Esfender Korkmaz, çekirdek enflasyonun, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, altın, içki ve tütün gibi malların fiyat artışlarını çıkardıktan sonra elde edilen TÜFE(B)'nin yıllık bazda yüzde 70,31 olduğunu belirtiyor. Bu oranın, yıllık TÜFE'den daha yüksek olduğunu ve enflasyonun direnç gösterdiğini ve artacağını ifade ediyor. Korkmaz, 2021 yılından bu yana hem TÜFE hem de çekirdek enflasyonun arttığını ve seçim dönemi nedeniyle siyasi iktidarın popülizmden vazgeçmeyeceğini, bu durumun TÜFE artışını sürdüreceğini öne sürüyor.
5 Mart 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, asgari ücret tartışmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, asgari ücretin en az net 16 bin 250 lira olması gerektiğini belirtti. Bu talep, HDP'nin önceki dönemde önerdiği 12 bin 500 liralık net asgari ücretin yüzde 30 enflasyon farkıyla güncellenmesi sonucu ortaya çıktı. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Eski çalışma bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiği yönündeki beklentisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiği yönündeki açıklamaları da tartışmalar arasında yer alıyor.
18 Haziran 2023

Geçen yıl zeytinyağı fiyatları ve rekoltesi açısından verimli bir sezon geçirirken, bu yıl rekolte düşüşü bekleniyor. Düşük üretim ve yüksek enflasyonist ortam fiyat artışının temel nedenleri arasında gösteriliyor. Sektör temsilcileri, fiyatların 500 lirayı aşabileceğini ve hatta 600 liraya kadar çıkabileceğini belirtiyorlar. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin belirlediği alım fiyatı 295 lira olup, fiyatların daha da artması durumunda tüketimin azalacağı ve bu durumun sektör için tehlike oluşturacağı ifade ediliyor. Üreticilerin çözüm olarak hükümetin sübvansiyon uygulamasını öneriyorlar.
15 Kasım 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye yapılan Hazine yardımını kesme kararını ve CHP ile İYİ Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmamasını 'namertsiniz' diyerek meydan okudu ve siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi dışı olduğunu belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak azmettiricileri teslim etmesi gerektiğini söyleyerek yüklendi.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağını bildirdi. Bu açıklama, seçimlerin yaklaşması ve iktidarın kamuoyu araştırmalarında güç kaybettiği bir dönemde geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise daha önce enflasyon düşüş eğilimi devam ederse asgari ücrette yeniden değerlendirme yapılmasına gerek olmayabileceğini ifade etmişti.
29 Mart 2023

Genç Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ihracatçıların zorlandığını ve döviz kurlarının sabitlenmesinin sektörleri sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Kaya, 2023 yılı için dolar kuru beklentisinin üretim ve istihdamı koruyabilmek adına 25 TL, karlılık için ise 30 TL olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, finans kuruluşlarının daha uygun koşullarda kredi sağlaması gerektiğini belirtti.
26 Ocak 2023

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklif, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerine yönelik cezaların artırılmasını öngörüyor. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı yapmaları durumunda 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar, piyasa dengesini bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, işletmelerin büyüklüğüne göre yıllık toplam ceza miktarı sınırları belirlendi.
9 Mayıs 2024

Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan maliyetlerle tarihi seviyelere ulaşan enflasyon ortamında, hükümet zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tutuyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un etiket fiyatları konusunda uyarıda bulunmasının ardından ŞOK ve Migros gibi bazı zincir marketler belirli ürünlerde sabit fiyat politikasına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, fiyat sabitleyen işletmeleri tebrik etti ve tüm işletmelere benzer uygulamaları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.
5 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş çay alım fiyatlarını yüzde 64 artıracağını açıklamasının ardından Çaykur, kuru çay ürünlerine ortalama yüzde 43 zam yaptı. Çaykur'un popüler ürünlerinden Rize Turist çayının fiyatı yüzde 44,7, Tiryaki marka çayın fiyatı ise yüzde 44,2 oranında arttı. Yeni fiyatlandırmaya göre 1 kilogramlık Rize Turist çayı 141,54 lira, Tiryaki çayı ise 138,38 lira oldu.
8 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam'daki AKP İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yumuşama adı altında kırmızı çizgilerden taviz verilmeyeceğini vurguladı. Erdoğan, 2024 yerel seçim sonuçlarına ilişkin milletin değişim ve yenilenme taleplerinin farkında olduklarını ve bu mesajların gereğini yapacaklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyüdüğünü ve enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düşüş trendine gireceğini ifade etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ziyaretine karşılık olarak Kurban Bayramı'ndan önce iadeiziyarette bulunacağını da açıkladı.
1 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, çiftçilere toplamda 944 milyon 907 bin lira miktarda tarımsal destek ödemesinin yapılacağını duyurdu. Bu desteklerin Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği hariç olduğu belirtilmiş ve ödemelerin bugün çiftçilerin banka hesaplarına yatırılacağı ifade edilmiştir.
10 Mayıs 2024

AKP'ye yakın bir yazar olan Cem Küçük, TV100'de katıldığı bir programda asgari ücretin 11 bin 58 lira olacağını öne sürdü. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısını 19 Haziran'da yapacağını ve mevcut asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu belirtti. Küçük, tahminini yüzde 17-18 enflasyon ve yüzde 10 refah payı ekleneceği bilgisine dayandırdığını ifade etti.
15 Haziran 2023

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar/TL kuru ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ihracatçıların rahatlaması için kurdaki artışın hızlanması gerektiğini ifade etti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından kurun yükselişe geçtiğini ve bu durumun yabancı yatırımcıları caydırabileceğini belirtti. Ayrıca, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla birlikte doların 28 lira seviyelerine çıkması gerektiğini savundu. Demirtaş, Mehmet Şimşek'in ekonominin başına gelmesini ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
8 Haziran 2023

İstanbul'da 39 ilçede gerçekleştirilen denetimler sonucunda, bazı sucukların et yerine soya unu kullanılarak üretildiği ortaya çıktı. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artması üzerine Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, tüketicileri ucuz fiyatlı sucuklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Orhan, hileli sucukların soya unu, tuz ve tatlandırıcıyla et tadı verilerek üretildiğini ifade etti.
29 Mart 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, simit fiyat tarifelerinde değişiklik yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü gerekecek. Bu karar, simit ve bazı ekmek çeşitlerinin fiyatlarının belirlenmesi sürecinde yerel yönetimler ve ilgili meslek komiteleri ile yapılan değerlendirmelerin ardından Bakanlık onayına sunulmasını zorunlu kılar. Bakanlık olumsuz görüş bildirdiği takdirde, yeni bir tarife teklifi hazırlanıp yeniden onay için sunulacak. Ayrıca, Ankara'da yapılan bir simit zammı bu yeni düzenleme nedeniyle iptal edildi.
30 Nisan 2024

Fransa'daki Carrefour marketler, ürünlerin boyutlarının küçülmesine rağmen fiyatlarının düşmediğine dikkat çekmek için raflarına uyarı çıkartmaları yerleştirdi. Bu çıkartmalar, tüketicileri 'küçülme' konusunda uyarıyor ve firmaları fiyatları düşük tutmaları için baskı yapmayı amaçlıyor. Bir çikolata markası sözcüsü, hammadde maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatlarının ortalama %9,3 oranında arttığını belirtti.
24 Eylül 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğle okullarda öğrencilere ücretsiz yemek verilmesinin 2026'ya ertelendiği iddia edildi. Ancak, gerçek farklı. Aslında, okullarda öğrencilere satılan ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını sağlayıp logo almaya hak kazanması zorunluluğu ertelendi. Bu zorunluluk, öncelikle 11 Eylül 2023'e, daha sonra ise 14 Eylül 2026'ya ertelendi. Ücretsiz öğünlerle ilgili herhangi bir gelişme bulunmamaktadır.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim