Çin'deki Yünnan Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi'nden araştırmacılar, yasadışı ticareti yapılan pangolinlerin pul örneklerini inceleyerek yeni bir tür keşfetti. 'Manis mysteria' adı verilen bu yeni tür, genetik farklılıklarla belirlendi ve fiziksel özellikleriyle ayırt edilmesi zor olduğu için 'kriptik tür' olarak sınıflandırıldı. Araştırmacılar, bu keşfin pangolinlerin neslini koruma çalışmalarına yeni bir boyut kazandırabileceğini belirtti. Pangolinler, özellikle Asya'da yasadışı ticareti yapılan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir türdür.
28 Eylül 2023

Avustralyalı ve Japon bilim insanları, Japonya yakınlarındaki Izu-Ogasawara çukurunda 8.336 metre derinlikte bilinmeyen bir salyangoz türünü görüntüledi. Bu keşif, daha önce Mariana Çukuru'nda 8.178 metrede görüntülenen salyangozun rekorunu geçerek dünyanın en derin noktasında görüntülenen canlı olarak kayıtlara geçti. Keşif, Batı Avustralya Derin Deniz Araştırma Merkezi ve Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi'nin 10 yıllık derin deniz araştırmalarının bir sonucudur.
3 Nisan 2023

El Nino, dünya genelinde iklim değişikliklerine yol açan önemli bir hava olayıdır ve bu durum kahve ve kakao gibi tarım ürünlerinin üretimini etkileyerek arz endişelerini artırmakta ve fiyatları yükseltmektedir. Özellikle kahve ve kakao üreticisi ülkelerde beklenen daha sıcak ve kuru hava koşulları, arz açığını şiddetlendiriyor. Kakao fiyatları son bir ayda yüzde 6,3, son bir yılda ise yüzde 36 oranında artış gösterdi. Arabica kahvesinin fiyatı da son altı ayın en yüksek seviyesine yaklaşarak yılın en düşük seviyesinden yüzde 32 daha yüksek bir fiyata ulaştı.
13 Haziran 2023

Fas'ta, 66 milyon yıl önce okyanuslarda avlanan ve boyu bir katil balinaya yakın olan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki 'Khinjaria acuta' isimli deniz kertenkelesinin fosili bulundu. Bu tür, hançeri andıran dişlere sahip olup, Tyrannosaurus rex ve Triceratops gibi dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olabilir. 'Khinjaria acuta', mosasaur olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi ve günümüzde Komodo ejderlerinin ve anakondalarının uzaktan akrabasıdır. Araştırmacılar, bu canlıların yok oluşunun modern deniz besin zincirlerinde süper avcı türlerinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
6 Mart 2024

Kolombiya'nın Amazon bölgesinde 1 Mayıs'ta düşen tek motorlu Cessna 206 tipi uçaktaki dört çocuk, 40 gün sonra sağ olarak bulundu. Uçakta bulunan üç yetişkinin cansız bedenlerine daha önce ulaşılmıştı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında köpeklerin meyve kabuklarını takip ettiği ve çocukların ağaç yapraklarından yaptıkları barınakların izlerinin sürüldüğü belirtildi. Çocukların, bölgede yaşayan kabilelerin yardımıyla hayatta kalmış olabileceği düşünülüyor.
10 Haziran 2023

Oscar ödüllü aktör Leonardo DiCaprio, Panama ormanlarında keşfedilen yeni bir yılan türüne annesi Irmelin Indenbirken'in onuruna 'Simon irmelindicaprioae' adını verdi. DiCaprio'nun çevreye olan duyarlılığı biliniyor ve bu jestiyle annesine olan sevgisini ifade etmiş oldu. Yeni keşfedilen yılan türü, Chocó-Darién ormanında yaşayan ve nadir görülen bir tür olup, altın ve bakır madenciliği nedeniyle tehlike altında. Ayrıca, Ekvador, Kolombiya ve Panama'da yapılan gözlemler sırasında dört yeni tür daha keşfedildi.
30 Ocak 2023

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 60 bin yaban hayvanı sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerin korunması için çeşitli çalışmalar yürütüyor ve yaralı veya bakıma muhtaç yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurdu. Türkiye'de 123 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş türü olmak üzere toplam 650 tür koruma altında. Nesli tehlike altında olan türlerin popülasyonunu artırmak için 24 adet üretme istasyonu kuruldu.
5 Ekim 2023

Northeastern ve Glasgow üniversiteleri ile MIT iş birliğiyle yapılan bir araştırma, evde yalnız yaşayan papağanların dokunmatik ekranlar aracılığıyla diğer papağanlarla görüntülü arama yaparak daha mutlu bir yaşam sürdüğünü gösterdi. Araştırmada, 18 papağan sahibine ve papağanlarına tablet kullanımı eğitimi verildi ve kuşların seçtikleri 'arkadaşlarıyla' görüşmeleri sağlandı. 1000 saatlik video analizi sonucunda, papağanların daha fazla ötüş, konuşma ve oyun oynama gibi mutluluk belirtileri gösterdiği belirlendi. Araştırma, evcil papağanların izolasyon ve can sıkıntısının azaltılmasında teknolojinin potansiyel bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
26 Nisan 2023

ABD'nin Hawaii eyaletinde devam eden orman yangınlarında yaşamını yitirenlerin sayısı 89'a ulaştı. Bu, ülkede son 100 yılda en çok can kaybının yaşandığı orman yangını olarak kaydedildi. Hawaii Valisi Josh Green, 2 bin 200 civarında yapının yok olduğunu ve hasarların miktarının 6 milyar doları bulduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden, Maui Adası'nı 'felaket bölgesi' ilan etmişti.
13 Ağustos 2023

Dünya genelinde yaklaşık 7 bin 150 dil konuşulmaktadır ve bu dillerin yüzde 40'ı yok olma tehlikesi altındadır. En çok dilin konuşulduğu ülke 839 dille Papua Yeni Gine olarak belirlenmiştir. Listede ayrıca Endonezya 704 dil, Nijerya 520 dil, Hindistan 424 dil ve diğer ülkeler yer almaktadır. Bu çeşitlilik, dilin kültürel zenginliğin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
21 Şubat 2024

İspanya'da, 50 bin yıldan daha eski olduğu belirlenen Neandertal kalıntıları tespit edildi. Katalonya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, bu kalıntıların 54 parça olduğu ve büyük olasılıkla bir yetişkin kadın, 11-12 yaşlarında bir genç ve 7-8 yaşlarında bir çocuğa ait oldukları belirtildi. Bu kalıntılar, İber Yarımadası'nda şimdiye kadar bulunan Neandertal kalıntıları arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor ve Neandertal insanların Avrupa coğrafyasındaki dağılımı hakkında da bilgi veriyor.
19 Eylül 2023

NASA'nın Mars keşif aracı Perseverance, Mars yüzeyinde karbon ve hidrojenden oluşan organik moleküller keşfetti. Bu moleküller, Mars'ta daha önce yaşam olabileceğine dair ipuçları sunuyor ve gezegende karmaşık bir jeokimyasal döngünün var olabileceğini düşündürüyor. Araştırmacılar, moleküllerin biyolojik olmayan süreçlerle de oluşmuş olabileceğini değerlendiriyorlar ve daha önce de Mars'ın Gale Krateri'nde benzer moleküller tespit edilmişti.
13 Temmuz 2023

1980'lerde uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın Kolombiya'ya getirdiği ve sayıları şu an 166 olan hipopotamların bir kısmı öldürülebilir. Bu hipopotamlar, doğal bir avcının bulunmadığı Güney Amerika'da hızla üremekte ve yerel ekosistemi olumsuz etkilemektedir. Çevre Bakanı Susana Muhamad, hayvanlardan 20'sinin kısırlaştırılacağını, diğerlerinin yurtdışına gönderileceğini ve bazılarının öldürüleceğini belirtti. Eğer hiçbir önlem alınmazsa, su aygırı nüfusunun 2035'e kadar 1000'e kadar ulaşabileceği tahmin ediliyor.
3 Kasım 2023

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, nesli tehlike altında olan Anadolu leoparı iki farklı bölgede fotokapanlar aracılığıyla kaydedildi. Bakan Kirişçi, leoparın izini sürmeye ve gözlemlemeye devam edeceklerini ifade etti. Anadolu leoparı en son geçen yıl ekim ayında fotokapanlara yansımış ve bir günde 25 kilometreden fazla mesafe kat ettiği belirlenmişti.
26 Ocak 2023

Japonya'nın Hokkaido bölgesinde, bozayı yavrularının yüzde 80'i somon kıtlığı nedeniyle öldü. Uzmanlar, somon kıtlığının ana nedenini iklim krizi kaynaklı artan deniz sıcaklıkları olarak belirledi. Pembe somon, bölgedeki yaklaşık 500 bozayı için önemli bir besin kaynağıdır. Hokkaido Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, küresel ısınmanın mevcut hızıyla devam etmesi halinde ada çevresindeki deniz suyu sıcaklığının 1980’lerdeki seviyelere kıyasla 2090’larda 10°C’ye kadar artacağı konusunda uyarıda bulundu.
28 Eylül 2023

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Uluslararası bir araştırma, Amazon Yağmur Ormanları'nın neredeyse yarısının 2050'ye kadar kuraklık, ormansızlaşma ve yangınlar nedeniyle yok olabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, Amazonlar'ın %38'inin zaten bozulduğunu ve yağmur ormanlarının %10 ila %47'sinin tahrip olabileceğini belirtiyor. Araştırma sonuçları, ekosistemin büyük ölçüde yağışa bağlı olduğu ve 'Dünyanın akciğeri' olarak adlandırılan Amazon Ormanları'nın, nem seviyeleri düşmeye devam ederse kurak bir alana dönüşebileceğini gösteriyor.
14 Şubat 2024

Kanadalı ve ABD'li araştırmacılar, Kuzey Buz Denizi'ndeki buzul erimeleri nedeniyle kutup ayılarının avlanma yöntemlerini adapte etmekte zorlandığını ve bu durumun açlıkla sonuçlandığını belirledi. Üç yıl boyunca 20 kutup ayısının takip edildiği araştırmada, deniz buzullarının erimesiyle avlanma dönemlerinde kutup ayılarının yüzde 11'e varan oranlarda vücut kütlesini kaybettiği gözlemlendi. Araştırma, kutup ayılarının farklı avlanma stratejileri benimsemesine rağmen, bu stratejilerin verimli olmadığını ve hayatta kalma şanslarının azaldığını ortaya koydu.
14 Şubat 2024

Güney Afrikalı bilim insanları, Kruger Ulusal Parkı'nda hayvanlara su birikintilerine gizlenmiş hoparlörlerden insanların konuşma kayıtlarını dinletti ve hayvanların yaklaşık yüzde 95'i aşırı derecede korkarak hızla kaçtı. Aynı hayvanlara aslan kükremesi kayıtları dinletildiğinde ise hayvanlar önemli ölçüde daha az tepki verdi. Araştırma, hayvanların insanlarla temasın son derece tehlikeli olduğunu öğrendiğini ve insanları avlayan canlılar olarak kodladığını ortaya koydu.
6 Ekim 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'da meydana gelen toprak kayması sonrası maden sahasındaki su ve toprak ölçümlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını duyurdu. 13 Şubat'ta yaşanan toprak kaymasında yaklaşık 10 milyon metreküp toprak 800 metrelik bir alana yayıldı ve dokuz işçi toprak altında kaldı. Bakanlık, olay sonrası bölgeye mobil araçlar ve denetim ekipleri sevk etti ve yapılan analizlerde su ve toprak numunelerinde siyanürün, cihazın dedeksiyon limitinin altında olduğunu belirtti.
16 Şubat 2024
İşaretlediklerim