Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in 1925'ten bu yana kayıp olan ve Yahudi Lieser ailesine ait olduğu bilinen 'Fraulein Lieser' portresi Viyana'da bulundu. Tablo, 24 Nisan'da en az 54 milyon dolarlık bir değerle açık artırmaya çıkarılacak ve öncesinde çeşitli ülkelerde sergilenecek. Satıştan elde edilecek gelir, eserin şu anki sahibi ile Lieser ailesinin mirasçıları arasında paylaştırılacak. Klimt'in imzasız bıraktığı ve üzerinde daha fazla çalışmayı planladığı düşünülen eser, im Kinsky müzayede evi tarafından 'sansasyon' olarak nitelendirildi.
26 Ocak 2024

Metropolitan Sanat Müzesi, Edgar Degas'ın 'Rus Dansçılar' adlı eserinin adını 'Ukrayna Elbiseli Dansçılar' olarak güncelledi. Bu değişiklik, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında Batı'da Rusya ile ilgili referansların değiştirilmesi eğilimi çerçevesinde gerçekleşti. Londra'daki Ulusal Galeri ve Los Angeles'taki J. Paul Getty Müzesi de benzer ad değişiklikleri yapmıştı. Müzeler, eserlerin Ukrayna ile olan ilişkilerini öne çıkarmak için yeniden inceleniyor. Ayrıca, Ivan Konstantinoviç Ayvazovski'nin etnik kökeni konusunda yaşanan tartışmalar sonucunda, Met onu 'Ermeni, Rusya (şimdiki Ukrayna) doğumlu' olarak sınıflandırdı.
21 Mart 2023

Glasgow Müzesi, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’e ait 3 milyon sterlin değerindeki bir heykelin kaybolduğunu duyurdu. Heykel, Rodin’in ünlü ‘Les Bourgeois de Calais’ grubunun bir parçasıydı ve şu anda Glasgow’un sanat koleksiyonlarında bulunmuyor. 1901 yılında Rodin’den satın alınan alçı heykel, 1949 yılında Kelvingrove Park’ta sergilendi. Şu anda kayıp veya çalıntı olarak listelenen yaklaşık bin 750 parça arasında yer alıyor.
19 Ekim 2023

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

İstanbul Modern, dijital kültüre odaklanan ve deneysel bakış açılarıyla yenilikçi üretimler sergileyen sanatçıları bir araya getiren 'Zamansız Meraklar' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek ve küratörlüğünü Ümit Mesci ile Nilay Dursun yapıyor. Sergide, 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin ödüllü projeleri yer alıyor. Ayrıca, sergi Nescafé sponsorluğunda genç sanatçılara destek olmayı amaçlıyor ve yedi sanatçıya ait sekiz yeni çalışma ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
15 Şubat 2024

İstanbul Modern, dünyaca ünlü sanatçı Olafur Eliasson'un 30 yıllık kariyerinden kapsamlı bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. 'Senin beklenmedik karşılaşman' adlı sergi, 7 Haziran'da açıldı ve bir ayda 70 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Sergide, su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40'a yakın yapıt yer alıyor. Sergi, Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşıyor ve sanatseverlerin aktif katılımını teşvik ediyor.
11 Temmuz 2024

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisi 'Senin beklenmedik karşılaşman', İstanbul Modern'de açıldı ve yoğun ilgi gördü. Sergide, Eliasson'un su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40'a yakın yapıtı yer alıyor. Sergi, 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Açılışa yaklaşık 2 bin sanatsever katıldı ve İstanbul Modern en kalabalık akşamlarından birini yaşadı.
7 Haziran 2024

Türk sanatçı Refik Anadol, sanat ile mühendislik arasındaki sınırları bulanıklaştıran eserleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor. Yapay zeka kullanımıyla çağdaş sanat dünyasında önemli bir isim haline gelen Anadol, The Economist dergisinde övgüyle anıldı. Anadol'un eserleri, New York'taki Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından satın alındı ve Londra, Barcelona gibi şehirlerde önemli sergiler açtı. Eleştirilere rağmen, Anadol'un sanatının çağdaş sanat dünyasında daha fazla yer bulacağı belirtiliyor.
27 Şubat 2024

İstanbul Modern, kuruluşunun yirminci yılında ünlü 'aktivist' sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi 'Senin Beklenmedik Karşılaşman'ı ağırlıyor. Sergi, Eliasson'un çevre, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki duyarlılığını yansıtan kırka yakın eserini içeriyor. Sanatçının yeni ürettiği 'Günbatımından şafağa Boğaziçi' eseri, Boğaziçi'nin renklerini İzlanda'ya özgü bir kütük parçası üzerinde el yapımı renkli camlarla betimliyor. Eliasson, doğadaki anlık değişimleri ve renkleri gözlemleyerek eserlerine aktarıyor.
8 Haziran 2024

Modern Türkçe şiirin önemli isimlerinden Turgut Uyar'ın 'Toplandılar' isimli kitabı, 1974 yılında Cem yayınlarından çıktıktan sonra 2024 yılı itibariyle elli yaşına ulaştı. Kitap, şairin yedinci eseri olup, '70-73 Notları' alt başlığıyla ve Sait Maden'in kapak tasarımıyla dikkat çekiyor. Turgut Uyar'ın şiir dünyasındaki yenilikçi yaklaşımı ve 'kendini yeniden icat etmek' fikri, eserlerinin anahtar terimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Uyar'ın şiirleri üzerine birçok inceleme ve araştırma yapılmış olup, bu alandaki ilk önemli çalışma Asım Bezirci ve Hüseyin Cöntürk tarafından gerçekleştirilmiştir.
13 Nisan 2024

Edip Cansever'in ünlü şiiri 'Sonrası Kalır', yayımlanmasının 50. yılını kutluyor. Şiir, zamanın ötesine geçerek nasıl taze ve canlı kalabileceğinin ipuçlarını sunuyor. Cansever'in şiirinde 'yeniden', 'bakmak', 'didiklemek' ve 'kurcalamak' gibi kavramlar önemli bir yer tutuyor. 'Sonrası Kalır', şairin bu temaları işlediği önemli bir eser olarak öne çıkıyor. Enver Topaloğlu'nun yazısında, Cansever'in şiirindeki bu özellikler ve 'Sonrası Kalır'ın önemi detaylı bir şekilde inceleniyor.
7 Nisan 2024

Berlin'de yaşayan Türk sanatçı Esra Gülmen, Avusturya'nın OK Offenes Kulturhaus Çağdaş Sanat Merkezi'nde 'I WAS I AM' adlı ilk müze sergisini açtı. Sergide, modern dünyanın karmaşaları, bireysel ve toplumsal uyumsuzluklar ile sansür temaları üzerine eserler yer alıyor. Gülmen, interaktif tahterevalli enstalasyonları ve mozaik panolar aracılığıyla, bireylerin günlük paradokslarını ve sansürle olan mücadelelerini görselleştiriyor. Sanatçı, serginin hazırlık sürecinin iki yıl sürdüğünü ve aldığı tepkilerden memnun olduğunu belirtiyor.
25 Şubat 2024

Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

Almanya'dan gelen 2 yaşındaki Laurent Schwarz'ın soyut resimleri, koleksiyoncular arasında büyük ilgi görüyor ve 7 bin dolara kadar alıcı buluyor. Laurent'ın sanata olan ilgisi, ailesinin onu bir otelin etkinlik odasından uzaklaştırmakta zorlanmasıyla fark edildi. Ebeveynleri, Laurent için bir stüdyo kurdu ve onun yeteneklerini sosyal medyada paylaşarak büyük bir takipçi kitlesi kazandı. Laurent'ın eserleri Münih'teki ART MUC sanat fuarında sergilendi ve şimdi New York'ta bir galeride sergilenmesi planlanıyor.
30 Mayıs 2024

Gizemli sokak sanatçısı Banksy, üç gün içinde Londra'da dört yeni eserini sergiledi. İlk olarak Kew Green semtinde bir binanın yan duvarında keçi graffitisi, ardından Kew Bridge'te hortumlarını birbirine uzatan iki fil graffitisi paylaşıldı. Üçüncü eser, bir metro istasyonunun köprüsünde sallanan üç maymun graffitisiydi. Son olarak, bir uydu antenine resmedilmiş uluyan bir kurt graffitisi ortaya çıktı. Banksy'nin bu eserlerle ne anlatmak istediği tartışılıyor, ancak temsilcileri yorum yapmayı reddediyor.
8 Ağustos 2024

Gizemli sokak sanatçısı Banksy, Londra'nın Kew Green semtinde bir binanın yan duvarında keçi graffitisi yaptıktan kısa bir süre sonra, Kew Bridge'te kapalı pencerelerden hortumlarını birbirine uzatmış iki fil graffitisi paylaştı. Banksy, her iki eseri de sosyal medyada yorum yapmadan paylaştı. Sanatçının bu eserlerle ne anlatmak istediği merak konusu.
6 Ağustos 2024

Aydın'daki Aphrodisias Antik Kenti'nde Yunan mitolojisinin en güçlü tanrısı Zeus'u temsil eden kolosal bir heykel başı bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykelin Aphrodite Tapınağı'nın 50 metre batısında bulunduğunu ve milattan sonra 2. veya 3. yüzyılda yapıldığının tahmin edildiğini açıkladı. Heykelin saç ve sakalındaki işçilik dikkat çekiyor ve bu keşif, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine önemli bir katkı sağlıyor.
30 Temmuz 2024

İrlandalı yazar ve şair Oscar Wilde’ın Londra’da açılışı yapılacak yeni heykeli, torunu Merlin Holland tarafından 'kesinlikle iğrenç' olarak tanımlandı. Holland, heykelin Wilde’ın yazarlığını değil trajik sonunu hatırlattığını ve Wilde’a hiç benzemediğini belirtti. Heykel, pop-art sanatçısı Sir Eduardo Paolozzi tarafından tasarlanmış olup, Londra’da halka açık bir bahçeye dikilecek.
26 Eylül 2024

Gizemli sokak sanatçısı Banksy, Londra'da üç yeni graffiti eseri ortaya çıkardı. İlk olarak Kew Green semtinde bir binanın yan duvarında keçi graffitisi, ardından Kew Bridge'de kapalı pencerelerden hortumlarını birbirine uzatmış iki fil ve son olarak bir metro istasyonunun köprüsünde sallanan üç maymun graffitisi paylaşıldı. Banksy'nin bu eserlerle ne anlatmak istediği merak konusu.
7 Ağustos 2024

Ünlü sokak sanatçısı Banksy, hayvan temalı serisinin sekizinci eseri olan bir gergedanı Instagram hesabından paylaştı. Charlton’daki Westmoor Caddesi’nde bir binanın yan tarafında yer alan grafitide, bir gergedanın park halindeki bir araca tırmandığı görülüyor. Banksy, 5 Ağustos’tan beri her gün saat 13:00’de yeni eserlerini sosyal medya hesabından paylaşıyor. Önceki eserleri arasında keçi, fil, maymun, kurt, pelikan, kedi ve yüzen balıklar bulunuyor.
12 Ağustos 2024
İşaretlediklerim