Suriye'de Savunma Bakanlığı'na bağlı bir harp okulunun mezuniyet törenine insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıda en az 80 kişi hayatını kaybetti, 240 kişi yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Suriye Savunma Bakanlığı, saldırıyı 'terörist' grupların düzenlediğini belirtti. Saldırının ardından Suriye ordusu, İdlib'deki silahlı grupları hedef almaya başladı.
5 Ekim 2023

Pakistan'ın Navabşah kenti yakınlarında bir yolcu treni raydan çıktı ve en az 28 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Kazanın teknik bir arıza ya da sabotaj sonucu meydana gelmiş olabileceği belirtildi. Arama kurtarma ekipleri, kaza bölgesinin yerleşim yerlerine uzak olmasından dolayı faaliyetlerini yürütmekte ve yaralıları hastanelere sevk etmekte zorluk çekiyor. Kaza esnasında trende kaç kişinin olduğuna ilişkin bilgi paylaşılmazken, yerel basın birçok kişinin hala vagonlarda mahsur kaldığını ve ölü sayısının artabileceğini aktardı.
6 Ağustos 2023

Hindistan'ın Bihar eyaletinde, Jivitputrika Festivali sırasında dini ritüel için nehre giren 37'si çocuk 46 kişi boğularak hayatını kaybetti. Eyalet yetkilileri, 15 farklı bölgede gerçekleşen bu trajik olayda kayıp kişilerin arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Eyaletin başbakanı, ölenlerin ailelerine tazminat ödeneceğini açıkladı.
26 Eylül 2024

İsrail ordusu ve iç istihbarat örgütü Şabak tarafından Gazze'ye yapılan hava saldırısında 12 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Ölenler arasında İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın lider kadrosundan üç kişi, eşleri ve çocukları da bulunuyor. İslami Cihad Hareketi Sözcüsü, İsrail'in eylemlerine karşı direniş güçlerinin tüm seçeneklere açık olduğunu belirtti.
9 Mayıs 2023

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından üç ayrı noktaya saldırı düzenlendi. Saldırılarda altı polis ve bir rahip hayatını kaybetti, 12 polis yaralandı. Çatışmalarda iki saldırganın da öldüğü bildirildi. Rusya, saldırılarda Ukrayna'nın parmağı olduğunu doğruladı ve bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.
23 Haziran 2024

Meksika'nın ABD sınırı yakınlarında bulunan bir göçmen merkezinde çıkan yangında 39 kişi yaşamını yitirdi. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yangının sınırdışı edilmek üzere bekletilen sığınmacılar tarafından çıkarıldığını iddia etti. Yangında 29 kişi de yaralandı ve yaralıların durumu ciddi olarak bildirildi. Meksika, ABD'nin baskısıyla Covid-19 salgını sırasında göçü engellemek amacıyla sınıra yakın tesislerde tutulan sığınmacı sayısını artırmıştı.
28 Mart 2023

BBC, Türkiye üzerinden cihatçı gruplara karşı savaşmak üzere Nijer’e Suriyeli paralı askerler gönderildiğini yazdı. Haberde, bu organizasyonu Uluslararası Savunma Danışmanlık Şirketi'nin (SADAT) yürüttüğü iddia edildi, ancak SADAT bu iddiayı yalanladı. Suriyeli paralı askerler, Nijer'de cihatçı gruplara karşı savaşmak için ayda 1500 dolar maaşla çalışacak. Türkiye'nin bu faaliyetleri, bölgedeki siyasi nüfuzunu ve ticari çıkarlarını koruma amacı taşıyor.
16 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı. Sudan, Gazze ve Myanmar'daki çatışmaların bu artışa neden olduğu belirtilirken, dünya genelinde yerinden edilme rakamlarının 12 yıldır üst üste arttığı vurgulandı. BMMYK, bu durumun yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki başarısızlığı gösterdiğini ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Ruanda Sağlık Bakanlığı, Marburg virüsü nedeniyle altı kişinin öldüğünü açıkladı. Ölenlerin çoğunluğunun sağlık çalışanları olduğu belirtildi. Bakan Sabin Nsanzimana, salgının yayılmasını engellemek için fiziksel temastan kaçınılması çağrısında bulundu. Marburg virüsü, yarasalardan insanlara bulaşan ve ölüm oranı yüzde 88’e kadar çıkabilen ciddi bir kanamalı ateş hastalığıdır.
30 Eylül 2024

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletindeki Sikandara Rau kasabasında düzenlenen 'satsang' adlı toplu dua sırasında izdiham çıktı. Olayda en az 107 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Yaralılardan bazıları hastaneye kaldırıldı ve ölenlerin çoğunun kadın olduğu belirtildi.
2 Temmuz 2024

Ukrayna'nın Kiev bölgesine bağlı Brovari şehrinde bir helikopter düştü. Kazada, Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırski ve diğer yetkililer dahil olmak üzere toplam 16 kişi öldü. Yaralanan 22 kişi hastanede tedavi altına alındı. Kazanın nedeni araştırılıyor ve ilgili tüm birimler olay yerinde çalışmalarını sürdürüyor.
18 Ocak 2023

Irak'ın Musul kentinde bir düğün salonunda çıkan yangında 100 kişi hayatını kaybetti, 500 kişi yaralandı. Yangının havai fişekler nedeniyle çıktığı belirtildi. Yangın esnasında düğün salonunda 800 kişi bulunduğu öğrenildi. Yangın bölgesine çevre illerden çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans sevk edildi.
27 Eylül 2023

Sudan'ın başkenti Hartum'da, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların sürdüğü bir dönemde, elektrik kesintileri ve bakımsızlık nedeniyle Maygoma Yetimhanesi'nde 11 çocuğun öldüğü rapor edildi. Çatışmalar nedeniyle bazı bakıcıların kaçtığı ve sağlık hizmetlerinin verilemediği, yetersiz beslenme ve elektrik kesintilerinin ölümlere yol açtığı belirtildi. Çocuklar, mahalle sakinlerinin yardımıyla defnedildi. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, Sudan'daki çatışmaların geniş çaplı insani sonuçlarına dikkat çekti.
31 Mayıs 2023

Japonya'nın Gifu eyaletindeki Kara Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Hino atış poligonunda, bir asker adayının eğitim tüfeğini ateşlemesi sonucu iki subay öldü, bir subay yaralandı. 18 yaşındaki asker adayı cinayete teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı. Olayın gerçekleştiği poligonun çevresinde sivil bir yaralanma olmadığı bildirildi ve saldırganın silahlı saldırıyı itiraf ettiği açıklandı.
14 Haziran 2023

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere çeşitli şehirlere yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Kiev Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıların seyir füzeleri ve İHA'larla yapıldığını ve Kiev hava sahasında Rusya'ya ait tüm füze ve İHA'ların savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın toplam 18 seyir füzesi fırlattığını ve bunların 15'inin imha edildiğini belirtti. Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergey Lısak ise Pavlograd'a yapılan saldırılarda 25 kişinin yaralandığını, aralarında çocukların da bulunduğunu aktardı.
1 Mayıs 2023

ABD'nin Maine eyaletinde gerçekleşen silahlı saldırıda en az 22 kişi hayatını kaybetti, 60'a yakın kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren kimliği belirsiz zanlı, üç ayrı bölgede insanların üzerine ateş açtı. Olay nedeniyle okullar tatil edildi ve yetkililer saldırının şüphelisini arıyor. Androscoggin İlçesi Şerif Ofisi, şüphelinin fotoğraflarını paylaşarak, kimliğinin tespit edilmesi ve yakalanması için halkın yardımını istedi.
26 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den itibaren ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve iki çocuğun yaralandığını açıkladı. UNRWA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivillerin korunmasının bir istek veya ideal olmaktan öte, ortak insanlık sorumluluğu ve taahhüdü olduğu vurgulandı. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarında 10 bin 22 Filistinli öldü, bunların 4 bin 104'ü çocuk ve 2 bin 641'i kadındı ve en az 25 bin kişi yaralandı.
6 Kasım 2023

İsrail ordusunun 9 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e, yaralı sayısı ise 76'ya çıktı. İslami Cihad Hareketi, saldırılarda üst düzey üç askeri kadro üyesinin ve roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali'nin öldürüldüğünü doğruladı. Gazze'deki sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 21 kişinin öldüğünü ve 64 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu, saldırıları İslami Cihad Hareketi lider kadrosunu hedef almak için başlattığını iddia ederken, Filistinli gruplar da İsrail'e roketlerle karşılık verdi ve ateşkes müzakereleri sonuçsuz kaldı.
11 Mayıs 2023

Hindistan'ın Uttar Pradeş ve Bihar bölgelerinde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar nedeniyle son iki günde toplam 46 kişi yaşamını yitirdi. Uttar Pradeş'te 34, Bihar'da ise 12 kişi sıcaklar sebebiyle hayatını kaybetti. Uttar Pradeş'te ölenlerin 60 yaş üzerinde olduğu ve sıcakların mevcut hastalıkları kötüleştirmiş olabileceği ifade edildi. Bihar'da sıcaklıklar 45 dereceye ulaşırken, yetkililer sıcak hava dalgasına karşı tedbirli olunması konusunda uyarıda bulundu.
17 Haziran 2023

Erzincan-Sivas kara yolunun Kızıldağ mevkisinde, kar, tipi ve buzlanma koşulları altında bir yolcu otobüsü devrildi. Kazada ilk belirlemelere göre iki kişi hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı. Kaza sonrası bölgeye sağlık, itfaiye, AFAD, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından çevredeki hastanelere kaldırıldı.
30 Mart 2023
İşaretlediklerim