Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023

Bakırköy'de 2,5 yaşındaki bir kız çocuğunu fidye için kaçıran üç şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin çocuğu kaçırdıktan sonra çocuğun ailesiyle fidye için iletişime geçmeye çalıştığı, ancak polis tarafından yakalandığı belirtildi. Kaçırılan çocuk, polis operasyonu sonucunda kurtarıldı ve ailesine teslim edildi. Şüpheliler, 'cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan tutuklandı.
31 Ağustos 2023

Gaziantep'te, annesi fuhuşa zorlanan ve şüpheliler tarafından öldürüldükten sonra cesedi derin dondurucuda saklanan üç yaşındaki Lina'nın ölümüne ilişkin dava yarın başlayacak. İki tutuklu sanık 'çocuğa karşı kasten öldürme' ve 'çocuğa karşı eziyet' suçlarından yargılanacak. Lina'nın vücudunda darp, ısırık izleri ve sigara yanıkları tespit edilmişti. Doktorlar, Lina'nın hayati tehlikesi olmasına rağmen taburcu edilmesine izin verdikleri için soruşturma altında. Anne Melissa İlhan'ın fuhuş iddiaları ve Lina'nın ablasına yönelik darp eylemleriyle ilgili de ayrı soruşturmalar yürütülüyor.
8 Haziran 2023

Aydın'ın Nazilli ilçesinde, sosyal medyada dini değerleri aşağılayıcı paylaşımlar yaptıkları iddiasıyla üç çocuk gözaltına alındı. Nazilli Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sonucunda, bu çocuklardan ikisi tutuklandı, diğeri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
12 Ekim 2023

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde iki yaşındaki Nisanur Ö., Furkan Sevinç tarafından cinsel saldırıya uğrayıp dövüldükten sonra hayatını kaybetti. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada, suçunu itiraf eden Sevinç'in yanı sıra annesi M.Ö. dahil dört kişi tutuklandı. İki diğer şüphelinin ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.
22 Mayıs 2023

ABD'de tıbbi testler için hayvan yetiştiren Envigo RMS LLC, 2022 yılında Virginia'daki tesisinden 4 bin beagle köpeğinin kurtarılmasının ardından 35 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Bu ceza, Hayvan Refahı Yasası kapsamında şimdiye kadar verilen en büyük para cezası olarak kaydedildi. Şirketin ana firması Inotiv, suçlamaları kabul ederek gerekli iyileştirmeleri yapmadıkları için özür diledi. Ayrıca, Envigo Global Services Inc. de Temiz Su Yasasını ihlal ettiğini itiraf etti.
5 Haziran 2024

Irak'ın Süleymaniye ilçesinde yaşayan Nuşirevan Abdurrahman ve Şıler Selim çifti, evlerinde besledikleri yılanların derilerinden elde ettikleri yağlarla geçimlerini sağlıyor. Abdurrahman, yılanlara çocukluğundan beri ilgi duyduğunu ve evlendikten sonra eşiyle birlikte yılan bakıcılığına başladığını belirtiyor. Çift, yılanların deri atma sürecini takip ederek yağ elde ediyor ve bu işlem sırasında yılanlara zarar vermediklerini ifade ediyor.
4 Eylül 2023

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

Güney Kore'nin Gyeonggi eyaletinde, bir kişinin kayıp köpeğini ararken başka bir kişinin mülkünde binden fazla ölü köpek bulunması sonucu hayvan istismarı şüphesiyle soruşturma başlatıldı. 60'lı yaşlardaki zanlı, terk edilmiş köpekleri topladığını ve aç bırakarak öldürdüğünü ifade etti. Hayvan hakları savunucuları, köpek yetiştiricilerinin zanlıya ödeme yaparak kullanamadıkları köpekleri ona bıraktığını iddia etti. Hayvanları koruma yasasını ihlal edenlerin üç yıla kadar hapis veya 23 bin ABD doları para cezası ile cezalandırılabileceği belirtildi.
8 Mart 2023

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

Diyarbakır Lice'de Nevruz kutlamalarında 14 yaşındaki bir çocuğa işkence yapıldığı iddiasıyla gözaltına alınan polisler, çocuğun yaralanmasının göstericilerin attığı taşla olduğunu savundu. Diyarbakır Barosu, çocuğun polisler tarafından dövüldüğünü ve bataklığa atıldığını açıkladı. Gözaltına alınan beş polisten üçü tutuklandı. Polislerin ifadelerinde çelişkiler bulunuyor; bazıları çocuğun yalvardığını, bazıları ise direndiğini belirtiyor.
27 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında vergi kaçırma ve uyuşturucu kullanma suçlamaları bulunmaktadır. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın oğlu için af yetkisini kullanmayacağını belirtti. Hunter Biden, Delaware'de bu suçlamalar için mahkemeye çıktı. Mahkeme, Hunter Biden'ın savcılarla yaptığı anlaşmayı onaylamadı ve Biden suçlamaları reddetti.
28 Temmuz 2023

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı görülen H.K.G. çocuk istismarı davasının ikinci duruşması gerçekleşti. Sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel, Kadir İstekli ve anne Fatıma Gümüşel'in ifadeleri alındı ve suçlamaları reddettiler. Savcı, sanıkların 'çocukların cinsel istismarı' suçundan 31,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme, sanık avukatlarının talebi üzerine duruşmayı 31 Mart'a erteledi. H.K.G., babası tarafından altı yaşındayken Kadir İstekli ile 'evlendirilmiş' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi olmuştu.
27 Şubat 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir barınakta bir köpeğin öldürülmesiyle ilgili sosyal medyada tepki çeken görüntülerin ardından başlatılan soruşturma sonucunda, Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki zanlıya bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Olay, sosyal medyada geniş yankı bulmuş ve çok sayıda kullanıcı 'konyadakatliamvar' etiketiyle tepki göstermişti. Zanlılar, olayın ardından gözaltına alınmış ve bir ayı aşkın süre tutuklu kalmış, ancak 2 Ocak'ta serbest bırakılmışlardı. Mahkeme, zanlıların 'pişmanlıklarından' dolayı cezayı indirerek hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
20 Ocak 2023

ABD'de 20'li yaşlardaki Anton ve James Peraire-Bueno kardeşler, 12 saniye içinde 25 milyon dolar değerinde Ethereum çalmakla suçlanıyor. MIT'de matematik ve bilgisayar mühendisliği okuyan kardeşler, elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla tutuklandı. Savcılar, bu tür bir dolandırıcılığın ilk kez bir suç davasının konusu olduğunu belirtiyor. Bu olay, blok zincir sisteminin güvenilirliği hakkında soru işaretleri doğurdu.
16 Mayıs 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde köpeklere eziyet edildiği görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, sağlık teknisyeni Murat Bacak ve Sefa Çakmak 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanını kasten öldürme' suçundan tutuklanmış ve sonrasında tahliye edilmişlerdi. 20 Ocak'taki duruşmada her iki sanık bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Konya başsavcılığı, verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek mahkemeye itirazda bulundu.
23 Ocak 2023

ABD temyiz mahkemesi, çocukken pop yıldızı Michael Jackson'ın cinsel tacizine uğradıklarını iddia eden Wade Robson ve James Safechuck'un, Jackson'ın şirketlerine dava açabileceğine hükmetti. İkili, Jackson'ın şirketlerine, kendilerini zamanında korumadıkları gerekçesiyle dava açmak istemiş ancak önceki hukuki girişimleri hakimler tarafından reddedilmişti. Temyiz mahkemesi, bir çalışanının çocuk istismarında bulunmasını kolaylaştırıcı rol oynayan bir şirketin, sadece tek sahibi istismarcının kendisi olduğu için, çocukları koruma görevinden muaf tutulamayacağını belirtti.
19 Ağustos 2023

Colorado'da cenaze levazımatçısı Megan Hess, 2010-2018 yılları arasında yüzlerce cesedi izinsiz parçalayıp sattığı için 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Annesi Shirly Koch da bu suçtan dolayı 15 yıl hapis cezası aldı. İkili, cenaze yakınlarından yakma işlemleri için para talep etmiş, bazı durumlarda ise uzuv bağışı karşılığında ücretsiz yapmayı önermişler. Bu olay, Reuters ajansının 2018'de yaptığı bir araştırma sonucu ortaya çıkmış ve FBI tarafından soruşturulmuştu.
4 Ocak 2023

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

ABD'nin Chicago kentinde Filistin asıllı Amerikalı altı yaşındaki Wadea al Fayoume, 'askeri tarzda bir bıçakla' 26 kez bıçaklandıktan sonra hayatını kaybetti. Annesi ağır yaralı olarak hastanede tedavi görüyor. Çocuğu öldüren 71 yaşındaki Joseph M. Czuba'nın 'İsrail-Filistin savaşının etkisiyle çocuğu Müslüman olması nedeniyle öldürdüğü' tespit edildi. ABD Adalet Bakanlığı, olayla ilgili federal bir nefret suçu soruşturması başlattı.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim