Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO), kötü hava koşulları sebebiyle Bursa ile İstanbul arasındaki 07:00 ile 18:30 saatleri arasında planlanan 12 seferini iptal ettiğini duyurdu. İptaller, BUDO'nun resmi internet sitesi üzerinden paylaşıldı.
13 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, EGO'nun iflasına yönelik önergeyi veto ettiğini ve kanuna ve sözleşmeye aykırı hareket eden işleticilerin trafikten men edileceğini belirtti. Ankara'daki özel halk otobüsü sahipleri, zarar ettikleri gerekçesiyle ücretsiz taşıma hakkı olanları artık taşımayacaklarını açıklamıştı. Yavaş, EGO'nun zararının 3 milyar TL'yi bulduğunu ve özel otobüslere destek olduklarını ifade etti. Ayrıca, ücretsiz binme hakkı olduğu halde vatandaşın özel halk otobüslerine alınmaması durumunda gerekenin yapılacağını bildirdi.
21 Eylül 2023

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, Batman'a gitmek üzere olan yolcular yer hizmeti görevlisinin hatası sonucu Amsterdam'a giden uçağa bindirildi. Hata, yolcular uçağa bindikten sonra fark edildi ve anonsla Batman'a gidecek yolcular uyarıldı. Yolcular uçaktan indirildi ve olay bir yolcu tarafından videoya kaydedildi. SunExpress Havayolları'nın Ankara-Amsterdam seferi bu nedenle 15 dakika gecikmeli olarak gerçekleşti.
20 Kasım 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi ilçesindeki kentsel dönüşüm projesi kapsamında esnafın dükkanlarına düşük fiyat teklif etti. Esnaf, piyasa değerinin çok altında bir bedelle dükkanlarının ellerinden alınacağını ve bu durumun kendilerini mağdur edeceğini belirtti. Belediye yetkilileri, anlaşmaya yanaşmayan esnafa, geçmişte benzer durumda kalanların şimdi ayakkabı boyadığını söyleyerek tehdit etti. Esnaf, mahkemeye başvurdu ve bilirkişi raporu lehlerine çıkınca belediye geri adım attı. Ancak Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı daha önce risksiz olduğunu belirttiği bölgeyi riskli ilan etti ve belediye dükkanları yıkmak için harekete geçti.
30 Ocak 2023

İstanbul Valiliği, Cumhuriyet Bayramı provası nedeniyle 24 Ekim Salı günü bazı yolların trafiğe kapatılacağını duyurdu. Kapatılacak yollar arasında Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi), D-100 kuzey ve güney istikametinden Edirnekapı, 10. Yıl, Oğuzhan, Sofular, Halıcılar, Akdeniz, Akşemsettin ve Ordu caddeleri bulunuyor. Trafik akışının sağlanamayacağı diğer bölgeler arasında Atatürk Bulvarı'ndan ve Keçeci Meydan Sokak'tan Adnan Menderes Bulvarı'na girişler ile buraya çıkan tüm cadde ve sokaklar, Hal Yolu güney istikameti de Bayrampaşa ayrımlarından itibaren yer alıyor. Alternatif olarak Turgut Özal Bulvarı (Millet Caddesi), Fevzipaşa Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Sahil Kennedy Caddesi kullanılabilecek.
22 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tuzla İçmeler Araç Köprüsü'nün deprem güçlendirme çalışmaları sebebiyle 120 gün boyunca trafiğe kapalı olacağını açıkladı. Bu duyuru belediyenin sosyal medya hesabı üzerinden yapıldı. Köprünün trafiğe kapatılması, bugünden itibaren başlayacak ve belirtilen süre boyunca devam edecek.
21 Kasım 2023

Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemelerle, açık hava etkinlikleri için süre sınırlaması getirildi. Konser ve festivaller gibi etkinlikler 10.00-01.00 saatleri arasında, en fazla beş gün üst üste düzenlenebilecek. Müzik yayını yapan iş yerleri ve deniz araçları için gerekli belgeler ve akustik raporlar il müdürlüklerine teslim edilecek. Müzik yayın izin belgesinin geçerlilik süresi üç yıl olacak ve çevresel gürültü oluşturmayan iş yerleri izne tabi olmayacak.
2 Ocak 2023

Hollanda'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla içecek teneke kutularına depozito uygulaması getirildi. 1 Nisan itibariyle başlayan uygulama, içecek üreticileri ve süpermarketlerin karşı çıkmasına rağmen hükümetin ısrarıyla yürürlüğe kondu. Yaklaşık 27 bin farklı noktada teneke kutuların iade edilmesi mümkün hale geldi. Tüketiciler, iade ettikleri her kutu için 15 sent alacak ve bu miktarı süpermarketlerde kullanabilecek veya hayır kurumlarına bağışlayabilecekler.
2 Nisan 2023

İstanbul'da Taksim Meydanı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde olası izinsiz gösteriler nedeniyle bariyerlerle çevrilerek kapatıldı. Metro İstanbul, Taksim istasyonuna seferlerin 'ikinci bir duyuruya kadar' durdurulduğunu duyurdu. Meydanın kapatılması, saat 12.00'den itibaren başladı ve bu durum sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla da belgelendi.
25 Kasım 2023

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, beş saatliğine çift yönlü trafiğe kapatıldı. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, köprü saat 02.00 ila 07.00 arasında araç trafiğine kapalı tutuldu ve çift yönlü trafik akışı saat 07.00 itibarıyla yeniden başladı.
26 Ekim 2023

Hollanda Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin dikkatini dağıtan sosyal medya kullanımı ve mesajlaşmaları kısıtlamak amacıyla okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklamayı planlıyor. Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, cep telefonlarının sınıf ortamına uygun olmadığını ve öğrencilerin konsantrasyonunu bozduğunu belirtti. Yasak, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek ve henüz yasal olarak bağlayıcı değil. Tıbbi ihtiyaçları olan çocuklar ve dijital yeteneklere odaklanan dersler yasak kapsamı dışında olacak.
5 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararına göre, 20 Nisan'dan 24 Nisan 07:00'ye kadar Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olan otoyollar ve bazı köprülerden geçişler ücretsiz olacak. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen yollar bu uygulamanın dışında tutulmuştur. Ayrıca, 21-24 Nisan tarihleri arasında Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri ile belediye toplu taşıma hizmetleri de ücretsiz sağlanacak.
14 Nisan 2023

Mersin Valiliği, 27 Temmuz 2022'de başlayacak olan LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini 15 gün süreyle yasaklamıştı. Muamma LGBTİ+ Derneği'nin açtığı dava sonucunda Mersin 2'nci İdare Mahkemesi, yasak kararını iptal etti. Mahkeme, Onur Yürüyüşü'nün toplumsal çoğulculuğa ve barışa katkı sağlayacağını ve devletin yasaklamak yerine koruma yükümlülüğü olduğunu belirtti. Ayrıca, LGBTİ+'lara yönelik saldırı ihtimaline karşı devletin önlem alması gerektiğini vurguladı.
13 Ocak 2023

Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun toplantısında, Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19'u küresel bir acil durum olarak nitelendirmemesi gerekçesiyle, Haziran 2021'den beri uygulanan gece müzik yasağı kaldırıldı. İçişleri Bakanlığı daha önce müzik yayın saatini 01:00'e kadar uzatmıştı. Müzik yasağının kaldırılması, sektör çalışanlarına ekonomik zarar verdiği ve muhafazakar bir yaşam tarzını dayattığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. Türk Tabipleri Birliği, yasağın bilim dışı olduğunu belirtmişti.
21 Haziran 2023

İstanbul Valiliği'nin kararı doğrultusunda, 25 Kasım Cumartesi günü saat 12.00'den itibaren ikinci bir duyuruya kadar M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nın Şişhane ve Taksim istasyonları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı işletmeye kapatıldı. Bu süre zarfında, metro araçları Taksim istasyonunda durmadan seferlerine devam edecek.
25 Kasım 2023

İstanbul Üniversitesi, Beyazıt kampüsünü halka açma uygulaması sonrasında yaşanan güvenlik endişeleri üzerine yeni kısıtlamalar getirdi. Öğrenciler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Taylan Yıldız'ın sosyal medyada paylaştığı güvenlik sorunlarına dikkat çekmesinin ardından, üniversite ziyaret saatlerini 13:00-16:00 arasına sınırladı, randevu sistemi getirdi ve ziyaretçilere sadece bahçeye giriş izni verileceğini duyurdu. Ayrıca, güvenlik görevlileri ziyaretçilere müdahale edebilecek ve piknik gibi aktiviteler yasaklanacak.
14 Şubat 2024

Fransa'nın Metz, Nancy, Nantes, Nice, Strazburg, Toulouse ve Versay kentlerinde yayaların kırmızı ışıkta durma alışkanlığını artırmak için trafik lambalarına turuncu ışık eklendi. Test aşamasında olan bu uygulama ile insan silüetindeki turuncu lamba, kırmızı ışıktan önce yanarak yayaların dikkatini çekmeyi ve kurallara uymalarını hedefliyor. Versay kenti, maliyet gerekçesiyle uygulamadan çekildiğini duyurdu. Yol Kazalarını Önleme Derneği, Versay'ın kararını eleştirdi. Yapılan araştırmalar, Fransız yayaların kırmızı ışıkta durma konusunda isteksiz olduğunu ve yayaların karıştığı kazaların büyük bir kısmının ölümle sonuçlandığını ortaya koydu.
30 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul için aşırı yağış uyarısında bulunarak vatandaşları olası olumsuzluklara karşı uyardı. Vatandaşlardan dere yataklarından uzak durmaları, gereksiz yere trafiğe çıkmamaları ve bodrum katlarında yaşayanların dikkatli olmaları istendi. Sabah saatlerinden itibaren özellikle Avrupa Yakası'nda etkili olan sağanak yağışın akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor. Şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
29 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, 'Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu' başkanı Kürşat Mican liderliğindeki bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' ve 'milli ve manevi değerlere hakaret' gerekçeleriyle protesto edildi. Grup, serginin kaldırılması için resmi kurumlara başvurduğunu belirtti. Protesto sırasında polis engelini aşmaya çalışan bazı grup üyeleri ile arbede yaşandı, ancak daha sonra grup dağıldı.
10 Temmuz 2023

Almanya'nın başkenti Berlin'de, kadınlar artık halka açık havuzlarda üstsüz yüzebilecekler. Bu karar, bir kadının üstsüz güneşlenirken havuzdan atılmasının ardından başlattığı hak mücadelesi sonucunda alındı. Yerel yönetim, kadınların ayrımcılığa uğradığını kabul etti ve bu karar, özgür beden hareketi tarafından olumlu karşılandı. Daha önce Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren Vestfalya'daki bazı kentlerde de benzer izinler verilmişti.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim