Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Fas'ta 8 Eylül'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen bölgelerde 6,6 milyon kişinin yaşadığını bildirdi. Depremin merkez üssü Marakeş şehrinin 71 kilometre güneybatısında belirlendi ve Portekiz ve Cezayir'de de hissedildi. Fas İçişleri Bakanlığı, depremde 2 bin 946 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 674 kişinin yaralandığını duyurdu. Bölgedeki heyelan riski, kurtarma ve yardım çalışmalarını zorlaştırıyor.
16 Eylül 2023

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 131'e ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yangınların hızla yayıldığı ve bazı kasabalarda tahliye işlemlerinin başlatıldığı belirtildi. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini, İçişleri Bakanı Toha ise bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini açıkladı.
7 Şubat 2024

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan heyelan sonucunda ölü sayısının 56'ya çıktığı bildirildi. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği, kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğünü ve toprak altında 30 kişinin daha olduğunu belirtti. Toprak kaymasında 163 ev zarar gördü, 60 ev tamamen yıkıldı. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı, kapanan yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini ve bölgede 'acil durum' ilan edildiğini duyurdu.
20 Mayıs 2023

İtalya'nın Emilia-Romagna bölgesinde aşırı yağışlar nedeniyle 21 nehir taştı ve birçok kasaba su altında kaldı. Ravenna, Forli ve Cesena kentleri ağır şekilde etkilendi ve yaklaşık 13 bin kişi tahliye edildi. Bölgede elektrik kesintisi devam ediyor ve planlanan Formula 1 yarışı iptal edildi. Bölge Başkanı Stefano Bonaccini, son yağışlarla bölgede milyarlarca avroluk zarar oluştuğunu belirtti.
18 Mayıs 2023

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 110'a çıktı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
5 Şubat 2024

Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşanan tarihi kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, Tefe Gölü'nde 140'tan fazla yunusun ölümüne neden oldu. Hükümet, tehlike altındaki hayvanların kurtarılması için acil operasyon başlattı. Ölen yunuslar arasında, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan Haliç yunusu ve Amazon nehir yunusu türleri de bulunuyor.
6 Ekim 2023

Rize'nin Çayeli ilçesinde gece saatlerinde başlayan şiddetli yağış sonucu ufak çaplı toprak kaymaları meydana geldi ve bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Madenli, Şairler ve Aşıklar Deresi'nin suları yükseldi, Yalı Mahallesi'nde dere taştı ve İshakoğlu İlkokulu'nun bahçesini su bastı. Sekiz ev tedbir amacıyla boşaltıldı ve 24 kişi tahliye edildi. Beş köy yolu ulaşıma kapandı ve çevre ilçelerden gelen ekipler yol açma çalışmalarına başladı.
25 Ağustos 2023

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 122'ye ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
6 Şubat 2024

Filipinler'de hafta sonu ülkeyi vuran tropik fırtına nedeniyle en az yedi kişinin öldüğü açıklandı. Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., arama kurtarma faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti. Fırtına, başkentin güneyindeki vilayetlere şiddetli rüzgar ve yağmur getirerek havaalanları ve limanların çalışmasını engelledi, bazı bölgelere elektrik verilemedi. Bu yıl Filipinler'i vuran ilk tropik fırtına olarak kayıtlara geçti.
28 Mayıs 2024

Pakistan'ın kuzeybatısında bulunan Hayber-Pahtunhva eyaletinde meydana gelen şiddetli yağışlar sonucu sekiz kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Yağışlar nedeniyle evlerin çatıları çöktü, sel oluştu ve bazı yollar kapandı. Yerel afet yönetim yetkilisi Anwar Shahzad, ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu ve iki çocuğun da selde kaybolduğunu belirtti. Aynı bölgede daha önce de şiddetli yağışlar nedeniyle benzer olaylar yaşanmış ve yaklaşık 30 kişi hayatını kaybetmişti.
31 Mart 2024

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva ve Pencap eyaletlerinde yaşanan aşırı yağışlar ve yıldırım düşmesi sonucu 11 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı. Pencap'ın Naroval, Pasrur, Şekipura ve Sialkot bölgelerinde 10 kişi yıldırım isabeti sonucu yaşamını yitirdi, yedi kişi yaralandı. Hayber Pahtunhva'da ise şiddetli yağışlar nedeniyle Buner bölgesinde bir evin çatısı çöktü ve bir kadın hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Ulusal Afet Yönetim Otoritesi, yağmurların hafta boyu sürmesinin beklendiğini açıkladı ve olası taşkın ve sellere karşı uyarıda bulundu.
26 Haziran 2023

İstanbul'da etkili olan fırtına ve kuvvetli yağış sonucunda meydana gelen olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlar normal sürerken, İDO ve BUDO'nun toplam 17 seferi iptal edildi ve boğaz trafiği kapatıldı. Ekipler, su baskını, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi 148 olaya müdahale etti. Yakıt yüklü bir gemi karaya oturdu, mürettebatı tahliye edildi. Ayrıca, toprak kayması nedeniyle üç gecekondu boşaltıldı ve sakinleri güvenli yerlere yerleştirildi.
29 Kasım 2023

İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde geçen hafta yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 15'e çıktı. Felaket nedeniyle 10 binin üzerinde kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ordu birlikleri de dahil olmak üzere yardım ekipleri, su baskınları ve heyelanlar nedeniyle kapanan yolların açılması ve temizlik çalışmalarına destek veriyor. Conselice kentinde ise hala sular altında olan bölgelerde tahliye ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
24 Mayıs 2023

Fransa'da etkili olan Ciaran fırtınası nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı. Fırtına, ülkede ciddi hasara yol açtı ve acil yardım ekipleri 11 binin üzerinde müdahalede bulundu. Elektrik hatlarından sorumlu kuruluş Enedis'in verilerine göre, 523 bin kişi elektrik kesintisi nedeniyle mağdur oldu. Beş vilayette, yağmur, şiddetli rüzgar ve sel riski nedeniyle alarm seviyesi turuncuda olmaya devam ediyor.
3 Kasım 2023

Papua Yeni Gine'de 24 Mayıs'ta meydana gelen toprak kaymasında ölü sayısının 670'e çıktığı bildirildi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, afette 150 evin ve yaklaşık 670 kişinin toprak altında kaldığını tahmin ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ekipler toprağın 6 ila 8 metre altındaki kazazedelerden umudu kesmiş durumda. Toprağın stabil olmaması, kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.
26 Mayıs 2024

Brezilya Çevre Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2023 yılının ilk altı ayında Amazon yağmur ormanlarında ormansızlaşma oranı yüzde 33,6 düşüş gösterdi. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün uydularla elde ettiği veriler de bu azalmayı doğruladı. Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, hükümetin 2030 yılına kadar sıfır ormansızlaşma hedeflediğini belirtti. Çevre Bakanı Marina Silva, hükümetin yasadışı ağaç kesimine karşı başarılı bir mücadele yürüttüğünü ve bu durumun Lula'nın seçim kampanyası vaatlerinin bir sonucu olduğunu ifade etti.
7 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, 10 şehirde toplam 13 milyon 421 bin 699 kişiyi etkileyerek büyük bir yıkıma neden oldu. Resmi açıklamalara göre, 3 bin 471 bina yıkıldı ve 1651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları için bölgeye 14 bin 720 personel sevk edildi ve 3 bin 500 askeri personel görev alıyor. Ayrıca, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden bölgeye yardım uçuşları düzenleniyor.
6 Şubat 2023

Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da çok katlı bir binada çıkan yangında 73 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz bilinmiyor. Yangının çıktığı binanın daha önce yetkili makamlara 'terk edilmiş' olarak bildirildiği ve ülkede yasa dışı bulunan kişilerin bu binada yaşadığı öne sürüldü.
31 Ağustos 2023

Güney Pasifik ülkesi Papua Yeni Gine’nin Enga kentinde gece saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle 100’den fazla kişi hayatını kaybetti. Toprak altında kalan kişilerin sayısı henüz resmi makamlarca doğrulanmadı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, dağın tepesinden kopan kaya kütlesinin yamaçtaki toprağı sürükleyerek köydeki hanelerin üzerine yığıldığı görüldü. Olay, bölgede 7 büyüklüğünde bir depremin ardından gerçekleşti.
24 Mayıs 2024

İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde hafta başında etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 13'e çıktı. Sel nedeniyle 42 belde su baskınına uğradı, 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve 34 bin haneye elektrik verilemedi. Ordu birlikleri de dahil olmak üzere yardım çalışmaları devam ediyor ve ulaşıma kapanan yolların açılması için çabalar sürdürülüyor.
20 Mayıs 2023
İşaretlediklerim