Türkiye Emekliler Platformu Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin hakları görüşülürken masada olmadıklarını ve kimsenin onlara danışmadığını belirtti. Çalışkan, Türkiye'deki emeklilerin yaşam standartlarının Avrupa'nın gerisinde kaldığını ve emeklilerin sendikalaşmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, 2023'te çalışanlara verilen seyyanen artışın emeklilerle çalışanlar arasındaki gelir makasını çok açtığını ve taban aylığın asgari ücret düzeyine getirilmesini talep etti.
2 Temmuz 2024

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, partinin yeniden yenilgi yaşamaması için her göreve talip olduğunu ifade etti. Adaylık tartışmalarıyla ilgili soruları yanıtlayan Özel, sorumluluk almak ve fedakarlık yapmak gerektiğini belirtti. Ayrıca, altılı masadaki diğer partilere CHP listesinden kontenjan ayrılmasıyla ilgili olarak, kendi listelerinden girilseydi yüzde 25'in üzerinde oy alınabileceğini ve ciddi bir oy kaybına uğrandığını söyledi.
3 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık yüzde 64,27 ve aylık yüzde 1,18 enflasyon oranları, CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından eleştirildi. Özel ve Özkoç, bu oranların gerçeği yansıtmadığını ve memur ile emeklilerin maaşlarından para çalındığını ifade etti. Özel, iktidara geldiklerinde TÜİK'i yeniden yapılandıracaklarını belirtti, Özkoç ise AKP iktidarını memur ve emeklilerin cebinden para çalmakla suçladı.
3 Ocak 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından asgari ücretin Perşembe gününden önce neticelendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısında herhangi bir rakam konuşulmamıştı. Atalay, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı ile yapılacak ortak toplantıdan sonra bir sonuca varılacağını umduğunu ifade etti ve cumhurbaşkanına taleplerini ilettiğini söyledi.
20 Haziran 2023

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin yabancı para birimleriyle belirlenmemesi gerektiğini belirtti. Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret ederek, asgari ücrete zam görüşmelerinin bayrama kadar tamamlanmasını istediklerini söyledi. Eski bakan Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğine dair sözlerine atıfta bulunarak, ücretin TL cinsinden konuşulması gerektiğini ve enflasyon düşüş trendinde olmasına rağmen ara zam yapılması görüşünde olduklarını ifade etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı da asgari ücretin belirlenmesi konusunda farklı görüşlerini dile getirdiler.
12 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye yapılan Hazine yardımını kesme kararını ve CHP ile İYİ Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmamasını 'namertsiniz' diyerek meydan okudu ve siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi dışı olduğunu belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak azmettiricileri teslim etmesi gerektiğini söyleyerek yüklendi.
10 Ocak 2023

Celal Özcan, emekli aylığında yapılan 2500 TL'lik artışın maliyetinin işverenlere yansıtılacağını belirtti. Kanun teklifinde kısa vadeli sigorta kolları prim oranının %2'den %2,25'e çıkarılması ve 5 puanlık EYT prim teşvikinin kaldırılması öngörülüyor. Bu düzenlemelerle işverenlerin maliyetlerinde artış olacak ve SGK aylık 2 milyar lira ek gelir elde edecek. Düzenlemenin özellikle SSK kapsamında işçi çalıştıran işverenler ve Bağ-Kur sigortalılarını etkilemesi bekleniyor.
24 Temmuz 2024

Aziz Çelik, TÜİK'in enflasyon verilerinin güvenilirliğini sorguluyor ve bu verilerin temmuz ayında milyonlarca çalışan ve emeklinin maaş zamlarını belirleyeceğini belirtiyor. Çelik, asgari ücretin artmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve kemer sıkma politikalarının acımasızca uygulandığını vurguluyor. Ayrıca, emekli maaşlarının kök aylık üzerinden hesaplanması nedeniyle milyonlarca emeklinin sıfır zam alabileceğini ifade ediyor.
3 Haziran 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) Şubat ayı verilerine göre Türkiye'de açlık sınırı 9 bin 234 lira, yoksulluk sınırı ise 31 bin 939 liraya yükseldi. Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye'de, bu miktar açlık sınırının altında kalıyor. Yetişkin bir erkeğin aylık beslenme gideri yaklaşık 2 bin 500 lira iken, sadece süt ürünlerine günlük ortalama 100 lira harcanıyor. Et, tavuk ve balık için gereken minimum harcama tutarı günlük 53,74 lira, sebze ve meyve için ise 52 lira olarak belirlendi.
15 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, yurt dışına çıkışta alınan 'yurt dışı çıkış harcı' adı verilen ücretin altı ay sonra kaldırılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, bu tür uygulamaların ülkede çok sayıda olduğunu ve hepsinin tarihin çöplüğüne atılacağını ifade etti. Yurt dışı çıkış harcı, 2019'da 15 TL iken, son olarak yüzde 200 zamla 150 TL'ye yükseltilmişti.
16 Ocak 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı Atlı Merasim Birliği için Hollanda'dan her biri 70 bin avro değerinde çok sayıda at satın alındığı bilgisini paylaşarak, bu konuda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a soru önergesi yöneltti. Özel, Türkiye'nin ekonomik kriz ve yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ettiği bir dönemde yapılan bu harcamanın gerekçesini ve detaylarını sorguladı. Ayrıca, bu alımın israf olup olmadığı konusunda da sorularını iletti.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 7 bin veya 10 bin lira gibi yüksek maaş ödemelerinin mümkün olmadığını, çünkü bu durumun bütçede başka alanlara kaynak bırakmayacağını ifade etti. Erdoğan, devlet ve milletin daha fazla çalışıp, daha çok kazandığında emeklilere daha yüksek maaş verilebileceğini belirtti. Şu anda 2026'yı hedefleyen ve o tarihte enflasyonun tek haneye inmesini öngören bir ekonomik program uygulanmakta. Erdoğan, önümüzdeki dönemde emeklilerden sabır isteyeceğini ve bu yılın emekliler için 'Sabır Yılı' olacağını ima etti.
1 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette herhangi bir artış olmayacağını ve emeklilere refah payı verilmesiyle ilgili bir çalışmanın bulunmadığını açıkladı. Bakan, asgari ücretin belirlenmesi için aralık ayında bir araya gelineceğini belirtti. Emeklilere ise toplu sözleşme gereği yapılacak artışlar dışında bir refah payı verilmeyeceğini ifade etti.
26 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayeti konusunda Saray ve MHP'nin sessiz kaldığını eleştirdi. Ayrıca, hapishanelerde haksız yere tutuklu olduğunu iddia ettiği kişilere değindi, devlette liyakatin yok edildiğini ve rüşvetçilerle mücadele edeceklerini belirtti. Altı farklı partinin demokrasi konusunda aynı felsefeyle hareket ettiğini, İstanbul'daki 'kumpas' iddiaları ve olası bir kayyum atanması durumunda sert tepki göstereceklerini ifade etti. Ayrıca, 2023 İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanacağı bir Türkiye vaadinde bulundu.
3 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'ya en fazla borcu olan beş belediyeyi açıkladı. Bu belediyeler sırasıyla Ankara, İzmir, İstanbul, Adana ve Şişli'dir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına zam isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış ve bu borçların tahsil edilmesi için bakanlıkların harekete geçeceğini belirtmişti. Işıkhan, Türkiye genelinde belediyelerin SGK'ya toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını ve bu borçların yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu ifade etti.
25 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu zammın ardından en düşük emekli memur maaşı 7 bin 600 lira, asgari ücret ise net 8 bin 500 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak açıklanmıştı. Yapılan zamla birlikte çeşitli kamu görevlilerinin ve emeklilerin yeni maaşları belirlendi.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 39 oranında bir zam uyguladı. Bu zamla birlikte Cumhurbaşkanının maaşı 40 bin TL artarak 140 bin TL'ye yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumu emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam oranıyla kıyaslayarak eleştirdi ve ülkede yaşanan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
10 Temmuz 2023

CHP, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin elini öpen Özel Harekat Başkanı Süleyman Karadeniz’in derhal emekli edilmesini talep etti. Bahçeli, 15 Temmuz’un sekizinci yıl dönümünde Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Başkanlığı’nı ziyaret etti ve Karadeniz’in elini öpmesi tepki çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, polis ve askerlerin siyasi parti liderlerinin elini öpemeyeceğini belirterek, Karadeniz’in emekli edilmesi gerektiğini vurguladı.
15 Temmuz 2024
İşaretlediklerim