Tesla'nın Türkiye'deki satışları Mayıs ayında sadece 10 adet olarak gerçekleşti. Bu, Mayıs 2023'te 200 adetle başlayan ve Eylül 2023'te 4 bin 700 adede kadar yükselen satışların ardından büyük bir düşüşü işaret ediyor. Tesla, Nisan ayında Türkiye'ye özel bir Model Y versiyonu tanıtmıştı, ancak bu model de satışları artırmaya yetmedi. Şirketin Türkiye'deki satış performansındaki bu düşüş, Tesla'nın küçülmeye gitmesine neden olabilir.
4 Haziran 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye pazarına online satışlarla giriş yaptı. İstanbul'daki Kanyon ve Akasya AVM'den mayıs ayında teslimatlar başlayacak. Tesla'nın Y modelinin üç farklı versiyonu satılacak ve fiyatlar 1 milyon 550 bin liradan başlıyor. İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara'da 30 super şarj istasyonu hizmete girdi. Tesla'nın diğer modellerinin Türkiye'ye gelip gelmeyeceği ekonomik koşullara ve ek vergilere bağlı olacak. Ayrıca, yerli elektrikli otomobil Togg ile Tesla'nın fiyat ve performans karşılaştırması yapıldı.
4 Nisan 2023

Tesla'nın Türkiye'de satışa sunduğu elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları hakkında bilgiler verildi. Y modelinin üç farklı versiyonu satılacak ve fiyatlar 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişiyor. Mayısın ikinci haftasında teslimatların başlayacağı ve yıl sonuna kadar talebin yüzde 90'dan fazlasının karşılanacağı belirtildi. Tesla'nın Türkiye'de iki mağaza açacağı ve servis hizmetlerinin çevrimiçi olarak planlanacağı ifade edildi.
27 Nisan 2023

Dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmalar, Türkiye pazarına girmeye başladı. Ancak, Türkiye'de uygulanan ek gümrük vergisi ve seçim belirsizliği nedeniyle, bu firmalar distribütörlük görüşmelerini durdurdu. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından 3-4 yeni Çinli markanın Türkiye pazarına girebileceğini, ancak ek vergi olmaması durumunda bu sayının en az 10 olabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2023

Türkiye'de 2022 yılında 64 bin 387 adet hibrit ve 7 bin 733 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli otomobillerin fiyatları, Citroen'in 'Ami' modeli hariç, 876 bin TL'den başlayarak 8 milyon 975 bin TL'ye kadar çıkıyor. Audi, Porsche, BMW, Citroen, DFSK, Hyundai, Jaguar, KIA, Mercedes-Benz, MINI Cooper, Opel, Renault, Skywell, Subaru ve VOLVO gibi markaların Türkiye'deki elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları detaylı olarak listelenmiştir.
17 Ocak 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Türkiye pazarına Nisan ayında giriş yaptığı ve 'Model Y' aracının satışlarına başladığı belirtilmiştir. Şirket, Türkiye'de ilk 'Model Y' teslimatını gerçekleştirdiğini duyurdu. Model Y'nin üç farklı versiyonu satışa sunulmuş olup, fiyatları 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişmektedir.
9 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda, AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının Türkiye'de kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını beş yıl boyunca karşılayacaklarını açıkladı. Ayrıca, sanayinin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik eden model fabrikaların sayısının artırılacağını ve elektrikli araç yatırımlarına yönelik teşvik paketlerinin devreye alınacağını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin teknoloji alanında büyük yatırımlar çekmeyi hedeflediğini ve enerji sektöründe de önemli teşvikler sunacaklarını ifade etti.
26 Temmuz 2024

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, modellerinin fiyatlarını düşürmesinin ardından artan talebi karşılamak amacıyla Şanghay'daki fabrikasında üretimi artırma kararı aldı. Şirket, Şubat ve Mart aylarında fabrikada haftalık ortalama 20 bin araç üretmeyi hedefliyor. Bu üretim artışıyla fabrika, Eylül ayındaki üretim seviyelerine geri dönecek, bu dönemde fabrikada 82 bin 88 Model 3 ve Model Y aracı üretilmişti.
1 Şubat 2023

Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, elektrikli araç bataryalarının maliyetini düşürmek amacıyla maden ocaklarına yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Şirket, bu yatırımlarla kendi ihtiyaçlarının yarısını ve diğer müşterilerin taleplerini karşılamayı hedefliyor. Batarya üretim birimi PowerCo, bu strateji doğrultusunda ABD'li Ford için batarya hücresi üretimine başlayacak. Bu hamle, Avrupa'nın Çin ve Asya'ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.
17 Mart 2023

Çin merkezli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, altı farklı versiyonu bulunan yeni elektrikli aracı Denza N7'yi piyasaya sürdü. Araç, başlangıç fiyatı 41 bin 680 dolar olup, şu an yalnızca Çin'de satışa sunulmuş ve 20 bin üzerinde ön sipariş alınmıştır. Denza N7, Android işletim sistemiyle entegre sistemleriyle genç tüketicilere hitap etmeyi amaçlıyor. Mercedes-Benz Grup, Denza markasında yüzde 10 hisseye sahiptir ve BYD'nin elektrikli araç teslimatları bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 352 bine ulaşmıştır.
4 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023

Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile Türkiye'de elektrikli araç bataryası üretimi için yapılan ön anlaşmanın kesinleşmediğini duyurdu. Koç Holding, 2025'te yılda 30-45 GWh hacimde batarya üretecek fabrika kurulması planının devam ettiğini ve Ford'un Türkiye'de batarya yatırımı yapma konusundaki yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirtti. Güney Kore basınında SK On'un ekonomik koşullar nedeniyle anlaşmadan vazgeçtiği yönünde haberler yer alsa da, Koç Holding bu iddiaları yalanladı ve tüm alternatiflerin değerlendirildiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'deki Model 3 ve Model Y araçlarının fiyatlarını yüzde 2,65 ile yüzde 4,23 aralığında düşürdü. Model 3 sedan'ın fiyatı 40 bin 240 dolardan 38 bin 990 dolara, Model Y uzun menzilli aracın fiyatı ise 50 bin 490 dolardan 48 bin 490 dolara düşürüldü. Ayrıca, Model Y performans aracının fiyatları da 54 bin 490 dolardan 52 bin 490 dolara indirildi. Türkiye'de Tesla'nın satışları mayıs ayında online olarak başlamıştı.
6 Ekim 2023

Türkiye, uzun yıllar Avrupa'ya en çok otomobil ihraç eden ülke konumundayken, 2022 yılında bu unvanı Çin'e kaptırdı. Çin, Avrupa'ya 15,5 milyar dolarlık otomobil ihracatı yaparken, Türkiye 8,6 milyar dolarlık ihracatla geride kaldı. Çin'in ihracatındaki büyük payı Avrupalı firmaların Çin'de ürettikleri araçlar oluştururken, Çinli markaların da büyümesi dikkat çekiyor. Ayrıca, Çin'in Avrupa'ya ihraç ettiği otomobillerin yüzde 25'i elektrikli ve ülke, elektrikli araç bataryaları pazarında yüzde 56'lık bir paya sahip.
17 Nisan 2023

Doğuş Otomotiv, elektrikli araçların şarj edilmesi için gerekli olan şarj üniteleri, şarj istasyonları ve şarj ağı kurmak, işletmek ve şarj hizmeti sunmak amacıyla yeni bir şirket kurma kararı aldı. Bu yeni şirket, Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret AŞ'nin yüzde 100 iştiraki olarak 50 milyon TL sermaye ile 'Doğuş Şarj Sistemleri Pazarlama ve Ticaret AŞ' (D Power) adı altında faaliyet gösterecek.
4 Mayıs 2023

Toyota, elektrikli araçlar için geliştirdiği yeni batarya teknolojileri sayesinde 2027 yılında 1200 kilometre menzile ulaşabilecek araçlar üreteceğini açıkladı. Şirket, lityum-iyon pillerin ömrünü artırıp daha hızlı şarj edilebilmesini sağlayacak teknolojiyi 2026'da, katı hal bataryalarını ise 2027'de piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu gelişmeler, elektrikli araçların maliyetini düşürebilir ve benzinli araçlara kıyasla daha çevreci bir alternatif sunabilir.
10 Temmuz 2023

Piyasa değerindeki düşüş ve işten çıkarma haberleriyle son dönemde gündemde olan Tesla, Hindistan pazarına giriş yapmaya hazırlanıyor. Şirketin CEO'su Elon Musk, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye bir ziyaret gerçekleştirecek ve bu ziyarette 2 ila 3 milyar dolar değerinde bir yatırımla yeni bir fabrika kurma planını açıklamayı planlıyor. Musk, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile de görüşecek. Bu adım, henüz gelişmekte olan Hindistan elektrikli araç pazarında önemli bir gelişme olarak görülüyor.
18 Nisan 2024
İşaretlediklerim