİ Parti'nin itibarını zedelemek amacıyla 'Beşli Çete' temsilcisiyle görüştüğü yönünde ortaya atılan iddiaları kesin bir dille yalanladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iddiaları iftira olarak nitelendirdi ve bu iftirayı atanlar hakkında yargı süreci başlatacağını duyurdu. Ayrıca, İYİ Parti'nin 'Beşli Çete' kavramını ilk kez ortaya attığını ve iktidara gelmeleri halinde bu gruplardan hesap soracaklarını belirtti. Bu iddialar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Beşli Çete'ye yönelik eleştirileri ve İYİ Parti'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki tutumu arasında bağlantı kurulması sonucu gündeme gelmişti.
5 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçim sonrası millet ittifakının parlamenter sistem hayalinin suya düştüğünü ve siyasi kriz yıllarının geride kaldığını ifade etti. Bahçeli, MHP'nin iki yıl önce hazırladığı 100 maddelik yeni anayasa teklifini anımsatarak, AKP'nin yeni anayasa mesajlarına destek verdi. Teklifte, 'Türk tipi başkanlık modeli' ile uyumlu bir yürütme yapısı ve Anayasa Mahkemesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni statüleri öngörülüyor.
13 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın İstanbul mitinginde seçmenlere yapılan bir ankette, seçmenlerin en çok hangi vaatlerden etkilendiği soruldu. Seçmenlerin yanıtları arasında genel kavramlar olan 'adalet' ve 'huzur' vaatleri öne çıktı. Bunun yanı sıra, 'emekli maaşı ve asgari ücrete zam' gibi daha somut ekonomik vaatlerden etkilenen seçmenler de bulunuyor. Araştırmanın detayları bir video haber olarak sunulmuş.
7 Mayıs 2023

Kıbrıs'ta Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal'ın bir seminerde evlilik ve kadınlar hakkında yaptığı açıklamalar tepki çekti. Ünsal, kadınların kocalarının yatak davetine icabet etmek zorunda olduğunu ve evliliğin amacının çoğalmak olduğunu ifade etti. Bu sözler üzerine sekiz kadın milletvekili Ünsal'ı kınayan bir açıklama yaptı. Ünsal ise kendisinin İslam'ı anlattığını ve kendi görüşlerini değil, İslam'ın görüşlerini dile getirdiğini savundu. KKTC Din İşleri Başkanlığı ise Ünsal hakkındaki haberlerin asılsız olduğunu ve medyada çarpıtıldığını iddia etti.
13 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Millet İttifakı'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kapatma iddiasına karşılık vererek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı CHP'nin kurduğunu ve kapatılmasının mümkün olmadığını belirtti. Erdoğan, Sultanahmet Camii'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada muhalefetin Diyanet'i kaldırma planları olduğunu iddia etmiş ve bu iddia üzerine yuhalamalar olmuştu. Kılıçdaroğlu'nun yanıtı, Erdoğan'ın iddialarını reddetme ve CHP'nin pozisyonunu netleştirme amacı taşıyor.
21 Nisan 2023

Altılı masanın oluşturduğu 'ortak politikalar mutabakat' metni Ankara'da açıklandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, mutabakat metninin olumlu yönlerinin yanı sıra birçok eksik noktası olduğunu belirtti. Beştaş, AKP'nin yarattığı sorunları tamir etmeye çalışan ancak köklü yapısal çözümler sunmayan bir restorasyon projesi olarak değerlendirdiği metinde, adalet, seçim barajı, siyasi partilere kapatma davası, idam cezası ve dış politika gibi konularda daha ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
30 Ocak 2023

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin'in RTÜK'le iş ilişkisi bulunan TÜRKSAT'ta yönetim kurulu üyeliği yapmasının etik ilkelere aykırı olduğuna karar verdi. Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, 2019 yılında Şahin'in RTÜK ve TÜRKSAT'ta görev almasının yasaya ve etik ilkelere aykırı olduğunu savunmuştu. Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi de etik ihlal olduğu sonucuna vararak Şahin'in aleyhine iptal kararı vermişti. Kurul, bu kararın ardından ilk kararını iptal etti.
19 Eylül 2023

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, partisinin amacının bakanlık koltuğu pazarlığı yapmak olmadığını, Türkiye'yi tek adam rejiminden kurtarmak ve demokratik bir geçiş süreci sağlamak olduğunu ifade etti. Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu'nun HDP oylarını alıp alamayacağı tartışılırken, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündeminde anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini söyledi.
8 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, ittifaklar ve seçim stratejileri hakkında açıklamalarda bulundu. Kadıgil, bazı şehirlerde TİP listesinden seçime girilmesinin daha uygun olacağını belirtti. Özellikle HDP'nin milletvekili çıkaramayacağı illerde TİP'in seçime girmesinin HDP'ye zarar vermeyeceğini ifade etti. Kadıgil, İstanbul gibi stratejik illerde de TİP'in yarışabileceğini söyledi. Sosyal medyada Kadıgil'in bu yaklaşımı eleştirilere neden oldu. Eleştiriler, TİP'in HDP sayesinde mecliste temsil edildiğini ve kendi başına yeterli desteği olmadığını öne sürdü.
15 Mart 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmeyi kabul ettiğini bildirdi. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi hedeflediğini belirtmişti. Selvi'ye göre Şimşek, Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda Erdoğan'dan güvence alarak görevi kabul etti.
2 Haziran 2023

CHP ve İYİ Parti, AKP tarafından meclise sunulan başörtüsü teklifinde değişiklikler önerdi. Teklifteki 'dini inancı sebebiyle başını örtmesi' ifadesinin 'başını örtmesi ya da örtmemesi de dahil olmak üzere' şeklinde genişletilmesini ve devletin kadının başını örtmesini engellememek şartıyla gerekli tedbirleri almasını içeren son cümlenin eklenmesini talep ettiler. Ayrıca, iki parti teklifte LGBTİQ+ karşıtı maddelerin olmadığını belirtti ve kimsenin dini inancını paylaşmak zorunda olmadığını ifade etti.
24 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Karar TV'de katıldığı programda, iktidarın seçim sürecini sabote edebileceğini ve buna karşı önlemler aldıklarını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılmasının söz konusu olmadığını, ekonomik sorunlara odaklanmak istediklerini ve devletin partileştiğini iddia etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'na güvenmediklerini ve her sandıkta temsilcilerinin olacağını, seçim gecesi alınan güvenlik önlemleri ve teknik altyapı hakkında bilgi verdi. Kılıçdaroğlu, seçim sonrası olası bir iktidar değişikliğinde devletin sağlam temellere oturtulacağını ifade etti.
5 Mayıs 2023

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), HDP, TİP ve EMEP'in yer aldığı emek ve özgürlük ittifakının tek liste üzerinde anlaşamaması üzerine bir açıklama yaparak ittifakı bu kararı gözden geçirmeye çağırdı. Uzmanlar, yeni seçim yasası çerçevesinde tek milletvekili listesiyle seçime girilmesinin avantajlı olacağını belirtiyor. HDK, ittifak politikasının varlık koşullarından birinin faşist bloku geriletecek seçim taktiklerini geliştirmek olduğunu ifade etti ve ittifak üyelerini tekil örgütsel kazanımları öncelemekten kaçınmaya davet etti.
18 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının ahlaki meşruiyetini tartışmalı bulduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası sırasında kendisi hakkında yalanlar söylendiğini, iftiralar atıldığını ve sahte videolarla kampanya yürütüldüğünü ifade etti. Ayrıca, Türkçe bilmeyen yabancıların oy kullanmasının da ahlaki olarak sorgulanması gerektiğini vurguladı.
1 Haziran 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a Twitter üzerinden iktidar tarafından baskı görüp görmediğini sordu. Demirtaş, AYM'nin tutukluluk incelemeleri ve HDP'ye kapatma davası gibi konularda baskı altında olup olmadığını da gündeme getirdi. Ankara'da geçen ay yapılan ve HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşmada AYM üyesi, cumhurbaşkanlığı yetkilisi ve eski bir HDP'li siyasetçinin yer aldığı iddia edildi. Ayrıca, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla düzenli görüş sağlanmadığı sürece kimseyle konuşmayacağını söylediği bilgisi Adalet Bakanlığı kaynakları tarafından doğrulandı.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim