CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidara gelmeleri durumunda atama bekleyen ziraat mühendislerine kadro sağlayacaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, çiftçilerle birlikte çalışacak kadroların hızla oluşturulacağını ve ülke tarımının saray düzeni tarafından çökertilmiş durumdan kurtarılacağını ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de daha önce benzer bir çağrıda bulunarak, 15 bin ziraat mühendisinin atanması gerektiğini ve iktidara gelmeleri halinde bu sorunu çözeceklerini söylemişti.
2 Şubat 2023

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, 15 Mayıs'tan sonra İstanbul'da ekmeğin kilosunun 60 lira olacağını, böylece 250 gram ekmeğin fiyatının bazı bölgelerde 12,5 lira, alım gücü yüksek bölgelerde ise 15 lira olacağını açıkladı. Fırıncılar, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle bu zamma hazırlanıyor. Ayrıca, Kolivar Ticaret Bakanlığı'nın ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde onay zorunluluğu getiren karara tepki göstererek, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirtip Danıştay'a başvurduklarını ifade etti.
4 Mayıs 2024

CHP Bursa Nilüfer Gençlik Kolları üyesi, ekonomik krize ve hayat pahalılığına tepki olarak 'Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde' yazılı etiketleri market ürünleri üzerine yapıştırırken gözaltına alındı. CHP Bursa Gençlik Kolları, bu eylemin iktidar tarafından gençlerin tepkilerini bastırmak için yapıldığını ve hukuksuz olduğunu belirtti. Bursa Barosu Başkan Yardımcısı da gözaltı kararının hukuksuz olduğunu ifade etti. Daha önce de aynı etiketleri tasarlayan Mahir Akkoyun 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı.
11 Nisan 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün ve içki üretimi ile ithalatı yapan gerçek ve tüzel kişiler için yeni teminat tutarlarını Resmi Gazete'de yayınladı. Yayınlanan yönetmelik, üretim kapasitesine ve ürün kategorisine göre değişen teminat miktarlarını içeriyor. İçki üreticileri, küçük işletmelerin bu yeni mali yükümlülükleri karşılayamayacağını ve teminat tutarlarının keyfi olarak artırılmasının engellenemeyeceğini belirtmişlerdi. Yeni düzenleme, tütün ve alkollü içki piyasasını düzenleyen kanun teklifinin komisyondan geçmesiyle birlikte yürürlüğe girdi.
30 Nisan 2024

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 300 gram ağırlığındaki Ramazan pidesinin bu yıl 10 TL'den satışa sunulacağını belirtti. Bu fiyat, geçen seneki 330 gram pidenin 6 TL'ye satılmasına kıyasla yüzde 67'lik bir artışa işaret ediyor. Gramaj düşüşü de göz önünde bulundurulduğunda, zam oranının yüzde 83 olduğu hesaplanıyor. 2021 yılında ise 365 gram pide 4 TL'ye satılıyordu.
20 Mart 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda fiyatlarının yedi aydır düşüşte olduğunu bildirdi. Şubat ayında gıda fiyat endeksi yüzde 0,7 düşerken, yıllık bazda yüzde 10,5 azalma kaydedildi. Özellikle tahıl fiyatlarındaki düşüş dikkat çekti. Buna karşın Türkiye'de yüksek enflasyon oranları, özellikle gıda ürünlerinde fiyat artışlarına yol açıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 4,53 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 67,07'ye ulaştı.
8 Mart 2024

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Şubat 2024 raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme için yapması gereken minimum gıda harcaması (açlık sınırı) 16 bin 100 lira olarak belirlendi. Aynı ailenin barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması için gereken minimum tutar ise (yoksulluk sınırı) 55 bin 691 lira oldu. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 25 bin 568 lira olarak hesaplandı. Gıda harcamaları içinde süt ve süt ürünleri en yüksek maliyet grubunu oluşturdu.
15 Mart 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hükümetin sahipsiz sokak hayvanlarını uyutmayı içeren düzenlemesine karşı çıktı. Özel, bu yöntemin maliyetinin yüksek olduğunu ve kısırlaştırma gibi alternatiflerin daha uygun olduğunu belirtti. Ayrıca, bu düzenlemenin vicdansızlık olduğunu vurguladı ve sokak hayvanlarının uyutulmasına karşı olduklarını ifade etti. Hükümetin bu düzenleme için muhalefetin desteğini aradığı bildirildi.
28 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kobani davasında verilen cezalara tepki gösterdi ve yargılama sürecinin hukuki olmadığını vurguladı. 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 32 yıl dokuz ay, Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verildi. Özel, davanın siyasi olduğunu ve verilen cezaların kabul edilemez olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerde sakatat ve kanatlı etin kullanılmasına izin veren bir genelge yayınladı. Genelgeye tepkiler üzerine bakanlık, bu ürünlerin et ürünleri kapsamında değil, yemek kategorisinde yer aldığını belirtti. Ancak Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, genelgenin hileye yol açabileceğini ve gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Toprak, genelgenin ve bakanlığın açıklamasının yeterince anlaşılabilir olmadığını ve farklı algılamalara yol açabileceğini belirtti.
24 Haziran 2023

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, rakı fiyatlarına yüzde 5 oranında bir 'maliyet' zammı yapıldığını açıkladı. Aybaş, daha büyük zamların 1 Nisan itibarıyla beklenmesi gerektiğini belirtti. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar da benzer bir açıklama yaparak, özellikle Efe Gold markasına zam geldiğini duyurdu ve asıl zamların seçimlerden sonra gerçekleşeceğini işaret etti.
21 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fiyatları 'uygun' bulunarak övülen Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde satılan Ramazan kolisinin fiyatı geçen yıl 169 lira iken bu yıl 320 liraya yükseldi. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve faiz oranlarının düşürülmesiyle artan maliyetler nedeniyle enflasyon tarihi seviyelere ulaştı. Hükümet yetkilileri ve iktidara yakın medya, fiyat artışlarından zincir marketleri sorumlu tutarken, Erdoğan Tarım Kredi Kooperatif marketlerini desteklemişti. 2018 yılında 49 lira olan Ramazan kolisi fiyatındaki artış, enflasyonun boyutunu gözler önüne seriyor.
12 Mart 2023

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından hazırlanan ve emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Aydoğan, asgari ücretin ülkede ortalama ücret haline geldiğini ve yüzde 50'den fazla insanın asgari ücret aldığını belirtti. Teklifin doğrudan gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
3 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te düzenlenen olağanüstü toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP liderliği için Özgür Özel'i destekleyebileceğini belirtti. Bahçeli, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in konuşmasını değerlendirirken, 'Cumhuriyet Halk Partisi'nde sınıf arkadaşım (Kemal Kılıçdaroğlu) devam etmezse Ekrem’e karşı Özgür derim' ifadesini kullandı.
25 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, 6 Şubat'ta 10 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında fahiş fiyat artışı yapan firmalara yönelik incelemeler yapmıştır. Isıtıcı, hazır gıda kolisi ve battaniye gibi ürünlerde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 353 firmaya toplamda 84 milyon 975 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.
10 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, soğan fiyatlarındaki yüksek artışa ve iktidarın bu konudaki küçümseyici tavrına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, geçmişte fakir ve fukarayla alay eden tavrın artık iktidar tarafından sergilendiğini belirtti ve kendilerinin halkçı bir mücadele vererek bu tavrı aralarından uzaklaştırdıklarını ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin soğan fiyatlarına tepki gösterenlere yönelik küçümseyici ifadeleri de eleştiriler arasındaydı.
25 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin öncülük ettiği tahıl koridoru anlaşmasının Avrupa ve Afrika'daki birçok insanın ekmek bulamama durumunu önlediğini belirtti. Ukrayna'nın Rusya işgali altında ihracatının durması sonucu oluşan kriz, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla imzalanan anlaşma ile çözüme kavuşturuldu. Nebati ayrıca, Türkiye'nin pandemi ve savaş gibi küresel zorluklara rağmen büyümeye devam ettiğini ve Türkiye Ekonomi Modeli ile üretim ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadele edileceğini ifade etti.
24 Nisan 2023

Manisa'nın Salihli ilçesindeki üç çiftçi, tarlalarındaki yaklaşık 600 ton kavun ve karpuzu bekledikleri fiyatı alamadıkları için bedava dağıttı. Ahmet Akbaş, Metin Akbaş ve Eyüp Çakar, sosyal medyada duyuru yaparak vatandaşları tarlalarına davet etti. Çiftçiler, ürünlerinin maliyetinin 1,5 milyon lira olduğunu ve tüccarların teklif ettiği düşük fiyatları kabul etmediklerini belirtti. Bu nedenle, ürünlerini bedava dağıtarak köylülerin ve vatandaşların faydalanmasını sağladılar.
12 Ağustos 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sinop'ta düzenlenen bir mitingde emekli maaşlarının yetersizliğine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a emekli maaşlarına seçimden önce zam yapılması için Meclis'te kanun teklifi geçirme çağrısında bulundu. Özel, 2002 yılında en düşük emekli maaşının bir buçuk asgari ücret düzeyinde olduğunu belirterek, emeklilere asgari ücret düzeyinde, yani 7 bin lira seyyanen zam yapılması gerektiğini ifade etti. Özel, bu teklifin seçimden önce, önümüzdeki hafta Meclis'te ele alınmasını önerdi.
21 Mart 2024
İşaretlediklerim