Şarkıcı Melek Mosso, aldığı ödülü kadınlara adayarak, seslerinin kısılmayacağını belirtti. Bu sözler iktidara yakın kesimlerin tepkisini çekti ve sosyal medya üzerinden Mosso'nun AKP'li belediyeler tarafından düzenlenen konserlerinin iptal edilmesi için baskı yapıldı. Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği festivaldeki konseri için de iptal baskısı yapıldı ancak Paradise Production Yönetim Kurulu Başkanı Esat Kaba, konserin iptal edilmediğini açıkladı.
7 Haziran 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali'nde öne çıkan altı oyun belirlendi. Bu oyunlar arasında Pina Bausch'un başyapıtı Café Müller, İstanbul Rumlarının geçmişinden bugüne uzanan iki kısa oyunun yanı sıra hem sinema hem tiyatronun araçlarını kullanan deneysel bir performansla izleyicilerin karşısına çıkan Büyük Zarifi Apartmanı, Anadolu'nun masallarından ilham alarak kurgulanan ve anlatı tiyatrosuyla interaktif enstalasyonu birleştiren Çirkin, Wajdi Mouawad'ın Kız Kardeşler oyunu, Ercan Kesal'ın yazıp oynadığı Ayazmanın Yılanı ve ataerkillik, imtiyaz ve yaratıcılığa dair tabuları sorgulayan Ustalık Sınıfı yer alıyor.
1 Ekim 2023

İstanbul'da KüçükÇiftlik Park'ta düzenlenen konserde Duman grubu, 11 yıl aradan sonra çıkardıkları yeni albümlerinden iki şarkıyı tanıttı. Konser alanı yoğun duman ve neon ışıklarla kaplıydı, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Katılımcılar, yeni şarkıları ezbere söyleyerek coşkulu anlar yaşadı. Konserin sonunda grup, seyircilerin yoğun isteği üzerine sahneye geri dönerek 'Kufi' şarkısını bir kez daha seslendirdi.
30 Haziran 2024

İstanbul'un önemli konser alanlarından Salon İKSV, 29 Eylül'de başlayacak sonbahar sezonunda La Femme, Jadu Heart, ENGIN, Yellow Days, Red Axes (Live), The Magnetic Fields, Joep Beving, Fabrizio Paterlini, Aime Simone ve Forest Swords gibi isimleri konuk edecek. Sonbahar sezonu, Fransa'nın rock'n roll grubu La Femme ile açılacak. Biletler, 25 Ağustos'ta satışa çıkacak ve öğrenci bileti fiyatları Eczacıbaşı Genç Bilet projesi kapsamında 10 lira olacak.
24 Ağustos 2023

İstanbul Modern, 17 Ekim'de başlayacak olan sonbahar dönemi için 'Modernite ve Modern Sanatın Tarihi' adlı yeni bir seminer programı düzenliyor. Program, katılımcılara sanat tarihine dair temel bilgiler sunmayı ve sanatı yorumlamalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Hikaye ve Roman Atölyesi, Günümüz Sanatı ve Yapay Zeka semineri ve Türkiye’de Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri de düzenlenecek.
15 Ekim 2023

Ünlü sanatçı Haluk Bilginer, İstanbul Kadıköy'deki Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnelenen 'Kundakçı' adlı tiyatro oyununun ikinci perdesinde sahnede fenalaştı. Seyirciler tarafından alkışlarla desteklenen Bilginer, ambulansla hastaneye götürüldü. Olaya tanık olanlar Twitter üzerinden Bilginer'in sahnede yere yığıldığını paylaştı. Oyun Atölyesi tarafından yapılan açıklamada, Bilginer'in tansiyonunun düştüğü ve şu an durumunun iyi olduğu belirtildi.
14 Mart 2023

18 yıldır düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Hatay'daki gösterimlerin ardından 5-7 Temmuz tarihleri arasında Kuşadası'nda devam edecek. Festival, F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) gerçekleştirilecek ve bazı gösterimlere film yönetmenleri de katılacak. Festival programında çeşitli belgesel ve filmlerin gösterimleri yer almakta ve seyircilerin sorularının cevaplanacağı bir soru-cevap kısmı da bulunuyor. KUAKMER, 19. yüzyıldan kalma bir binada kurulu modern bir müze olup, Kuşadası'nın kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
4 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür bünyesinde, İstanbul'un farklı yerlerinde birçok kültür ve sanat etkinliği düzenlenecektir. Müze Gazhane'de konserler, atölyeler, stand-up gösterileri ve söyleşiler; Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda tiyatro oyunları; Festival Park Kadıköy'de canlı müzik etkinlikleri; Yerebatan Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı'nda müzik dinletileri ve Taksim Sanat'ta bir sergi yer alacak. Ayrıca Miniatürk'te bir model sergisi açıldı ve İBB Kültür işletmesine ait müzeler yaz saati uygulamasına geçerek saat 22:00'ye kadar ziyaret edilebilecek.
6 Haziran 2023

İlber Ortaylı, Üsküdar'daki Valide-i Cedid Camii'nde düzenlenen bir törenle, bir yılı aşkın süredir komada olan Özlem Kumrular'a veda etti. Kumrular, genç yaşta inanılmaz yetenekleriyle tanınmış ve İspanya-Osmanlı ilişkileri üzerine çalışmalarıyla dikkat çekmişti. Ancak, Türk akademik dünyasının onu yeterince değerlendiremediği belirtiliyor. Kumrular, hayatını kazanmak için tur rehberliği yaparken İsviçre'de bir kaza sonucu hayatını kaybetti.
9 Haziran 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), her yıl geleneksel olarak yaptığı gibi bir filmi restore ederek sinemaseverlerle buluşturuyor. Bu yılki seçimleri, fantastik-dram-trajedi türlerini harmanlayan Metin Erksan'ın 'İntikam Meleği-Kadın Hamlet' filmi oldu. Film, geçtiğimiz yıl vefat eden ünlü oyuncu Fatma Girik'in başrolünde olduğu ve 1976 yapımı bir eser. Restorasyon işlemi Atlas Post Production tarafından gerçekleştirildi ve film, 42'nci İstanbul Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşacak.
9 Mart 2023

Fatih Akın’ın 2005 yılında çektiği ‘İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek’ belgesel filmi, restore edilmiş kopyasıyla 5 Temmuz’dan itibaren MUBI platformunda izleyicilerle buluşacak. Belgesel, İstanbul'da farklı kitlelere müzik yapan bir grup müzisyenin hikâyesini anlatıyor ve Baba Zula, Siya Siyabend, Ceza, Müzeyyen Senar, Aynur Doğan, Sezen Aksu gibi birçok ünlü müzisyeni içeriyor. MUBI, filmin 4K kalitesinde yenilenen versiyonunu sunacak.
12 Haziran 2024

Alternatif rock müzik grubu Piiz ve rapçi Kezzo, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sorunlarına ışık tutmak amacıyla 'Kör Kuyu' isimli bir şarkı yayınladı. Piiz, müzik kariyerlerinin 20. yılını bu şarkı ve özel bir konserle kutluyor. Şarkı, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının yaşadığı zorlukları konu alıyor. Grup, 3 Aralık'ta İstanbul Beşiktaş'ta düzenlenecek olan 20. yıl özel konserinde birçok konuk sanatçıyı ağırlayacak.
24 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 18-20 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği tüm konserleri, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları nedeniyle ertelediğini duyurdu. İsrail'in saldırıları, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufan' operasyonunun ardından başlamıştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

1990 yılından bu yana kapalı olan ve Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 633 yıllık Anadolu Hisarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kültür varlıklarını koruma ve yenileme projesi kapsamında restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla müze ve kültür alanı olarak halka açıldı. Açılışa özel olarak İsmail Hakkı Demircioğlu ve Erkan Oğur'un verdiği konserle 'Hisar Konserleri' başlatıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, açılışı ve konseri sosyal medya hesabından duyurdu.
7 Mayıs 2023

'Bir Hayalin İzinde' projesi, İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri işbirliğiyle, sanat eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Eylül ayında başlayan ve hazirana kadar sürecek olan bu özel gelişim programı, 40 genç kızı yaratıcı ve cesur rol modelleri olan akademisyenler, sanat tarihçileri ve sanatçılarla buluşturuyor. Proje, genç kızların kadın sanatçılardan ilham alarak kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerini ve cesaretlendirilmelerini hedefliyor. Program, seminerler, dersler ve atölye çalışmaları içeriyor ve katılımcılara çağdaş sanat tarihi, yapıt inceleme ve sanatçılarla etkileşim fırsatları sunuyor.
7 Mart 2024

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun üzerinde çalıştığı ancak tamamlanamamış 'İstanbul Ansiklopedisi'nin yayımlanmamış bölümleri, 'Başka Kayda Rastlanmadı' adlı sergi ile Salt Galata'da ziyaretçilere sunuldu. Sergi, Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projenin parçası olarak, ansiklopedinin tasarım aşamasında kalan maddelerini ve arşiv malzemelerini içeriyor. Sergi ayrıca, İstanbul Ansiklopedisi'nin dijitalleştirilmiş belgelerini ve bir e-yayını da içerecek şekilde düzenlendi. Sergi, 29 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
25 Mayıs 2023

İstanbul Modern, dijital kültüre odaklanan ve deneysel bakış açılarıyla yenilikçi üretimler sergileyen sanatçıları bir araya getiren 'Zamansız Meraklar' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek ve küratörlüğünü Ümit Mesci ile Nilay Dursun yapıyor. Sergide, 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin ödüllü projeleri yer alıyor. Ayrıca, sergi Nescafé sponsorluğunda genç sanatçılara destek olmayı amaçlıyor ve yedi sanatçıya ait sekiz yeni çalışma ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
15 Şubat 2024

Nejla Demirci'nin KHK ile ihraç edilen doktor ve öğretmenlerin hikayesini anlattığı 'Kanun Hükmü' belgeseli, çeşitli festivallerde ve gösterimlerde sansüre uğradı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Beyoğlu Sineması'nda belgesel için tahsis ettiği salonu geri çekti. Belgesel, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de sansürlenmiş ve festival iptal edilmişti. İşçi Filmleri Festivali'nde de gösterimi yasaklanan belgesel, henüz seyirciyle buluşamadı.
18 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Beyoğlu Sineması işbirliğiyle düzenlenen 'Ayın Yönetmeni' programında Mayıs ayı konuğu olarak Zeki Demirkubuz seçildi. Demirkubuz'un 'Hayat', 'Yeraltı', 'Yazgı' ve 'Bulantı' filmleri Mayıs ayı boyunca ücretsiz olarak gösterilecek. 'Yazgı' filminin gösterimi sonrası Olkan Özyurt moderatörlüğünde bir söyleşi düzenlenecek ve 'Hayat' filminin gösterimi sonrasında ise Janet Barış ve Engin Ertan ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.
6 Mayıs 2024

Türkiye'nin tanınmış keman virtüözlerinden Suna Kan, 86 yaşında vefat etti. Sanatçının ölüm haberini piyanist Gülsin Onay sosyal medya üzerinden duyurdu. Suna Kan, 5 yaşında keman çalmaya başlamış ve 1946'da 'Harika Çocuk' olarak anılmaya başlamıştı. Devlet bursu ile yurt dışında eğitim gören ve Paris Konservatuarı'nı birincilikle bitiren Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda uzun yıllar solist ve başkemancı olarak görev yapmış ve 1971 yılında Devlet Sanatçısı unvanını almıştı.
11 Haziran 2023
İşaretlediklerim