26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

18 Şubat Pazar akşamı gerçekleştirilen BAFTA töreninde ödül alan 12 film ve bu filmlerin izlenebileceği platformlar veya sinemalar duyuruldu. Christopher Nolan'ın yönettiği 'Oppenheimer' filmi altı ödülle törenin en çok ödül alan yapımı oldu ve Apple TV ile Google Play üzerinden kiralanabilir. 'Poor Things' (Zavallılar) beş ödül kazanırken, şu anda sinemalarda gösterimde. Diğer ödül alan filmler arasında 'The Zone of Interest' (İlgi Alanı), 'The Holdovers' (Geride Kalanlar), 'Anatomy of a Fall' (Bir Düşüşün Anatomisi) gibi yapımlar yer alıyor ve bu filmler de yakında sinemalarda veya çeşitli dijital platformlarda izlenebilecek.
20 Şubat 2024

2007 yılında vefat eden oyuncu Savaş Dinçel anısına düzenlenen 14'üncü Savaş Dinçel Tiyatro Ödülleri, Baba Sahne'de gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Bernarda' oyunundaki performansıyla Özge Arslan, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Çemberin Anası' oyunundaki performansıyla Tolga İskit aldı. Törende ayrıca en iyi oyun yazarı ve en iyi oyun yönetmeni ödülleri de sahiplerini buldu.
2 Nisan 2023

Richard Dreyfuss, PBS'de katıldığı bir programda, Oscar ödüllerinde getirilen çeşitlilik ve kapsayıcılık şartlarını sert bir dille eleştirdi. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin 2020'de belirlediği ve 2024'ten itibaren uygulanacak olan dört yeni standarda göre, 'en iyi film' kategorisinde yarışacak filmlerin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Dreyfuss, bu tür standartların sanatı sınırladığını ve insanlara çocuk gibi davranıldığını ifade etti. Ayrıca, okullarda müfredatın kontrolü ve bazı kitapların yasaklanması konularına da değinerek toplumdaki korku kültürünü eleştirdi.
8 Mayıs 2023

77’nci Cannes Film Festivali'nde ödül kazananlar açıklandı. Altın Palmiye ödülünü 'Anora' filmiyle Amerikalı yönetmen Sean Baker kazandı. Jüri büyük ödülünü 'All we imagine as light' filmiyle Payal Kapadia alırken, jüri ödülünü 'Emilia Pérez' filmiyle Jacques Audiard aldı. En iyi erkek oyuncu ödülünü 'Kinds Of Kindness' filmindeki performansıyla Jesse Plemons kazandı.
25 Mayıs 2024

Haluk Bilginer'in başrolünde olduğu ve Uluslararası Emmy Ödülü kazandıran 'Şahsiyet' dizisinin ikinci sezonu 13 Kasım'da GAİN'de izleyiciyle buluşacak. İlk sezonu 2018'de yayınlanan dizi, beş yıl aradan sonra izleyiciyle yeniden buluşmaya hazırlanıyor. İkinci sezonda, Bilginer'in canlandırdığı Agah Beyoğlu'nun kızıyla ilişkisi üzerine yoğunlaşılacak.
30 Ekim 2023

Haluk Bilginer'in başrolünde olduğu ve Uluslararası Emmy Ödülü kazandıran 'Şahsiyet' dizisinin ikinci sezonundan ilk fragman yayınlandı. Polisiye-drama türündeki dizi, beş yıl aradan sonra ikinci sezonuyla geri dönüyor ve ilk iki bölümü 13 Kasım'da GAİN'de yayınlanacak. Yeni sezonda kadroya Erdal Özyağcılar, İlker Aksum, Nergis Öztürk ve diğer birçok isim katılıyor. İlk sezonda Bilginer'le başrolü paylaşan Cansu Dere ise bu kez konuk oyuncu olacak.
1 Kasım 2023

Dünya Doğa Fotoğrafçılığı Ödülleri, dünyanın dört bir yanından eşsiz doğa fotoğraflarının yarıştığı bir etkinlik olarak bu yıl da sahiplerini buldu. Yılın Doğa Fotoğrafçısı Büyük Ödülü, Shetland Adaları açıklarında suyun altında iki sümsük kuşunun fotoğrafını çeken Tracey Lund'a verildi. Ödül kazanan diğer fotoğraflar arasında yavru bir fil, Taylan'daki baykuşa benzeyen bir bitki ve daha birçok farklı kategorideki doğa güzellikleri yer aldı. Kazanan fotoğraflar ve fotoğrafçılar, dünyanın farklı köşelerinden gelen binlerce başvuru arasından seçildi.
3 Nisan 2024

Afife Tiyatro Ödülleri adayları ve jüri özel ödülleri Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'e, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Müge Oskay'a, Haldun Dormen Özel Ödülü Duru Tiyatro'ya ve Yapı Kredi Özel Ödülü Murat Ovalı'ya verildi. En başarılı oyun, yönetmen, kadın oyuncu ve erkek oyuncu kategorilerinde adaylar belirlendi. Ödül töreni 11 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde Özge Borak ve Mert Fırat'ın sunuculuğunda gerçekleştirilecek.
14 Mayıs 2024

Adana'da düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde 'Sinemamızın Yüzü Özel Ödülü'nü alan usta oyuncular Kadir İnanır ve Türkan Şoray oldu. İnanır, ödül konuşmasında barış vurgusu yaparken, Şoray ise Atatürk'ün kadınlara verdiği haklara dikkat çekti.
23 Eylül 2023

Oyuncu Ecem Erkek, Altın Kelebek ödül töreninde 'en iyi komedi dizisi kadın oyuncusu' ödülünü alırken yaptığı konuşmada sokak hayvanlarının kısırlaştırılması çağrısında bulundu. Bu konuşma, salonda alkış almasına rağmen, iktidara yakın bazı gazeteler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi. Eleştirilerin odağında, Erkek'in konuşmasında Filistin'deki duruma değinmemiş olması yer aldı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, Erkek'in hayvan haklarına verdiği önemin, Filistin'deki insanlık dramına gösterilmesi gereken hassasiyetten daha fazla olduğu iddia edildi.
4 Aralık 2023

Sinema ve televizyon dünyasının prestijli ödüllerinden Altın Küre'nin adayları duyuruldu. Greta Gerwig'in yönettiği 'Barbie' filmi dokuz farklı kategoride adaylık kazanarak dikkat çekti. 'Oppenheimer' filmi sekiz adaylıkla 'Barbie'yi takip etti. Televizyon kategorisinde ise 'Succession' dizisi dokuz adaylık elde etti. Adaylar arasında en iyi film, yönetmen, senaryo ve oyunculuk dalları yer alıyor.
11 Aralık 2023

Akademi Ödüllü Oppenheimer filminin Japonya'daki galası, Hiroşima'da, tarihte ilk atom bombasının atıldığı yere yakın bir sinemada gerçekleştirildi. Film, Japonya'da tartışmalara neden oldu ve hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldı. Hiroşima'nın eski belediye başkanı ve 'Hibakusha' olarak bilinen atom bombası felaketinden kurtulanlar, filmin nükleer silahların yarattığı yıkımı yeterince vurgulamadığını eleştirdi. Buna rağmen, filmi izlemeye teşvik edenler ve Christopher Nolan'ın hayranlarından olumlu geri dönüşler de alındı.
30 Mart 2024

Razzie Ödülleri, yani 'Oscar'ın çirkin kuzeni' olarak adlandırılan organizasyonda, 'Winnie the Pooh: Blood and Honey' neredeyse tüm kategorilerde ödül alarak yılın en kötü filmi seçildi. Film, Ayı Winnie ve Domuzcuk karakterlerini kana susamış katiller olarak göstermesiyle dikkat çekmiş ve eleştirmenlerden ağır eleştiriler almıştı. Aynı ödül töreninde Jon Voight, Megan Fox ve Sylvester Stallone gibi isimler de performanslarıyla 'en kötü' kategorilerinde ödüllendirildi.
12 Mart 2024

IMDb, 2023 yılının en popüler dizilerini sayfa görüntülemelerine göre sıraladı. Listede birinci sırada 'The Last of Us', ikinci sırada 'Ahsoka', üçüncü sırada 'Succession' yer alıyor. Diğer popüler diziler arasında 'Black Mirror', 'The Mandalorian', 'One Piece', 'Usher Evi’nin Çöküşü', 'Ted Lasso', 'The Bear' ve 'Gen V' bulunuyor. Bu diziler çeşitli temaları ve hikayeleriyle izleyicilerin ilgisini çekmeyi başarmıştır.
6 Aralık 2023

Netflix, 29. Screen Actors Guild (SAG) Ödülleri'ni canlı olarak yayımlayacağını açıkladı. Bu yıl 26 Şubat'ta gerçekleşecek tören, Netflix'in YouTube kanalı üzerinden izlenebilecek. 2024 yılından itibaren ise tören, Netflix'in kendi platformunda canlı olarak yayınlanacak. Daha önce 1995'ten itibaren NBC ve TNT gibi kanallarda yayımlanan SAG Ödülleri, geçen yılki sözleşmenin yenilenmemesi üzerine Netflix'e geçiş yaptı.
12 Ocak 2023

10. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'nde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü, İsveçli yönetmen Fredrik Gertten’in 'Toplum Sözleşmesini Yırtmak' filmine verildi. Festivalde ikincilik ödülü Almanya yapımı 'Bekleyiş' filmine giderken, mansiyon ödülü Filipinler, Avustralya, ABD, Birleşik Krallık, Hong Kong ortak yapımı 'Delikado'ya verildi. Öğrenci filmlerine verilen Gaia Ödülü'nü ise Özbekistan yapımı 'Aralkum' kazandı.
16 Ekim 2023

Netflix'in en çok izlenen dizilerinden biri olan Squid Game'in ikinci sezonundan ilk tanıtım videosu paylaşıldı. Tanıtımda, Oyuncu 456'nın yanı sıra oyuna yeni katılacak isimler de öne çıkarılıyor. Dizinin yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını yine Hwang Dong-hyuk üstleniyor. Yeni sezonda Lee Jung-jae, Lee Byung-hun, Wi Ha-jun ve Gong Yoo gibi isimler geri dönerken, birçok yeni oyuncu da kadroya katılıyor.
13 Ağustos 2024

Hollywood'da senarist ve yazarların ardından oyuncuların da greve gitmesi nedeniyle 18 Eylül'de düzenlenecek olan 75'inci Emmy Ödülleri töreni ertelendi. Oyuncular Birliği'nin 160 bin üyesi, çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri nedeniyle televizyon yapımcısı şirketlerle yaptıkları görüşmeden sonuç alamayınca grev kararı almıştı. Tören için net bir tarih açıklanmasa da, Fox'un törenin ocakta, Televizyon Akademisi'nin de kasımda gerçekleşmesini istediği öğrenildi.
28 Temmuz 2023

'Düğüm' dizisi, ilk üç bölümü itibarıyla Türkiye'deki dijital platform içeriklerinden farklı bir yapıya sahip. Dizi, adalet dağıtan sabah programlarının bir kahramanını başrole taşıyarak dikkat çekiyor. Güçlü bir ana karakter, sağlam entrika, medya dünyasına eleştirel bir bakış ve görsel atmosferi ile öne çıkıyor. Yazının yazıldığı sırada dizinin tamamı yayımlanmamış olup, ilk üç bölümün kalitesinin devam etmesi umuluyor.
24 Şubat 2024
İşaretlediklerim