Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken evlendirilmesine ilişkin davada, kemik yaşının büyük gösterilmesi gerekçesiyle tutuklu tek sanık tahliye edildi. H.K.G.'nin babası tarafından 2002'de altı yaşındayken Kadir İstekli'yle imam nikahıyla evlendirildiği ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı belirtilmişti. Gümüşel çifti ve Kadir İstekli hakkında 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçlamasıyla dava açıldı. H.K.G'ye 2012'de 'sahte kemik yaşı raporu' verdiği gerekçesiyle yargılanan üçü doktor yedi sanık hakim karşısına çıktı.
11 Eylül 2023

Batman'ın Beşevler Mahallesi'nde bir kömürlükte ikinci sınıf öğrencisi A.A.'nın cesedi bulundu. Akrabalarının durumu yetkililere bildirmesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri, kız çocuğunun hayatını kaybettiğini tespit etti. Çocuğun cesedi otopsi için hastane morguna kaldırıldı. Polis, olayla ilgili çocuğun babası Ö.F.A.'yı gözaltına aldı ve soruşturma devam ediyor.
30 Ocak 2023

Kara para aklama ve diğer suçlamalarla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin tutukluluğuna yapılan itiraz, hakimlik tarafından reddedildi. Avukat Sevinç Horoz'un tahliye talebi üzerine dosya üst mahkemeye gönderildi. İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan çift hakkında, 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenleyerek para akladıkları iddiasıyla soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 14 kişi tutuklanmış, 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış ve 27 şirkete kayyım atanmıştı.
15 Kasım 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğine dair şüphe olmadığını ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığını belirtti. Watson, UCM Savcısının bağımsız bir aktör olduğunu ve kanıtlara dayanarak kararlarını verdiğini vurguladı.
18 Mart 2023

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Ender Saraç, oğlunu cinsel istismar etmekle suçlanıyor. Saraç, boşanma sürecinde olduğu eşinin montaj videolarla kendisini tehdit ettiğini ve iftira attığını öne sürüyor. Okul yetkilileri, çocuğun cinsel istismar iddiasını tutanaklaştırdı ancak yasal süreç devam ettiği için bilgi verilmediğini belirtiyor. Ender Saraç ve avukatı, suçlamaların asılsız olduğunu ve hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.
7 Aralık 2023

ABD'de 41 eyaletten oluşan bir koalisyon, sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un çatı firması Meta'ya dava açtı. Davada, Meta'nın genç kullanıcılara zarar veren özellikleri platformlarında kasten barındırdığı ve 13 yaşından küçük çocuklara ürünlerini kasten pazarladığı iddia edildi. Meta'nın bilinen zararlı özelliklerini terk etmediği ve genç kullanıcıların ruhsal ve fiziksel sağlığına etkilerini yanlış beyan etme, saklama, küçümseme çabalarını ikiye katladığı belirtildi.
25 Ekim 2023

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde, kız arkadaşı S.A.'yı boğarak öldürdüğü iddia edilen Ü.A. tutuklandı. Olayın ardından polis merkezine giderek teslim olan Ü.A., ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. S.A.'nın cesedi Tekirdağ Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.
16 Ağustos 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile evlendirilmesi ve cinsel istismar iddiaları üzerine açılan dava, İstekli'nin avukatının vekillikten çekilme dilekçesi vermesi sebebiyle ertelendi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl altı aya kadar, Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası isteniyor. H.K.G., cinsel istismar iddialarıyla 2012'de doktora başvurmuş ve soruşturma başlatılmıştı.
17 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası refakatsiz çocukların durumu tartışma konusu oldu. İsmailağa Cemaati'ne yakın bir vakıf tarafından yürütülen Kuran Kursu'na yatılı olarak verilen dokuz çocuk, haberleştirilmesinin ardından bakanlık tarafından alındı. Bakan Derya Yanık, ailelerine veya aile yakınlarına teslim edilebilecek çocukların dışında hiçbir çocuğun üçüncü şahıslara verilmediğini belirtti ve insanların kendi çocuklarını istedikleri yerde bulundurma hakkına sahip olduklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde bir çocuğa cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen F.K. tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Haberin yayılmasının ardından yüzlerce kişi kaymakamlık önünde toplanarak oturma eylemi başlattı. Polis, grubu dağıtmak için TOMA'ları devreye soktu. F.K.'nın ailesi ise güvenlik amacıyla ilçeden tahliye edildi.
17 Ağustos 2023

Belçika'nın Anvers kentinden Antalya'ya tatile giden Kim ve Warre adlı çift, havaalanında bavullarında bulunan üç adet taş nedeniyle gözaltına alındı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemede, bu taşların tarihi değere sahip olduğu belirlendi. Çift, 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanacak.
25 Eylül 2023

Habertürk, bir çocuğun annesinin karne hediyesi olarak et aldığını söylediği haberle ilgili başlattığı soruşturma sonucunda muhabirin çocuğa nasıl konuşması gerektiğini dikte eden ön konuşma yaptığını tespit etti. Bu durum gazetecilik ilkelerine aykırı bulunarak muhabirin işine son verildi. Habertürk, haberdeki çocuktan ve izleyicilerden özür diledi ve haberin düzeltilmesini kamuoyuna duyurdu.
24 Ocak 2023

İstanbul'da ölümlü bir kazaya karışan Eylem Tok'un oğlu Timur Cihantimur'un ABD'nin Connecticut eyaletindeki Manson Gençlik Kurumu'nda tutulduğu fotoğraf yayınlandı. Cihantimur, 'kasıtsız adam öldürme ve yaralama' suçlamasıyla yargılanıyor ve avukatı, müvekkilinin tutulduğu ıslah evindeki şartlardan memnun olmadığı için yerinin değiştirilmesini talep etti. Hakim, Cihantimur'un tutukluluğunun devamına karar verdi. Eylem Tok ve oğlunun davası 27 Haziran'a ertelendi.
20 Haziran 2024

Kayseri Melikgazi ilçesinde, bir çöp konteynerinde bebek cesedi bulunmasının ardından polis soruşturma başlattı. Yaklaşık 750 hamile veya yeni doğum yapmış kadınla görüşülüp, 550 saatlik kamera kaydı incelendi. Soruşturma sonucunda, bebeğini çöpe attığı tespit edilen 32 yaşındaki anne İ.C. yakalanarak tutuklandı. Anne, sosyal medya üzerinden tanıştığı bir kişiden hamile kaldığını ve evde ölü doğurduğu bebeği çöpe attığını ifade etti.
6 Temmuz 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile evlendirilerek cinsel istismara maruz bırakıldığı iddiasıyla açılan dava ertelendi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl altı aya kadar, Kadir İstekli ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Davanın üçüncü duruşması İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görüldü ve 5 Haziran 2023 tarihine ertelendi.
31 Mart 2023

Sosyal medya fenomenleri Nihal ve Bahar Candan kardeşler, 'Sazan Sarmalı' yöntemiyle dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla bir suç örgütüne üye olmak suçundan gözaltına alındı. İstanbul başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, ikilinin örgütün gizli kasası oldukları iddia edildi. Küçükçekmece başsavcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, 'suç gelirlerinin aklanması' suçundan gözaltı kararı çıktı ve İstanbul ile Kars'ta düzenlenen operasyonlar sonucu üç şüpheli yakalandı.
14 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi yönünde görüş bildirdi. İstanbul'da meydana gelen bir trafik kazasında bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, Tok ve oğlu ABD'ye kaçmıştı. Türkiye, şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakını ABD’ye iletmiş ve her iki isim de bu kapsamda yakalanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu adımı, Türkiye ile ABD arasındaki adli işbirliğini güçlendirme potansiyeline sahip.
27 Haziran 2024

Eylem Tok ve oğlu Cihantimur Tok, Türkiye'nin iade talebi kapsamında ABD'de yakalandı. Cihantimur Tok, İstanbul'da bir trafik kazasında bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olduktan sonra annesiyle birlikte Mısır üzerinden ABD'ye kaçmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, her iki ismin de iade talepleri kapsamında yakalandığını ve sürecin yakından takip edildiğini açıkladı.
14 Haziran 2024

Bolu'da, ebeveynleri evde olmayan sekiz yaşındaki Ö.B.Ö., evinin bahçesinde oynarken O.Ö. isimli bir kişi tarafından kaçırıldı. Çocuğun köpeğiyle oynadığı sırada köpeği kaçırıp, çocuğu köpeğinin yerini göstereceğini söyleyerek kandıran şüpheli, çocuğu bir iş merkezinin çatı katına götürüp sandalyeye bağladı. Fidye için eve giden şüpheli, çocuğun annesi tarafından fark edilince kaçmaya başladı ve vatandaşlar ile bir polis memurunun yardımıyla yakalandı. Çocuk, polis ekipleri tarafından bulunarak sağlık kontrolünden geçirildi ve durumunun iyi olduğu belirtildi.
23 Ocak 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruması altındaki bir Ezidi çocuğun IŞİD'lilere verildiği haberlerine erişim engeli getirdi. Bu durum, Artı Gerçek ve Yeni Yaşam gazetelerinde çıkan haberler üzerine gerçekleşti. Haberler, çocuğun IŞİD'li bir aile tarafından Türkiye'ye kaçırıldığını ve internet üzerinden satışa çıkarıldığını ortaya koymuştu. Haberlerin gündem olması üzerine Ankara Valiliği, söz konusu IŞİD'linin tutuklandığını ve çocuğun koruma altına alındığını açıklamıştı.
31 Ekim 2023
İşaretlediklerim