Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bahçelievler'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal altyapısının geliştirilmesiyle ilgili geçmişteki başarılarına değindi. Şimşek, son yıllarda hem dünya genelinde hem de Türkiye'de enflasyonun önemli bir sorun olduğunu belirterek, hükümetin enflasyonu tek haneye indirme planından bahsetti. Enflasyonun tek haneye indirilmesiyle birlikte konut kredisi erişiminin artacağını ve vatandaşların daha rahat konut alabileceğini ifade etti.
3 Mart 2024

Elif Çakır, yazısında Türkiye'deki ekonomik krizin derinleştiğini ve halk ekmek fiyatlarının farklı şehirlerde ciddi şekilde arttığını vurguluyor. Çakır, merkezi yönetimin kötü ekonomi politikalarının yerel yönetimlerin çabalarını boşa çıkardığını ve vatandaşların hayat pahalılığı altında ezildiğini belirtiyor. Mehmet Şimşek'in bir yıldır ekonomiyi düzeltmek için çabaladığını ancak başarılı olamadığını ifade ediyor.
3 Temmuz 2024

Mehmet Şimşek, Blomberg HT'de yaptığı açıklamalarda enflasyonu tek haneli rakamlara düşürme vaadinde bulundu. Türkiye, 2004 yılında AKP hükümeti sayesinde tek haneli enflasyona ulaşmış, ancak 2016'dan sonra bu hedefe ulaşılamamıştır. 2017'den itibaren hızlı büyüme hırsı, Türkiye ekonomisine zarar vermiş ve yabancı sermayeyi kaçırmıştır. Mehmet Şimşek'in ekonomi için planladıklarını gerçekleştirebilmesi için, AKP'nin seçim başarısından ziyade Türkiye ekonomisinin geleceğini önemsemesi gerektiği belirtiliyor.
6 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 Ramazanının ikinci iftarında Türkiye Bankalar Birliği yönetimiyle bir araya geldi. İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleşen bu buluşmada, Merkez Bankası'nın son ekonomik sıkılaştırma politikaları ele alındı. Ertesi gün kredi kartlarına ilişkin yeni sıkılaştırma tedbirlerinin duyurulacağı ve nakit avans çekme limitlerinin sınırlandırılacağı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, Türkiye'de işsizlik oranlarının arttığı ve ekonominin yavaşlama sinyalleri verdiği bir dönemde, bu politikaların özellikle ücretli emek kesimini olumsuz etkileyeceği vurgulandı.
15 Mart 2024

Taha Akyol, Mehmet Şimşek'in son dönemde yaptığı açıklamaları, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki ciddi yanlışların bir göstergesi olarak ele alıyor. Şimşek'in 'rasyonel zemine dönüş' ifadesi ve ekonomideki 'kopmuş linkler' hakkındaki yorumları, özellikle son on yılda, daha belirgin olarak son beş yılda yapılan hataların bir özeti olarak görülüyor. Akyol, geçmişte ekonomi yönetiminde yer alan Şimşek ve Ali Babacan'ın uyarılarının dikkate alınmadığını ve şimdi ise seçimler sonrası bu hataların düzeltilmesi için zorlu tedavilere başvurulduğunu belirtiyor.
14 Şubat 2024

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Bu gelişme, daha önce Moody’s ve S&P tarafından yapılan olumlu değerlendirmelerin ardından geldi. Türkiye'nin ekonomi yönetimi konusunda Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalar, ülkenin son 12 yılda, özellikle son beş yılda, ekonomik politikalarının nasıl yönetildiğine dair eleştirileri gündeme getirdi. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası normlara uygun, kural bazlı ve öngörülebilir politikalar izlemesinin not artışında etkili olduğunu belirtti.
12 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye beş yıllık işbirliği çerçevesinde ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ek finansman sağlayacağını duyurdu. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Dünya Bankası'nın sağladığı bu desteğin, projelere yönelik olduğunu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sağlanan genel borç desteğinden farklı olduğunu açıkladı. Eğilmez, Dünya Bankası'nın kredilerinin projeye özel olduğunu ve geri ödeme sürelerinin uzun olduğunu, buna karşın IMF'nin borçlarının genel kullanım için olduğunu ve orta vadeli geri ödeme sürelerine sahip olduğunu belirtti.
11 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde Finansal İstikrar Komitesi (FİK) toplandı. Toplantıda, tüketici kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son dönem gelişmeleri ve bu gelişmelerin finansal istikrara etkileri ele alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada övgü dolu ifadeler kullanılmadığı için, yandaş medya bu kez 'müjde' temalı manşetler atamadı. Murat Muratoğlu, toplantının içeriği ve medyanın tepkisi üzerine ironik bir dille yorumlar yaparak, toplantının somut sonuçlarından ziyade, medyanın yaklaşımını eleştirdi.
10 Şubat 2024

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Gücü (FATF) tarafından Ekim 2021'de gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi bu listeden çıkarmayı öncelikli hedef olarak belirlemişti. Şimşek'in açıklamalarının ardından FATF yetkilileri Türkiye'de incelemeler yaparak 28 Haziran'da açıklanacak karar için temel bir rapor hazırlayacaklar. Türkiye'nin uluslararası finans ve yatırım ilişkilerini iyileştirmek amacıyla gri listeden çıkma beklentisi sürüyor.
7 Mayıs 2024

MHP lideri Devlet Bahçeli, 23 Nisan bayram mesajında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sert bir tepki gösterdi. Bahçeli'nin eleştirisi, Şimşek'in IMF Bahar Toplantıları'nda kullandığı 'locals' ifadesine dayanıyor, bu ifade Türkçeye 'yerel halk' olarak çevrildi ve olumsuz bir anlamda kullanıldığı algılandı. Bu durum, iktidar ortakları arasında mesajlaşmaların ve anlaşmazlıkların devam ettiğine işaret ediyor.
23 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantılarında kullandığı 'yerel halk' ifadesiyle ilgili olarak vatandaşların değil, yatırımcıların kastedildiğini belirtti. Bu ifade kamuoyu ve siyasiler tarafından tepki çekmiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Şimşek'i eleştirmişti. Şimşek, ifadenin finans terminolojisinde sıkça kullanıldığını ve kötü niyetli çevreler tarafından istismar edildiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve zaman gerektirdiğini söyledi.
23 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şubat ayına ilişkin ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Şubatta ihracat %13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolara ulaşırken, ithalat %8,5 azalışla 28 milyar 87 milyon dolara geriledi. Bu durum, dış ticaret açığının %42,3 azalarak 7 milyar dolara düşmesine ve ihracatın ithalatı karşılama oranının %75,1'e yükselmesine yol açtı. Bakan Şimşek, bu gelişmeleri ekonomi programının başarısına bağlayarak, ekonomide dengelenmenin sürdüğünü ve net ihracattan büyümeye pozitif katkı beklediklerini ifade etti.
2 Mart 2024

Fatih Yaşlı, Mehmet Şimşek'in uyguladığı kemer sıkma programının Merkez Bankası rezervlerini pozitif seviyeye çıkardığını belirtiyor. CHP'nin bu programa karşı etkili bir muhalefet stratejisi geliştiremediğini ve sosyalist solun zayıflığının da bu duruma katkıda bulunduğunu vurguluyor. Yaşlı, asgari ücret ve memur/emekli maaşları konusunun toplumsal muhalefetin ana gündemi haline getirilmesi gerektiğini savunuyor.
5 Haziran 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmede dört ana başlıkta taleplerini ilettiklerini belirtti. Asgari ücret ve emekli maaşlarına zam yapılması, tarımın ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınması, vergi adaletinin sağlanması ve TÜİK verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması talepler arasında yer aldı. Ancak Karatepe, dört saatlik görüşmenin sonunda hükümetin anlayışında bir değişim iradesi görmediklerini ifade etti.
24 Haziran 2024

Mehmet Şimşek, ABD'de bir IMF panelinde 'locals' terimini kullanarak Türk varlıklarına olan ilgiyi ve yerel yatırımcıların enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini belirtti. Bu kullanım bazı tepkilere neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu terimin ekonomi ve finans alanında rutin olarak kullanıldığını ve 'yerel yatırımcılar' anlamına geldiğini açıkladı. Bakanlık, Şimşek'e yönelik kasıtlı ithamları kınadığını belirtti.
22 Nisan 2024

Deniz Zeyrek, Türkiye'nin FATF'nin gri listesinden çıkarılmasını değerlendirdi. Yazıda, Türkiye'nin 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin politikaları nedeniyle gri listeye alındığı belirtiliyor. Özellikle 'varlık barışı yasası' ve mali şeffaflık eksikliği gibi nedenlerin bu duruma yol açtığı vurgulanıyor. Mehmet Şimşek'in Türkiye'yi bu listeden çıkarmayı başardığı ifade ediliyor.
29 Haziran 2024

İbrahim Kahveci, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevi Nureddin Nebati'den devraldığından bu yana geçen süreçte, Şimşek'in politikalarının Nebati'nin politikalarına benzediğini iddia etti. Kahveci, özellikle şeffaflık ve rasyonellik vaatlerinin yerine getirilmediğini, bunun yerine söylentiler ve dezenformasyonla mücadele edildiğini belirtti. Ayrıca, bu durumun kamuoyunda şeffaflık sorunu olduğuna işaret ettiğini vurguladı.
20 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından üç yıl önce konulan gri listeden çıkma sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Gri listede olmanın Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Şimşek, FATF'nin Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri büyük ölçüde karşıladığını açıkladı. Haziran ayında yapılacak Genel Kurul toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkışının bekleniyor olması, sürecin olumlu yönde ilerlediğini gösteriyor.
23 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik FATF gri listesinden çıktığını duyurdu. Şimşek, bu haberi resmi açıklama öncesinde sosyal medya hesabından 'Başardık' mesajıyla paylaştı. Bu gelişme, Türkiye'nin uluslararası finansal sistemdeki itibarını olumlu yönde etkileyebilir.
28 Haziran 2024
İşaretlediklerim