İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin olumlu algılanması sonucunda yabancı yatırımcıların Türkiye borsasına hızlı bir şekilde giriş yapmasını beklediğini ifade etti. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası başkanı olmasıyla 'ortodoks' beklentilerin arttığı belirtildi. Ayrıca, 9 Haziran haftasında yabancı yatırımcıların 262 milyon dolarlık hisse senedi aldığı bilgisi paylaşıldı.
19 Haziran 2023

Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, borsadaki günlük hareketlerin ekonomik bir açıklamasının olmadığını ve seçimlere kadar mevcut durumun korunacağını ifade etti. 2022'de rekorlar kıran borsa, 2023'te dalgalı bir seyir izliyor ve depremler sonrası alınan önlemlerle destekleniyor. Yatırımcıların kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılmasıyla borsadan çekilebileceği endişesi var. Buna rağmen halka arzlara olan ilgi devam ediyor. Erkan, seçim belirsizliği ve diğer finansal enstrümanlardaki hareketlerin borsaya alternatif yarattığını, faizlerin yükseldiğini ve borsanın belirgin bir yön bulamadığını belirtti.
11 Nisan 2023

Aura Portföy yöneticisi İsmail Erdem, borsanın düşmesi için bir neden olmadığını ve yatırımcıların temkinli hareket etmeleri gerektiğini belirtti. 2023 yılının ilk dört ayında borsada yüzde 20'lik bir kayıp yaşandığını ve dalgalı seyrin devam ettiğini ifade etti. Erdem, seçimlere kadar borsada büyük bir alıcı beklenmediğini, yabancı yatırımcıların çıkışının sürdüğünü ve belirsizliklerin fiyatlandığını düşündüğünü söyledi. Ayrıca, yatırımcılara mevcut hisselerini korumalarını, zarar eden portföylerin bir kısmını satmalarını ve seçim sonrası için kademeli yatırım yapmalarını önerdi.
8 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Borsa İstanbul'un kapalı olması nedeniyle yatırım fonu işlemlerine ilişkin bazı kararlar aldı. 8 Şubat'tan itibaren, belirli fonların birim pay değeri hesaplamalarını ve katılma payı alım satım işlemlerini durdurma kararı alındı. Bu durum TEFAS ve BEFAS işlemlerini de etkiledi. Pay alım/satım işlemleri durdurulan fonlar için değerleme tarihi olarak pay piyasasının açıldığı ilk gün dikkate alınacak.
9 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Borsa İstanbul'da yaşanan dalgalanmalar sonrası küçük yatırımcılara finansal okuryazarlık ve danışmanlık hizmeti alarak bilinçli yatırım yapmalarını önerdi. Bakan Nebati, borsanın kısa vadeli kazanç aracı olarak görülmemesi gerektiğini ve düzeltmelerin normal olduğunu belirtti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun borsa ile ilgili yaptığı açıklamaların paniğe yol açmaya çalıştığını ve siyasi çıkar peşinde olduğunu iddia etti.
15 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

Son yıllarda Borsa İstanbul'da halka arz şirketlerinin sayısı artmıştır. Pandemi ile birlikte hisse senedi piyasalarına artan ilgi, finansmana erişimi zor olan şirketlerin sermaye ihtiyacı için bir yol olarak öne çıkan halka arzlarda ise en çok tartışılan ise açılışla birlikte başlayan tavan serileri. Piyasa uzmanları, halka arzların ileriki dönemde piyasa dinamiklerine ağır zarar verebileceği uyarısında bulunuyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, son üç ayda yatırımcı sayısı hızla arttı ve 6.26 milyon kişiye yükseldi.
31 Ağustos 2023

2022 yılında yatırımcılarına reel getiri sağlayan borsa, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı. Uzmanlar, 2022'de borsaya giren ve kazanç sağlayan yatırımcıların, 2023'te doğru şirket seçiminin daha fazla önem kazandığını belirtiyorlar. İktisatçı Tuncay Turşucu ve Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay, yatırımcılara şirketlerin finansal durumlarını, sektör döngülerini ve ekonomik politikaları takip etmeleri gerektiğini, profesyonel yardım almanın veya yatırım yönetimini profesyonellere bırakmanın önemini vurguluyorlar.
27 Ocak 2023

Yunus Kaya, Türkiye'de yaklaşan seçimlerin ikinci turu öncesinde borsada hisse bazında küçük bir ralli beklentisi olduğunu ifade etti. İlk tur öncesinde yabancı yatırımcıların etkili olduğunu ve 4 milyar liralık alım yaptıktan sonra 400 milyon lira zararla çıktıklarını belirtti. BIST-100 endeksinin düşük seviyelerde olduğunu ve piyasanın oynaklığının devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, son üç ayda yatırımcı sayısının arttığını, ancak son iki halka arzın başarısız olması nedeniyle gelecekteki halka arzlara katılımın ve yeni yatırımcı sayısının düşebileceğini dile getirdi.
24 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da hisse geri alımı yapmayı planlayan şirketler, bu amaç için ayrılan toplam 24 milyar 449 milyon 875 bin TL'lik bütçenin sadece binde 5'ini harcadı. Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle alınan zararı telafi etmek için tedbirler açıkladı ve hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler sonrasında 64 şirket, hisse geri alım fonlarını artırdı ve ilk iki gün içinde 27 şirket alım işlemlerine başladı.
18 Şubat 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

Mustafa Aşkın, borsaya yapılan yüklemenin dopingli bir atlete benzediğini ve bu durumun sürdürülebilir olup olmadığı konusunda şüpheler olduğunu belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası borsanın açık tutulması ve hükümetin aldığı önlemlerle borsada yaşanan yükselişe değindi. Aşkın, orta vadeli olarak borsadan olumlu beklentilere sahip olduğunu, ancak kısa vadeli seviyeleri yüksek ve spekülatif bulduğunu ifade etti.
22 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki büyük depremin ardından Borsa İstanbul'da yaşanan değer kaybı ve devre kesici uygulamaları sonrası SPK'yı eleştirdi. Deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün istifasını talep edeceğini ve küçük yatırımcıların zararlarının tazmin edilmesi için soruşturma başlatılmasını isteyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, SPK'nın deprem günü yaşananları ve küçük yatırımcıların korunması konusunda yetersiz kaldığını iddia etti.
10 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), para piyasası ve kısa vadeli unvanlı fonların fon toplam değerlerinin yüzde 25'ine kadar pay senedi ters repo sözleşmelerine kalıcı olarak taraf olabileceklerini açıkladı. Bu fonlar, Borsa İstanbul Pay Senedi Repo Pazarı'nda ters repo sözleşmelerine katılabilirler. Ayrıca, SPK Göknur Gıda'nın halka arzını ve Koza Altın ile Ziraat Bankası'nın sermaye artırım ve borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. SPK ayrıca bazı şirketler ve bireyler hakkında idari para cezaları ve işlem yasağı kararları aldı ve yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptıran 22 internet sitesine erişim engeli kararı verdi.
3 Şubat 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmesiyle borsada bir yükseliş olabileceğini ancak bu yükselişin sınırlı kalacağını belirtti. Piyasaların bir haftadır Şimşek'in bakan olma ihtimalini fiyatladığını ve borsanın bu süreçte yükseldiğini ifade etti. Ağaoğlu, Şimşek'in açıklayacağı programın güven oluşturup oluşturmayacağını ve kurdaki hareketlerin bu programa bağlı olarak nasıl etkileneceğini zamanla göreceğimizi söyledi.
5 Haziran 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, Mehmet Şimşek'in kabineye girmesiyle yükselişe geçti ancak dün bir düşüş yaşandı. Şimdi piyasa, ekonomi yönetiminin atacağı adımları bekliyor. Bu süreçte MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Özderici Gayrimenkul hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi.
14 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, sekiz şirketin toplamda 2 milyar 509 milyon lira değerindeki borçlanma aracı ihracı ve dört şirketin toplam 575 milyon 335 bin 775,04 lira değerindeki bedelsiz sermaye artırımı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, belli başlı şirketlerin pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak iki kişiye toplamda yaklaşık 1,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesi kararı da alındı.
16 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, borsada yaşanan manipülasyonlara dikkat çekerek, küçük yatırımcıların zarar gördüğünü ve bu konuda daha önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, 15 Mayıs günü borsaya soruşturma emri vereceğini ve manipülatörlerden çalınanları tahsil edeceğini ifade etti. Ayrıca Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, borsa manipülatörlerine karşı sert bir tutum sergileyeceğini vurguladı.
10 Mayıs 2023

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul pozitif bir seyir izledi. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, dört şirket hisselerini geri aldı: MLP Sağlık Hizmetleri, Ahlatcı Doğalgaz, İndeks Bilgisayar ve Doğanlar Mobilya. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Şimdi gözler 20 Temmuz'daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi.
11 Temmuz 2023
İşaretlediklerim