Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara'da beklenen depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceği hakkında dört farklı senaryo paylaştı. Senaryolara göre, sadece Adalar fayı kırılırsa 6,9 büyüklüğünde, Orta Marmara Fayı kırılırsa 7,2 büyüklüğünde, Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa 7,5 büyüklüğünde, tüm faylar birlikte kırılırsa 7,6 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Tüysüz, depremin etkisinin yeri ve büyüklüğüyle ilgili olduğunu belirtti ve bu bilgilerin net olarak bilinmesinin zor olduğunu, bu yüzden senaryoların hazırlandığını ifade etti.
20 Ağustos 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında artçı sarsıntıların devam ettiği bölgelerde inşaatlarda beton dökmenin risklerini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, artçı depremlerin yoğun olduğu bu dönemde beton dökmenin betonun çatlak ve tahribat almasına yol açabileceğini belirtti. Bu durumun betonun görevini yerine getiremeyecek hale gelmesine sebep olabileceğini ifade etti.
26 Şubat 2023

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), evrenin temel yapı taşlarını oluşturan gizli hayalet parçacıkları keşfetmeyi amaçlayan 10 yıllık bir proje başlattı. Bu proje kapsamında, 'Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı' adı verilen çok hassas bir süper çarpıştırıcı inşa ediliyor. Bu yeni cihaz, bilim insanlarının Büyük Patlama koşullarını yeniden yaratmalarına ve evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına olanak tanıyacak. CERN'de kıdemli fizikçi Dr. Richard Jacobsson, bu projenin evrenin yaratılışı hakkındaki düşünceleri yeniden tanımlayabileceğini belirtti.
26 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, Adana için deprem uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını, Adana'da aktif faylar üzerinde anlamlı bir çalışma bulunmadığını ve bu tür iddiaların sadece halkı korkuttuğunu belirtti. Yaltırak, deprem tahminlerinin hangi fay hattı üzerinde olacağı gibi somut bilgilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

NASA'nın InSight iniş aracının kaydettiği bir deprem verileri kullanılarak Mars kabuğunun ortalama 45 ila 56 kilometre kalınlıkta olduğu tespit edildi. Bu kalınlık, Dünya'nın kabuğundan yaklaşık yüzde 70 daha fazla. Ayrıca, Mars'ın kuzey yarımküresinin kabuğunun güney yarımküresine göre daha ince olduğu ve gezegenin kuzey yarımküresinin güney yarımküresinden daha alçak olduğu belirlendi. Zürih ETH Üniversitesi'nden sismoloji uzmanı Doyeon Kim ve ekibi, bu verileri kullanarak gezegenin kabuk kalınlığını tahmin etti.
29 Mayıs 2023

Avustralyalı astronomlar, Dünya'ya ulaşması sekiz milyar yıl süren radyo dalgalarından kaynaklanan gizemli bir patlama saptadı. Hızlı Radyo Patlamaları (FRB) adı verilen bu dalgaların biri, sekiz milyar yıllık yolculuğunun ardından Dünya'ya ulaştı. Araştırmacılar, bu dalganın birleşmekte olan birkaç galaksinin yol açtığı patlama sonucu oluştuğunu belirtti. FRB'lerin, evrenin kütlesinin hesaplanmasında ve galaksiler arası iyonize olmuş materyalleri algılamada kullanılabileceği ifade edildi.
20 Ekim 2023

Kayseri'nin İncesu ve Hacılar ilçelerinde meydana gelen 4,7 ve 4,4 büyüklüğündeki depremler üzerine Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu depremlerin düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde gerçekleştiğini belirtti. Görür, geçmişte bu zonun büyük depremler ürettiğini ancak şu an için büyük boyutlu depremler beklemediğini ifade etti. Ayrıca, son dönemdeki Maraş ve Gaziantep depremlerinin Anadolu Levhası'nın aktif fay sistemlerinde stres değişimine neden olduğunu ve bu nedenle bölgede küçük boyutlu depremlerin beklenebileceğini söyledi.
7 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, olası bir İstanbul depreminin Marmara Denizi'nde tsunamiye neden olabileceğini belirtti. Kalafat, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek bir depremin çevresindeki yedi ili etkileyeceğini ve depremin büyüklüğünün 7'nin üzerinde olacağını öngördü. Ayrıca, depremin ardından tsunamilerin oluşabileceği uyarısında bulundu ve Marmara'da beklenen tsunamilerin heyelan kaynaklı olduğunu dile getirdi.
20 Ekim 2023

Akdeniz'de Girit Adası açıklarında 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi, depremin saat 11.23'te ve 5,5 kilometre derinlikte gerçekleştiğini duyurdu. Depremin ardından herhangi bir hasar veya can kaybı bildirilmedi.
7 Ağustos 2024

Bilim insanları, Büyük Patlama sırasında ortaya çıkan ve daha sonra 'kayıplara karışan' anti-maddenin, yer çekimi karşısında madde gibi hareket ettiğini tespit etti. İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yapılan deneyler, anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini gösterdi. Araştırmacılar, antihidrojen atomlarının hareket yönünü tespit eden sensörlerle anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini belirledi. Bilim insanlarının bir sonraki adımı, madde ile anti-maddenin yer çekimi karşısında aynı hızda hareket edip etmediğini tespit etmek olacak.
27 Eylül 2023

Apollo misyonlarıyla getirilen ay örneklerini inceleyen bilim insanları, Ay’ın ince atmosferinin nasıl oluştuğuna dair gizemi çözdüklerini açıkladılar. Araştırmalar, Ay atmosferinin yaklaşık yüzde 70’inin meteor çarpmaları sonucu buharlaşmadan, yüzde 30’unun ise güneş rüzgarı püskürmesinden kaynaklandığını gösteriyor. Bu bulgular, Ay’ın yüzeyi ve atmosferinin uzun zaman ölçeklerinde nasıl etkileşime girdiğine dair daha net bir resim sağlıyor ve uzay aşınma süreçlerine dair anlayışımızı geliştiriyor.
3 Ağustos 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattının güney kolunda gerçekleştiğini açıkladı. Görür, şu an için herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti ve olası büyük bir Marmara depreminin fay hattının kuzey kolunda beklenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Gemlik'te deprem önlemleri alınması gerektiğini vurgulayarak, bu bölgenin yerleşim için tehlikeli olduğunu ve doğrudan Gemlik fayının üzerinde bulunduğunu söyledi.
4 Aralık 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara'da beklenen deprem için tarih verenlere tepki gösterdi. Yaltırak, bilimin astroloji olmadığını ve popülizm uğruna astrologluk yapılmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığıyla oynamanın iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade etti. Yaltırak, deprem konusunun ciddi bir olay olduğunu ve bu şekilde sulandırılmaması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2023

Muş'un Alabalık ve Varto ilçelerinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ile Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) kesişim noktasında olduğunu belirterek, bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Görür, bu küçük depremin daha büyük bir depremin habercisi olabileceğini vurguladı.
19 Ağustos 2024

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Doğu Anadolu Kırık Kuşağı'nın Türkoğlu kolu üzerinde bir kırılma meydana geldiğini ve bu durumun Osmaniye, Adana ve Hatay'ı yüksek riskli bölge olarak etkilediğini belirtti. Ercan, bu bölgelerde orta büyüklükte bir deprem beklenebileceğini ifade etti ancak büyük bir deprem için henüz erken olduğunu vurguladı.
6 Şubat 2023

Endonezya'nın Bali Denizi açıklarında 7,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Bali Denizi olduğunu belirtti. Deprem, yaklaşık 515 kilometre derinlikte gerçekleşti ve henüz can veya mal kaybı bildirilmedi. Depremin ardından herhangi bir tsunami uyarısı yapılmadı.
29 Ağustos 2023

Anadolu Ajansı, Kahramanmaraş depremleri sonrası dünyanın farklı ülkelerinden 11 deprem uzmanının görüşlerini içeren bir infografik yayınladı. Indiana Üniversitesi'nden Tuğrulcan Elmas, Türk medyasının uzmanlarla röportajlarını depremin büyüklüğünü vurgulamak için kullandığını ve yönetmelik ihlallerini göz ardı ettiğini belirtti. Cornell Üniversitesi'nden Dr. Judith Hubbard, AA'nın kendi sözlerini yanıltıcı bir anlatı için çarpıttığını ifade etti. Ayrıca, İspanyol sismolog Jordi Diaz'ın sözlerinin de AA tarafından yanlış aktarıldığı ortaya çıktı.
13 Şubat 2023

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Endonezya'nın Maluku eyaletine bağlı Tanimbar Adaları'nın kuzeybatı açıklarında 7,6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. Deprem 95,2 kilometre derinlikte meydana geldi. Depremin ardından ülkede tsunami uyarısı yapıldı, ancak henüz ölü veya yaralı bilgisi paylaşılmadı.
9 Ocak 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, FOX TV'de katıldığı bir programda Yedisu fay hattında 7.4 büyüklüğünde bir deprem olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Görür, bu fay hattının en son 1784 yılında kırıldığını ve bölgede uzun bir süre geçtiğini belirterek, Erzincan depreminin bu fay hattına enerji transfer etmiş olabileceğini ve Doğu Anadolu fayındaki hareketlerin de Yedisu fayını etkileyebileceğini ifade etti. Daha önce de benzer uyarılarda bulunan Görür, özellikle Tunceli-Pülümür bölgesi için endişe duyduğunu dile getirdi.
3 Mart 2023

Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Fox TV'de yaptığı açıklamada, İstanbul'da beklenen büyük depremin beş altı yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin yüzde 60-70 arasında olduğunu ifade etti. 1999'dan bu yana geçen süre ve bilimsel çalışmalar ışığında, orta Marmara fayının kırılma olasılığının arttığını vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da daha önce yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin şehrin altyapısındaki zayıflıkları gözler önüne serdiğini ve bu durumun ciddi bir hazırlık gerektirdiğini belirtti.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim