Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023

Google'ın sahibi olan Alphabet, küresel işe alım ekibinden yüzlerce çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Bu durum, Google'ın işe alımları yavaşlatma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Şirketin sözcüsü, işe alım ekiplerinin boyutunu küçültme kararı aldıklarını doğruladı. Google, ocak ayında 12 bin kişiyi işten çıkaracağını ve bu durumun tam zamanlı iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını etkileyeceğini duyurmuştu.
14 Eylül 2023

ABD merkezli teknoloji devi Google, New York'ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail'i protesto ederek bir İsrailli yöneticinin konuşmasını bölen Google Cloud mühendisini işten çıkardı. Mühendis, 'Soykırımı veya gözetlemeyi güçlendirecek teknoloji üretmeyi reddediyorum' diyerek protestosunu dile getirmişti. Google sözcüsü, çalışanın şirket politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kovulduğunu açıkladı.
9 Mart 2024

Twitter'da 2009 yılından beri kullanılan ve hesapların doğrulanmış olduğunu gösteren mavi tik işareti, Elon Musk'ın açıklamasına göre önümüzdeki hafta tamamen kaldırılacak. Musk daha önce 1 Nisan'dan itibaren eski doğrulanmış kullanıcıların hesaplarından mavi tikleri kaldıracağını belirtmişti, ancak bu değişiklik henüz tam anlamıyla uygulanmadı. The New York Times gibi bazı hesaplar, ücretli doğrulama için kaydolmayı reddettikten sonra mavi tiklerini kaybetti. Twitter şu anda Twitter Blue için aylık 8 ABD Doları ödemeyen eski hesaplardan doğrulanmış onay işaretlerini kaldırma sürecinde.
12 Nisan 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, 20 Mart'tan itibaren SMS üzerinden iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) hizmetini sadece mavi tikli, yani ücretli abonelere sunacağını duyurdu. Bu değişiklik, mavi tikli olmayan kullanıcıların hesap güvenliğini potansiyel olarak etkileyebilir, çünkü artık SMS yoluyla 2FA kullanamayacaklar. Kullanıcılar, alternatif olarak doğrulama uygulaması veya güvenlik anahtarı gibi diğer 2FA yöntemlerini kullanmaya yönlendirilecek.
18 Şubat 2023

Twitter, kullanıcıların gönderilere kimlerin yorum yapabileceğini kısıtlamasına olanak sağlayan yeni bir ayar ekledi. Bu ayar, yorumları sadece mavi tikli hesapların yapabilmesini sağlıyor. Daha önce, yorumları herkesin yapabilmesi, sadece tweet'in sahibini takip edenlerin yapabilmesi ya da sadece tweet'te etiketlenen kişilerin yapabilmesi gibi seçenekler mevcuttu. Bu değişiklik, Elon Musk'ın sürekli ertelediği paralı mavi tik uygulamasının Aralık 2022'de hayata geçmesinin ardından geldi.
10 Ekim 2023

BBC'nin Newsnight programı, Google'ın deprem uyarı sisteminin 6 Şubat depremlerinde kullanıcılara bildirim gönderemediğini ortaya çıkardı. Google, uyarı sistemiyle depremlerden bir dakika öncesine kadar Android tabanlı telefonlar üzerinden kullanıcılara bildirim gönderebileceğini iddia ediyor. Ancak BBC'nin yaptığı araştırmada, depremden etkilenen üç bölgede bu uyarıyı almış herhangi bir kişiye ulaşılamadı. Google, bu uyarıların yaygın bir şekilde insanlara ulaştığına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.
27 Temmuz 2023

Google ve Microsoft, yıllık 24 teravatsaat elektrik tüketimiyle Ürdün, İzlanda, Kuzey Kore ve Gana gibi ülkelerden daha fazla elektrik tüketiyor. Bu iki şirketin toplam elektrik tüketimi, 223 milyon nüfuslu Nijerya'nın tüketiminden bile fazla. Teknoloji şirketlerinin artan elektrik tüketimi, büyük ölçüde veri merkezlerinin enerji ihtiyacından kaynaklanıyor. Google'ın veri merkezlerinin elektrik kullanımı 2023'te yüzde 17 artarken, Microsoft'un elektrik tüketimi son dört yılda iki kattan fazla arttı.
14 Ağustos 2024

Google'ın İsrail ile 2021'de imzaladığı ve İsrail ordusunun veri depolamasını kolaylaştıracak 1,2 milyar dolar değerindeki Nimbus Projesi, şirket çalışanları tarafından protesto edildi. New York ve California'nın Sunnyvale kentlerinde düzenlenen protestolarda dokuz Google çalışanı gözaltına alındı. Protesto eden çalışanlar, Google'ın bu projeden çekilmesini talep ediyor. Gözaltına alınan çalışanların Google sistemlerine erişimleri kesildi ve idari izin verildi.
17 Nisan 2024

Apple, şirket içerisinde 'Apple GPT' isimli bir yapay zeka sohbet robotunu kullanıyor. Bu robot, metinlerin özetlenmesi ve verilere göre soruların yanıtlanması konularında çalışanlara yardımcı oluyor. Şirket, bu teknolojiyi müşteri tarafında kullanmayı düşünüyor ancak bu konuda henüz karar verilmiş değil. Apple, yapay zeka kullanımını genişletme planları yapıyor ve önümüzdeki yıl yapay zeka ile ilgili önemli bir duyuru yapmayı planlıyor.
24 Temmuz 2023

Rekabet Kurumu, Google'a yerel arama hizmetleri kararı doğrultusunda getirilen yükümlülüklere uymadığı gerekçesiyle günlük idari para cezası verme kararı aldı. Google, şartları sağlayana kadar 2023 gayri safi gelirlerinin 10 binde beşi oranında ceza ödeyecek. Bu karar, Google'ın tekelleştiği gerekçesiyle alındı ve şirkete 93 milyon lira ceza kesildi.
16 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta şirketi hakkında, yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Meta'nın Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemeyi amaçlıyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sisteminin kurulmaması ve yasa dışı içeriklerin işaretlenmesi konularında eksiklikler vurgulandı. AB, ihlaller tespit edilirse, şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza uygulayabiliyor.
30 Nisan 2024

YouTube, kullanıcılarının mırıldanarak veya ıslık çalarak şarkı arayabilmesini sağlayan yeni bir özellik sundu. Bu özellik ilk olarak Android kullanıcıları tarafından deneyimlenebilecek. Kullanıcılar, uygulamada arama çubuğunun yanındaki mikrofon simgesinin sağındaki ses işaretine dokunarak bu özelliği kullanabilecek. Uygulama, mırıldanan veya ıslık çalan kullanıcıya şarkıyı veya benzerlerini önerecek.
27 Mayıs 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

Rekabet Kurulu, ABD merkezli Google’a otel aramalarıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 482 milyon lira ceza verdi. Kurul, Google’ın diğer arama motorlarıyla adil rekabet konusundaki endişeleri dikkate almadığını belirtti. Şirketin kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerinde rakip yerel arama sitelerinin girişine engel olduğu gerekçesiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesini ihlal ettiği tespit edildi. Ayrıca, ihlalin giderilmesi ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesi için Google’a yükümlülükler getirildi.
10 Haziran 2024

Google, internetten güncel bilgilere erişebilen yeni sohbet robotu Bard'ı ABD ve Britanya'da 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için kullanıma açtı. Bard, Google'ın daha önce tanıttığı ve tamamen kullanıma açılmayan LaMDA teknolojisiyle aynı nesilden geliyor. Google, Bard'ın yanlış bilgi paylaşabileceği ve önyargılı olabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Daha önce LaMDA üzerinde çalışan mühendis Blake Lemoine, robotun hissiyatlı hale geldiğini iddia etmiş ve işten çıkarılmıştı.
22 Mart 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere altı büyük teknoloji şirketini 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu belirtildi. Yeni kurallar, büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak, haksız rekabeti önlemek ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla uygulanacak. Kuralların ihlali durumunda şirketlere küresel cirolarının yüzde 10'una varan seviyede para cezası kesilebilecek.
6 Eylül 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden şirketin hisselerinin satışa çıkarıldığına dair gerçeği yansıtmayan dolandırıcılık girişimleri konusunda uyarıda bulundu. BOTAŞ, bu tür sahte içeriklerin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu ve şirketin yüzde yüz kamu sermayeli olduğunu, herhangi bir hisse satışı veya vatandaşların katılabileceği bir yatırım planının olmadığını belirtti. Ayrıca, bu sahte hesap ve sitelere karşı yasal işlemlerin başlatıldığını ve vatandaşların bu tür dolandırıcılık girişimlerine itibar etmemesi gerektiğini duyurdu.
17 Kasım 2023

Microsoft, arama motoru Bing'in yapay zeka özelliklerindeki güvenlik açıklarını bulanlara 15 bin dolara kadar ödül verecek. Program, Bing Chat, Bing Image Creator, Microsoft Edge ve Microsoft Start uygulaması ve Skype'taki Bing entegrasyonları dahil olmak üzere Bing'deki yapay zeka destekli özellikleri kapsayacak. Başvurular, açığın önemi ve bildirimin kalitesine göre değerlendirilecek. Ödüller, orta dereceli bir güvenlik açığı için 2 bin dolar, önemli açıklar içinse 15 bin dolara kadar çıkabilecek.
17 Ekim 2023

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023
İşaretlediklerim