İzmir'de lüks olarak tanıtılan ve 'akıllı bina' olarak pazarlanan Folkart Narlıdere'nin yangın söndürme sistemlerinin çalışmadığı bir yangında hasar gördüğü ortaya çıktı. Afet uzmanı Kubilay Kaptan, yangının nedenlerini kalitesiz malzeme kullanımı, yönetmelikteki açıklar ve kağıt üzerinde kalan kurallar olarak sıraladı. Ayrıca, 2020'deki İzmir depreminde de binanın dış cephesinde sorunlar yaşandığı belirtildi. Yangında can kaybı olmazken, dumandan etkilenenler tedavi edildi.
28 Nisan 2023

AFAD tarafından sağlanan bilgilere göre, Ege Denizi'nde yerel saat ile 23.00'te 5,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin odak derinliği yaklaşık 54.16 kilometre olarak ölçüldü. Bu sismik olay, Muğla'nın Datça ilçesine 110 kilometre uzaklıkta gerçekleşti.
26 Nisan 2023

Kandilli Rasathanesi, Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu bildirdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise depremin Kahramanmaraş'ta ve 7,4 büyüklüğünde gerçekleştiğini açıkladı. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) depremin Gaziantep'te 7,8 büyüklüğünde olduğunu kaydetti. Reuters ise ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin (USGS) sarsıntı haritasını paylaştı.
6 Şubat 2023

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve diğer gökbilimciler, Dünya'dan 3,8 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan SDSS J1531 galaksi kümesinde, kaydedilen en güçlü kara delik patlamalarından birini tespit etti. Patlama, bir galaksinin merkezindeki süper kütleli kara delikten kaynaklandı ve sonucunda devasa bir boşluk oluştu. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Osase Omoruyi, daha fazla gözlemle durumu kesinleştireceklerini ve boşluğun kökenine dair daha fazla bilgi edinmeyi umduklarını belirtti. Araştırma bulguları, The Astrophysical Journal dergisinde yayınlandı.
22 Şubat 2024

Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasının doğusunda 7,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi tarafından kaydedilen deprem, yerin yaklaşık 30 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı, ancak henüz bölgeden can veya mal kaybına dair bir bilgi verilmedi.
2 Aralık 2023

Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, Dünya’daki yaşamın başlangıcının yıldırım düşmesiyle oluşan kimyasal reaksiyonların sonucu olabileceğini öne sürdü. Araştırma, su, elektrolitler ve yaygın gazların birleşerek Dünya’nın ilk biyomoleküllerini oluşturduğu hipotezine dayanıyor. Simüle edilen yıldırım düşmeleri, karbondioksit ve nitrojeni son derece reaktif bileşiklere dönüştürebilen yüksek enerjili kıvılcımlar üretti. Bu keşif, Dünya dışında yaşamın gelecekteki olası keşifleri için de potansiyel taşıyor.
11 Ağustos 2024

AFAD, Akdeniz'de yerel saat ile 22.23'te 4,4 büyüklüğünde bir depremin kaydedildiğini duyurdu. Depremin derinliği 6.57 kilometre olarak ölçüldü. Depremin koordinatları ise enlem olarak 34.866 N ve boylam olarak 25.35 E şeklinde belirtildi.
30 Mart 2023

Bilim insanları, Aralık 2022'de Kuzey Kutup göklerinde görülen nadir bir 'kutup yağmuru aurora' olayının gizemini çözdü. Bu aurora, genellikle çıplak gözle görülmeyen ve düşük güneş rüzgarı seviyeleri sayesinde gözlemlenebilen bir uzay havası türüdür. Araştırmacılar, bu auroranın doğrudan güneşten gelen supratermal elektronlar tarafından üretildiğini ve 28 saat boyunca gözlemlenebildiğini belirtti. Bu keşif, kutup ışıklarının kökenlerini anlamada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
23 Haziran 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgelerinde yapılacak yenileme ve inşaat çalışmalarının sadece bir inşaat projesi olmadığını, her yerleşim alanının detaylı jeolojik çalışmalarla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, deprem bölgelerinde aceleyle yenileme çalışmaları yapılmasının, gelecek nesillere aynı afetin yaşatılmaması gerektiğini belirtti. İktidarın deprem bölgesindeki ıslah ve yeni konut projelerini bir yıl içinde tamamlama planına karşı, Görür'ün uyarıları dikkat çekti.
7 Mart 2023

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerin 11,83 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin Kuzey Anadolu Fayı (KAF) zonunda olduğunu ve bu bölgede KAF'ın büyük ölçüde kırılmış ve enerji boşaltmış olduğunu belirterek, halkın telaş yapmaması gerektiğini ifade etti. Görür, bu açıklamayı Twitter hesabı üzerinden yaptı.
2 Nisan 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl-Karlıova arasında ve Maraş fayı nedeniyle Hatay ve Adana havzasında deprem riskine dikkat çekti. 1766'dan beri bölgede büyük bir deprem olmadığını belirterek, bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da beklenen depremle ilgili endişelerini yineleyerek, bilimsel araştırmaların İstanbul'da zamanın yaklaştığını gösterdiğini ve 30 yıl içinde beklenen depremin 23 yılının geçtiğini ifade etti. Görür, İstanbul'da beklenen maksimum 7,5 büyüklüğündeki depremin, Maraş'taki depremlerden daha küçük olmasına rağmen, potansiyel hasarın daha fazla olabileceğini belirtti.
9 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay merkezli yaşanan iki depremin ardından, Adana ve Bingöl bölgesinde beklenen depremlerin tetiklenmiş olabileceğini ifade etti. Daha önce Hatay'daki ölü fay kesimlerinde stres transferi olabileceğini belirten Görür, bu akşamki depremin bekledikleri deprem olduğunu söyledi. Doğu Anadolu fayının enerjisini büyük ölçüde boşalttığını, ancak Adana'da ve Bingöl Karlıova'da deprem beklentisi olduğunu ve bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Altınova Mahallesi'nde Marmara Denizi'nde yaklaşık 25 metre su çekilmesi gözlemlendi. Bazı vatandaşlar bu durumu beklenen Marmara depremiyle ilişkilendirirken, Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada su seviyesindeki değişikliğin tektonik veya deprem kaynaklı olmadığı, basınç farkından kaynaklanan meteorolojik bir olay olduğu belirtildi.
13 Şubat 2023

Bilim insanları, Büyük Patlama'dan 470 milyon yıl sonra oluşmuş ve şimdiye kadar keşfedilmiş en eski kara deliği tespit etti. Araştırma ekibi, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ve Chandra X-ışını Gözlemevi verilerini kullanarak, Dünya'dan 13,2 milyar ışık yılı uzaklıkta bir kara delik buldu. Bu keşif, erken evrenin anlaşılması ve ilk süper kütleli kara deliklerin oluşumu hakkındaki teorilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Yale Üniversitesi astrofizikçisi Priyamvada Natarajan, bulguyu büyük gaz bulutlarından oluşan kara delikler için şimdiye kadar elde edilen en iyi kanıt olarak değerlendirdi.
6 Kasım 2023

Karlsruher Teknolojisi Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Andreas Schäfer, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki levhaların 3-4 metre oynadığını gösteren bulguları paylaştı. Google Earth üzerinden yapılan incelemelerle elde edilen görsellerde, levha hareketlerinin ve hasarın açıkça görülebildiği ifade edildi. Schäfer, bu hareketliliği ve bölgedeki tahrip olmuş tahıl silolarını gösteren görselleri Twitter üzerinden paylaştı.
9 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Suriye'de meydana gelen ve Türkiye'de beş ilde hissedilen 5,2 büyüklüğündeki depremi endişe verici bulmadığını belirtti. Depremin Hatay'daki Ölü Deniz Fayının devamı üzerinde ve Hama yakınlarında gerçekleştiğini ifade eden Görür, jeologların bu depremi beklediklerini ve Türkiye'de afete varabilecek bir hareket beklemediklerini söyledi. Görür, vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini vurguladı.
13 Ağustos 2024

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının ardından, bu felakete zemin hazırlayan ihmaller konusunda yerel yönetimler, mühendis odaları ve müteahhitlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Hakan, hükümetin bu konudaki rolünü eleştirmeden, geçmişteki benzer durumlarda tek bir kişiye yüklenen sorumluluğun bu kez farklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemelerinin de yeniden tartışılmaya başlandığı ve bu düzenlemenin olası depremlerde can ve mal kaybını artırabileceği belirtildi.
14 Şubat 2023

Ege Denizi'nde, Midilli Adası'nın merkez üssü olarak belirlenen 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 10.38'de Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin 15,82 kilometre açığında ve 14,95 kilometre derinlikte kaydedildi. İzmir ve çevre illerde hissedilen sarsıntı, AFAD tarafından raporlandı.
10 Ocak 2023

Marmara Denizi'nde 7 Mart 2023 tarihinde saat 11:36'da 3,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 3,8 olarak açıklarken, AFAD 3,6 olarak bildirdi. Depremin derinliği yaklaşık 8,4 kilometre olarak ölçüldü. 2019 yılında Silivri açıklarında meydana gelen ve büyüklüğü Kandilli'ye göre 5,7, AFAD'a göre 5,8 olan depreme de atıfta bulunuldu.
7 Mart 2023

Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası enerjinin boşaldığını ve bu faylar üzerinde birkaç yüzyıl rahat olunabileceğini belirtti. Le Pichon, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük deprem için ise tek bir deprem olacağını ve 7,6'dan büyük olacağını öngördüğünü ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da beklenen tsunaminin çok büyük olmayacağını ancak hasar yaratabileceğini söyledi.
19 Şubat 2023
İşaretlediklerim