İrlandalı yazar ve şair Oscar Wilde’ın Londra’da açılışı yapılacak yeni heykeline torunu Merlin Holland'dan sert eleştiriler geldi. Holland, heykeli 'kesinlikle iğrenç' olarak tanımladı ve Wilde’ın yazarlığını değil trajik sonunu hatırlattığını belirtti. Heykel, pop-art sanatçısı Sir Eduardo Paolozzi tarafından tasarlanmış olup, Wilde’ın eski evinin yakınlarında halka açık bir bahçeye dikilecek.
26 Eylül 2024

Amerikalı yazar Paul Auster, 77 yaşında Brooklyn'deki evinde akciğer kanseri komplikasyonları nedeniyle vefat etti. 'New York Üçlemesi' gibi eserleriyle tanınan Auster, eleştirmenler tarafından sıklıkla övülen ve dünya çapında tanınan bir edebi figürdü. Brooklyn'in zengin edebi geçmişinin bir koruyucusu olarak kabul edilen Auster, aynı zamanda 1990'larda bölgeye akın eden yeni nesil romancılara ilham kaynağı oldu. Kariyeri, 'Yalnızlığın İcadı' anı kitabıyla başlayıp, 'New York Üçlemesi' ve çeşitli filmlere senaryo yazarak devam etti.
1 Mayıs 2024

Ünlü sokak sanatçısı Banksy, Kuzey Londra'da Finsbury Park'ta ortaya çıkan yeni bir duvar resminin kendisine ait olduğunu sosyal medya üzerinden doğruladı. Eser, kesilmiş bir ağacın arkasına yeşil boya püskürtülerek yaprak görünümü verilmiş ve yanında bir püskürtücü tutan kişinin şablonunu içeriyor. Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve yerel sakinler eserden memnuniyetlerini dile getirdiler. Islington Belediyesi, eserin korunacağını ve çürük durumdaki kiraz ağacının sağlık durumunun kötüye gittiğini belirtti.
19 Mart 2024

Banksy, Londra'nın çeşitli yerlerine keçi, fil, maymun, kurt, pelikan ve kedi siluetleri çizdi. Bugün ortaya çıkan yüzen balıklar, sanatçının yedinci eseri olabileceği yönünde spekülasyonlara neden oldu. Ancak, bu eserin Banksy'ye ait olup olmadığı henüz doğrulanmadı. Bazı kişiler, eserin Banksy'nin tarzına uymadığını ve onun olmadığını düşünüyor.
11 Ağustos 2024

Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın net bir fotoğrafı, Olay Ufku Teleskobu (EHT) tarafından paylaşıldı. Bu fotoğraf, bilim insanlarının Mayıs 2022'de ilk kez görselini elde ettiği Sagittarius A*'nın polarize ışıkta görüntülenen ilk görseli olarak kaydedildi. Görsel, kara deliğin etrafındaki manyetik alanların da gözlemlenmesini sağlıyor. Kara delik, Güneş'ten 6,5 milyar kat daha ağır ve Samanyolu Galaksisi'ne 54,8 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
27 Mart 2024

İspanya'daki Prado Müzesi, başlangıçta 1500 avro (yaklaşık 52 bin lira) fiyatla açık artırmaya çıkarılması planlanan bir eserin, ünlü İtalyan ressam Michelangelo Merisi da Caravaggio'ya ait olduğunu doğruladı. Eser, 'Ecce Homo' adını taşıyor ve İsa'nın çarmıha gerilmeden önce kalabalığa gösterilmesini tasvir ediyor. Müze yetkilileri, eserin Caravaggio'ya ait olduğunun anlaşılması üzerine açık artırmayı durdurdu ve eserin satışını yasakladı. Eser, 27 Mayıs'tan itibaren müzede sergilenecek.
7 Mayıs 2024
İşaretlediklerim