Türkiye'de asgari ücret, yeni yapılan zamla 482 dolar seviyesine çıktı. Ocak ayında yapılan zammın ardından kurdaki artış nedeniyle asgari ücretin dolar karşılığı 359 dolara kadar düşmüştü. Dolar/TL kuru bir haftadır 23,60 seviyesinde seyrediyor. Ekonomistler, mevcut durumun geçici olduğunu ve dolar kurunun yükseleceğini öngörüyor. Türk-İş'in verilerine göre, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta ve yoksulluk sınırı ile açlık sınırı belirlenen rakamların oldukça üzerinde.
20 Haziran 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesine karar verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretin 1 Temmuz-31 Aralık 2023 arasında 447 lira 15 kuruş olarak belirlendi ve asgari ücret desteğinin Temmuz-Aralık 2023 döneminde 500 lira olarak sürdürülmesi kararlaştırıldı.
24 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda bakanlara gerekli talimatları verdiğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli zammıyla ilgili düzenlemenin temmuzda Meclis'ten geçeceğini ifade etti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini öngören kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. Erdoğan, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükselttiklerini ve yeni maaşların enflasyon oranı netleşince belli olduğunu söyledi.
6 Temmuz 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun kararıyla Türkiye'de asgari ücret yüzde 34 oranında artışla net 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Bu karar, Twitter üzerinde geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından eleştirildi. Kullanıcılar, artan yaşam maliyetleri ve enflasyon karşısında bu ücret artışının yetersiz olduğunu ifade etti. Bazı kullanıcılar, asgari ücretin alım gücü ve bölgesel maliyet farklılıkları açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın Temmuz ayında TBMM'den geçeceğini duyurdu. En düşük memur maaşının net 22 bin TL olacağını ifade etti. Maliye Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını ve paydaşları memnun edecek bir torba yasa üzerinde hedeflediklerini belirtti. Daha önce 11 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan da en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını söylemişti.
21 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sözcü yazarı Uğur Dündar'a verdiği yanıtta, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Çankaya Köşkü'nde yapılacak kişisel ve ailevi harcamaları kendi maaşından karşılayacağını söyledi. Ayrıca, özel seyahatler ve siyasi parti faaliyetlerine ilişkin masraflarını da kendi bütçesinden veya parti bütçesinden karşılayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı maaşının azaltılması için de bir düzenleme yapacağını ifade etti.
21 Nisan 2023

2022 yılında yüzde 64,7 enflasyon oranıyla karşılaşan Türkiye'de, 2023 yılı için belirlenen 8 bin 506 liralık asgari ücretin bir ailenin temel harcamalarını karşılamada yetersiz kalacağı ifade edildi. Dört kişilik bir ailenin aylık ortalama harcamaları 22 bin 364 lira olarak hesaplandı. Bu harcamalar arasında kira, faturalar, gıda, ulaşım ve diğer temel ihtiyaçlar yer alıyor. Enflasyonun 2022'deki gibi devam etmesi halinde, yıl sonunda bu tutarın 36 bin 676 liraya çıkacağı tahmin ediliyor.
5 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuzda en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağını açıklamasının ardından, AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ilgili kanun teklifinin TBMM'ye sunulacağını duyurdu. Teklif, yüzde 17,55 oranında artış ve 8 bin TL seyyanen zam içeriyor. Altı aylık enflasyon oranının dikkate alındığı bu zam teklifi, TÜİK'in açıkladığı altı aylık enflasyon oranıyla uyumlu.
5 Temmuz 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, memur ve emeklilere yapılan yüzde 25'lik maaş zammını eleştirerek, yıllardır sarayın zenginleştiğini ve halkın fakirleştiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 iken, memur ve emeklilere yapılması gereken zam oranı aslında yüzde 16,4 ve yüzde 15,4 olmalıydı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oranları yüzde 25'e çıkardı. Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda bu durumu eleştirerek, değişimin yoksulluk sınırının altında çalışan milyonlarda olduğunu belirtti.
4 Ocak 2023

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasını öngören kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacağını duyurdu. Akbaşoğlu, enflasyon ve refah payını da içerecek düzenlemelerle verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti. Ayrıca, seçim beyannamesinde yer alan ev kadınlarının emeklilik hakkı ve evlilik primleri gibi taahhütlerin de bu süreçte kanun teklifi içinde yer alacağını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının 11 Aralık Pazartesi günü saat 14:00'te gerçekleştirileceğini duyurdu. Şu anda Türkiye'de asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlenmiş durumda. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yayınlanan verilere göre, açlık sınırı 14 bin 25 lira, yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 lira olarak hesaplanmıştır.
1 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy ve diğer ücretli öğretmenler, TBMM bahçesinde bir basın açıklaması yaparak mali sorunlarını ve çalışma koşullarını anlattı. Atasoy, 90 bin ücretli öğretmenin asgari ücretin altında maaş aldığını ve yarım sigorta primiyle çalıştıklarını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ücretli öğretmenlerin sendikalaşamadıklarını ifade ederek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sorunların çözümü için çağrıda bulundu.
26 Ocak 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) verilerine göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 lira oldu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 17 bin 336 TL olarak hesaplandı. Asgari ücretin 2023'ün ortasında yapılan zamla 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, açlık sınırı asgari ücretten 2 bin lira fazla.
29 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ilişkin yeni düzenleme yapılacağını duyurmasının ardından, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemeyle 11 milyona yakın emeklinin faydalanacağını, 6 milyon emeklinin 2 bin liralık artıştan yararlanacağını ve 7 bin 500 liranın altında maaş alanların maaşlarının bu seviyeye çıkarılacağını belirtti. 7 bin 500 liranın üstündeki emekli maaşlarına ise zam yapılmayacak.
24 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede üç ana konuyu gündeme getirecek. Bu konular; Türkiye'deki temel sorunlar, anayasal düzeydeki hak ihlalleri ve Türkiye'nin uluslararası alandaki sıkıntılarıdır. Ayrıca, Özel emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çekilmesini, Gezi davası tutuklularının hak ihlallerine dikkat çekilmesini ve 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'in açılmasını talep edecek.
26 Nisan 2024

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, asgari ücretin yabancı para birimi bazında değil, altı aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) esas alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Dolar/TL kuru rekor seviyelere ulaşırken, asgari ücretin dolar bazında değer kaybettiği belirtildi. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgiç'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini ifade ettiği, ihracatçıların ise 300-400 dolar aralığında bir beklenti içinde olduğu aktarıldı. Avdagiç, vergi dilimlerinin de asgari ücret artışına paralel olarak güncellenmesinin önemine vurgu yaptı.
8 Haziran 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda işveren, işçi ve kamu temsilcileri yer aldı. Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, toplantıda bir rakam konuşulmadığını ve sonuca önümüzdeki hafta ulaşmayı beklediklerini ifade etti. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın asgari ücret müzakerelerinde masadan kalktığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atalay ile görüşmeyeceğini açıkladığı hatırlatıldı.
19 Haziran 2023
İşaretlediklerim