Rekabet Kurulu, Alphabet, Google, Google International, Google Ireland Limited ve Google Reklamcılık'tan oluşan ekonomik bütünlüğün genel arama hizmetleri pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığını incelemek üzere bir soruşturma başlattı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bularak bu kararı almıştır. Soruşturma, ilgili kanun maddesinin ihlal edilip edilmediğini tespit etmeyi amaçlamaktadır.
2 Şubat 2023

Alphabet ve Apple, Amazon'un Kindle uygulaması üzerinden çocukların müstehcen fotoğraflara erişebildiği gerekçesiyle içerik denetiminin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Reuters'ın iki aileden aldığı bilgiye göre, çocuklar Kindle uygulaması aracılığıyla müstehcen materyalleri indirip görüntüleyebiliyor. Amazon, güvenli bir alışveriş ve okuma deneyimi sağlama konusunda kararlı olduklarını ve konuyu ciddiye aldıklarını açıkladı. Apple ve Google, uygulamanın kendi yönergeleriyle uyumlu olması için Amazon ile çalıştıklarını ifade etti.
20 Nisan 2023

Twitter, kullanıcıların hesaplarının ne zaman mavi tik onayı aldığını gösteren bir özellik getirdi. Bu özellik sayesinde, mavi tikin paralı hale gelmeden önce onaylanan hesaplar kolayca ayırt edilebiliyor. Elon Musk'ın CEO'su olduğu şirket, Aralık 2022'de mavi tiki aylık 8 dolar karşılığında satmaya başlamış ve 20 Nisan'da ücretsiz mavi tikleri kaldırmıştı. Mavi tik önceden özellikle ünlüler ve gazeteciler için dezenformasyonla mücadele amacı taşırken, şimdi bir statü sembolü olarak görülüyor.
5 Haziran 2023

Google, Google Haritalar uygulamasına yapay zeka destekli güncellemeler ekleyerek kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlıyor. Bu güncellemeler sayesinde, kullanıcılar lokasyon tavsiyeleri alabilecek, restoran gibi mekanlara dokunduklarında yapay zeka destekli fotoğraf ve inceleme gezintisi yapabilecekler. Ayrıca, kullanıcılar ziyaret etmek istedikleri yerlerin listesini oluşturabilecek ve Trend, En İyiler ve Gems listeleri aracılığıyla şehirdeki önemli yerleri keşfedebilecekler. Bu özellikler şu an için ABD ve Kanada'da 40 lokasyonda kullanıma sunulmuş durumda.
29 Mart 2024

Microsoft, Google'a rakip olabilmek için arama motoru Bing'i, ChatGPT'de kullanılan yapay zeka teknolojisiyle güçlendirmeyi hedefliyor. Şirket, bu güncellemenin mart ayı bitmeden kullanıma sunulacağını belirtiyor. Microsoft, daha önce OpenAI ile yapay zeka süper bilgi işlem teknolojileri geliştirmek üzere ortaklık kurmuş ve OpenAI'nin ChatGPT sohbet robotunu desteklemişti. ChatGPT, insan gibi konuşabilen ve çeşitli sorulara cevap verebilen bir yapay zeka uygulamasıdır.
4 Ocak 2023

Google, Microsoft ile rekabetinde yapay zeka teknolojisini iş uygulamalarına entegre etme kararı aldı. Gmail, Google Dokümanlar, Sheets ve Slaytlar gibi WorkSpace uygulamalarında yapay zeka kullanımını test etmeye başlayacak. Bu entegrasyon, kullanıcılara dokümanlarda beyin fırtınası yapma, e-posta taslakları oluşturma ve sunumlar için otomatik içerik üretme gibi imkanlar sunacak. Şirket, bu ay içinde bazı kullanıcılarla testlere başlayacak ve ilerleyen dönemlerde diğer uygulamalara da yapay zeka özelliklerini ekleyecek.
14 Mart 2023

Avrupa'da 17 ülkeden 30'dan fazla medya kuruluşu, Google'ın reklam teknolojisindeki hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Hollanda'nın Amsterdam Bölge Mahkemesinde dava açtı. Bu dava, Google'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle yaklaşık 2,1 milyar avro tazminat talep ediyor. Fransız rekabet kurumu ve Avrupa Komisyonu daha önce Google'ın bu alandaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Davacılar, Google'ın bu eylemleri nedeniyle medya şirketlerinin reklamlardan daha yüksek gelir elde edememesinden ve yüksek ücretler ödemek zorunda kalmalarından şikayetçi.
29 Şubat 2024

Google, e-posta uygulaması Gmail'e 'emojilerle reaksiyon verme' özelliğini getiriyor. Bu özellik önce Android kullanıcılarına, daha sonra da web ve iOS kullanıcılarına sunulacak. Ancak, bu özellik okul veya iş hesaplarında, grup e-posta listelerine gönderilen mesajlarda ve bcc'ye eklenen durumlarda kullanılamayacak.
4 Ekim 2023

ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın dijital reklamcılık sektöründeki hakimiyetinin rekabete zarar verdiği gerekçesiyle şirkete karşı antitröst davası açtı. Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcıları da bu davaya dahil oldu. Google, dijital reklam teknolojileri üzerindeki hakimiyetini korumak için rekabete aykırı yöntemler kullanmakla suçlanıyor. Adalet Bakanlığı ve eyalet başsavcıları, dijital reklam pazarında rekabeti yeniden sağlamayı hedefliyor.
25 Ocak 2023

Google'ın isminin kökeni, Quora forumunda bir kullanıcının sorduğu bir soru ile yeniden gündeme geldi. Şirketin adı, 'Googol' kelimesinin bir oyunu olarak ortaya çıktı. 'Googol', 10'un 100'üncü kuvveti olan devasa bir sayıyı ifade eder. Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, bu ismi seçerken yanlış yazılmış bir versiyonunu kullanmaya karar verdiler.
13 Haziran 2024

Meta, Instagram ve Facebook kullanıcılarının aylık bir ücret karşılığında onaylı hesap sahibi olmalarını sağlayacak 'paralı mavi tik' uygulamasını hayata geçirdi. Kullanıcılar, 18 yaş ve üzeri olmaları şartıyla Meta'nın belirlediği bir süreçten geçerek ve belirli bir ücret ödeyerek mavi tik alabilecekler. Türkiye'de Facebook için mavi tikin aylık fiyatı 279,99 TL olarak belirlenmişken, Instagram ve telefon uygulaması için fiyat henüz açıklanmadı. Mavi tik, kullanıcılara proaktif koruma, destek hizmetleri ve sosyal medya platformlarında görünürlük artışı gibi avantajlar sağlayacak.
6 Temmuz 2023

Alphabet, toplam işgücünün yüzde 6'sını oluşturan 12 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. CEO'nun çalışanlara gönderdiği notta işten çıkarmaların global olarak gerçekleşeceği belirtildi. Bu gelişme, teknoloji sektöründe pandemi sırasında artan çalışan sayılarına karşılık mali belirsizlikler nedeniyle yaşanan işten çıkarma dalgasının bir parçası. Microsoft, Meta ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
20 Ocak 2023

Google, İsrail ordusu için yapay zeka ve bulut bilişim hizmetleri sağladığı Nimbus Projesi nedeniyle protesto edilmişti. Bu protestolara katılan ve katılmayan toplamda 50 çalışan işten çıkarıldı. Protestoları organize eden 'No Tech For Apartheid' grubu, Google'ın bu eylemleriyle çalışan muhalefetini bastırmaya çalıştığını iddia etti. Google ise işten çıkarmaların yıkıcı faaliyetlere doğrudan dahil olanlarla sınırlı olduğunu savundu.
25 Nisan 2024

Google, İsrail hükümetiyle 2021'de imzalanan ve çeşitli İsrail devlet bakanlıklarına bulut yazılımı tedarik etmeyi amaçlayan Nimbus Projesi'ne karşı çıkan ve protesto eylemlerine katılan 28 çalışanını işten çıkardı. Şirket, projenin silah veya istihbarat servisleriyle ilgili hassas, gizli veya askeri iş yüklerine yönelik olmadığını savunurken, protesto eden çalışanlar anlaşmanın İsrail güvenlik birimlerinin Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik eylemlerine katkı sağladığını iddia ediyor. Protesto eylemleri, Gazze'deki durumun kötüleşmesiyle artarken, Google'ın küresel güvenlikten sorumlu başkanı Chris Rackow, bu tür davranışların şirket politikalarına aykırı olduğunu ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.
18 Nisan 2024

Türkiye'de 108 milyon kişinin kimlik numarası, ev adresi ve cep telefonu numarası gibi kişisel verileri çalındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu verilerin beş farklı Google Drive dosyasında toplandığını tespit etti ve Google’dan bu dosyaların kaldırılması için yardım istedi. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Google’a dosyaların acil olarak kaldırılması ve sorumlu kişilerin kullanıcı hesap kimlikleri, IP adresleri ve port numaralarının paylaşılması için iki ayrı yazı gönderdi.
9 Eylül 2024

Google, güvenlik gerekçesiyle en az iki yıldır aktif olmayan hesapları silmeye başladığını duyurdu. Şirket, kullanılmayan hesapların çalınmaya daha açık olduğunu ve bu hesapların kimlik hırsızlığı gibi dolandırıcılık yöntemlerinde kullanılabileceğini belirtti. Hesapların silinmesini önlemek için kullanıcıların hesaplarına giriş yapmaları, e-posta kontrol etmeleri veya YouTube'da video izlemeleri gibi aktiviteler yeterli olacak. Google Photos kullanıcılarına da iki yılda bir giriş yapma uyarısı yapıldı. Şirket veya okul hesapları ve abonelik içeren hesaplar silme politikasından muaf tutulacak.
1 Aralık 2023

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi, büyük teknoloji şirketlerinin hisselerini yükseltirken, iklim hedeflerini olumsuz etkiliyor. Google, yapay zeka altyapısının veri merkezlerinin sera gazı emisyonlarını yüzde 48 artırdığını açıkladı. Bu durum, Paris İklim Anlaşması kapsamında belirlenen 'net sıfır emisyon' hedefinde ciddi belirsizlikler yaratıyor. Uzmanlar, yapay zeka sistemlerinin yüksek enerji tüketimi nedeniyle fosil yakıtlara yönelimin arttığını ve yenilenebilir enerji projelerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor.
5 Temmuz 2024

Google, yapay zeka teknolojilerini desteklemek amacıyla Kairos Power ile nükleer enerji satın alma anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, küçük modüler reaktörlerden elde edilecek nükleer enerjinin 2030'a kadar devreye girmesini ve 2035'e kadar ek reaktörlerin konuşlandırılmasını hedefliyor. Google, bu adımın temiz enerji çözümlerinin hızlandırılmasında önemli bir rol oynayacağını belirtti. Yapay zeka teknolojilerinin artan enerji talebi nedeniyle Google'ın sera gazı emisyonlarının arttığı ve bu nedenle temiz enerji kaynaklarına yönelimin önem kazandığı vurgulandı.
15 Ekim 2024

Google, I/O 2024 etkinliğinde yapay zeka asistanı Gemini'nin yeni yeteneklerini duyurdu. Kullanıcılar artık Gemini'ye video göstererek içerikle ilgili sorular sorabilecek. Google CEO'su Sundar Pichai, bazı işlemlerin tamamen yapay zeka desteğiyle yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, Gemini ve Chrome'un beraber çalışacağı ve Google aramalarının AI Overviews özelliği ile güçlendirileceği açıklandı.
15 Mayıs 2024

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin insan fotoğrafı oluşturma özelliğini, tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıklar nedeniyle askıya aldı. ABD merkezli teknoloji şirketi, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Google, sorunları ele almak ve özelliği iyileştirmek için çalıştıklarını belirterek, yakında geliştirilmiş bir sürüm yayınlayacaklarını açıkladı.
23 Şubat 2024
İşaretlediklerim