Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu PSM iş birliğiyle hazırlanan '1923' adlı müzikal, Cumhuriyetin 100. yılı anısına 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda prömiyerini yapacak. Müzikal, Cumhuriyetin kuruluş hikayesini anlatmayı amaçlıyor ve 200 kişilik bir ekip tarafından bir buçuk yıl süren hazırlıklar sonucunda sahnelenecek. Başrollerde Kerem Alışık, Özge Özder, Ece Dizdar gibi isimlerin yanı sıra genç yetenekler yer alıyor. Müzikal, bir müze gezisi sırasında Bandırma Vapuru'na yolculuk eden dört arkadaşın hikayesini fantastik bir anlatımla sunuyor. Prömiyer günü öğrencilere ücretsiz olacak ve biletler satışa çıkarıldı.
27 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden 44 gün sonra Hatay Samandağ'da temel ihtiyaçlar karşılanamayan bölgeler bulunuyor. Sanatçı Mahsun Kırmızıgül, bir muz serasında yaşam mücadelesi veren 200 kişiyi görüntüledi. Bu kişiler arasında çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar da var. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, çadır eksikliği nedeniyle insanların hasarlı binalarda kaldığını ve enkaz altında kaldıklarını belirtmişti. Kırmızıgül, yaşanan duruma dikkat çekerek Kızılay ve AFAD'a göreve çağrıda bulundu.
23 Mart 2023

Yunanistan devlet televizyonu ERT, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye destek mesajı olarak sabah yayınında enkaz görüntülerini Karadeniz türküsü 'Ben Seni Sevdiğimi Dünyalara Bildirdim' ile yayınladı. Türkü, Kazım Koyuncu ile özdeşleşmiş olup, yayında Şevval Sam'ın seslendirdiği versiyonu kullanıldı. Yunan yayıncılar bu yayınla, Türkiye'ye karşı duydukları dayanışmayı zarif bir şekilde ifade etmiş oldular.
8 Şubat 2023

Şarkıcı Teoman, Bodrum'da verdiği yeni yıl konserinde Lozan Antlaşması'nın 100. yılına atıfta bulunarak, eski Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 'jelibon' açıklamasına esprili bir gönderme yaptı. Gökçek, bir gazetede yer alan ve aslında bir şaka olan 'jelibon rezervi' haberini ciddiye alarak televizyon programında dile getirmiş ve bu durum sosyal medyada alay konusu olmuştu. Teoman'ın bu göndermesi, konser sırasında yaptığı bir espriyle gerçekleşti.
1 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde Türkiye'den 11, yurtdışından ise 9 olmak üzere toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisi sahnelenecek. Festival programı, belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyor. Festivalin yerli yapımlarında genç kuşak yazarlar, yönetmenler ve oyuncular ile özgün ve yeni metinler öne çıkarken, deneyimli oyuncular da izleyicilerle buluşacak.
31 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Yenikapı'da düzenleyeceği etkinliklerde şarkıcı Gülşen de sahne alacak. Gülşen, geçen sene bir konserinde orkestra arkadaşına yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve dört gün hapis yatmıştı. Daha sonra ev hapsine çevrilen cezası, itiraz üzerine kaldırılmıştı. İstanbul başsavcılığı, Gülşen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.
23 Ağustos 2023

25. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 25 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde sekiz ülkeden 10 oyun ve Türkiye'den altı topluluğun sekiz oyunu izleyiciyle buluşacak. Toplamda 51 gösterinin yer alacağı festivalde ayrıca film gösterimleri, atölyeler, söyleşiler ve geniş kapsamlı bir Karagöz Figürleri Sergisi düzenlenecek. Festivalde Türk geleneksel gölge tiyatrosu Karagöz'e de özel bir bölüm ayrıldı.
16 Ekim 2023

ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in Avusturya’nın başkenti Viyana’daki üç konseri, IŞİD bağlantılı iki kişinin saldırı planladığı gerekçesiyle iptal edildi. Viyana yakınlarında yaşayan 19 yaşındaki bir genç ve bir diğer IŞİD şüphelisi gözaltına alındı. Polis, ev baskınlarında çeşitli kimyasal maddelere el koydu. Konser organizatörü Barracuda Music, herkesin güvenliği için konserlerin iptal edildiğini ve biletlerin 10 iş günü içinde iade edileceğini açıkladı.
8 Ağustos 2024

AKP'li Samsun Çarşamba ve Çankırı Şabanözü Belediyeleri, rapçi Eypio'nun konserlerini iptal etti. Eypio, AKP'li troller tarafından hedef gösterildi ve Gezi eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik yaptığı paylaşımlar bahane edilerek konserinin iptal edilmesi istendi. Çarşamba Belediyesi Başkanı Halit Doğan ve Çankırı Şabanözü Belediyesi Başkanı Faik Özcan, konserlerin iptal edildiğini duyurdu.
26 Haziran 2023

Orkestra arkadaşıyla şakalaşırken kullandığı bir ifade nedeniyle dört gün tutuklu kalan ve dört buçuk aylık bir aranın ardından İzmir'de yılbaşı gecesi konser veren şarkıcı Gülşen, 11 Şubat'ta İstanbul'daki Volkswagen Arena'da sahne alacak. Binlerce İzmirli tarafından coşkuyla karşılanan Gülşen, sahnede olmayı özlediğini belirtti ve İstanbul konseri için biletlerin 14.00'da satışa çıkacağını duyurdu.
12 Ocak 2023

İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünde yaptığı ve Atatürk'ün Nutuk'undan alıntılar içeren konuşması nedeniyle Osmanlı Devleti ve son padişah Vahdettin'e hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma açtı. Bakanlık, Soyer'in konuşmasının görüntülerini istedi ve Soyer'in halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini iddia etti. Soyer ise konuşmasının arkasında olduğunu ve Cumhuriyet değerlerini savunduğunu belirtti.
21 Kasım 2023

Bayram tatilinde İstanbul'u sanatla keşfetmek isteyenler için İstanbul Modern, dünyaca ünlü sergileri ve etkinlikleriyle kapılarını açıyor. Müzede, 'Yüzen Adalar', Ozan Sağdıç'ın 'Fotoğrafçının Tanıklığı' ve 'Zamansız Meraklar' gibi çeşitli sergiler ziyaretçilere sunuluyor. Ayrıca, Renzo Piano'nun yeni müze binasının yapım hikâyesini anlatan bir sergi ve Boğaziçi ile Haliç'in buluştuğu noktada yer alan yansıtma havuzu ile benzersiz bir seyir deneyimi de sunulmaktadır. İstanbul Modern, bayramın birinci günü hariç diğer günler ziyarete açık olacak.
7 Nisan 2024

Şaban Ol tarafından yazılan ve Berfin Zenderlioğlu'nun yönettiği 'Tatavla'da Son Dans' adlı tiyatro oyunu, 6-7 Eylül Pogromu sırasında yaşananları ve bu olayın yükünü taşıyan iki Rum kadının hikayesini sahneye taşıyor. Oyun, geçmişle şimdiki zaman arasında kalan ve direniş ile bekleyiş temalarını işliyor. Sumru Yavrucuk ve Deniz Çakır'ın başrollerini paylaştığı oyun, İstanbul Fişekhane Sahnesi'nde izleyiciyle buluşuyor.
16 Ocak 2023

İngiliz rock grubu Deep Purple, '1 More Time' dünya turnesi kapsamında İstanbul'da KüçükÇiftlik Park'ta konser verdi. Konserde, grubun klavyecisi Don Airey, Mozart’ın Türk Marşı ile İstiklal Marşı’nı içeren bir solo performans sergiledi ve büyük alkış aldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren konser, 'Black Night' şarkısıyla sona erdi. Grubun vokalisti Ian Gillan, İstanbul'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
26 Haziran 2024

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, MİT başkanlığına geçeceği iddiaları ortaya atıldıktan sonra, 'İrfani Türküler' ekibiyle 6 Temmuz'da Kuruçeşme Açıkhava'da vereceği konser iptal edildi. İptal sebebi hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Kalın, daha önce de aynı ekiple bir konser vermişti.
5 Haziran 2023

AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi, LGBTİ+ haklarına destek verdikleri ödül konuşmaları nedeniyle sanatçılar Melike Şahin ve Mabel Matiz'in konserlerini iptal etti. Mabel Matiz, ödülünü Türkiyeli LGBTİ+ bireylere ithaf etmiş, Melike Şahin ise toplumsal özgürlüklerle ilgili umut dolu bir konuşma yapmıştı. Şahin'in bu konuşmasının ardından AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi de sanatçının konserini iptal etmişti. Ayrıca, benzer bir durum Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşanmış ve Melek Mosso konserini iptal etmeyen AKP'li belediye başkanı Cüneyt Yüksel, sosyal medya baskıları sonucu istifa etmişti.
18 Haziran 2023

İstanbul Modern, 'Hep Buradayız' adlı yeni sergiyle Türkiye'den 11 kadın sanatçının eserlerini sergiliyor. 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu'nun desteklediği bu sergi, beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temaları içeren çalışmaları içeriyor. Resim, heykel, desen ve video gibi farklı ifade araçları kullanılarak üretilen eserler, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner ve diğer sanatçıların farklı dönemlerdeki işlerini kapsıyor. Sergi, aynı zamanda İstanbul Modern'in koleksiyon sergisinde de yer alıyor.
17 Temmuz 2023

25. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, İstanbul Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Sahnesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Tiyatro Onur Ödülü Göksel Kortay'a, Sinema Onur Ödülü ise Şener Şen'e takdim edildi. Kerem Alışık, ödüllerin her yıl devam edeceğini belirtti. Gecede birçok oyuncu ve tiyatro grubu çeşitli kategorilerde ödüller aldı.
5 Haziran 2024

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Galatasaray taraftarları, Beşiktaş maçı öncesinde Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel bir koreografi gerçekleştirdi. 'İlelebet Cumhuriyet' ve '1923-2023' yazılarıyla dikkat çeken koreografide, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır' sözüne de yer verildi. Ayrıca koreografide Atatürk'ün portresinin yanı sıra, Aziz Sancar, Metin Oktay, Bülent Korkmaz ve Okan Buruk gibi isimlerin yanı sıra madenci, öğretmen, çiftçi ve öğrenci figürleri de yer aldı.
21 Ekim 2023
İşaretlediklerim