Kamu Konfederasyonları Platformu, yedi memur sendikası konfederasyonunun birleşimiyle, memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 30'luk zammı yetersiz bularak 12 Ocak'ta iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zam oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkardığını açıklamasına rağmen, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, hükümete uyarı niteliğinde bir eylem yapacaklarını ve yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş düzenlemesi talep ettiklerini belirtti. Eyleme katılacak konfederasyonlar arasında Anadolu Konfederasyonu, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu ve diğerleri bulunuyor.
6 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun temmuz ayı enflasyon oranını yüzde 47,83 olarak hesapladığını ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak belirlediğini açıkladı. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını ve politikalarının temel amacının orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmek olduğunu ifade etti.
3 Ağustos 2023

Murat Muratoğlu, emekli maaşlarının bayram öncesi yatırılmamasını eleştirerek, enflasyonun sebebi olarak iktidarı suçladı. İktidarın kötü yönetimi nedeniyle her hamlenin zarara yol açtığını belirtti. Emekli maaşlarının geç ödenmesinin ekonomik sorunları çözmeyeceğini vurguladı.
17 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, temmuz ayında hayat şartlarını dikkate alarak emeği koruyacak bir asgari ücret düzenlemesi yapacaklarını belirtti. Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan bu zam, seçime kısa bir süre kala gündeme geldi. Bilgin, sosyal devlet anlayışıyla çalışanların refah seviyesinin yükseltilmesi ve istihdamın artırılması için çalışacaklarını ifade etti.
1 Mayıs 2023

Ekonomik krizle mücadele eden Lübnan'da hükümet, kamu personeli maaşlarını dört katına çıkararak en düşük memur maaşını 90 dolara yükseltti. En düşük emekli maaşı da 72 dolara çıkarıldı ve memurlara günlük yol ücreti olarak 5 dolar ödenecek. Bu kararlar, maaşlarda iyileştirme talebiyle gösteri düzenleyen emekli asker ve kamu çalışanlarının eylemleri sırasında alındı. Lübnan'da 2019'dan bu yana süren ekonomik kriz, döviz rezervlerinin erimesi ve para biriminin değer kaybı nedeniyle maaşların yüzde 90 oranında erimesine yol açtı.
19 Nisan 2023

İbrahim Kahveci, emekli maaşlarının gelecekte daha da düşeceğini ve bu durumun büyük bir reform yapılmadıkça devam edeceğini belirtiyor. SGK verilerine göre, emekli sayısının artması ve prim ödeyen çalışan sayısının azalması, devletin maaş ödemelerinde zorlanmasına neden oluyor. 2024 yılının ilk dört ayında devletin emekli ve kamu personeline ödediği maaşlar, toplanan vergi gelirlerinin %74,6'sına denk geliyor. Bu durumun sürdürülemez olduğunu vurgulayan Kahveci, acil reform çağrısında bulunuyor.
2 Temmuz 2024

2018 yılından bu yana emeklilere verilen bayram ikramiyesi, yüksek enflasyon oranlarına rağmen uzun süre artırılmamıştı. 2018'de 1000 lira olan ikramiye, geçen sene yüzde 10 zamla 1100 liraya yükseltilmişti. Resmi verilere göre, Ocak 2018-Ocak 2023 arasında tüketici fiyatları yüzde 363 artış gösterdi. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'ın açıklamasına göre, emekli bayram ikramiyesi 2 bin liraya yükseltildi.
24 Mart 2023

AKP'li kurmaylar, emeklilikte yaşa takılanlar için düzenlemenin mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmesini ve nisan ayında ilk maaşların ödenmesini beklediklerini ifade ettiler. 6 Şubat'ta yaşanan depremler nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verilmiş ve bu süreç ertelenmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtmiş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiği ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığı bilgisi verilmiştir.
21 Şubat 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilere şehirler arası otobüslerde yüzde 20 indirim yapılacağını duyurdu. Bu indirim, 31 Aralık 2024'e kadar geçerli olacak. Emekliler, en düşük maaşın 10 bin lira olmasına rağmen geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek zam talep ediyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam yapılmayacağını açıklamıştı.
31 Mayıs 2024

Kamil Tekin Sürek, kamu sektöründe uygulanacak tasarruf tedbirlerinin halk ve kamu çalışanları üzerindeki olumsuz etkilerini ele alıyor. Üç yıl boyunca kamuda sadece emekli olan personel kadar alım yapılacak olması, sağlık, eğitim ve yargı gibi kritik alanlarda hizmet kalitesinin düşmesine yol açacak. Ayrıca, muhalefet belediyelerine fon sağlanmayacak, ancak iktidar bürokrasisinin lüks harcamaları devam edecek. Bu tedbirler, işsizlik oranını artıracak ve kamu çalışanlarının yaşam koşullarını zorlaştıracak.
14 Mayıs 2024

Türkiye'de iki yıl önce, enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Bu uygulama Temmuz 2024'te sona eriyor ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Maliye Bakanı'nın enflasyonla ilgili açıklamalarına dayanarak, bu sınırlamanın uzatılmayacağını tahmin ettiğini ifade etti. Ancak, Tunç bu ifadelerinin bir tahmin olduğunu belirtti. Bu açıklama, kira artış sınırlamasının kaldırılacağı iddialarına Saray'dan yalanlama gelmesine rağmen yapıldı.
24 Şubat 2024

Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ikramiye ödemelerinin tarihleri belirlendi. İkramiyenin birinci yarısı 14 Haziran, ikinci yarısı ise 13 Aralık tarihlerinde ödenecek. Bu karar, kamu işçilerinin mali durumlarını planlamalarına yardımcı olacak.
8 Haziran 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 yılının ilk yarısı için kıdem tazminatı tavanını 19 bin 982 lira 83 kuruş olarak belirledi. Aynı dönemde bedelli askerlik yapmak isteyenlerin ödeyeceği tutar ise 104 bin 84 lira 16 kuruş olarak güncellendi. Bu rakamlar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 154'üncü maddesi uyarınca belirlenen aylık gösterge tablosu ve katsayılar kullanılarak hesaplandı.
13 Ocak 2023

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıl için resmi enflasyon tahmininin yüzde 24.7 olduğunu ve bu oranın basit hesaplamalarla elde edilebileceğini ifade etti. Mevcut yüzde 53.25 olan net mevduat faizlerinin, enflasyon hedefine olan güvensizlik nedeniyle yeterli bulunmadığını vurguladı. Aktaş, eğer enflasyon hedefine güven olsaydı, insanların mevduata yöneleceğini ve bu durumun faiz oranlarının düşmesine neden olacağını belirtti.
11 Mart 2024

Özel okulların fiyatlarına yapılan zamlar yüzde yüzü aştı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği yüzde 65 zam sınırı sadece ara kayıtlarda geçerli olabildi. Sektör temsilcileri, okul ücretlerindeki zammın enflasyonla ilgili olduğunu belirtirken, veliler özel okul ücretlerinde bir düzenleme yapılmasını talep ediyor. Türk Eğitim Derneği Başkanı, öğretmenlerin yaşayabilmesi için en az yüzde 80 zam yapılması gerektiğini ifade etti.
25 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere bir defalığına 5 bin lira ödeneceğini duyurdu. Bu ödeme, emekli olup fiilen çalışmaya devam edenleri kapsamayacak. Ödemenin kasımın ilk yarısında yapılacağı belirtildi. Ayrıca Erdoğan, yılbaşında emeklilerin durumunun tekrar gözden geçirileceğini ifade etti.
9 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Bu verilere göre, iş yerlerinde uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 55,30 olarak belirlendi. Yıllık enflasyon oranı ise eylülde yüzde 61,53 olarak açıklandı. Konut kiralarında ise 1 Temmuz'da sona eren yüzde 25'lik tavan zam uygulamasının devam edeceği belirtildi.
3 Ekim 2023
İşaretlediklerim