Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, Dünya’nın yaklaşık 466 milyon yıl önce Satürn’deki gibi bir halka sistemine sahip olmuş olabileceği keşfedildi. Araştırma, büyük bir asteroidin gelgit kuvveti nedeniyle parçalanarak gezegenin etrafında bir halka sistemi oluşturduğunu öne sürüyor. Bu halkanın güneş ışığını engelleyerek küresel soğumaya yol açmış olabileceği belirtiliyor. Çalışma, Dünya dışı olayların gezegenimizin iklimini nasıl etkileyebileceğine dair yeni bir anlayış sunuyor.
16 Eylül 2024

2019 Dünya Bilim İnsanları İklim Acil Durum Uyarısı'nı güncelleyen 15 binden fazla bilim insanı, Dünya'daki yaşamın 'kuşatma altında olduğunu' ve bu konuda 'keşfedilmemiş bir alan'a girildiğini belirtti. Raporda, son dönemde kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin 'yaşamsal belirtilerine yönelik ciddi tehditler' oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, Covid-19 kapanmalarının kaldırılmasının ardından fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekildi. Bilim insanları, ekonomik büyüme fikri ile ekolojik hedefler arasındaki çatışmanın en büyük zorluklardan biri olduğunu belirtti.
25 Ekim 2023

Marmara Denizi'nde saat 22.26'da AFAD'a göre 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin Balıkesir'e 9,70 kilometre uzaklıkta ve 7,18 kilometre derinlikte olduğu kaydedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin merkezini Tekirdağ açıkları olarak belirtti ve büyüklüğünü 4,4 olarak açıkladı.
19 Temmuz 2024

Elazığ'ın Palu ilçesinde meydana gelen ardışık depremler sonrası yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgede büyük bir deprem beklentisi içinde olmadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Kahramanmaraş'taki büyük depremlerin ardından Malatya, Ovacık, Nazimiye-Karakoçan ve ilişkili fayların yüklendiğini ve bu faylarda küçük çaplı sarsıntıların olabileceğini ifade etti. Görür, daha önce kırılan faylar nedeniyle Elazığ'da büyük depremler beklemediğini ve Elazığ'ın bundan sonra çevre illerdeki depremleri hissedeceğini söyledi.
20 Şubat 2023

Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, bina maliyetlerini sadece yüzde 2,5 artıran sismik izolatörlerin depremde yıkımı önleyebileceğini ifade etti. Türkiye'deki imar barışını eleştiren Morivaki, Japonya'da böyle bir uygulamanın olmadığını ve af kavramının sadece hapishanelerde geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'de yapı denetim sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bazı binaların sadece imza atılarak denetlendiğini belirtti. Morivaki, Hatay Fayı ve Bingöl Fayı'nın henüz kırılmadığını ve Marmara Bölgesi için de büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

Jeofizikçi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, İstanbul'da deprem riski taşıyan zeminler hakkında uyarılarda bulundu. İstanbul'daki konutların yüzde 20'sinin dere yatakları üzerine inşa edildiği ve bu bölgelerin sıvılaşma riski taşıdığı belirtildi. Özellikle Haliç sahilleri, Kağıthane, Kasımpaşa, Beşiktaş, Göktürk, Vatan Caddesi gibi alanlar ile dolgu alanlarının riskli olduğu ifade edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni imar düzenlemesi üzerinde çalıştığı bilgisi verildi.
27 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin endişe yaratmaması gerektiğini belirtti. Depremin, Malatya Fayı'nın Çardak fayı ile kesişme noktasına yakın bir yerde olduğunu ve Çardak fayı üzerinde Çelikhan-Göksun arasında fazla endişe edilecek bir durum olmadığını ifade etti. Ancak Malatya fayı üzerinde ve yakınında bulunan yerlerde daha özenli olunması gerektiğini söyledi.
26 Ağustos 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin İzmir'deki toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de deprem konusunun tabu gibi görülerek yeterince konuşulmadığını ve deprem sonrası müdahale yerine deprem öncesi zarar azaltma stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Görür, yurt dışında büyük depremlerde az sayıda ölüm yaşanırken, Türkiye'deki son depremlerde çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve deprem dirençli yerleşim yerleri ve kentler inşa edilmesinin önemini vurguladı.
22 Şubat 2023

ABD'nin Alaska Yarımadası'nda 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), depremin Sand Point şehrine 98 kilometre uzaklıkta olduğunu ve 32,6 kilometre derinlikte gerçekleştiğini belirtti. Depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı.
16 Temmuz 2023

Kandilli Rasathanesi, Yunanistan'ın Akdeniz açıklarında 5,5 büyüklüğünde bir deprem kaydettiğini bildirdi. Depremin 14 Mart 2023 tarihinde saat 19.36'da ve 20,1 km derinlikte meydana geldiği belirtildi. Öte yandan, AFAD depremin büyüklüğünü 5,3 ve derinliğini 4,22 km olarak açıkladı.
14 Mart 2023

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, 2024-03-04 tarihinde saat 21:38:55 TSİ'de kaydedildi. Depremin koordinatları enlem olarak 39.99306 N ve boylam olarak 27.43083 E olarak belirlendi. Depremin derinliği ise 10.44 km olarak ölçüldü.
4 Mart 2024

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 03:48'de Muğla'nın Datça ilçesinin 256,93 kilometre açıklarında ve 7,16 kilometre derinlikte gerçekleşti.
20 Mayıs 2023

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, 120 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende dimetil sülfit (DMS) adı verilen bir molekül tespit etmiş olabileceğini belirtti. DMS molekülü, Dünya'da yalnızca canlılar tarafından üretiliyor. Ancak tespitin yeterince güçlü olmadığı ve molekülün varlığını doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. Ayrıca, gezegenin atmosferinde metan gazı ve karbondioksit tespit edildi, bu da gezegenin su okyanusuna sahip olabileceği anlamına gelebilir.
12 Eylül 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenen depremle ilgili uyarılarda bulundu. Görür, depremin büyüklüğünün 7,2 ila 7,6 arasında olacağını ve bu durumda 2,5 milyon insanın ölümle burun buruna kalacağını belirtti. Ayrıca, bu depremin 6 Şubat'taki depremden daha büyük zarar vereceğini ve 600 bin konutun yıkılacağını ifade etti.
6 Ağustos 2023

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, Kahramanmaraş'taki depremlerle ilgili İngiliz deprem uzmanının açıklamalarını Twitter üzerinden kısmen paylaştı. Uzmanın, İngiltere'de benzer bir deprem olsaydı yaşanacakları anlattığı tweetler, Kaplan tarafından alıntılanan kısımların dışında kaldı. Bu durum, Kaplan'a sosyal medyada tepki olarak yansıdı. Uzmanın, Türkiye'deki depremle ilgili binaların yıkılma sebeplerine dair yaptığı açıklamalar ve okuma önerisi ise Kaplan tarafından daha sonra paylaşıldı. Kaplan, bu önerinin kendisi tarafından paylaşılmamasının sebebini, önerinin tweet zincirine sonradan eklendiğini belirterek savundu.
9 Şubat 2023

7 Kasım 2023 tarihinde saat 23:05'te Marmara Denizi'nde bir deprem meydana geldi. AFAD'a göre depremin büyüklüğü 4,1 ve derinliği 4,3 kilometre olarak ölçüldü. Kandilli Rasathanesi ise depremi 4,5 büyüklüğünde ve 8,3 kilometre derinlikte kaydetti. Depremin merkez üssü Balıkesir'in açıkları olarak belirlendi.
7 Kasım 2023

AFAD'ın verilerine göre, Ege Denizi'nde Girit Adası'nın 293,13 kilometre açığında 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerel saatle 07:36'da ve 7,59 kilometre derinlikte kaydedildi. Depremin merkez üssü Girit Adası olarak belirlendi.
21 Mayıs 2023

AFAD'ın verilerine göre, Girit Adası'nın güney doğusu açıklarında 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerel saatle 06.31'de kaydedildi ve deniz yüzeyinin 6,86 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Depremin merkez üssü, Muğla'nın Datça ilçesine 260 kilometre mesafede tespit edildi.
13 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya bölgesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin bilançosunu açıkladı. İstanbul'un Esenler ve Küçükçekmece ilçelerinde birer bina ve Bursa'nın Mudanya ilçesinde bir evde çatlaklar oluştuğunu belirtti. Ayrıca Mudanya'da iki kişinin merdivenden düşerek yaralandığı bilgisini paylaştı. Depremin ardından 13 artçı sarsıntı daha kaydedildi.
4 Aralık 2023

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremlerin 'takdiri ilahi' olarak görülmemesi gerektiğini, Türkiye'nin de Japonya ve Amerika gibi ülkelerdeki gibi deprem yönetimi konusunda başarılı olabileceğini ifade etti. Kahramanmaraş'taki çifte depremin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ercan, İstanbul'un kentsel dönüşüm projelerinin finansal sorunlar nedeniyle gerçekleştirilemediğini ve yapısal dönüşümün sadece varlıklı kişiler tarafından yapılabildiğini belirtti. Ercan, depremde yıkılan yapıların çoğunun yapısal sorunlardan kaynaklandığını ve bu sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2023
İşaretlediklerim