İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasının ardından Türkiye'de tepkiler yükseldi. İstanbul Beyoğlu'ndaki İsveç Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup, tekbir getirerek slogan attı ve İsveç bayrağı yaktı. Polis, konsolosluk girişindeki panoyu kıran iki kişiyi müdahale ederek uzaklaştırdı. Ankara'da ise İsveç bayrağı yakan bir grup, İslam'a yönelik tehdit içeren pankartlar açtı.
22 Ocak 2023

İsrail ordusu, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ne yakın zamanda hava saldırısı düzenleyeceğini açıkladı. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın bölgeden İsrail'e saldırı hazırlığında olduğunu öne sürerek, bölge halkının derhal uzaklaşmasını istedi. İsrail'in sabah düzenlediği saldırılarda 182 kişi hayatını kaybetti, 727 kişi yaralandı. Hizbullah, İsrail'in saldırılarını bir savaş ilanı olarak nitelendirdi.
23 Eylül 2024

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan Hizbullahı komutanı Fuat Şükr ve Hamas lideri İsmail Haniye suikast sonucu öldürüldü. Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, İran rejiminin prestijine büyük zarar verdi ve bölgesel savaş ihtimalini artırdı. İsrail, Haniye suikastını üstlenmese de bu gelişmeden memnun olduklarını belirtti. Türkiye'nin bu duruma nasıl tepki vereceği ve olası bir bölgesel savaşın Amerika seçimlerine etkisi tartışılıyor.
4 Ağustos 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir çarşıyı bombaladı. Gazze İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi, ancak sayı konusunda net bir bilgi verilmedi. İsrail'in saldırısı sonucu çevredeki dükkanlarda da yangın çıktığı ve ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği belirtildi.
22 Ekim 2023

Üsküdar'da bir kafede iki grup arasında çıkan tartışmada üç kişi ölmüş, beş kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili olarak 12 şüpheli gözaltına alınmıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, ölenlerin İsrailli olabileceği iddiasını araştırıyor. The Jerusalem Post'a göre, İsrailli Arapların olaya karıştığı yönündeki iddialar da inceleniyor.
24 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduğunu ve kendilerine zarar verenlere misilleme yapacaklarını belirtti. Bu açıklama, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi ve İran dini lideri Ali Hamaney'in İsrail'e direkt saldırı emri vermesi üzerine geldi. İsrail, Haniye suikastının ardından Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf'ı da öldürdüğünü açıkladı.
1 Ağustos 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'ın bu hafta İsrail'e karşı bir saldırı düzenleyebileceği yönünde endişeler olduğunu belirtti. Kirby, ABD'nin de bu potansiyel saldırı zamanlaması konusunda aynı endişeyi paylaştığını ifade etti. İran'ın ve İran'a bağlı unsurların İsrail'e yönelik olası bir saldırısına karşı Tel Aviv'e her türlü desteği vereceklerini vurguladı. Bu açıklamalar, Hamas’ın eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından geldi.
12 Ağustos 2024

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'da iki gün üst üste gerçekleşen ve Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla sonuçlanan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu. Nasrallah, bu saldırıların Lübnan halkına karşı bir savaş ilanı olduğunu belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda toplam 37 kişinin öldüğünü ve 2 bini aşkın kişinin yaralandığını açıkladı. Nasrallah, Hizbullah'ın yıkılmayacağını ve Gazze'ye destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
19 Eylül 2024

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıyı sosyal medya üzerinden 'zayıf' olarak değerlendirdi. İsrail'den bir milletvekili olan Tally Gotliv, İsrail'in güçlü bir devlet olduğunu ve caydırıcılığın yeniden tesis edilmesini umduğunu belirtti. İsrail Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliklere İran'a yapılan saldırı hakkında açıklama yapmamalarını istedi. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda yedi Devrim Muhafızları subayı ölmüştü. İran ise geçen hafta 'Gerçek Vaat' operasyonu ile İsrail'e karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

Suriye yönetimi, İsrail'in Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarına yeni bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail, 2011'den bu yana Suriye'deki İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara zaman zaman saldırılar düzenliyor. Ancak İsrail yetkilileri, genellikle Suriye topraklarına düzenlenen saldırılar konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor. Şam Havalimanı'ndaki saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiği ve iki havalimanının pistinde hasar oluştuğu belirtildi.
22 Ekim 2023

İsrail Meclisi, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması teklifini 51 'Evet' oyuna karşı 53 'Hayır' oyuyla reddetti. Eski İsrail Bilim, Teknoloji ve Uzay Bakanı Orit Farkash-Hacohen, bu kararı eleştirerek liderlerin sorumluluk almadığını belirtti. Başbakan Binyamin Netanyahu ile Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz arasında sosyal medya üzerinden tartışma yaşandı. Muhalif lider Yair Lapid ise hükümetin araştırma komisyonu kurulmasından korktuğunu ifade etti.
17 Temmuz 2024

Danimarka'da aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasına Türkiye'den tepki geldi. Paludan, daha önce İsveç'te de benzer bir eylem yapmıştı. Türkiye, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak eyleme izin verilmesini kınadı ve Danimarka'nın tutumunu kabul edilemez bulduğunu iletti. Paludan, geçen hafta Türkiye'nin Stockholm büyükelçiliği önünde de Kuran yakmış ve bu eylem Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımına engel olacağını açıklamasına neden olmuştu.
27 Ocak 2023

İslami Cihad örgütü, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bir hastaneyi bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü suçlamasını reddetti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutmuştu. Ancak İslami Cihad, ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmadığını belirtti. Hamas da İsrail'i suçlayarak, hastane katliamının sorumluluğunun doğrudan İsrail'e ait olduğunu ifade etti.
18 Ekim 2023

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

Danimarka ve Grönland Jeoloji Araştırmaları'na göre, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan depremlerin sarsıntıları, Danimarka ve Grönland'daki sismograflar tarafından kaydedildi. Sismolog Tine Larsen, deprem dalgalarının Danimarka'nın Bornholm adasına ve Grönland'a ulaştığını belirtti. AFAD'ın verilerine göre, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda can kaybı 1014'e yükseldi.
6 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusuna İsrail’in kendini İran saldırılarına karşı savunmasına yardım etmesi ve İsrail’i hedef alan füzeleri vurması için talimat verdi. İsrail, Lübnan’a yönelik hava ve kara harekatları başlattı. İran, İsrail’e onlarca füze fırlattığını ve bu saldırıların İsrail’in ulusal güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden ve Harris'in durumu yakından izlediğini ve ulusal güvenlik ekibiyle sürekli iletişimde olduklarını açıkladı.
1 Ekim 2024

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi'ne bağlı gruplar, İsveç Büyükelçiliği binasına girerek bazı bölümlerini ateşe verdi. Protestocular, Kur'an-ı Kerim'e yönelik eylemleri protesto etmek için büyükelçilik yakınlarına geldi. Daha önce de İsveç Büyükelçiliği binasını basan Sadr Hareketi yandaşları, bu sefer binanın bazı bölümlerini yaktı.
20 Temmuz 2023

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi, bu saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan yedi kişi hayatını kaybetti. İran, misilleme yapacağını ve ABD'yi de olaydan sorumlu tuttuğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'dan gelebilecek tehditlerin ciddiye alındığını ve İsrail'in savunması için gerekli desteğin sağlanacağını belirtti. Wall Street Journal, İran'ın iki gün içinde İsrail'e saldırı düzenleyebileceğini öne sürdü.
12 Nisan 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a bir hava saldırısı daha düzenledi ve en az altı kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırıda Hizbullah komutanı İbrahim Muhammed Kubeysi'nin de öldüğü bildirildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda 15 kişinin yaralandığını ve ülke genelinde eğitime ara verildiğini duyurdu. Bu, İsrail'in bir hafta içinde Beyrut'a düzenlediği üçüncü saldırı oldu.
24 Eylül 2024
İşaretlediklerim