Bolivya'da eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın liderliğinde bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Zuniga, 2025'te yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Evo Morales'in adaylığına karşı çıkmıştı. Darbe girişimi sırasında askerler Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye etti ve hükümet sarayını ele geçirmeye çalıştı. Ancak, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin atadığı yeni ordu komutanı Sanchez'in emriyle askerler geri çekildi ve Zuniga gözaltına alındı.
27 Haziran 2024

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül törenine Rusya, Belarus ve İran'ı davet etti. Ayrıca, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi lideri Jimmie Akesson da davet edildi. Bu karar, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Liberal Parti AP Milletvekili Karin Karlsbro tarafından eleştirildi. Nobel Vakfı Direktörü Vidar Helgesen, bu kararın dünyanın giderek daha fazla kutuplaşmasından ve farklı görüşlere sahip kişiler arasındaki diyaloğun azalmasından dolayı alındığını belirtti.
1 Eylül 2023

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısını veto etti. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda bir engel olarak görürken, Zourabiçvili yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendirdi. ABD ve Avrupa Birliği, Gürcistan hükümetini bu yasadan vazgeçmesi için defalarca uyarmıştı. Parlamento, cumhurbaşkanının vetosunu geçersiz kılmak için yeniden oylama yapabilir.
19 Mayıs 2024

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerde hile yapılmasının mümkün olmadığını, bu tür iddiaların seçim yenilgisine bahane aramaktan kaynaklandığını belirtti. Anadolu Ajansı'nın 2019 yerel seçimlerindeki veri akışını durdurması ve İstanbul seçiminin yenilenmesi endişeleri artırırken, Bozdağ YSK'nın güvenilirliğini ve seçim sürecinin şeffaflığını vurguladı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatma davasını seçim sonrasına bırakma talebini reddetmesini doğru bulduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, kötü geçen münazara performansının ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı gaflarla dikkat çekti. Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye 'Putin' ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e 'Trump' demesi, Demokrat Parti'deki çekilme çağrılarını artırdı. Toplantı sonrası üç Demokrat temsilci daha Biden'ın kampanyasını sonlandırmasını istedi. Demokrat Parti'de Biden'ın yetersizliği konusunda kaygılar artarken, Biden çekilmemekte kararlı olduğunu belirtti.
12 Temmuz 2024

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlısı 1459 kişiden 140'ına süresiz önleyici gözaltı kararı aldı. Bu kişiler, kamu malına zarar vermek, demokratik hukuk üstünlüğünü şiddetle ortadan kaldırmak ve darbe girişimi suçlarından yargılanacaklar. Bolsonaro destekçileri, seçim sonuçlarına tepki olarak düzenlenen protestolarda ulusal kongre, devlet başkanlığı sarayı ve yüksek mahkemeyi basmışlardı. Gözaltına alınanların sayısı 1800'e ulaşmış ve Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te devlet başkanı olarak yemin etmişti.
19 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüksek oy aldığı ABD, Kanada, Britanya, İrlanda, Avustralya ve Japonya'da oy kullanma süresini iki güne düşürdü. Bu karar, yurt dışındaki seçmenler ve Cumhuriyet Halk Partisi ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından eleştirildi ve sosyal medya üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı. ABD'de Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüzde 80,39, Kanada'da ise yüzde 79,65 oy aldığı belirtildi. YSK'nın bu kararına itiraz edileceği duyuruldu.
16 Mayıs 2023

Hatay'da yapılan yerel seçimlerde AKP adayının 3 bin 361 oy farkıyla kazanmasının ardından, CHP'nin usulsüzlük iddialarıyla yaptığı itirazlar YSK tarafından reddedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin itirazlarının sonuç vermeyeceğini belirtti. Ancak CHP, seçimlerde tam kanunsuzluk olduğunu iddia ederek, YSK'ya yeni bir başvuru yapmaya hazırlanıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ölmüş seçmenlerin oy kullanması ve geçersiz oyların gerekçelerinin yazılmaması gibi konuları gerekçe göstererek, Hatay seçimlerinin iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.
9 Nisan 2024

Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan kazandı. ABD medyası, Erdoğan'ın ekonomik kriz, depremler ve zorlu seçim yarışına rağmen destekçileri tarafından tekrar seçilmesini geniş bir şekilde ele aldı. The New York Times, Washington Post, CNBC, Wall Street Journal, Fox News ve Bloomberg gibi önemli yayın organları, Erdoğan'ın zaferini, Türkiye'deki siyasi durumu ve seçim sonuçlarının olası etkilerini farklı açılardan değerlendirdi.
29 Mayıs 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu sırasında, çeşitli bölgelerde usulsüzlük iddiaları ve müşahitlere yönelik saldırılar meydana geldi. CHP'li vekiller ve müşahitler Şanlıurfa ve Hatay'da saldırıya uğradı, Hatay'da toplu oy kullanımı tespit edildi. Diyarbakır'da TİP üyeleri HÜDA PAR üyeleri tarafından saldırıya maruz kaldı. İstanbul Ümraniye'de AKP'liler TKP müşahitlerini sandık başından uzaklaştırmaya çalıştı. Bursa'da AKP'liler tarafından bir müşahide saldırı gerçekleşti ve MHP'li bir yönetici iki defa oy kullanmaya çalışırken yakalandı. Tekirdağ'da ise Erdoğan'a 'Evet' mührü basılmış pusula bulundu.
28 Mayıs 2023

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda resmi olmayan sonuçlara göre önde olan Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Orban, Avrupa Birliği'nde otoriter bir lider olarak biliniyor. Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani de Erdoğan'ı tebrik eden liderler arasında yer aldı.
28 Mayıs 2023

CHP, 453 seçim çevresindeki 49 bin seçmene itiraz etti. DEM Parti ise özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki seçmen listelerine yoğun itirazlar yaptı. DEM Parti eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, seçmen kaydırmaların detaylı hesaplarla yapıldığını belirtti ve Siirt ile Şemdinli'de yaşanan usulsüzlük örneklerini paylaştı. Bakırhan, Siirt'te 7 bin, Şemdinli'de ise ilçe seçmen sayısından fazla kolluk kuvvetinin seçmen olarak kaydedildiğini iddia etti.
16 Şubat 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da iki gün süren dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü zirve sona erdi. Zirvede, Rusya, İran, Suriye ve Türkiye temsilcileri bir araya geldi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, zirve öncesi yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesini ve Suriye devletinin otoritesinin yeniden tesis edilmesini istedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve iç savaş öncesi durumun sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşebileceğini belirtti.
4 Nisan 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın çevresinden, HDP seçmeninin Yavaş'ı desteklediğini gösteren bir anket sonucu önce Habertürk yazarı Kübra Par'a, ardından Fatih Altaylı'ya gönderildi. HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını duyurmasının ardından, Mansur Yavaş'ın aday olmakla ilgili ilk pozitif işaret olarak algılanan bu anket sonuçları, Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı HDP seçmeninden yüzde 60-70 düzeyinde destek gördüğünü ortaya koyuyor. Fatih Altaylı, Panaroma TR ve MetroPOLL araştırma şirketlerinin anket verilerini de yazısında paylaştı.
19 Ocak 2023

Abdulkadir Selvi, ABD'de gerçekleşen suikast girişimlerini ve bu girişimlerin Amerikan müesses nizamına karşı olan başkanları hedef aldığını belirtiyor. Selvi, Amerikan derin devletinin bu tür olaylarda rol oynadığını ve ABD'nin artık güvenli bir devlet olmadığını vurguluyor. Ayrıca, Pensilvanya'nın hem Türkiye hem de ABD için bir tehdit haline geldiğini ifade ediyor.
15 Temmuz 2024

Marquette Hukuk Fakültesi tarafından ABD'de gerçekleştirilen bir ankette, Cumhuriyetçi Parti adaylarından Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis, mevcut Başkan Joe Biden'a karşı önde görünüyor. Ankete göre, Trump'a %52, DeSantis'e ise %52'ye karşı %48 oranında destek var. Üçlü bir yarış senaryosunda ise Trump %41, Biden %34 ve diğer adaylar %19 oy alıyor. Cumhuriyetçi Parti içinde ise Trump %46, DeSantis %25 ve Nikki Haley %5 destek alıyor. Önceki aylarda yapılan ankette Biden ve Trump arasında eşitlik varken, Biden-DeSantis yarışında Biden önde idi.
26 Mayıs 2023

Brezilya'da seçimleri kaybettikten sonra ABD'ye giden eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, Brezilya'daki kongre baskınıyla ilişkilendirilerek soruşturuluyor. Bolsonaro, ABD'de daha uzun süre kalabilmek için altı aylık turist vizesine başvurdu. Avukatı, Bolsonaro'nun suç işlediğine dair bir kanıt olmadığını savunuyor. ABD Kongresi'nden 41 Demokrat üye, Bolsonaro'nun vizesinin iptal edilmesi için hükümete mektup yazdı.
31 Ocak 2023

Rusya eski devlet başkanı ve başbakanı Dimitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rus lider Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrine tepki gösterdi. Medvedev, Putin'in yabancı bir ülkede tutuklanması halinde bunun Rusya tarafından savaş ilanı olarak kabul edileceğini ifade etti. Ayrıca, böyle bir durumda Rusya'nın Alman parlamento binasını ve başbakanlık ofisini vurabileceği tehdidinde bulundu.
23 Mart 2023

ABD istihbarat kurumları, Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümüyle ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in direkt olarak bir rolü olmadığını belirtti. Navalni, 2021'de zehirlenme iddiası sonrası tedavi görmüş ve daha sonra Rusya'da tutuklanarak ceza almıştı. Navalni'nin şüpheli ölümü sonrası birçok Avrupa lideri ve ABD Başkanı Joe Biden, Putin'i suçlamıştı. Ancak ABD istihbarat raporları, Putin'in öldürülme emrini vermediğini ortaya koydu.
27 Nisan 2024

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek Nobel Ödülleri Töreni'ne Rusya, Belarus ve İran'ı davet etme kararını geri çekti. Bu karar, İsveç hükümeti, muhalefet ve kraliyet ailesinden sert tepkiler almıştı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Kralı Carl 16. Gustaf, kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtmişlerdi. Ayrıca, Merkez Partisi ve Sol Parti liderleri, Rusya'nın davet edildiği törene katılmayacaklarını duyurmuşlardı.
2 Eylül 2023
İşaretlediklerim