Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur aylıkları ile kamudaki sözleşmeli personel ve işçi ücretlerinin 11 Şubat Cumartesi günü ödeneceğini duyurdu. Bu karar başlangıçta sadece depremden etkilenen 10 il için alınmışken, sonrasında tüm memurları kapsayacak şekilde genişletildi. Bu düzenlemeyle memurlar maaşlarını normal ödeme tarihinden dört gün önce alacaklar.
9 Şubat 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR, Temmuz 2024 raporuna göre açlık sınırını 20 bin 776 lira, yoksulluk sınırını ise 62 bin 302 lira olarak belirledi. Türkiye'de şu anki asgari ücret 17 bin 2 lira olup, açlık sınırının altında kalıyor. Raporda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme ile diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcamalar dikkate alındı. Hükümetin 12 bin 500 liraya yükselttiği en düşük emekli maaşı ise açlık sınırının yüzde 60'ını karşılayabiliyor.
28 Temmuz 2024

En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından zamlı maaşlar emeklilerin hesabına yattı. Ancak emekliler, 2 bin 500 liralık fark ödemesini yeterli bulmayarak duruma tepki gösterdi. Emekli Meclisi aktivisti Eşref Bozkuş, verilen fark ödemesini 'sadaka' olarak nitelendirirken, emeklilerin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı. Emekli Mehmet Kızılgöl ve Selim Kızılel de maaşlarının hayat koşullarını karşılamadığını belirtti.
7 Ağustos 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede asgari ücret artışı ve emekli maaşları konularını ele aldı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve bu maaşın üzerinde olanların durumu görüşüldü. Bakan Bilgin, basın mensuplarının sorusu üzerine asgari ücrete zam yapılacağını ve bunun Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtti.
28 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarına zam yapılması için gerekli adımların atılacağını ifade etti. Muhalefet partilerinin emekli aylıklarına yüzde 25'lik zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması için verdiği önergeler, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.
21 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, enflasyonun düşme eğiliminde olması durumunda asgari ücrete zam yapılmayacağını ifade etti. Bu durumun temmuz ayında değerlendirileceğini belirtti. Daha önceki bir açıklamasında da asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağının temmuzda netleşeceğini söylemişti. Bakan Bilgin'in bu açıklamaları, asgari ücretin enflasyon oranlarına göre belirlenmesi konusunda bir gösterge niteliği taşıyor.
29 Mart 2023

Çiğdem Toker, Merkez Bankası'nın asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesinin enflasyon hedeflemesi açısından önemli olduğunu belirten açıklamasını ve emeklilere zam yapılmamasını eleştirdi. Merkez Bankası'nın bu tutumunun, asgari ücretlinin geçim koşullarını göz ardı ettiğini ve emeklilerin beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Ayrıca, Banka'nın politikalarının ve faiz oranlarının belirlenmesindeki siyasi ve popülist motivasyonlara dikkat çekti. Toker, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve politikalarının sonuçları üzerine düşüncelerini paylaştı.
10 Nisan 2024

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, çalışmayan emeklilere verilen 5 bin liralık ikramiyenin çalışan emeklilere de verilmesi öngören bir önerge kabul edildi. Bu değişiklik, bir kanun teklifine yeni madde olarak eklendi. Eğer torba kanun Meclis'ten geçerse, çalışan emekliler de bu ikramiyeden yararlanabilecek. Daha önce sadece çalışmayan emeklilere verilen bu ödeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla enflasyon karşısında maaşların yetersizliği gerekçesiyle yapılmıştı.
29 Kasım 2023

Gazeteci Fatih Portakal, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücretin 11 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bu bilgiyi iktidar kaynaklarından aldığını belirtti. Ayrıca, işverenlere de bazı kolaylıkların sağlanacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesi için kurulan komisyonun henüz toplanmadığı, ancak iktidarın son kararı verebileceği bilgisi verildi. 2023 başında yapılan son zammın ardından asgari ücret 8 bin 506 lira olmuştu.
6 Haziran 2023

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Bloomberg HT'nin '24 Saatte İş' raporuna göre, beyaz yakalı işlerde talep artışına rağmen arz sınırlı kalmış ve bu işlerdeki ücretler enflasyon oranında artmıştır. Öte yandan, mavi yakalı işlerdeki ortalama ücretler enflasyonun üzerinde bir artış göstermiş, bu da mavi ve beyaz yakalı maaşlar arasındaki farkın azalmasına yol açmıştır. Rapor, bu eğilimin devam etmesi halinde beş yıl içinde maaşların eşitleneceğini öngörüyor. Ayrıca, Türkiye'deki işsizlik oranları ve üniversite mezunlarının iş bulma durumları üzerine de bilgiler verilmiştir.
8 Mayıs 2024

Merkez Bankası, 2023 enflasyon hedefinden sapma nedeniyle hükümete bir açık mektup gönderdi. Mektupta, enflasyon hedefine ulaşabilmek için asgari ücretin yılda bir kez düzenlenmesinin önemi vurgulandı ve sıkı para politikasının devam edeceği belirtildi. Hükümet, son iki yıldır yaşanan tarihi enflasyon artışları nedeniyle asgari ücreti yılda iki kez artırmıştı. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikasının daha da sıkılaştırılacağını ifade etti.
5 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

Abdulkadir Selvi, emeklilere yapılması planlanan zammın yerine bir defaya mahsus ödeme yapılacağını belirtti. Bu ödemenin 'cumhuriyetin yüzüncü yılı ikramiyesi' olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Selvi, bu bilgilerin duyum olduğunu ve emeklilere yapılacak düzenlemenin sadece en düşük emekli maaşı alanları değil, tüm emeklileri kapsayacağını belirtti. Ancak bu ödemenin bir defaya mahsus olup olmayacağı veya ocak ayına kadar geçerli olup olmayacağı konusunda net bir bilgi verilmedi.
15 Eylül 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin 700 bin kamu işçisi için ilk altı aylık zam teklifini yüzde 40'a yükselttiğini ve taban aylık teklifini 12 bin liraya çıkardığını açıkladı. Daha önceki teklif yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olarak belirlenmişti. Atalay, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerin ardından bu yeni teklifi duyurdu.
17 Nisan 2023

Merkez Bankası, 2024 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 36'da sabit bıraktı. Bu oran, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra bankanın başına gelen Hafize Gaye Erkan'ın yönetiminde ilk olarak yüzde 33 olarak belirlenmiş ve Kasım ayında yüzde 36'ya çıkarılmıştı. Erkan'ın görevden alınmasının ardından yerine atanan Fatih Karahan, 2024 sonu için aynı tahmini yineledi ve 2025 ve 2026 sonu için sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 enflasyon beklentisini açıkladı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturabilmişti.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim