Güney Kore, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesi üzerine bu iki ülkenin askeri işbirliğine karşı aşamalı önlemler alacağını açıkladı. Kuzey Kore'nin yaklaşık 12 bin askerini Rusya'ya göndermesi ve bu askerlerin bir kısmının Rusya'nın Uzak Doğu bölgesine konuşlandırılması, Güney Kore tarafından önemli bir güvenlik tehdidi olarak değerlendirildi. Güney Kore, bu duruma seyirci kalmayacağını ve uluslararası toplumla işbirliği içinde kararlı bir şekilde karşılık vereceğini belirtti. Kremlin ise bu işbirliğinin üçüncü ülkelere karşı olmadığını savundu.
22 Ekim 2024

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi, Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek amacıyla Ukrayna'ya 10 bin asker göndereceğini iddia etti. İlk etapta 1500 Kuzey Kore askerinin Rusya'da eğitileceği ve sahte kimliklerle cepheye gönderileceği belirtildi. Bu gelişme, Rusya ve Kuzey Kore arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Kuzey Kore'nin Rusya'ya sadece silah değil, insan gücü de sağladığını belirterek müttefiklerinden destek istedi.
18 Ekim 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kuzey Kore'nin Rusya'ya sadece silah değil, aynı zamanda insan gücü de sağladığını belirtti. Zelenski, Kuzey Kore'nin Rusya'nın yanında yer aldığını ve bu durumun uluslararası suçlular koalisyonunu güçlendirdiğini ifade etti. Ayrıca, Rusya'nın askeri personel sayısını artırma çabaları ve bu kapsamda yeni yasalar çıkardığı da vurgulandı. Zelenski, müttefiklerinden daha fazla destek talep etti.
16 Ekim 2024

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore ve Ukrayna'yı 'deliler' olarak nitelendirdi ve bu ülkelerin ABD tarafından yetiştirilmiş 'kötü köpekler' olduğunu söyledi. Kim, Pyongyang'ın Rusya'ya destek vermek için Ukrayna'ya asker gönderdiği iddialarının ardından bu eleştirileri yaptı. Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye insansız hava araçları göndermesini 'affedilmeyecek çirkin bir askeri provokasyon' olarak tanımlayan Kim, bu tür provokasyonların korkunç sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Güney Kore ve Ukrayna'nın nükleer silah sahibi ülkelere karşı pervasızca davrandığını savunan Kim, misilleme ve intikamın nasıl tamamlanacağını kimsenin bilmediğini ifade etti.
22 Ekim 2024

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, zırhlı treniyle Rusya'ya gitmek üzere Pyongyang'dan ayrıldı. Kim'in, yaklaşık 20 saat sürecek yolculuğun ardından Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'na katılacağı tahmin ediliyor. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kim'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini duyurdu. The New York Times'ın haberine göre, Kim ve Putin'in görüşmesinde, Ukrayna'daki savaşta Moskova için daha fazla silah sağlama ve askeri işbirliği olasılıkları ele alınacak.
12 Eylül 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Kuzey Kore ile Kore Yarımadası'nın nükleer silahsızlandırılması konusunda ön koşulsuz görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Kirby, Kuzey Kore'nin bu teklife olumlu yanıt vermediğini, ancak teklifin hala geçerli olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgesel güvenliği sağlamak adına daha önce gerçekleştirilen faaliyetlerin gerekli görülmesi halinde tekrarlanabileceğini vurguladı.
18 Ağustos 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Ukrayna'nın Kırım'a operasyon düzenlemesi halinde silah desteğinin süreceğini belirtti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un ABD silahlarıyla Kırım'a operasyon düzenleyeceklerini açıklamasının ardından Singh, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu ve ABD'nin bu konudaki pozisyonunu koruduğunu ifade etti. Singh, Ukrayna'nın topraklarını geri alma çabalarını her durumda destekleyeceklerini vurguladı.
20 Ocak 2023

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı ülkesinin verdiği yanıtları değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın Herson bölgesindeki köylerine ve Mıkolayiv, Zaporijya, Donbas ve Harkiv bölgelerine saldırılar düzenlediğini belirtti. Ukrayna ordusunun bu saldırılara yanıt verdiğini vurgulayan Zelenski, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıların Rusya'nın işlediği suçlara yanıt olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna ordusunun Kupyansk yönündeki çatışmalarda başarı elde ettiğini ve tüm yönlerde Ukraynalı askerlerin savaştığını belirtti.
14 Ağustos 2023

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını belirtti. Bu iddia, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rus kuvvetlerine karşı kara operasyonu yapılması gerekebileceğine dair yaptığı açıklamaların ardından geldi. Macron, bu konuda inisiyatif almayacağını ancak Fransa'nın bu güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'ya göre, Fransa ilk aşamada yaklaşık 2 bin asker göndermeyi planlıyor.
19 Mart 2024

Rusya'nın Pasifik ve Arktik okyanuslarında gerçekleştirdiği 'Okyanus-24' stratejik tatbikatlarına karşılık olarak ABD, Alaska'nın güneybatısındaki Aleut Adaları'na yaklaşık 130 asker sevk etti. Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı (NORAD), Alaska açıklarında Rus askeri uçaklarını tespit ettiğini bildirdi. Pentagon, Rusya ve Çin'in bölgedeki faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ve yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti.
18 Eylül 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerika'nın nükleer silah politikalarını eleştirerek, bu tutumun ateşle oynamaya benzediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın Batı'dan Rus topraklarını vurmak için izin istediği iddialarını şantaj ve kurnazlık olarak nitelendirdi. Ayrıca, Rusya'nın çıkarları doğrultusunda Ukrayna ile müzakere masasına ültimatomsuz oturabileceklerini ifade etti.
27 Ağustos 2024

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin askeri keşif uydusunun fırlatılışı için son hazırlıkların tamamlanmasını istedi. Bu gelişme üzerine Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, uyduyu taşıyacak roketin Japonya topraklarına düşme ihtimaline karşı Öz Savunma Kuvvetleri'ne hazırlık talimatı verdi. Japonya, Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) füzeleri ve Aegis donanımlı destroyerlerle önlem alacak. Kuzey Kore'nin askeri keşif uydusu fırlatma hazırlıklarının Nisan 2023'e kadar tamamlanması bekleniyor.
23 Nisan 2023

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımları eleştirerek, Rusya'nın hipersonik füze taşıyan 'Amiral Gorşkov' fırkateyninin Potomac Nehri yakınlarına konuşlanabileceğini belirtti. Medvedev, ABD yönetimini Nazi Almanyası'nın propagandasından sorumlu bakanı Joseph Goebbels'in 'gerçek varisleri' olarak nitelendirdi ve Tsirkon füzelerinin menzilinin 1000 kilometre olduğunu vurguladı. 'Amiral Gorşkov' fırkateyni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katıldığı bir törenle muharebe görevine başlamıştı.
6 Ocak 2023

Rusya, başkent Moskova'ya Ukrayna tarafından gerçekleştirilen drone saldırılarının engellendiğini açıkladı. Saldırının Rusya Savunma Bakanlığı yakınlarında gerçekleştiği belirtildi. Rusya, daha önce Ukrayna'nın limanlarına saldırılar düzenlemişti. Rus Savunma Bakanlığı, Kiev rejiminin Moskova'ya terörist saldırı girişiminde bulunduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya 3 milyar 75 milyon dolarlık askeri yardım yapılacağını duyurdu. Pentagon, bu yardım paketinin içeriğinde 50 zırhlı Bradley piyade muharebe aracı, 500 TOW tanksavar füzesi ve 250 bin 25 mm mermi olduğunu belirtti. Pentagon Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper, bu yardımın Ukrayna'daki savaşın dinamiklerini değiştireceğini ve Ukrayna'ya olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Cooper ayrıca, Bradley araçlarının Rus zırhlılarına karşı etkili olacağını ve Ukrayna'nın topraklarını geri almasına yardımcı olacağını belirtti.
7 Ocak 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verme planına tepki gösterdi. Putin, bu uçakların Rusya'ya karşı üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları durumunda, nerede olurlarsa olsunlar Rusya için meşru hedef olacağını belirtti. Ayrıca, F-16 savaş uçaklarının nükleer silah taşıma kapasitesine dikkat çekerek, bu uçaklarla mücadele ederken bunu göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.
28 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı kaybettiğini ve bu savaşı kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Biden, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının şu anki durumda üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini ancak Kiev'in bir gün NATO üyesi olacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeny Prigojin'e yemeklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulundu.
14 Temmuz 2023
İşaretlediklerim