İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gündüz kuşağı programlarının çeşitli suçları aydınlattığını iddia etmesine rağmen bu tür yayınları kabul etmediğini belirtti. Yerlikaya, bu programların etik değerlerden sapmalar içerdiğini ve suç aydınlatmanın İçişleri Bakanlığı'nın işi olduğunu vurguladı. Ayrıca, adaletin tecelli etmesinin Adalet Bakanlığı'nın görevi olduğunu ifade etti. Yerlikaya, bu tür yayınların basın-yayın özgürlüğüyle ilgisi olmadığını söyledi.
14 Haziran 2024

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK'ün 'kadına karşı şiddet' ve 'kadınlara karşı baskıyı teşvik etmek' gerekçesiyle verdiği ceza nedeniyle yayınlanmadı. Dizinin yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önsözüyle 'İslamafobi' konulu bir belgesel yayınlandı. SenaristBir, RTÜK'ün kararını ve Cumhurbaşkanının önsözünün yer almasını açık bir sansür ve tehdit olarak gördüğünü açıkladı. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla hedef gösterilmişti.
16 Nisan 2023

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

14 Ekim 2022'de kabul edilen ve gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasası kapsamında, Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir çocuğa cinsel saldırı iddiasını Twitter'da paylaşan gazeteci Sinan Aygül, 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmış ve 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aygül'ün istinaf başvurusu Van Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından reddedildi ve karar Yargıtay'a taşınacak.
15 Haziran 2023

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandı. Müşterilerini bir fon üzerinden dolandırmakla suçlanan Erzan'ın, banka içinde ve kendi odasında nakit para alışverişleri yaptığı, bu durumun bankanın güvenlik kameralarıyla takip edilebileceği belirtildi. Denizbank, iddiaların banka sistemlerinde iz bulunmadığını savunurken, mağdur avukatı bu iddiaları hukuki dayanaktan yoksun olarak nitelendirdi. Ayrıca Erzan'ın müşterilere attığı WhatsApp mesajları ve bir not defteri de delil olarak sunuldu.
28 Nisan 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı hakkındaki şüphelerini dile getirdikten sonra gözaltına alındı. Arslan'ın sözleri RTÜK Başkanı Şahin tarafından hedef alınmış ve Halk TV hakkında inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Arslan'ın patronu Cafer Mahiroğlu da Arslan'ı hedef alarak, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını açıkladı. İstanbul başsavcılığı, Arslan hakkında 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlattı.
3 Ekim 2023

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek, 'suç gelirlerini aklama' iddiasıyla tutuklandı. İki kardeş ve bir diğer şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlik sorguları sonucunda tutuklama kararı verildi. Soruşturma, daha önce bir suç örgütüne yönelik 'nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasının devamı niteliğinde ve bu örgütün mağdurları dolandırdığı belirlendi.
16 Kasım 2023

Denizbank, bir şube müdürünün dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmasının ardından bir açıklama yayınladı. Açıklamada, iddia sahiplerinin piyasa koşullarının ötesinde fahiş faiz getirileri elde etmek amacıyla banka dışında, kayıt dışı ve nakit olarak para alışverişi yaptıkları, bankanın sistemlerinde bu işlemlerin izinin bulunmadığı belirtildi. Banka, süreçle ilgili yargı makamlarının kararına göre hareket edileceğini ifade etti. Haberturk.com ve Diken'in haberlerine göre, dolandırıcılık olayı sadece bir işadamıyla sınırlı değil, onlarca hatta yüzlerce kişiyi kapsıyor ve toplamda 80 milyon dolar civarında bir meblağdan bahsediliyor. İddialara göre, dolandırıcılıkta adı geçen şube müdürü Seçil Erzan, müşterilerini 'özel bir fon' vaadiyle kandırmış ve bu fonla ilgili olarak ünlü isimler de mağdur olmuş.
24 Nisan 2023

İstanbul'da Denizbank'ın Levent Büyükdere şube müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlarından tutuklandı. Erzan, Florya şubesinde müdürken müşterilerine 'özel bir fon' teklif ederek güvenlerini kazanmış ve yüksek meblağlarda para toplamış. Aralarında Fatih Terim, Emre Belözoğlu, Arda Turan gibi ünlü spor isimleri ve aile üyeleri de dahil olmak üzere birçok kişi dolandırılmış. Toplam dolandırılan miktarın 5 milyon doların çok üzerinde olduğu belirtiliyor. Soruşturma devam ederken, Erzan'ın dijital ayak izleri silinmeye başlandı ve banka ile mağdurlar arasında bir 'sağırlar diyaloğu' yaşanıyor.
20 Nisan 2023

TED Antalya Koleji'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaptığı konuşma nedeniyle sosyal medyada hedef gösterilen ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla gözaltına alınan öğretmen E.K., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. E.K.'nın konuşmasında 'Türkiye Yüzyılı' masalına herkesi inandırmaya çalışanlar ve Cumhuriyet'i yok etmeye çalışanlar eleştirilmişti. Antalya Emniyet Müdürlüğü, konuşmanın 'Türkiye Yüzyılı'nı hedef aldığı ve birlik ve beraberliği zedeleyerek ayrıştırıcı tutum sergilendiği' gerekçesiyle gözaltına alındığını belirtmişti.
31 Ekim 2023

'Müdafaa Hareketi' adlı sosyal medya hesabı, mültecilere yönelik bir bildiri yayınladı ve ülkenin çeşitli kentlerinde miting düzenleyeceğini duyurdu. Bildiride, hükümetin sorumluluklarını yerine getiremediği ve Türkiye'nin demografik yapısını tehlikeye atan yabancılara karşı mücadele etmediği iddia edildi. Ankara Başsavcılığı, bu bildiri hakkında 'Kanunlara uymamaya tahrik' suçundan soruşturma başlattı.
15 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar sebebiyle CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Dağ gözaltına alındı. Dağ'a, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkın kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, 2012 yılında Erdoğan'ın bir öğrenciye söylediği sözlerin yer aldığı video da delil olarak dosyaya eklendi. Dağ, ifade verdikten sonra yurtdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı.
11 Şubat 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptıkları yorumlar nedeniyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma açtı. Yanardağ'a kurtarma çalışmaları sırasında tekbir getirilmesiyle ilgili sözleri, Aysever'e ise YouTube kanalında deprembilimci Ahmet Ercan ile yaptığı yayın nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlaması yöneltildi. Aysever ve Ercan'ın yayını, iktidara yakın Sabah ve Yenişafak gazeteleri tarafından hedef gösterilmişti.
7 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na, evinin önünde yaptığı bir açıklama nedeniyle 'kişilik haklarına saldırı' iddiasıyla açılan 200 bin TL'lik manevi tazminat davası, Anadolu 15'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen sekizinci duruşmada reddedildi. Kaftancıoğlu, daha önce de 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçundan beraat etmişti ve bu sonuçla birlikte kendisinin '2-0 önde' olduğunu ve üç davanın daha kaldığını belirtti.
19 Ocak 2023

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin eski müdürü Seçil Erzan'ın tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık soruşturmasında, banka eski Galatasaraylı futbolcular Selçuk İnan ve Emre Çolak, eski kulüp tercümanı Musa Mert Çetin ve Emre Çolak'ın kardeşi Emrah Çolak hakkında 'tefecilik' suçlaması yaptı. Şikayetçilerin ifadeleri ve bankanın savunması arasında çelişkiler bulunuyor. Avukat Rezan Epözdemir, Denizbank Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısını da suç duyurusunda bulunarak 'nitelikli bankacılık zimmeti', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarının işlendiğini iddia etti. Banka yöneticileri ise şikayetçilerin iftira attığını ve tefecilik yaptığını savunarak soruşturma açılmasını talep etti.
12 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar, Kahramanmaraş depremleri sonrası İHA ve SİHA'ların afet bölgesindeki performansını eleştiren bir tweet üzerine 150 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı. Aydın Aydoğan isimli kullanıcının tweet'inde, Bayraktar'ın şirketi tarafından üretilen dronların bir kısmının donduğu ve uçamadığı iddia edilmişti. Bayraktar'ın avukatları, bu iddiaların İHA ve SİHA sistemlerine olan güveni sarsıp başarılarını karaladığını savunarak dava dilekçesine İHA ve SİHA'larla ilgili olumlu haberler ekledi. Aydoğan ise eleştiri hakkını kullandığını ve sadece AFAD başkanının söylediklerini paylaştığını belirtti.
13 Nisan 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV, Halk TV ve Tele 1 kanallarına çeşitli programlarda yapılan yorumlar nedeniyle para cezası kesti. FOX TV sunucusu Gülbin Tosun'un iktidarın kadın politikalarını eleştirmesi, Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın deprem sonrası yaşananları tartışması ve Tele 1'de Merdan Yanardağ ile Emre Kongar'ın Şanlıurfa Belediyesi'nin yardımları Taliban'a göndermesini eleştirmesi ceza gerekçesi oldu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu savunarak durumu eleştirdi.
5 Nisan 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanahmet Camii'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, muhalefetin Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kaldırma iddialarına değindi. Erdoğan, bu iddiaların gündeme gelmesi üzerine dinleyicilerin yuhalamasına, muhalefeti 'siyasi mevta' yapacaklarını söyleyerek karşılık verdi. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil'in Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılması ve yerine 'inanç başkanlığı' kurulması gerektiğini söylediği, ancak Millet İttifakı'nın mutabakat metninde bu yönde bir madde bulunmadığı belirtildi.
21 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni Gizem Bağdaçiçek, müstehcen içerikli görüntüler paylaştığı iddiasıyla İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından gözaltına alındı. İhbar üzerine harekete geçen polisler, Bağdaçiçek hakkında 'müstehcenlik' suçundan işlem yaptıktan sonra onu adliyeye sevk etti.
7 Aralık 2023
İşaretlediklerim