Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili genel seçimi öncesinde, yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanacağı Avrupa'daki bazı temsilciliklere heyet gönderme kararı aldı. Toplamda 75 ülke ve 156 yerde sandık kurulları oluşturuldu. YSK heyeti, 27 Nisan'da başlayacak oy verme işlemi öncesinde Avrupa'daki temsilciliklerde incelemeler yapacak ve seçimlerin sağlıklı yürütülmesi için gerekli düzenlemeleri sağlayacak.
23 Nisan 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,40, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44,96 oy oranına sahip olduğunu duyurdu. Ayrıca yurt içindeki sandıkların yüzde 99'u, yurt dışındakilerin ise yüzde 84'ü açılmış durumda. Diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,2 ve Muharrem İnce yüzde 0,44 oy almış durumdadır.
15 Mayıs 2023

AKP, az oy farkıyla kaybettiği yerlerde seçim sonuçlarına itiraz ediyor ve bu itirazlar genellikle kabul ediliyor. Örneğin, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde seçimlerin tekrarlanmasına karar verildi. Ancak, DEM Parti'nin Bitlis merkezdeki itirazı polis barikatıyla engellendi ve CHP'nin İstanbul'daki benzer itirazlarından biri kabul edilirken diğeri reddedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kaybedenlerin masa başında kazanma baskılarına karşı hukukun devreye girmesi gerektiğini belirtti.
2 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı sandıklarda AKP tarafından yapılan çok sayıda itiraz nedeniyle seçim sonuçlarının sisteme girilemediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranının %50'nin altına düşmesi durumunda 28 Mayıs'ta ikinci tura gidileceği ifade edildi. CHP, ıslak imzalı tutanaklara dayanarak Kılıçdaroğlu'nun oy oranının %49 olduğunu iddia ediyor. Kılıçdaroğlu, YSK'yı sorumluluk almaya çağırarak, seçim sonuçlarının kesinleşene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
15 Mayıs 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye yapılan baskında bazı polis ve askerlerin Bolsonaro destekçileriyle işbirliği yaptığını belirtti. Lula, Bolsonaro yanlılarının saray içinde olduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Yerel basında, güvenlik güçlerinin baskına kasıtlı olarak seyirci kaldığı iddia edildi. 8 Ocak'taki baskınlarla ilgili 1800 kişi gözaltına alındı.
13 Ocak 2023

Veri analizi firması Datailor'ın raporuna göre, son bir ayda Türkiye Twitter'ında yaklaşık 12 bin Rus ve Macar menşeli hesap etkinleştirildi. Bu hesapların etkinleştirilmesi, daha önce ABD başkanlık seçimlerinde sosyal medyaya müdahale ile suçlanan Rusya'nın eylemleriyle ilişkilendiriliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İletişim Başkanlığı'nı yabancı istihbarat servislerinin etkisine girmeme konusunda uyararak, seçimlere yakın dönemde 'pis işler' yapılacağına dair endişelerini dile getirdi.
5 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Kobani davasında verilen cezalara tepki gösterdi. HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a uzun hapis cezaları verildi. Amor, bu kararların Türkiye'nin yargı bağımsızlığına zarar verdiğini ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türk ekonomisinin güvenilir olduğu mesajını vermekte neden başarısız olduğunu gösterdiğini belirtti. Amor, bu tür adımların Türkiye'nin uluslararası güvenilirliğini zayıflattığını vurguladı.
17 Mayıs 2024

Rusya Federasyonu genelinde 10 Eylül'de yerel seçimler ve milletvekili ara seçimleri gerçekleştirilecek. Seçimlerde, farklı federatif bölgelerde vali, belediye başkanı ve yerel yasama organı üyeleri belirlenecek. Ayrıca, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması'nda boşalan dört sandalye için ara seçim yapılacak. Rusya'nın ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin yöneticileri de belirlenecek.
8 Eylül 2023

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın mazbatasına el konulması, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde protesto gösterilerine yol açtı. Bu gösteriler, Van'dan başlayarak diğer illere yayıldı ve milletvekilleri de Van'a destek için gitti. Yerel seçim sonuçları ve ekonomik büyüme beklentileri, Türk tipi demokrasinin ve ekonomik politikaların eleştirildiği bir bağlamda tartışıldı. Erdoğan'ın IMF ile uyumlu kalkınma planları ve Irak ile yapılacak sınır dışı operasyonlarının meşruiyeti de ele alındı. Sonuç olarak, Abdullah Zeydan'a yönelik kayyum atama girişimi, halkın direnişiyle geri çekildi.
5 Nisan 2024

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, 28 Mayıs'ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde alınan yüzde 48'lik oy oranının partisi tarafından yeterince değerlendirilmediğini ve bu durumun kendisini üzdüğünü belirtti. Berberoğlu, muhalefetin seçim öncesinde iktidar partisinden daha fazla korktuğunu ve seçim sonuçlarının aslında bir başarı olduğunu, ancak parti içindeki bazı zihniyetlerin bu başarıyı göz ardı ettiğini ifade etti. Ayrıca, partinin bu oy oranını bir kaldıraç olarak kullanması gerektiğini vurguladı.
3 Temmuz 2023

AKP, özellikle az oy farkıyla kaybettiği yerlerde seçim sonuçlarına itiraz ediyor ve bu itirazlar genellikle kabul ediliyor. Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde seçimlerin tekrarlanmasına karar verilirken, DEM Parti'nin Bitlis merkezdeki itirazı polis barikatıyla engellendi. İstanbul'da ise CHP'nin Gaziosmanpaşa'da kazandığı seçim sonuçlarına AKP'nin itirazı üzerine oyların yeniden sayılmasına karar verilirken, CHP'nin Ümraniye için yaptığı benzer itiraz reddedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kaybedenlerin masa başında kazanma baskılarına karşı hukukun müdahale etmesi gerektiğini belirtti.
2 Nisan 2024

Britanya merkezli Telegraph gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferini Avrupa'nın olumlu karşıladığını belirten bir haber yayımladı. Haberde, Avrupalı liderlerin Erdoğan'ın yeniden seçilmesiyle rahatladığı, ancak bunu açıkça kabul etmeyecekleri ifade edildi. Erdoğan'ın arabulucu rolü ve sığınmacı politikaları nedeniyle Avrupa için önemli bir figür olduğu vurgulandı. Ayrıca, muhalefet lideri Kılıçdaroğlu'nun Rusya politikası ve AB üyelik sürecine yaklaşımının Avrupa'da endişeyle karşılanabileceği belirtildi.
30 Mayıs 2023

Yazıda, Türkiye'deki yerel seçim sonuçlarının, özellikle AK Parti için beklenmedik bir hezimet olduğu ve seçmenin bu sonuçlarla kimsenin çantasında keklik olmadığını gösterdiği ifade ediliyor. AK Parti'nin, özellikle İstanbul ve Adıyaman gibi yerlerde beklenen başarıyı elde edemediği, CHP'nin ise seçimlerde birinci çıkarak önemli bir başarı elde ettiği belirtiliyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun İstanbul'da üçüncü kez galip gelmesi ve Mansur Yavaş'ın Ankara'da rakibine büyük bir fark atması gibi detaylar da yer alıyor.
2 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçime iki gün kala 14 ana akım medya kanalı ile ortak bir yayın düzenledi. Yayında, muhalefet lideri Muharrem İnce ile yaptığı telefon görüşmesinden ve Rusya'ya yaptırım uygulama konusundan bahsetti. Seçim sonuçlarına saygı duyacaklarını belirterek, demokrasinin gereğini yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Putin ile olan domates ticareti hakkında da konuştu.
12 Mayıs 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 8 Ocak'ta gerçekleşen Kongre baskınını kışkırttığı iddiasıyla federal polise ifade verdi. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta ülkesine dönmüştü. Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, olayların aydınlatılması için Bolsonaro'nun ifadesinin önemli olduğunu belirtti ve Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro'nun destekçileri, seçim sonuçlarına tepki olarak çeşitli protesto eylemleri düzenlemiş ve 8 Ocak'ta Ulusal Kongre binasına girmişlerdi.
27 Nisan 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Hatay'da gerçekleşen seçim sonuçlarına yönelik 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle yaptığı itirazı reddetti. Hatay'da AKP adayının 3 bin 361 oy farkla seçimi önde tamamlamasının ardından CHP, usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla YSK'ya başvurmuştu. YSK, bu itirazın yanı sıra CHP'nin Hatay ve İskenderun, İYİ Parti'nin ise Ordu seçimlerine ilişkin itirazlarını da reddetti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, itirazların bir sonuç vermeyeceğini ifade etmişti.
17 Nisan 2024

Van'da gerçekleşen seçimlerde DEM Parti adayı Abdullah Zeydan, rakibi AKP adayı Abdullah Arvas'a karşı büyük bir oy farkı ile kazanmasına rağmen, Adalet Bakanlığı'nın son dakika kararıyla seçilme hakkının olmadığı gerekçesiyle mazbatası verilmemişti. Bu durum büyük tepkilere ve sokaklarda hareketliliğe neden oldu. Yüksek Seçim Kurulu, yapılan itirazı değerlendirerek Van İl Seçim Kurulu'nun kararını kaldırdı ve mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi.
3 Nisan 2024

Brezilyalı bilgisayar korsanı Walter Delgatti Netto, eski Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun 2022'deki başkanlık seçimlerinin manipüle edilmesi konusunda kendisiyle görüştüğünü iddia etti. Delgatti, Bolsonaro'nun kendisine oylama makinelerini hacklemesi teklifinde bulunduğunu ve seçimlere müdahalesinin, aleyhine herhangi bir yasal sonuç doğurması durumunda kendisini affedeceği konusunda teminat aldığını öne sürdü. Ancak Delgatti, Brezilya seçim sistemi için kullanılan mevcut kaynak kodunun fiziki olarak 'internet erişimi olmayan bir kasada' tutulduğunu ve koda erişemeyeceğini belirttiği için planın ilerlemediğini söyledi.
18 Ağustos 2023
İşaretlediklerim