Esfender Korkmaz, 2003 yılından sonra Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin çoğunlukla kârlı işletme ve banka alımlarında yoğunlaştığını, fiziki yatırımların ise sınırlı kaldığını belirtiyor. 2023 yılında Türkiye'ye 6,2 milyar dolar yabancı sermaye girişi olurken, 6,9 milyar dolar yerli sermaye çıkışı yaşandı. Korkmaz, yabancı sermaye çekmek için sıcak para ve spekülatif sermayeyi kontrol altına almanın, devletin kurumsal yapısını güçlendirmenin ve mülkiyet güvencesini sağlamanın, ayrıca daha yüksek teşvikler sunmanın önemini vurguluyor.
26 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto paraların ihracı, satışı ve dağıtımı için yetkilendirilmiş şirketlerin listesini yayınladı. SPK, faaliyet başvurusu ve tasfiye beyanında bulunan şirketleri açıkladı. Eksik veya yetersiz bilgi ileten şirketler listeye dahil edilmedi. Kuruluşların yetkilendirilmesi için ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesi ve SPK'ya başvuru yapmaları gerekecek.
6 Ağustos 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, borsa üzerinden yapılan vurgunlarla halkın yoksullaştırıldığını iddia etti. Karabat, AKP'nin vatandaşları döviz ve altın yerine borsaya yönlendirdiğini ve borsaya yatırım yapan sekiz milyon civarında vatandaşın büyük zarar ettiğini belirtti. Ekonomist Remzi Özdemir ve borsacı Mahmut Saymaz da borsadaki düşüşün parasızlıktan kaynaklandığını ve büyük yatırımcıların bile isyan ettiğini ifade etti. Karabat, Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) eleştirerek, borsa yatırımcılarının korunmadığını ve büyük bir organize vurgun yapıldığını söyledi.
16 Eylül 2024

TBMM Genel Kurulu'nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri sırasında CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Savunma Sanayii Başkanlığı'nda tarikat ve cemaat yapılanmalarının etkisine işaret etti. Salıcı, Gaye Vakfı, Erkam Vakfı ve Hayra Davet Vakfı gibi vakıfların Savunma Sanayii şirketlerinde önemli pozisyonlarda etkili olduğunu belirtti. Bu vakıfların üyeleri, TEI, TUSAŞ, ASELSAN gibi şirketlerde üst düzey görevlerde bulunuyor. Ayrıca, bu yapılanmaların Savunma Sanayii Başkanlığı'na kadar uzandığı ve gelecek başkanların bu vakıflardan çıkabileceği iddia edildi.
7 Mayıs 2024

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye ekonomisinin zorlu bir dönemi geride bıraktığını ve parlak bir geleceğe doğru ilerlediğini belirtti. Sabancı, nitelikli insan kaynağı ve sürdürülebilirlik konusundaki kararlılıklarının Sabancı'nın geleceği için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin potansiyeline olan güvenlerinin arttığını ve enflasyonun ekonomi yönetimi tarafından birincil öncelik olarak ele alınmasından memnun olduklarını ifade etti.
10 Ekim 2024

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, yeni halka arzlarla birlikte borsaya olan ilgi arttı ve pay senedi yatırımcı sayısı 8 milyon sınırına ulaştı. 23 Şubat haftası itibarıyla, bir önceki haftaya göre 245 bin 272 kişilik bir artışla yatırımcı sayısı 7 milyon 974 bin 209'a yükseldi. Bu dönemde, pay senedi değeri de 12,35 trilyon liradan 12,51 trilyon liraya çıktı.
24 Şubat 2024

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklara ilişkin tanımlar ekleniyor ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi için SPK'dan izin almaları zorunlu hale getiriliyor. Düzenleme, platformların ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine asgari şartlar getirerek mali güç ve dürüstlük sağlanmasını amaçlıyor. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri, transfer ve saklama esasları belirleniyor ve piyasa bozucu eylemlere karşı sıkı takip öngörülüyor.
30 Mayıs 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'deki KOBİ'lerin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bu zorlukların kötü yönetimden kaynaklandığını belirtiyor. Oğuz, KOBİ'lere dayatılan çözümler yerine, onların faydasına odaklanılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, KOBİ'lerin belirsizlik ve küçülme dönemlerinde kârlılıklarını gözden geçirmeleri gerektiğini vurguluyor. Oğuz, KOBİ'lerin yaşatılmasının ekonominin yaşaması için önemli olduğunu ifade ediyor.
17 Mayıs 2024

Zeynep Aktaş, borsada kısa vadeli ve uzun vadeli yatırım planlarının avantajlarını ve dezavantajlarını ele alıyor. Kısa vadeli planların hızlı kazanç fırsatları sunduğunu ancak yüksek risk ve sürekli piyasa takibi gerektirdiğini belirtiyor. Uzun vadeli planların ise düşük risk ve bileşik getiri sağladığını, ancak uzun bekleme süresi ve fırsatların kaçırılması gibi dezavantajları olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Çan2 Termik ve Smart Enerji hisselerinin performanslarını ve yatırımcılar için potansiyelini değerlendiriyor.
26 Haziran 2024

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile Çin'de yapılacak sponsorluk anlaşmaları için görüştüklerini açıkladı. Özbek, Perinçek'in Galatasaray'a destek verebileceğini ve bazı öneriler sunduğunu belirtti. Ayrıca, Galatasaray ile Pasifik Holding arasında forma sırt sponsorluğu anlaşması imzalandı. Özbek, Türkiye Bankalar Birliği anlaşmasından çıkmayı planladıklarını da yineledi.
21 Kasım 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yeni başkanı olarak atanan Fatih Karahan ve ekibine güveninin tam olduğunu belirtti. Bu açıklama, Merkez Bankası'nın önceki başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından geldi. Erkan'ın yerine atanan Karahan'ın göreve başlamasıyla, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağı tartışmaları başladı. Şimşek, yapısal reformlarla ekonomi programının kararlılıkla uygulanmaya devam edeceğini ve mali disiplin ile dezenflasyon sürecine destek olunacağını vurguladı.
4 Şubat 2024

Koç Holding’in Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, bir şirket kuracak olsa yapay zeka alanına yöneleceğini ifade etti. Koç, yapay zekanın şu anda moda olduğunu ve bu alanda bir start-up başlatmayı düşünebileceğini belirtti. Ayrıca, babası Vehbi Koç ile en çok disiplin konusunda benzeştiğini söyledi. Rahmi Koç, 1984'ten beri kahve içmediğini de paylaştı.
10 Ekim 2024

Brand Week Istanbul'un 2024 programı açıklandı ve etkinlik 4-8 Kasım tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Bu yılın teması 'Bir Tarihin Başlangıcı' olarak belirlenmiş ve etkinlik, iş dünyası, markalar ve yaratıcı endüstrilerden binlerce katılımcıyı bir araya getirecek. Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu ve ABD 2024 Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris’in dijital stratejisti Mark Adams gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlik, katılımcılara stratejik vizyon geliştirme fırsatı sunmayı hedefliyor.
18 Ekim 2024

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) Teknofest 2024 kapsamında düzenlediği Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması'na son üç yılda başvuru sayısı 10 kat artarak 5 bin 393 takıma ulaştı. Sağlıkta İşbirliği Platformu'nun kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, yapay zekanın sağlık alanında önemli bir potansiyel taşıdığını ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de yapay zeka destekli sağlık uygulamalarının 2024-2028 Stratejik Planı'na dahil edildiği ve 2030'da dijital sağlık iş hacminin 11 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Turcorn 100 Programı'na seçilen 15 Turcorn adayından ikisi sağlık alanında faaliyet gösteriyor.
16 Mart 2024

Yüksek faiz ortamında para piyasası fonları popülerken, yüksek riskli fonlar da dikkat çekiyor. Yatırım fonları, yatırımcıların farklı risk ve getiri beklentilerine göre çeşitleniyor. Risk düzeyi yüksek olan fonlar, kısa vadede dalgalanmalar yaşasa da, uzun vadede yüksek getiriler sunabiliyor. Yatırımcılar, portföylerini çeşitlendirerek bu tür fonlardan yüksek yıllık getiriler elde edebilir.
27 Nisan 2024

Erzincanspor'un finansal zorluklar ve liglerden çekilmesinin ardından, Erzincan'ın yeni şehir takımı olarak 24 Erzincanspor yükselişe geçti. Bu süreçte, dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ın etkisi büyük oldu. Kulüp adını değiştirerek 24 Erzincanspor oldu ve Anagold tarafından sponsorluk alarak ekonomik destek sağlandı. Anagold, yerel ve küresel işbirlikleriyle dikkat çeken bir şirket olup, Çalık Holding ile ortaklık yapmaktadır.
19 Şubat 2024

Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmak amacıyla yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı hedefliyor. Kamu Yatırım Fonu (PIF) yetkilileri, bu plan kapsamında ABD'li girişim şirketi Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel ortaklıkları görüştü. Suudi Arabistan, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezleri gibi yapay zeka ile ilişkili teknoloji girişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ülkenin yapay zeka projelerini desteklemek için gerekli siyasi iradeye ve finansmana sahip olduğunu belirtti.
20 Mart 2024

TIME dergisi, 2024 yılında yeme içme sektöründe beklenen trendleri araştırdı. Yeni nesil şeflerin çok katmanlı kültürel kimliklerini yansıtan ürünler yaratması, sürdürülebilirlik adımlarının öne çıkması, alternatif çikolatalar, mantar kullanımının artması, sebze odaklı restoranların popülerleşmesi ve içeceklerin yemeklerle daha fazla entegre edilmesi gibi trendler dikkat çekiyor. Özellikle sürdürülebilirlik, gezegenin korunması ve alternatif malzemeler kullanılarak yapılan ürünler ön plana çıkıyor.
12 Mart 2024

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali Milli Petrol Şirketi'ne İstanbul'da bir ofis açmalarını önerdi. Bu öneri, Somali'nin kurumsal yapısının güçlendirilmesi ve uluslararası şirketlerle işbirliğinin artırılması amacıyla yapıldı. Ayrıca, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Somali'de bir ofis açması da gündemde. Türkiye, Somali'den gelen öğrencilere jeoloji ve petrol mühendisliği gibi alanlarda eğitim desteği sağlamayı planlıyor.
28 Ekim 2024
İşaretlediklerim