Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş’in El-Huz bölgesinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 2 bin 12'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 59'a çıktığını açıkladı. Ölümler, El-Huz bölgesi, Tarudant, Şişava, Verzazat, Marakeş, Azila, Agadir, Kazablanka ve Yusifiyye bölgesinde kaydedildi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, insani yardımların deprem bölgelerine ulaştırılması için tüm imkanlar seferber edildi.
10 Eylül 2023

Papua Yeni Gine'de 24 Mayıs'ta meydana gelen heyelan sonucu Tuliparı köyü toprak altında kaldı ve 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, cesetlerin çürüdüğünü ve çıkarılmasının mümkün olmadığını belirterek köyü toplu mezarlığa dönüştürdü. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, afette 150 evin ve yaklaşık 670 kişinin toprak altında kaldığını tahmin etmişti.
5 Haziran 2024

Peru'da, El Nino hava olayının yol açtığı olumsuz etkiler sebebiyle 18 bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Ulusal Acil Durum Operasyonları Merkezi, yıl sonuna kadar şiddetli yağışların beklendiğini ve bu sebeple acil eylem planının uygulanacağını duyurdu. OHAL ilan edilen bölgeler arasında Amazonas, Ancash, Arequipa ve diğerleri bulunuyor. Peru'da daha önce yaşanan şiddetli yağışlar sonucu 8 Şubat'ta 40 kişi hayatını kaybetmişti.
9 Haziran 2023

ABD'nin orta kesimindeki eyaletlerde meydana gelen şiddetli hava olayları ve hortumlar, özellikle Iowa'nın Greenfield kasabasında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Iowa eyalet polisi, ölü ve yaralı sayısının fazla olduğunu doğruladı ancak kesin rakam vermedi. Iowa Valisi Kim Reynolds, 15 ilçe için acil durum ilan etti ve Başkan Joe Biden'dan federal afet yardımı talep edeceğini belirtti. ABD Ulusal Meteoroloji yetkilileri, Texas'tan Michigan'a kadar en az 329 şiddetli fırtına kaydedildiğini ve bu hava şartlarının hafta sonuna kadar sürebileceğini bildirdi.
22 Mayıs 2024

ABD'nin Texas, Oklahoma ve Arkansas eyaletlerinde etkili olan fırtına nedeniyle en az 11 kişi hayatını kaybetti. Texas’ın Cooke bölgesi Şerifi Ray Sappington, hayatını kaybedenlerden üçünün aynı aileden olduğunu ve ölenlerin arasında iki ve beş yaşlarında iki çocuğun bulunduğunu belirtti. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve ölü sayısının artabileceğinden endişe edildiğini ifade etti. Yetkililer, yedi kişinin Texas’ta, iki kişinin Arkansas’ta ve iki kişinin de Oklahoma’da hayatını kaybettiğini açıkladı.
26 Mayıs 2024

Peru'da etkili olan Yaku Kasırgası nedeniyle başkent Lima ve çeşitli kentlerde meydana gelen seller sonucunda 65 kişi yaşamını yitirdi, beş kişi kayboldu. Sivil Savunma raporuna göre, 66 bin 853 kişi etkilendi, 9 bin 677 ev zarar gördü ve 1541 ev kullanılamaz hale geldi. Ayrıca eğitim ve sağlık yapıları, köprüler ve yollar hasar gördü, tarım arazileri ve hayvancılık büyük zararlar yaşadı. Hükümet, felaketten en çok etkilenen bölgelerde altı aylığına olağanüstü hal ilan etti.
21 Mart 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Yunanistan'ın Teselya Bölgesi'nde 5 Eylül'den bu yana devam eden şiddetli yağış ve sel nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti. İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, Pinio nehrinin taşması sonucu birçok köyün sular altında kaldığını ve dört kişinin hala kayıp olduğunu belirtti. Doğal Afetlerle Mücadele ve Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Efthimios Lekkas, selin ülkedeki tarımsal üretime vereceği hasarın 1 milyar avroyu aşabileceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçileri, başkent Brasilia'daki Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binalarına baskın düzenleyerek içeri girdi. Olaylara müdahale emri veren mevcut Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, 150 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı Anderson Torres, ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Lula, eylemlerin arkasında Bolsonaro'nun olduğunu ve sorumluların cezalandırılacağını belirtti.
9 Ocak 2023

Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 132'ye yükseldi. Valparaiso ve Vina del Mar kentlerindeki yangınlar nedeniyle 43 bin hektar alan kül oldu ve yaklaşık 15 bin ev yandı. Vali Rodrigo Mundaca yangınların kasıtlı çıkarıldığına dair güçlü inançlarını dile getirdi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, yangınlara müdahale etmek için olağanüstü hal ilan etti ve ekipleri bölgeye yönlendirdi.
14 Şubat 2024

Şili'nin orta ve güney bölgelerinde devam eden şiddetli orman yangınları sonucunda ölü sayısı 13'e ulaştı. Tarım Bakanı Esteban Valenzuela, yangın söndürme çalışmaları sırasında bir helikopterin düştüğünü ve bu kazada 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ordu mensupları da yangın söndürme çabalarına destek veriyor. Ülkede yaşanan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle hava sıcaklıkları 40 derecelere kadar yükseldi. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, tatilini iptal ederek yangın bölgelerine gitme kararı aldı.
4 Şubat 2023

Meksika'da son haftalarda etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle 112 kişi hayatını kaybetti. En çok can kaybı Nuevo Leon, Tamaulipas, Veracruz ve Tabasco eyaletlerinde yaşandı. Sağlık Bakanlığı, ölenlerin çoğunun sıcak çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ulusal Meteoroloji Servisi, sıcak hava dalgasının 10 ila 15 gün daha sürmesini beklediğini duyurdu.
30 Haziran 2023

Afyonkarahisar-Denizli karayolunun Devrent mevkisinde sağanak yağışın neden olduğu bir heyelan meydana geldi. Heyelan sonucunda iki araç toprak altında kaldı. Olay yerine gelen ekipler, araçlardan birinde bir kişinin cesedine ulaştı, diğer araçta ise bir yaralıyı kurtardı. Karayolunun heyelanın etkilediği şeridi trafiğe kapandı.
13 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen iki büyük deprem, çevre illeri de etkileyerek büyük bir yıkıma yol açtı. AFAD'ın 12'nci gün yaptığı açıklamaya göre, depremler sonucunda can kaybı 38 bin 44'e ulaştı. Yaralı sayısı ise 108 bin 68 olarak güncellendi.
17 Şubat 2023

Pakistan'ın güneybatısındaki Pencap, Belucistan ve Hayber Pantunhva eyaletlerinde üç gün boyunca devam eden şiddetli yağışlar ve yıldırım düşmesi sonucu en az 55 kişi hayatını kaybetti. Çoğunluğu buğday hasadı sırasında yıldırım isabet eden çiftçilerden oluşan kurbanlar, bu felaketin en büyük mağdurları oldu. Yağışlar nedeniyle birçok ev hasar gördü ve altyapıda ciddi tahribat meydana geldi. Bu olay, Pakistan'ın 2022'de yaşadığı ve yaklaşık 2 bin kişinin ölümüne neden olan büyük sel felaketinin ardından gelen bir başka doğal afet olarak kayıtlara geçti.
15 Nisan 2024

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış ve fırtına, çeşitli bölgelerde hasara yol açtı. Eyüpsultan'da bir evin duvarı toprak kayması sonucu yıkıldı ve içeri toprak doldu. Fatih'te tarihi bir binada kısmi çökme oldu ve itfaiye ekipleri arama yaptı. Esenyurt ve Ümraniye'de su baskınları yaşandı, yollar ve dükkanlar zarar gördü.
30 Kasım 2023

Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 296 kişi hayatını kaybetti, 153 kişi yaralandı. Depremin merkez üssü, ülkenin kuzeyindeki Marakeş’in El-Huz bölgesi olarak belirlendi. Deprem, Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua şehirlerinde ölümlere yol açtı. Kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.
9 Eylül 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde öğle saatlerinde başlayan şiddetli dolu sonrası bir hortum oluştu. Hortum, Memiş Özdal Mahallesi'nde bazı evlerin çatılarının zarar görmesine ve araçların ters dönmesine neden oldu. Ayrıca, deprem nedeniyle kurulan çadır ve konteynerler de etkilendi. Bu doğal afet sonucunda bir kişi hayatını kaybetti ve 44 kişi yaralandı. Jandarma komando ekipleri, zarar gören bölgelerde çalışmalara başladı.
20 Nisan 2023

Hindistan'ın Odisha eyaletinde şiddetli yağışların ardından yıldırım düşmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi. Khurda bölgesinde dört, Bolangir'de iki ve Angul, Boudh, Jagatsinghpur ve Dhenkanal'da birer kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Khurda bölgesinde üç kişi yıldırım düşmesi sonucu yaralandı. Hindistan Meteoroloji Dairesi, eyalette benzer olayların beklendiğini duyurdu ve bölge sakinlerine güvenli yerlere sığınmaları tavsiye edildi.
3 Eylül 2023

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 51'e yükseldi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, ölü sayısının artacağını belirtti. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü bildirildi. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini, İçişleri Bakanı Toha ise bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini açıkladı.
4 Şubat 2024
İşaretlediklerim