Ordu'nun Ünye ilçesinde yaralı halde bulunan bir karaca, vatandaşlar tarafından Ünye Belediyesi'ne bildirildi. Belediye ekipleri tarafından alınan karaca, özel bir veteriner kliniğine getirildi ve tedavi altına alındı. Karacanın ayağında kırık ve kürek kemiğinde ısırmaya bağlı yara tespit edildi. Tedavisi tamamlandıktan sonra doğaya salınacak olan karaca, şimdilik Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Ünye Şefliği'nin koruması altında.
11 Eylül 2023

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde yaralı olarak bulunan bir kulaklı orman baykuşu, yerel halk tarafından fark edildikten sonra jandarma ekiplerine haber verilmiş. İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi tarafından alınan baykuş, tedavi edilmek üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından baykuşun yeniden doğaya salınacağı açıklanmıştır.
25 Aralık 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ordu ve Tokat illerinde nesli tehlike altında olan yaban keçilerinin popülasyonunda artış yaşandığını açıkladı. Bu gelişme, yaban hayatının korunması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi açısından önem taşımaktadır.
11 Ocak 2024

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bir polis uygulama noktasında, polisler bitkin halde bir balaban buldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaralı kuşu teslim aldı ve ilk müdahalesini yaptı. Kuş, tedavisi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderilecek.
16 Eylül 2023

Amasya'nın Suluova ilçesinde bir evde beslenen dokuz yaban hayvanından yedisi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Amasya Şube Müdürlüğü ve polis ekiplerinin operasyonu sonucu kurtarıldı. İki tavus kuşu, iki yeşilbaş ördeği, iki angut ve üç sülün ele geçirildi. Tedavi edilen iki yeşilbaş, iki angut ve üç sülün doğaya salınırken, Türkiye'de yaşam alanı olmayan iki tavus kuşu korunaklı bir hayvanat bahçesine gönderilmek üzere ayrıldı.
1 Şubat 2024

Kars'ın Akyaka ilçesinde, ayağına ip dolanan ve bu ipin elektrik kablosuna takılması sonucu elektrik direğinde mahsur kalan bir karga, vatandaşların durumu yetkililere bildirmesi üzerine kurtarıldı. Elektrik dağıtım şirketi ARAS ekipleri, elektrik akımını keserek direğe çıkıp kargayı güvenli bir şekilde kurtardılar. Kurtarılan karga, hayati tehlikesi olmadığı anlaşıldıktan sonra su içirilerek doğaya salındı.
8 Temmuz 2023

Tokat Erbaa Devlet Hastanesi'nde düzenlenen 'Pembe kod' tatbikatında, hırsız rolüne giren bir çalışan, güvenlik görevlisini arabayla sürükledi. Tatbikat senaryosu gereği, bir kişi serviste bulunan bebeği kaçırdı ve hastane genelinde 'pembe kod' uygulaması başlatıldı. Güvenlik görevlileri, hareket halindeki araca atladı ve bir süre o pozisyonda kaldı. Kaçırılan bebek, sağlık ekipleri tarafından ailesine teslim edildi.
20 Ekim 2023

Ordu'nun İkizce ilçesinde, annesi yaban hayvanlarının saldırısı sonucu ölen ve bitkin düşen yavru karaca bir vatandaş tarafından bulundu. Vatandaşın durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesi üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şubesi Ünye Şefliği ekipleri olay yerine giderek yavru karacayı teslim aldı. Ünye'de özel bir veteriner kliniğine getirilen karaca, koruma altına alındı. Veteriner Hekim Yunus Emre Gümüş, karacanın beslenemediğini ve vücut ısısının düşük olduğunu belirtti.
1 Haziran 2024

Erzurum’da karayolu kenarında biri yaralı, diğeri bitkin halde bulunan iki kerkenez kuşu, bir vatandaş tarafından fark edilip Doğa Koruma ve Milli Parklar Erzurum Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Veteriner Selçuk Bayraktar tarafından muayene edilen kerkenezlerin kardeş olduğu belirlendi. Tedavi ve bakımlarının ardından kerkenezlerin doğal yaşam alanlarına bırakılacakları bildirildi.
26 Haziran 2024

Giresun'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Giresun Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından tedavi edilen dört baykuş yavrusu, sağlıklarına kavuştuktan sonra doğaya bırakıldı. Ekipler, vatandaşlardan teslim alınan beş baykuş yavrusundan üçünün yaralı, ikisinin genel durum bozukluğu içinde olduğunu belirledi. Tedavi sürecinin ardından dört yavru, Bulancak ilçesinde doğal yaşam alanlarına salındı. Bir yavrunun ise rehabilitasyon süreci devam ediyor.
4 Nisan 2024

Çanakkale'nin Biga ilçesinden yaralı olarak getirilen bir güvercin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü'nde tedavi altına alındı. Güvercinin sol bacağında doku ölümü (nekroz) teşhisi konuldu ve bacağının ampute edilmesine karar verildi. Yaklaşık bir saat süren operasyonun ardından güvercinin bacağı ampute edildi ve iyileşme sürecinin ardından doğal ortamına bırakılması planlanıyor.
1 Mart 2024

Antalya'da doğada bitkin halde bulunan üç baykuş yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından tedaviye alındı. Tedavi sürecinin ardından bu baykuşlar doğaya bırakılacak. Doğal Yaşam Parkı şube müdürü Aygül Arsun, parkın Batı Akdeniz havzasının önemli kurtarma hayvan bahçelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, parkta yaralı diğer hayvanların da tedavi edildiği ve doğal ortamlarına kavuşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
23 Mayıs 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, park halindeki bir otomobilin içinde iki gün mahsur kalan sahipsiz bir kedi, yerel halkın polise haber vermesiyle kurtarıldı. Polis, araç sahibine ulaşarak otomobili açtırdı ve kedi dışarı çıkarıldı. Kurtarılan kediye ekipler tarafından su verildikten sonra sokakta serbest bırakıldı. Araç sahibi, kedinin kendisine ait olmadığını ve muhtemelen park ettikten sonra araca girmiş olabileceğini ifade etti.
6 Mart 2024

Hatay'da deprem sonucu yaralanan 15 yabani kuş, Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edildi. Tedavi süreçleri tamamlanan kuşlar, Alahan Mahallesi'ndeki ormanlık alana bırakıldı. HMKÜ Veteriner Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, depremler sonrası yabani hayvanların tedavisine devam edildiğini belirtti ve bu süreçlerin zorluklarına dikkat çekti.
10 Mayıs 2024

Çorum'un Buharaevler Mahallesi'nde bir evden kaçan maymun, işe gitmek için caddeden geçen Buse E.S'ye saldırdı ve dizinden ısırdı. Olay yerine sağlık görevlileri ve belediyeden veterinerler sevk edildi. Yaralanan kadın, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi edilip taburcu edildi. Kaçan maymunun yakalanması için Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.
29 Ağustos 2024

Bursa Karacabey'de balıkçı Adem Yılmaz'ı her yıl ziyaret eden Yaren Leylek'in hasta yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 2’nci Bölge Müdürlüğü Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edildi. Yavru leylek, su ve mineral kaybı ile enfeksiyon belirtileri gösterdiği için tedavi altına alındı ve başarılı bir tedavi sürecinin ardından yuvasına geri bırakıldı. Yavru leylek, halkalama yöntemiyle takibe alındı ve göç yolları izlenecek. Adem Yılmaz, Yaren Leylek ve yavrularını beslemeye devam edeceğini belirtti.
11 Haziran 2024

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata'da, tarım ve caretta caretta üreme alanında ağaç kesimi yapıldı. 2021'de alınan bir kararla koruma alanı küçültülen bölgenin rant amaçlı kullanılacağı endişesi halk arasında yaygın. Bölge sakinleri, otoyol çalışması için ağaçların kesildiğini belirtiyor ve tüm araziye göz dikileceğinden endişe ediyor. Alata, tarım potansiyeli yüksek bir bölge olup, caretta carettaların üreme alanı olarak da önem taşıyor.
10 Eylül 2024

Altındağ Belediyesi, poşetler içinde ölü bulunan köpeklerin doğal nedenlerle öldüğünü savundu. Belediye, ölü köpeklerin gömüldüğü alanın bir mezarlık olduğunu ve hayvanların parçalanarak öldürüldüğü iddialarını reddetti. Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, hayvansever olarak övülürken, belediyenin hayvan yaşam ve rehabilitasyon merkezi projesi hakkında bilgi verildi. Belediye, hayvan hakları savunucularının hassasiyetine anlayışla yaklaştığını belirtti.
9 Ağustos 2024

İstanbul Havalimanı'nın kargo bölümünde, belgeleri eksik olan 309 jako türü papağana el konuldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, kaçak olarak yurda getirilen yaban hayvanlarını kurtarmak için Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içinde mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Operasyon kapsamında 36 kişi gözaltına alındı.
6 Ağustos 2024

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde jandarma ekipleri, bir araçta 300 kilogram canlı kurbağa ele geçirdi. Bu olay, biyoçeşitliliğin tahribinin önlenmesi amacıyla yapılan yol kontrol uygulaması sırasında gerçekleşti. Dört kişiye toplamda 1 milyon 548 bin lira ceza kesildi ve kurbağalar Ağrı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından doğal yaşam alanlarına geri bırakıldı.
9 Eylül 2024
İşaretlediklerim