Peru'da savcılık, hükümet karşıtı protestolarda yaşanan ölümlerle ilgili soruşturma kapsamında Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi ifadeye çağırdı. Boluarte'nin avukatı, iddialara yönelik cevapların verileceğini açıkladı. Protestolarda 77 kişinin hayatını kaybettiği, insan hakları örgütlerinin 69 ölümden 50'sinin güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu olduğunu iddia ettiği belirtildi. Göstericiler, Boluarte'nin istifasını ve erken seçim talep ediyor.
25 Mayıs 2023

2024 yılında dünya nüfusunun yarısının yaşadığı 80'den fazla ülkede genel seçimler yapıldı veya yapılacak. Bu seçimlerde bazı ülkelerde mevcut düzen korunurken, bazılarında ufak sallantılar veya büyük değişimler yaşandı. Seçim süreçlerinde uluslararası gözlemciler şeffaflık ve demokratikliği denetlerken, birçok ülkede hile, dezenformasyon ve muhalefetin bastırılması gibi sorunlar gözlemlendi. Öne çıkan seçimler arasında Fransa, İran, Britanya, Belçika, Avrupa Birliği, Hindistan, Çad, Rusya ve Azerbaycan yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Rusya'da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Putin'in kazanması bekleniyor. Seçimlere katılacak diğer adaylar, yalnızca rejimin izin verdiği ve yüzde birkaç oy alması beklenen isimler. Rus halkının daha fazla ilgi gösterdiği muhalif isimler ise hapiste ya da ölmüş durumda. Özellikle, zehirlendikten sonra hapse atılan ve sonrasında hapishanede öldüğü açıklanan muhalif lider Alexey Navalny'nin durumu, Rusya'daki muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor.
19 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da devlet başkanlığı seçimini eski milletvekili 35 yaşındaki Daniel Noboa kazandı. Oyların yüzde 91,46'sının sayıldığı seçimlerde, Ulusal Demokrasi Hareketi adayı Noboa oyların yüzde 52,28'ini, solcu Halk Devrimi adayı Luisa Gonzalez ise yüzde 47,72'sini aldı. Gonzalez, sonuçların kesinleşmesinin ardından yenilgiyi kabul etti. Seçimlerde, güvenlik krizi nedeniyle yaklaşık 100 bin asker ve polis görevlendirildi.
16 Ekim 2023

Avrupa Birliği, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'deki seçimlerin yüksek katılımla gerçekleştiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ayrıca, AB'nin Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki sürdürme stratejik çıkarına vurgu yapıldı ve insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi temel taahhütler üzerinden ilerleme niyeti ifade edildi.
29 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'dan 'kayıtsız, şartsız ve hemen' çekilmesi çağrısında bulunan karar tasarısı 141 'Evet', 32 'Çekimser' ve 7 'Hayır' oyu ile kabul edildi. Rusya ve müttefikleri 'Hayır' oyu kullanırken, Çin ve Hindistan gibi ülkeler çekimser kaldı. Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyeliği nedeniyle alınan bu karar bağlayıcı değil, ancak BM Genel Kurulu'nda Rusya ile ilgili kararlar alınmaya devam ediyor.
24 Şubat 2023

Ekvador'da devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio'nun suikastıyla bağlantılı olduğu iddia edilen altı Kolombiyalı, ülkenin en büyük ve en kalabalık hapishanesi Litoral Cezaevi'nde ölü bulundu. Gardiyanların raporuna göre, ölü bulunan kişilerde boğuşma kaynaklı herhangi bir işkence ya da yara izine rastlanılmadı. Devlet Başkanı Guillermo Lasso'nun güvenlik kabinesini toplayacağı ve konuya ilişkin ayrıntılı bilgi isteyeceği belirtildi.
7 Ekim 2023

Bolivya'da sol hükümetin yönettiği ülkede bir grup askerin darbe girişiminde bulunduğu bildirildi. Devlet Başkanı Luis Arce, bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçtiğini belirterek, ordudan demokrasiye saygı göstermesini istedi. Eski Devlet Başkanı Evo Morales, silahlı kuvvetlerin darbe yapmaya çalıştığını duyurarak, halkı demokrasiyi savunmak için ulusal seferberliğe çağırdı. Morales, 2019'da ABD destekli bir darbe sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
26 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. Anadolu Ajansı verilerine göre Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alarak seçimi kazandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçim öncesinde yaptığı, Biden'ın yüzünün 'mosmor olacağı' yönündeki açıklamasına karşın, Biden Twitter üzerinden tebrik mesajı yayınladı ve NATO müttefikleri olarak birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski Başkan Jair Bolsonaro'nun Adalet Bakanı olan Anderson Torres'in evinde, seçim sonuçlarının lehlerine 'düzeltilmesi' için acil adımlar atılmasını öngören bir belge bulundu. Torres, yeni Başkan Lula da Silva'nın yönetiminde Brasilia'nın güvenlik şefi olarak atanmış, ancak sonrasında 'Bolsonaro yanlısı isyancılarla gizli iş birliği' yaptığı gerekçesiyle görevden alınmış ve tutuklama kararı çıkarılmıştır. Belgede, seçim gözetim işlevlerini devralacak bir 'düzenleme komisyonu' kurulması öneriliyor. Torres, ABD'de bulunduğu sırada belgenin içeriğinin bağlamından koparıldığını ve yanlış anlaşılmaları artırdığını savundu.
14 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kaldı. HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarına itiraz ederek, bazı oyların yanlış partilere yazıldığını iddia etti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin hileyle kazanıldığını öne sürdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Mansur Yavaş, itiraz süreçlerinin sürdüğünü ve endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, geçen yılki seçim yenilgisini kabullenmeyerek ayrıldığı ülkesine geri dönüyor. Bolsonaro'nun dönüşüyle binlerce destekçisinin havaalanında karşılama yapması bekleniyor ve yetkililer şiddete dönüşebilecek protestoları engellemek için güvenlik önlemlerini artırdı. Bolsonaro, Liberal Parti'ye yerel seçim kampanyasında destek olacağını ve geçmişteki seçim yenilgisini geride bıraktığını belirtti. Brezilya'da 2022'de yapılan seçimlerde sol görüşlü Luiz Inacio Lula da Silva'nın kazanmasının ardından Bolsonaro destekçileri çeşitli protesto eylemleri düzenlemişti.
30 Mart 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tv100 Özel programında seçimlerin huzurlu ve güvenli geçtiğini, olay sayısının 2018'e göre yüzde 20 azaldığını belirtti. Vatandaşların sistem değişikliği istemediğini ve parlamentarizmi reddettiğini ifade etti. Seçimlerin ikinci tura gitmesinin Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunun kanıtı olduğunu vurguladı. PKK'nın siyasete etkisini reddeden bir seçmen tercihinden bahsetti ve seçim sisteminin şeffaflığından övgüyle söz etti. Anket sapmalarını eleştirdi ve Suriyelilerin durumuna değinerek, güvenli bölgeye 240 bin konut yapılacağını ve 1 milyon Suriyelinin oraya geçeceğini söyledi.
17 Mayıs 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

ABD'nin önde gelen gazeteleri Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın performansını değerlendirdi. The New York Times, Türk halkının seçimlere olan güveninin sürdüğünü ve Erdoğan'ın milliyetçi söyleminin başarılı olduğunu belirtti. Washington Post, Erdoğan'ın negatif kampanya yürüterek muhalefeti terörizm destekçisi olarak gösterdiğini ve bu stratejinin işe yaradığını yazdı. CNN, Sinan Oğan'ın ikinci turda kilit bir rol oynayabileceğini ifade etti. CNBC ve Chicago Tribune ise Erdoğan'ın beklentileri aştığını vurguladı.
15 Mayıs 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin erken seçim talebi, Ulusal Kongre'de yapılan oylamada 54 lehte, 68 aleyhte ve 2 çekimser oy ile reddedildi. Bu, beş gün içinde ikinci kez reddedilen bir talepti. Ülkede devam eden hükümet karşıtı protestolar sırasında 64 kişi hayatını kaybetti ve 1700'den fazla kişi yaralandı. Protestolar, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasının ardından başlamıştı ve göstericiler Boluarte'nin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
2 Şubat 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve erken seçime gidilmesini talep eden protestocular ile polis arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 60'a çıktı. Başkent Lima ve diğer kentlerde binlerce kişi sokağa döküldü. Puno şehrinde bir kişinin ölümüyle bu sayı arttı. Lima'daki San Marcos Ulusal Üniversitesi'nde polis 200 öğrenciyi gözaltına aldı. Cumhurbaşkanı Boluarte, protestoculara diyalog çağrısında bulundu, ancak protestocular Boluarte'nin istifasını, erken seçimin ilan edilmesini ve gözaltında bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
22 Ocak 2023

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, kesin olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanı seçimlerindeki performansı nedeniyle tebrik etti. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre Erdoğan, yüzde 49,42 oy oranıyla ilk sırada yer alıyor. İki lider, görüşmede seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını temenni etti.
15 Mayıs 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, hükümet karşıtı gösterilerde 77 kişinin hayatını kaybettiği ve orantısız güç kullanımında rolü olduğu iddiasıyla savcılığa ifade verdi. Boluarte'nin avukatı Joseph Campos, müvekkilinin olaylarla doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığını ve soruşturmanın kapatılması gerektiğini belirtti. Hükümet karşıtı gösterilerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinin ardından soruşturma başlatan savcılık, 31 Mayıs'ta Boluarte'nin ifadesinin alınmasına karar vermişti.
28 Eylül 2023

Türkiye'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu belirtiliyor. Dış basın, Erdoğan'ın önde gitmesini ve muhalefetin durumunu çeşitli açılardan değerlendiriyor. The Guardian, İstanbul, Ankara ve İzmir'de muhalefetin önde olmasına rağmen Erdoğan'ın genelde önde olduğunu ve 'İstanbul'u yöneten Türkiye'yi yönetir' söyleminin geçerliliğini yitirdiğini belirtiyor. BBC, altılı masanın geniş yelpazesinin sandığa yansımadığını ifade ederken, diğer uluslararası medya kuruluşları da seçim sonuçlarını ve Erdoğan'ın liderliğini değerlendiriyor.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim