Manisa’nın Soma, İzmir’in Bornova, Balıkesir’in Kepsut ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçelerinde orman yangınları çıktı. Yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor. İzmir-Manisa kara yolu yangın nedeniyle ulaşıma kapatıldı. Yangınların çıkış nedeni henüz belirlenemedi.
3 Temmuz 2024

Aydın'ın Söke ilçesindeki kağıt fabrikasının açık depolama alanında 12 Temmuz'da başlayan yangın altı gün sonra tamamen kontrol altına alındı. Yangın, rüzgarın etkisiyle büyüyerek fabrikanın ikinci kısmına da sıçramıştı. 23 ilden gelen takviye ekiplerin müdahalesiyle yangın fabrikanın ana binasına sıçramadan kontrol altına alındı. Yangın sonucunda 240 dönüm alan etkilendi ve 140 bin ton kağıt kül oldu.
17 Temmuz 2024

Değişen iklim koşulları, orman yangınlarının artmasına neden oluyor. Ormanlar, biyoçeşitliliğin yüzde 80'ine ev sahipliği yaparken, her yıl 10 milyon hektardan fazla ormanlık alan kaybediliyor. Orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı olup, bu yangınları önlemek için basit ama etkili adımlar atılabilir. Gözetimsiz yangınları bildirmek, kamp ateşlerini söndürmek, sigara ve çöpleri dikkatli atmak gibi önlemler orman yangınlarını önlemede büyük önem taşıyor.
19 Temmuz 2024

Adana'nın Feke ilçesindeki Akkaya Mahallesi Abdiuşağı mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Yangına helikopter ve arazözlerle havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangınların önlenmesi ve iklim değişikliğinin afetleri nasıl tetiklediği konuları da ele alınıyor. Yanlış orman politikalarının yangınların asıl nedeni olduğu belirtiliyor.
23 Temmuz 2024

Ankara Valiliği, orman yangınlarını önlemek amacıyla 30 Eylül 2024'e kadar ormanlık alanlara girişleri yasakladı. Milli parklar, mesire alanları ve tabiat parkları bu yasağın dışında tutuldu. Ormanlık alanlarda kamp yapmak ve ateş yakmak da yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
12 Haziran 2024

Aydın'ın Söke ilçesindeki kağıt fabrikasında 12 Temmuz'da çıkan yangın, iki gündür devam ediyor. Yangının sıkıştırılmış kağıt depolama alanında başladığı ve itfaiye ekiplerinin yangının akaryakıt istasyonuna ve çimento fabrikasına sıçramaması için önlem aldığı belirtildi. Rüzgarın da etkili olduğu bölgede, ekipler akşamları karadan müdahale ediyor.
14 Temmuz 2024

Kastamonu'nun Araç ilçesindeki Susuz köyünde çıkan yangında 11 ev kullanılamaz hale geldi. Yangının nedeni henüz bilinmemekle birlikte, Vali Meftun Dallı aşırı sıcaklık ve düşük nem oranının yangına sebep olabileceğini belirtti. Yangına Kastamonu ve Karabük itfaiyesi ile Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Yangında üç hayvan telef oldu ve AFAD yangını genel hayata etkili bir yangın olarak değerlendirdi.
14 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, 10 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında orman yangınlarını önlemek amacıyla ormanlık alanlara giriş yasağı getirdi. Piknik ve mesire alanları, tabiat parkları ve eko turizm alanlarında piknik yapmak ve spor gibi faaliyetler serbest olacak. Ancak, ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak ve ateş yakmak yasaklandı. Karara uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
6 Haziran 2024

Endonezya'nın Kuzey Sulawesi eyaletinde bulunan Ruang Dağı, yerel saatle 19:19'da patladı ve gökyüzüne binlerce metre yüksekliğe lav ve kül püskürttü. Patlama sonucunda yakın köylerden 800'den fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve geçici barınaklara sığındı. Yetkililer, patlama öncesinde yanardağın çevresinde yüzlerce deprem tespit edilmiş olmasına rağmen, patlamanın nedeni hakkında net bir açıklama yapmadı. Endonezya, depremler ve yanardağ patlamaları için yüksek risk taşıyan 'Ateş Çemberi' bölgesinde yer alıyor.
18 Nisan 2024

Endonezya'nın Java Adası'nda bulunan Merapi Yanardağı patladı ve alarm seviyesi üçe yükseltildi. 2010 yılında 347 kişinin ölümüne neden olan yanardağ, yeniden faaliyete geçerek çevresindeki bölgeler için yüksek risk oluşturuyor. Yetkililer, lav akıntılarının yayılma olasılığı bulunan nehir vadilerinden ve yasak bölgelerden uzak durulması konusunda uyarılarda bulundu. Endonezya, Pasifik Ateş Çemberi'nde yer alması nedeniyle 130 aktif yanardağa sahip.
3 Ekim 2024

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyünde, Assos Antik Kenti’nin yer aldığı bölgede çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangın, rüzgarın etkisiyle sahil kesimine doğru ilerledi ve yaklaşık 31 hektarlık makilik ve otluk alan zarar gördü. Yangına 10 uçak, beş helikopter ve 225 personel ile müdahale edildi. Yangın, Assos Kazı Evi’ni teğet geçerken, antik kent içindeki otlar ve çalılıklar yandı.
26 Haziran 2024

Ormancılık politikası uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Türkiye'deki orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan etkisiyle çıktığını ve bu yangınların yanlış orman politikalarından kaynaklandığını belirtti. Atmış, orman yangınlarıyla mücadele stratejisinin yangınları söndürmekten çok, yangınların çıkmasına yol açan nedenlere odaklanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ormanların parçalanması, yangınla mücadele bütçesinin azaltılması ve kayırmacı personel yönetimi gibi faktörlerin yangın riskini artırdığını ifade etti. Atmış, orman yangınlarıyla mücadelede bütçe yetersizliğinin ve deneyimli personelin uzaklaştırılmasının da önemli sorunlar olduğunu belirtti.
9 Temmuz 2024

Portekiz, 14 Eylül'den beri devam eden ve yedi kişinin hayatını kaybettiği orman yangınları nedeniyle ulusal yas ilan etti. Yangınlar, ülkenin kuzey bölgesinde 120 bin hektardan fazla ormanlık alanı kül etti ve yaklaşık 160 kişi yaralandı. Yangınlarla ilgili soruşturmada beş kişi gözaltına alındı. Portekiz Ulusal Acil Durum ve Sivil Koruma Kurumu, yangınların hala 30'a yakın noktada devam ettiğini ancak kontrol altında olduğunu belirtti.
20 Eylül 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 131'e ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yangınların hızla yayıldığı ve bazı kasabalarda tahliye işlemlerinin başlatıldığı belirtildi. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini, İçişleri Bakanı Toha ise bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini açıkladı.
7 Şubat 2024

Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 132'ye yükseldi. Valparaiso ve Vina del Mar kentlerindeki yangınlar nedeniyle 43 bin hektar alan kül oldu ve yaklaşık 15 bin ev yandı. Vali Rodrigo Mundaca yangınların kasıtlı çıkarıldığına dair güçlü inançlarını dile getirdi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, yangınlara müdahale etmek için olağanüstü hal ilan etti ve ekipleri bölgeye yönlendirdi.
14 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 110'a çıktı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
5 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 122'ye ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
6 Şubat 2024
İşaretlediklerim