ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki seçim sürecine Rusya'nın müdahale ettiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, montaj ve kumpas içeren içeriklerin arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti ve Rusya'dan bu müdahaleleri durdurmasını talep etti. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle ilgili tartışmaların ortasında bu iddialar gündeme geldi. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ise bu iddiaları yalanlayarak Rusya'nın diğer ülkelerin iç işlerine ve seçim süreçlerine karışmadığını belirtti.
12 Mayıs 2023

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirmeye çalışırken, Wagner adlı paralı asker grubunun isyanı nedeniyle Moskova'yı korumak zorunda kaldığını belirtti. Blinken, bu durumun Putin'in otoritesini sorguladığını ve gerçek çatlakları ortaya çıkardığını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin temel odağının Ukrayna olduğunu ve Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendini korumak ve işgal edilen toprakları geri almak için ihtiyaçlarını sağlamaya odaklandıklarını belirtti.
25 Haziran 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin Sarı Deniz yönüne seyir füzeleri fırlattığını duyurdu. Füzelerin fırlatılma zamanı sabah 04:00 olarak belirtildi. Bu denemeler, ABD ve Güney Kore'nin 17-31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği 'Ulchi Özgürlük Kalkanı' askeri tatbikatının ardından yapıldı. Kuzey Kore devlet medyası, bu tatbikatın Kore Yarımadası'ndaki nükleer savaş riskini artırdığını belirtmişti.
2 Eylül 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'ya HIMARS ve topçu sistemleri için gerekli mühimmat ve cephane içeren yeni bir askeri yardım paketi açıklayacağını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya gelecekteki yardımları görüşecekler. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G20 toplantısında Rusya Dışişleri Sergey Lavrov ile görüşerek, Yeni START nükleer anlaşmasına bağlılık, ABD vatandaşı Paul Whelan'ın serbest bırakılması ve Ukrayna'ya destek mesajlarını iletti.
3 Mart 2023

Rusya İçişleri Bakanlığı, Bryansk, Kursk ve Belgorod bölgelerinde yaşayan vatandaşlarını, hassas bilgilerinin çalınmaması için güvenilir olmayan kameraları ve flört uygulamalarını kullanmamaları konusunda uyardı. Bu uyarı, Ukrayna birliklerinin Kursk bölgesine düzenlediği sürpriz baskının ardından geldi. Moskova, vatandaşlarını sohbet gruplarında gelen linklere dikkat etmeleri konusunda da bilgilendirdi. Ayrıca, bölgedeki asker ve polis personelinin online flört hizmetlerini kullanmaması ve hassas konumlardan video izlememesi gerektiği vurgulandı.
22 Ağustos 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen ve en az 40 kişinin ölümüne, 100 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın terörist savaş yöntemlerini kullanmadığını belirtti. Ayrıca, Kremlin karşıtı 'Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu' adlı grup da saldırıda bir rolü olmadığını açıkladı. Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukraynalı liderlere yönelik tehditlerde bulundu.
22 Mart 2024

Belarus Savunma Bakanlığı, Rus askeri birliklerini ve ekipmanını taşıyan bir trenin Belarus'a vardığını duyurdu. Bu gelişme, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalinin ardından Belarus'un stratejik konumunun tartışıldığı bir dönemde gerçekleşti. Belarus daha önce savaşa katılmayacağını açıklamış olmasına rağmen, savaşın başlarında Rusya'nın Belarus topraklarını askeri amaçlar için kullandığı biliniyor. İki ülke ayrıca ortak askeri tatbikat düzenleme planları yapıyor ve bu durum, Rusya'nın Ukrayna'ya kuzeyden saldırı için Belarus'u kullanabileceği endişelerini artırıyor.
6 Ocak 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini ve bunu uluslararası yükümlülükleri ihlal etmeden yapacaklarını belirtti. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevkiyatını tehdit olarak gördüğünü ve Rusya'nın askeri sanayi üretiminin hızla geliştiğini ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk edeceği iddialarına karşılık Rusya'nın buna yanıt verebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Putin, NATO'nun taktik nükleer silahları bazı Avrupa ülkelerine yerleştirdiğini ve benzer bir adımı Belarus için de atacaklarını duyurdu.
26 Mart 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ukrayna ordusunun Patriot hava savunma sistemini kullanarak Rusya'ya ait Kinzhal hipersonik füzesini düşürdüğünü doğruladı. Bu olay, Patriot sistemlerinin ilk kez bir hipersonik füzeyi düşürdüğü anlamına geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'hava savunma sistemlerince önlenemez' olarak tanımladığı Kinzhal füzesinin düşürülmesi, medyada geniş yankı buldu. Ryder, hangi ülkenin bataryayı sağladığına dair bilgi vermekten kaçındı.
10 Mayıs 2023

Güney Kore Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore'nin artan nükleer tehditlerine karşı ABD ile ortaklaşa nükleer başlıkların tatbikatlarda kullanılmasını planladıklarını belirtti. Yoon, bu başlıkların ABD'ye ait olmasına rağmen planlamanın ortak yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD'nin bu fikre olumlu baktığını dile getirdi. Kuzey Kore ise kıtalararası balistik füzeler geliştirme ve nükleer cephaneliğini artırma çağrısında bulunmuştu.
2 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının (İHA) Belgorod bölgesinde ve bir İHA'nın da Kursk bölgesinde düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti. Son dönemde Ukrayna'nın, Rusya'nın batı bölgeleri ve Moskova'ya yönelik İHA saldırıları artmıştı.
13 Ağustos 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz'de gıda sevkiyatının ve nükleer santrallerin güvenliğine ilişkin yeni bir anlaşma önerisini kabul ettiklerini, ancak Ukrayna'nın bu anlaşmayı kabul etmediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın nükleer santralleri bombalama planları olduğunu iddia etti. Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Ukrayna'nın ihracatını yeniden başlatmıştı, ancak Rusya, kendi tahıl ve gübresini ihraç edemediği için anlaşmadan çekilmişti. Türkiye, anlaşmayı yeniden başlatmak için girişimlerde bulunmuştu.
2 Eylül 2024

Rusya, Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'deki konutuna gece İHA'larla saldırı girişiminde bulunduğunu öne sürdü. İki İHA'nın Rus ordusu ve özel servisler tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kremlin, bu eylemi 'planlı bir terör eylemi' ve Putin'e yönelik 'suikast' girişimi olarak değerlendiriyor. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova'da İHA uçurmanın yasaklandığını duyurdu.
3 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023
İşaretlediklerim