Denizbank Levent Büyükdere şube müdürü Seçil Erzan, 'skandal dolandırıcılık' soruşturmasında tutuklandı. Erzan, savcılık ifadesinde, tanıdığı kişilere yüksek getiri vaadiyle para topladığını, ancak bu paraları önceki zararlarını kapatmak ve diğer borçlulara ödemek için kullandığını itiraf etti. Arda Turan ve Emre Belözoğlu gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu birçok kişiyi kandırdığını, bankayla alakasız sahte belgeler hazırlayarak insanları inandırdığını belirtti. Erzan, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini ve avukatı aracılığıyla serbest bırakılma talebinde bulundu.
28 Nisan 2023

Diken yazarı Levent Gültekin, 'Cumhurbaşkanı topluma açıkça yalan söylüyor' ifadesi nedeniyle 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. İstanbul 23'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcının beraat yönündeki mütalaasını tekrarlaması üzerine hakim beraat kararı verdi. Gültekin, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada beraat ettiğini duyurdu ve eleştirinin hakaret olarak görülmediği günlerin geri gelmesi dileğinde bulundu.
13 Nisan 2023

HDP İzmir İl Örgütü binasında gerçekleşen bir cinayet sonrası yapılan açıklamada dönemin içişleri bakanı Süleyman Soylu'ya 'suç işleri bakanı' diyen Mor Dayanışma üyesi Didar Gül hakkında açılan hakaret davasında karar verildi. İzmir 27'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, Gül'ün ifadelerinin hakaret içermediğini ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini talep etti. Mahkeme heyeti de bu yönde bir beraat kararı verdi.
29 Kasım 2023

Eskişehir'de, TikTok kullanıcısı Ayşegül Didem Doğan, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde AKP'ye oy veren afetzedelere hakaret içerikli ve provokatif bir video yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Eskişehir başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Doğan, adliyeye sevk edildi. Doğan'ın videosu, AKP'li hesaplar tarafından da paylaşılarak tutuklanması talep edildi.
17 Mayıs 2023

Rahmi Turan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf önlemlerinin vatandaşa zarar verdiğini savunuyor. Turan, devlet kurumlarında tasarrufun sadece adının olduğunu ve özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yüksek bütçesiyle dikkat çektiğini belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınlar döner sermayesine tahsis edilen bütçenin 80 milyon liradan 200 milyon liraya çıkarıldığı ve bu parayla dini yayınların artırılacağı ifade ediliyor.
18 Haziran 2024

Ahmet Altan, bir yazarın Anayasa'nın 90. maddesi ve AİHM kararları göz ardı edilerek 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yurt dışı yasağının kaldırılmadığını eleştirdi. Yazarın Silivri'de hapis yattığı süre boyunca yazdığı romanlar 26 ülkede yayınlanmış ve önemli edebi ödüller almıştı. Altan, bu durumu hukuksal bir skandal olarak nitelendirirken, siyasi çevrelerden yeterli tepkinin gelmediğini, sadece Mustafa Yeneroğlu'nun itiraz ettiğini belirtti.
29 Şubat 2024

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), şarkıcı Gülşen'in Nisan 2022'deki bir konserinde imam hatip lisesi mezunlarına yönelik sözleri nedeniyle ayrımcılık yaptığına hükmetti ve her bir başvurucu için 50 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Gülşen, daha önce 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve ev hapsine alınmıştı. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Gülşen'i 'halkın bir kesimini aşağılama' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı, ancak cezanın açıklanması geri bırakıldı.
31 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), emekli bir kişinin eski başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener'e yönelik 'satılmış Siyonist' ifadesini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Şener, bu ifadeyi hakaret olarak nitelendirip suç duyurusunda bulunmuş ve davalıya adli para cezası verilmişti. Ancak AYM, siyasetçilerin eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğü olduğunu belirterek, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve davalının ailesine manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
5 Haziran 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' suçlarından dolayı fezleke hazırlandı. Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesinin ardından fezleke, TBMM'ye iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Tanrıkulu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmıştı. Bu durum, partisi CHP içerisinde de tepkilere neden olmuştu.
18 Eylül 2023

Selahattin Demirtaş, Twitter'da kullandığı bir ifade nedeniyle hayvan özgürlüğü aktivisti ve gazeteci Zülal Kalkandelen tarafından türcü dil kullanmakla eleştirildi. Kalkandelen, bu eleştirisi sonrasında sosyal medyada çeşitli saldırılara maruz kaldı. Bazı kullanıcılar tarafından HDP düşmanı ve cahil ulusalcı olarak nitelendirildi. Demirtaş, basın danışmanı aracılığıyla Kalkandelen'e özür mesajı göndererek daha dikkatli olacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın başarılı oyuncusu Hande Baladın, sosyal medya üzerinden 'yüzüne asit atılmakla' tehdit edildi. Tehditler, Türkiye'nin Milletler Ligi'nde şampiyon olmasından üç gün sonra başladı. Baladın, can güvenliği endişesiyle İstanbul savcılığına başvurdu ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
31 Temmuz 2023

Ankara Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı hakkında, sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımda 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla resen soruşturma başlattı. Ataklı'nın 18 Ağustos'ta sosyal medyada yayınlanan bir videoda, Sincan Belediyesinin Bebek Kütüphanesi ve Yenikent Anne-Çocuk Oyun Evi'nde çocuklara yönelik eğitim etkinlikleriyle ilgili sözleriyle halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edici paylaşım yaptığı belirtildi. Soruşturma, Türk Ceza Kanunu'nun 216/1 maddesinde düzenlenen halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçundan başlatıldı.
19 Ağustos 2023

Kıbrıs'ta Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal'ın bir seminerde evlilik ve kadınlar hakkında yaptığı açıklamalar tepki çekti. Ünsal, kadınların kocalarının yatak davetine icabet etmek zorunda olduğunu ve evliliğin amacının çoğalmak olduğunu ifade etti. Bu sözler üzerine sekiz kadın milletvekili Ünsal'ı kınayan bir açıklama yaptı. Ünsal ise kendisinin İslam'ı anlattığını ve kendi görüşlerini değil, İslam'ın görüşlerini dile getirdiğini savundu. KKTC Din İşleri Başkanlığı ise Ünsal hakkındaki haberlerin asılsız olduğunu ve medyada çarpıtıldığını iddia etti.
13 Ocak 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Pendik'teki Uluçınar Camisi imamı Halil Konakçı hakkında inceleme başlattı. Konakçı, sosyal medyada paylaştığı bir video ile Hatay'ın çoğunluğunun Arap olduğunu belirtmişti. Daha önce de cinsiyetçi paylaşımlarıyla gündeme gelen Konakçı'nın bu ifadeleri üzerine Diyanet harekete geçti.
14 Ağustos 2023

Beşiktaş, gazeteci Fatih Altaylı'nın YouTube kanalında yaptığı yorumlar nedeniyle hukuki işlem başlatacağını duyurdu. Altaylı, Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'in bir maç sonrası oyuncusu Salih Uçan'ı iteklemesini eleştirmişti. Beşiktaş, Altaylı'nın bu yorumlarını 'hakarete varan ifadeler' olarak nitelendirdi ve hukuki işlem başlatılacağını açıkladı.
30 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle verdiği kararı kabul etmediğini belirtti. Arslan, AİHM'nin kararının kamuoyunda tartışıldığını, ancak nihai kararı Türkiye'deki mahkemelerin vereceğini ifade etti. AİHM, Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı almıştı.
1 Ekim 2023

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin müdürü Seçil Erzan, 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından tutuklandı. Erzan'ın ardından kuzeni Nazlı Can da aynı suçlamalarla tutuklandı. Soruşturma kapsamında teknik direktör Fatih Terim bilgi amaçlı savcılarla görüştü ve bazı müştekilerin avukatı Denizbank'a ihtarname gönderdi. Denizbank, iddiaların banka sistemine yansımadığını ve kayıt dışı olduğunu savunurken, müştekilerin avukatı bu açıklamayı yetersiz buldu.
28 Nisan 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, 2020'de Pençe Harekatı hakkında yaptığı bir yorum sonrası sosyal medyada hakarete uğradı. Arslan'ın bu yorumları bir televizyon kanalı tarafından çarpıtılarak paylaşıldı ve bir kişi tarafından hakaret içeren bir yorum yapıldı. Arslan, hakaret eden kişi hakkında şikayetçi oldu. Mahkeme, Arslan'ın sözlerinin sunuluş biçimini ve sanığın tepkisini 'haksız tahrik' olarak değerlendirerek sanığa ceza verilmesine gerek görmedi.
10 Aralık 2023
İşaretlediklerim