Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı ve altı yıldır ödemediği kredilerin bu yılki taksitlerini karşılamak amacıyla bazı binaları devretti. Demirören, Doğan Holding'den satın aldığı medya kuruluşları için aldığı 895 milyon dolarlık krediyi altı yıldır ödemiyordu. Bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksitler için yayın grubuna ait gayrimenkulleri Ziraat Bankası'na devretti. Bu kapsamda Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık bünyesindeki bazı gayrimenkuller 1 milyar 287 milyon 922 bin TL karşılığında bankaya satıldı.
23 Mayıs 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Hazine mülkiyetindeki beş varlığı daha satışa çıkardı. Satışa çıkarılan varlıklar arasında RHG Enertürk Enerji, Sibelres Elektrik, Muradiye Elektrik, Betim Enerji ve Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi bulunuyor. İhale ilanları Resmi Gazete'de yayınlandı ve her bir varlık için belirlenen muhammen bedeller ve ihale tarihleri açıklandı.
10 Temmuz 2024

Getir'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Mubadala'ya devredilmesi Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Bu devirle birlikte Getir'in Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçecek. Getir'in kurucusu Nazım Salur, şirketin market ve yemek teslimatı işlerinde aktif rol almayacak, ancak Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmeye devam edecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise kurucularda kalacak.
27 Eylül 2024

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş.'ye 50 milyon dolar hibe verecek. Bu hibe, şirketin Balıkesir'deki polimetal madeninin kaynak ve enerji verimliliğini iyileştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, EBRD'nin desteğiyle şirket, madencilik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için de çalışacak. Eczacıbaşı Holding CEO'su Atalay Gümrah, bu iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
24 Mayıs 2024

Getir'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Mubadala'ya devredilmesi Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Bu devirle birlikte Getir'in Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçecek. Getir'in kurucusu Nazım Salur, şirketin market ve yemek teslimatı işlerinde aktif rol almayacak, ancak Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmeye devam edecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise kurucularda kalacak.
27 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesinde alışverişin yoğunlaştığı baklavacı, şekerci ve konfeksiyon gibi sektörleri denetledi. 11-15 Haziran tarihleri arasında yapılan denetimlerde, 195 mükellefin hatalı KDV oranı uyguladığı, 357 mükellefin ödeme kaydedici cihaz ve satış yazılım programları arasında entegrasyonun bulunmadığı tespit edildi. Ayrıca, 13 mükellefin işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığı, 298 mükellefin IBAN yoluyla tahsilat gerçekleştirdiği ve 50 mükellefin kayıt dışı faaliyette bulunduğu belirlendi. Bu işletmeler, gerekli işlemlerin yapılması için Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirildi.
18 Haziran 2024

Aralarında Marmara Forum ve Forum İstanbul’un da bulunduğu dokuz AVM için 28 milyar lira borç nedeniyle konkordato süreci başlatıldı. İstanbul 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, bu AVM'lerin sahibi olan şirketlere bir yıl kesin süre verdi ve bu süre içinde alacaklıların icra takibi yapamayacağını belirtti. AVM'leri satın almak isteyen üç grup arasında Yeni Gimat GYO, Nata Holding ve Rönesans GYO'nun isimleri öne çıkıyor.
31 Mayıs 2024

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarının evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında birikimlerinin yüzde 50'sine kadar kısmi ödeme alabilmesi için başvuru şartlarını belirledi. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek düzenlemeyle, katılımcılar belirli koşullar altında ve hak kaybına uğramadan bu ödemeleri talep edebilecek. Başvuru koşulları arasında, daha önce kısmen ödeme almamış olmak, belirli bir süre sistemde bulunmak ve asgari katkı payı ödemiş olmak gibi kriterler yer alıyor. Ayrıca, başvuruların kabulü veya reti, belgelerin sunulması ve ödeme süreçleriyle ilgili detaylı bilgiler de paylaşıldı.
8 Nisan 2024

Koç Holding, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesine katılacağını duyurdu. İhale, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 16 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Koç Holding, ihalenin kazanılması durumunda yatırımcıları bilgilendireceğini belirtti.
16 Temmuz 2024

GKN Kargo, toplamda 563 milyon lira borcu nedeniyle iflas etti. Şirketin borçlarının önemli bir kısmı, Galatasaray, Beşiktaş, Gaziantepspor ve Şanlıurfaspor gibi spor kulüplerine ait. Şirket, maliyet artışları nedeniyle zorlanmış ve ocak ayında konkordato talebinde bulunmuştu. Ancak mahkeme, şirketin durumunu iyileştireceğine ikna olmadığı için iflas kararı verdi. Şirketin sahibi Gökhan Akyürek'in lüks harcamaları da dava dosyasına eklendi.
7 Mayıs 2024

TOFAŞ, Bursa fabrikasında 16 Temmuz – 20 Ağustos tarihleri arasında üretime ara vereceğini duyurdu. Bu süre zarfında fabrikada planlı bakım ve onarım çalışmaları yapılacak ve ihracat pazarlarındaki seyir göz önünde bulundurulacak. Çalışanlar bu dönemde yıllık izinlerini kullanacak, fabrikada sadece nöbetçi personel ile bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecek.
27 Haziran 2024

Türkiye’nin dev süt markalarından biri olan Kay Süt iflas etti. Şirket mali darboğaza girerek konkordato talep etti. Alacaklı konumdaki Garanti Bankası, Kay Süt fabrikasının icradan satışını istedi. Balıkesir 4’üncü İcra Müdürlüğü, tesisin icradan satış ihalesinin 16 Temmuz günü yapılacağını duyurdu.
17 Haziran 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Koza-İpek Holding'e ait Bebek'teki yalıyı satışa çıkardı. Yalı, bağımsız değerleme şirketleri tarafından 750 milyon lira olarak değerlendirildi. Satış ihalesi 27 Haziran'da açık teklif ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenlerin gerekli belgeleri ve şartnameyi 25 Haziran'a kadar TMSF'ye ulaştırmaları gerekiyor.
28 Mayıs 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzeler haftası kapsamında Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ile Efes Deneyim Müzesi'nde ziyaretçilere yüzde 50 indirim yapılacağını duyurdu. Ayasofya Müzesi, 18 Mayıs'ta saat 21.00'e kadar açık olacak ve 18-26 Mayıs tarihleri arasında indirimli giriş sağlayacak. Efes Deneyim Müzesi de aynı tarihlerde yüzde 50 indirimli olarak 08.00-23.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
17 Mayıs 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik, doğal gaz ve petrol piyasalarında faaliyet gösteren 18 şirkete lisans verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Elektrik piyasasında üç şirkete tedarik, üç şirkete üretim lisansı verilirken, üç şirketin üretim lisansı iptal edildi. Doğal gaz piyasasında üç şirkete gaz dağıtım lisansı verildi ve üç şirketin lisansı sonlandırıldı. Petrol piyasasında ise dört şirkete ihrakiye teslimi, bir şirkete depolama ve iki şirkete madeni yağ lisansı verildi.
6 Haziran 2024

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 73 safkan Arap koşu tayını açık artırma usulüyle satacak. Karacabey, Anadolu ve Sultansuyu Tarım İşletmeleri'nden toplam 73 baş tay, 13 Ağustos'ta Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde yapılacak ihale ile satışa sunulacak. Geçici teminat tutarı tay başına 50 bin lira olarak belirlendi ve ihale şartnamesi TİGEM ve Karacabey Tarım İşletmesinden temin edilebilecek.
26 Temmuz 2024

Getir, 2023 Haziran ayında hisselerinin tamamını satın aldığı sipariş hizmet sağlayıcısı n11’i Borancılı Teknoloji Anonim Şirketi’ne devretti. Şirketin kurucusu Nazım Salur, n11’in satın alındığını duyurmuş ve yeni bir n11’in yakında geleceğini belirtmişti. Getir’in Britanya’daki faaliyetlerini sonlandırmasının ardından, şirketin ikiye bölüneceği ve Türkiye’deki operasyonlarının çoğunluk hissesinin Mubadala’ya ait olacağı iddia edilmişti. Mubadala Investment Company PJSC, Getir Perakende Lojistik Anonim Şirketi’nin tek kontrolünü devralmak için Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu.
9 Eylül 2024

Rönesans Holding, Hollanda merkezli Rabobank International Holding BV ile Rabobank AŞ'nin tüm hisselerini almak üzere bir hisse devir anlaşması imzaladı. Rabobank AŞ, 2014'ten beri Türkiye'de faaliyet gösteren ve büyük ölçekli kurumsal müşterilere hizmet veren bir bankadır. Bu satın alma ile Rönesans Holding, sağlık, enerji, gayrimenkul, endüstriyel yatırımlar ve inşaat alanlarının yanı sıra finans sektöründe de faaliyet göstermeye başlayacak. Anlaşma, düzenleyici kurum onaylarının alınmasının ardından tamamlanacak.
22 Temmuz 2024

ABD'li özel sermaye şirketi Apollo Global Management Inc., Starbucks'ın Kuveytli AlShaya Group'a ait Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'daki hisselerinin yüzde 30'unu satın almayı planlıyor. Kuveytli şirket, azınlık hisselerinin yüzde 30'unu satışa çıkardı ve aralarında Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonu Kamu Yatırım Fonu'nun da bulunduğu birkaç alıcı adayı kısa listeye alındı. Starbucks, İsrail-Hamas savaşının bölgedeki işlerine zarar verdiğini ve satışlarının önemli ölçüde etkilendiğini açıklamıştı. AlShaya Group, 13 ülkede yaklaşık 2 bin Starbucks mağazası işletiyor.
8 Şubat 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in 'Bill ve Melinda Gates Vakfı' bünyesinde 42 milyar dolarlık bir hisse senedi portföyü bulunmaktadır. Bloomberg HT'nin aktardığı bilgilere göre, vakfın portföyünde FedEx, Walmart, Coca-Cola FEMSA, EcoLab, Deere, Caterpillar, Waste Management, Canadian National Railway, Berkshire Hathaway ve Microsoft gibi büyük şirketlerin hisseleri yer almaktadır. Bu portföy, Bill Gates'in yatırım stratejileri ve tercihleri hakkında önemli ipuçları vermektedir.
25 Şubat 2024
İşaretlediklerim