Ukrayna, Rus ordusunun başkent Kiev'e düzenlediği hava saldırısında 3 kişinin, aralarında 2 çocuğun da bulunduğu, öldüğünü ve 10 kişinin yaralandığını açıkladı. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıda seyir ve balistik füzelerin kullanıldığını ve tüm hava hedeflerinin Ukrayna savunma kuvvetleri tarafından imha edildiğini belirtti. Füze parçalarının bir polikliniğe ve çok katlı bir binaya düşmesi sonucu can kayıpları ve yıkım meydana geldiği, ayrıca Dnipro ilçesinde bir evin hasar gördüğü ve park halindeki arabaların yandığı bildirildi.
1 Haziran 2023

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Mai-Ndombe eyaletinde, Mobondo isyancı grubu Kinsele kasabasındaki askeri mevzilere saldırdı. Çatışmada 41 isyancı, dokuz asker ve bir sivil hayatını kaybetti. Bölgedeki çatışmalar devam ederken, yerel halk evlerini terk ederek komşu kasaba ve köylere sığınmaya başladı. Mobondo grubu, 2022'den bu yana arazi vergilerine karşı mücadele ediyor ve birçok köye silahlı saldırı düzenleyerek yüzlerce sivilin ve askerin ölümüne neden oldu.
15 Temmuz 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir alışveriş ve eğlence merkezinde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 60 kişi öldü, 115 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi. Rusya Soruşturma Komitesi, olay yerindeki delillerin toplandığını ve incelemelerin devam ettiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia etti, ancak IŞİD saldırıyı üstlendi. Rusya, ABD'nin olayla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Doğu Kudüs'te bir sinagoga yapılan ve yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının ardından İsrail polisi 42 kişiyi tutukladı. Ayrıca, aynı bölgede 13 yaşında bir çocuk tarafından gerçekleştirilen ikinci bir saldırıda iki kişi yaralandı. İsrail polisi, iki saldırıya yanıt olarak Kudüs bölgesine kalıcı bir terörle mücadele birimi yerleştirdi. Bu olaylar, Batı Şeria'daki Cenin'e İsrail askerlerinin yaptığı baskın sırasında dokuz Filistinlinin öldürülmesinin ardından gerilimin arttığı bir dönemde meydana geldi.
28 Ocak 2023

ABD'nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore şehrinde bir etkinlik sırasında kalabalığa ateş açılması sonucu iki kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı. Yaralılardan dokuzu hastaneye kaldırıldı ve üçünün durumu ciddi. Saldırının gerçekleştiği etkinlik 'Brooklyn Günü' olarak adlandırılıyor. Saldırgan veya saldırganların kimliği ve saldırının nedeni hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
2 Temmuz 2023

17 Mart'tan bu yana Türkiye genelinde muhtarlık seçimleri nedeniyle çıkan kavgalarda altı kişi hayatını kaybetti, 62 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında bir polis memuru da bulunuyor. Olaylarla ilgili aralarında muhtar adaylarının da olduğu 26 şüpheli gözaltına alındı, ikisi tutuklandı. Bu tür olaylar her sene yaşanmakta ve can kayıplarına yol açmaktadır.
1 Nisan 2024

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 18 yaşındaki Nergiz İlgün adlı genç kadın şüpheli bir şekilde öldü. İlgün'ün intihar ettiği iddia edilse de olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve İlgün'ün telefon kayıtları incelenmeye alındı. İlgün'ün cenazesi otopsi için morga kaldırıldı. Ayrıca, İlgün'ün daha önce intihar ettiği iddia edilen ve ateşli silahla vurularak ölen Nurşin Turan'ın halasının kızı olduğu belirtildi.
7 Ocak 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in askeri yöneticisi Sergey Popko, Rusya'nın kente yoğun İHA saldırıları düzenlediğini ve bu saldırılarda 20'den fazla İHA'nın imha edildiğini açıkladı. Saldırılar sonucunda Golosiivskiy ilçesinde bir apartmana düşen parça nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı. Popko, saldırıların farklı yönlerden ve birkaç dalga halinde gerçekleştiğini, hava alarmının yaklaşık üç saat sürdüğünü belirtti. Ayrıca, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve katlar arasındaki duvarların yıkılmış olabileceğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da çok katlı bir binada çıkan yangında 73 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz bilinmiyor. Yangının çıktığı binanın daha önce yetkili makamlara 'terk edilmiş' olarak bildirildiği ve ülkede yasa dışı bulunan kişilerin bu binada yaşadığı öne sürüldü.
31 Ağustos 2023

Brezilya'nın güneyindeki Blumenau kentinde Cantinho Bom Pastor isimli bir kreşe silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda dört çocuk hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere üç çocuk yaralandı. Saldırgan, olayın ardından silahıyla birlikte polise teslim oldu. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, saldırıyı Twitter üzerinden 'canavarlık' ve 'kabul edilemez bir nefret' olarak nitelendirdi.
5 Nisan 2023

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde, freni boşalan bir kamyon cenaze namazı için toplanan kalabalığa çarptı. İlk belirlemelere göre dört kişi hayatını kaybetti, biri ağır olmak üzere toplam 25 kişi yaralandı. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda sağlık ekibi yönlendirildi. Kamyon sürücüsü gözaltına alındı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
9 Eylül 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Dnipro kentinde bir konuta isabet eden Rus füzesi sonucu 25 sivilin hayatını kaybettiğini, aralarında bir çocuğun da bulunduğunu ve 13'ü çocuk 73 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırı sonrası enkazdan altı çocuğun kurtarıldığı belirtildi. Dnipro'da üç günlük yas ilan edilirken, evsiz kalan siviller için çadırlar kuruldu ve sıcak yiyecek ile içecek ikram ediliyor.
15 Ocak 2023

Nepal'in Saurya Havayolu Şirketi'ne ait bir uçak, Tribhuvan Uluslararası Havalimanı'ndan kalkış sırasında düştü. Kazada 18 kişi hayatını kaybetti. Uçak, Katmandu'dan Pokhara'ya gidiyordu. İtfaiye ekipleri, uçağın düştüğü alandaki yangını kontrol altına almaya çalışıyor.
24 Temmuz 2024

Yunanistan'daki orman yangınları devam ederken, Türkiye sınırına yakın Dadia Ormanı'nda bir kulübede 18 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Yunan güvenlik birimleri, hayatını kaybedenlerin göçmen olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu bildirdi. Ülkede kontrol altına alınamayan yangınlar devam ederken, hükümetin birincil amacının insan hayatını kurtarmak olduğu vurgulandı. Son yangınlarda Yunanistan'da can kaybı 20'ye yükseldi.
22 Ağustos 2023

Meksika'nın güneyinde, göçmenleri taşıyan bir otobüsün devrilmesi sonucu 18 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı. Kazada üç çocuk da yaşamını yitirdi. Oaxaca Devlet Sivil Koruma Koordinasyonu, ölenlerin çoğunun Venezuelalı göçmenler olduğunu duyurdu. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
7 Ekim 2023

ABD, IŞİD'e finansal ve lojistik destek sağlayan Bilal el-Sudani ile 10 örgüt üyesinin Somali'de düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü duyurdu. Operasyon, ABD ordusunun Somali'nin kuzeyindeki bir mağara kompleksine düzenlediği baskın sırasında gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden, operasyona bu hafta başında onay vermişti. Operasyon sırasında herhangi bir sivil ya da askeri ölüm yaşanmazken, bir ABD askeri bir askeri köpek tarafından yaralandı.
27 Ocak 2023

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında Hartum başta olmak üzere çeşitli kentlerde çıkan çatışmalarda 83 kişi hayatını kaybetti, 1126 kişi yaralandı. Dünya Sağlık Örgütü, çatışmalar nedeniyle hastanelere erişimde sorunlar yaşandığını ve tıbbi malzemelerin yetersiz kaldığını bildirdi. Ekim 2021'deki darbenin ardından ülkeyi yöneten generaller konseyi içindeki anlaşmazlık, HDK'nin orduya dahil edilmesi ve yeni gücün kim tarafından yönetileceği konusunda iki gün önce silahlı çatışmaya dönüştü.
17 Nisan 2023

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, aralarında önceden husumet bulunan iki grup arasında silahlı kavga çıktı. Kavgada iki kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, ölenlerin cenazeleri otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
18 Eylül 2023

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan anız yangını yerleşim alanlarına sıçradı ve ölü sayısı 14'e yükseldi. Yangında 8 bin 100 dönüm Diyarbakır'da, 7 bin dönüm Mardin'de olmak üzere toplam 15 bin 100 dönüm alan hasar gördü. Ayrıca, 5 bin 450 dönüm ekili arazi de yandı. Hastanelerde tedavi gören yaralılardan ikisi daha hayatını kaybetti.
22 Haziran 2024

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayımlanan verilere göre, 2021 yılında intihar sebepli ölümler 48 bin 183'e yükseldi. 2001 yılında 10,7 olan yüz bin kişi başına düşen intihar sebepli ölüm oranı, 2018'de 14,2'ye çıktıktan sonra 2020'de 13,5'e geriledi ve 2021'de tekrar 14,1'e yükseldi. Kadınlarda ve erkeklerde farklı yaş gruplarında intihar sebepli ölüm oranlarında artışlar gözlemlendi.
13 Nisan 2023
İşaretlediklerim