AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılmak için şart koştuğu 6284 sayılı kadına şiddetle mücadele kanununun değiştirilmesi talebine karşı çıkarak kanunun kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti. YRP'nin talepleri arasında İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin TBMM'de oylanması ve 6284 sayılı yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması yer alıyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım da kanunun önemine vurgu yaparak YRP'nin taleplerine karşı çıktı.
15 Mart 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde CHP yönetimi, partilileri 'yankı odası' etkisine kapılmamaları ve 'Bu iş bitti' düşüncesine girmemeleri konusunda uyardı. Parti yönetimi, sosyal medyada oluşan 'Muhalefet kazanacak' havasına karşı dikkatli olunması gerektiğini ve oy oranlarının 'bıçak sırtı' olduğunu belirtti. CHP teşkilatlarına saha çalışmalarına ağırlık vermeleri ve sosyal medyayla yetinmemeleri talimatı verildi. Kılıçdaroğlu'nun yakın bir kurmayı, seçim sürecinin son ana kadar önemli olduğunu ve rehavetin oluşmaması gerektiğini ifade etti.
20 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u 'cinsiyetçi, faşist ve feminist' olarak nitelendirdi. Partinin genel başkan yardımcısı Doğan Aydal, Cumhur İttifakı'na katılmak için sundukları 30 maddelik talep listesinin kabul edildiğini belirtti. Bu talepler arasında 6284 sayılı kanunun kaldırılması da yer alıyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun tartışmaya açık olmadığını ve varlığının önemli olduğunu ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise Yeniden Refah Partisi ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi.
13 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye yapılan Hazine yardımını kesme kararını ve CHP ile İYİ Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmamasını 'namertsiniz' diyerek meydan okudu ve siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi dışı olduğunu belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak azmettiricileri teslim etmesi gerektiğini söyleyerek yüklendi.
10 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun af paketi vaatlerinin ardından, iktidarın 31 Aralık 2022'ye kadar olan vergi, sigorta primi borçları ve cezalar için bir yapılandırma paketi üzerinde çalıştığı bildirildi. NTV'nin haberine göre, kabine toplantısında ele alınacak olan bu paket, şirketlere matrah artırımı ve kasa stok affı gibi imkanlar da sunacak. Belediye borçları ile elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları da yapılandırma kapsamında olacak ve borçların bir kısmı silinebilecek.
20 Ocak 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve hukuk ile seçim işlerinden sorumlu Muharrem Erkek, seçimlerde hile yapıldığına ve bazı oyların eksik ya da yanlış yazıldığına dair iddialar üzerine bir bilgilendirme notu paylaştı. Erkek, CHP'nin tüm sandık sonuç tutanaklarını sisteme girdiğini ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verisiyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazların ilçe seçim kurullarına yapıldığını belirtti. Yeşil Sol Parti'nin de binden fazla sandığa usulsüzlük iddiasıyla itiraz ettiği, ancak CHP'nin henüz bir rakam vermediği bilgisi verildi.
16 Mayıs 2023

Taha Akyol, iktidarın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) bireysel başvurular üzerine insan hakları ihlallerini denetleme yetkisini daraltma hazırlığında olduğunu belirtiyor. Bu değişiklikle, adil yargılanma hakkı, etkin soruşturma eksikliği ve delillerin geçersizliği gibi gerekçelerle AYM'nin inceleme yapamayacağını ifade ediyor. Akyol, bu durumun Türkiye'nin hukuk devleti puanını düşüreceğini ve yalnızca yanlış kararı veren mahkemeyi değil, onaylayan Yargıtay'ı ve uygulayan Meclis'i de bağlayan AYM kararlarının önemini vurguluyor.
11 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı ziyaret etti. Erbakan, YRP'nin cumhur ittifakına katılmasının ardından yapılan bu ziyarette, prensipler doğrultusunda hükümetin hayırlı hizmetler yapacağını ifade etti. YRP'nin ittifaka katılımı için sunduğu 30 maddelik talep listesinde yer alan ve tartışma konusu olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebi, AKP içinde farklı tepkilere neden oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının tartışmaya açılmasını kabul edilemez bulduğunu belirtirken, AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin kanunu kırmızı çizgi olarak nitelendirdi.
28 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine 'gizli protokol' için 'yetki aldığını' söylediğini ifade etti. Özdağ, bu protokolün seçim kazanmaları halinde üç bakanlık ve MİT müsteşarlığı taahhüt ettiğini belirtti. Ancak, CHP'nin seçim ortaklarından Kılıçdaroğlu'na eleştiriler geldi. Özdağ, daha sonra İYİ Parti, Gelecek ve DEVA Partililer'e seslenerek, Kılıçdaroğlu'nun yetkisi olduğunu ve bu yetkiyi yerine getirdiğini belirtti.
21 Temmuz 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'nin yayınlayacağı reklam filmine ilişkin bir tweet attıktan sonra, AKP'nin reklam filmi yayınlandı. AKP'nin Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas, Kılıçdaroğlu'nun etik dışı bir şekilde reklam filminden haberdar olduğunu iddia ederek, CHP'nin yayınlanacak reklam filmlerini sosyal medyada paylaştı. CHP kanadı ise videoların televizyon kanallarına ve ajanslara erkenden gönderilmesinin normal olduğunu ve durumu avantaj olarak gördüklerini belirtti.
28 Nisan 2023

CHP, anayasa değişikliği tartışmaları ve 'tek adam' yönetim sisteminden parlamenter sisteme geçiş hedefi arasında, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu yoksulluk, yolsuzluk ve yozluk gibi temel sorunlara çözüm üretmeye çalışıyor. Parti, demokratik hukuk devleti ilkelerine uygun hareket etme ve hesap verilebilirlik konularında seçmen desteğiyle baskıyı artırmayı hedefliyor. Ayrıca, eğitimde ve sağlıkta yaşanan sorunlar ile çocuk işçiliğinin artışı gibi toplumsal meseleler de gündemde yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredat taslağı ise dini temaların öne çıkarılması planlarıyla eleştiriliyor.
29 Nisan 2024

CHP Parti Meclisi üyesi ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Deniz Demir, TÜİK'in 2019 yılından sonra intihar vakalarına ilişkin verileri açıklamadığını belirtti. Demir, artan enflasyon ve hayat pahalılığının yurttaşları mutsuz, umutsuz ve çaresiz bir noktaya getirdiğini ve bu durumun intihar vakalarını artırdığını ifade etti. Ayrıca, son bir haftada yaşanan intihar vakalarını sıralayarak, verilerin açıklanmamasının bilimsel çalışmaları engellediğini ve AKP iktidarının bu konuda adım atmadığını eleştirdi.
25 Ocak 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir şart listesi sundu. Bu listede, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın tartışmaya açılmasını kabul edilemez bulduğu, aile bütünlüğünü koruma ve kadına karşı şiddeti önleme amaçlı 6284 sayılı kanun da bulunuyor. Kanun, ev içi şiddeti tanımlıyor ve şiddet mağdurlarına koruyucu tedbirler sağlıyor. YRP'nin talepleri arasında bu yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması yer alıyor. AKP içinde bu konuda farklı görüşler mevcut ve bazı üyeler, Bakan Yanık'ın açıklamalarının ittifaka zarar verebileceğini düşünüyor.
14 Mart 2023

Ankara Çankaya'da bulunan AFAD'ın muhasebe/evrak bölümünde çıkan ve bazı evrakların zarar gördüğü şüpheli yangın sonrası Ankara başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. CHP, yangının araştırılması için Meclis'te önerge verdi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, yangının neden çıktığını sorgulayarak, AFAD binasının afetlere dayanıklı olduğu iddialarını hatırlattı ve evrakların yok edilmiş olabileceğini öne sürdü. Ancak önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
22 Mart 2023

İYİ Parti tarafından, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarının engellenmesi amacıyla verilen araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla mecliste reddedildi. Önerge, Engin ve Dilan Polat çiftinin tutuklanması olayının ardından gündeme gelmişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, önerge gerekçesinde devlet kurumlarının bu tür suçlar karşısında yetersiz kaldığını ve bu durumun Türkiye'nin uluslararası itibarına zarar verdiğini belirtti. Muhalefetin desteklediği önergeye rağmen, iktidar partisi ve ortağı tarafından ret oyu kullanıldı.
7 Kasım 2023

CHP, AKP'nin kazandığı Hatay'daki yerel seçim sonuçlarına itiraz ederek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) 'tam kanunsuzluk' başvurusunda bulundu. Hatay'da AKP adayının 3 bin 361 oy farkıyla kazandığı seçim sonuçlarına yönelik CHP'nin daha önceki itirazları YSK tarafından reddedilmişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Hatay adayı Lütfü Savaş, emniyet görevlileri ve zabıtaların usulsüz olarak sandık kurulu başkanı ve memur üye olarak görevlendirildiğini, ayrıca 3 bin 389 ölü seçmenin oy kullandığını iddia ederek YSK'ya kanıtlar sundu.
15 Nisan 2024

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile PKK'lıları gösteren sahte videolar tartışma yaratmıştı. CHP kampanya ekibi, bu videoların yayılma riskine karşı partiyi uyardı ve sert tepki gösterilmesini önerdi. Ancak parti kurmayları seçim sonrasını işaret ederek, 'Kazandıktan sonra gereken yapılır' yaklaşımını benimsedi. Kampanya ekibinin uyarıları yeterince dikkate alınmayınca, videoların yayılması riski konusunda endişelerini dile getirdiler ve sonunda kendi işlerine döndüler. Yaklaşık 20 gün sonra CHP, videolarla ilgili suç duyurusunda bulundu.
17 Temmuz 2023

Ankara Başsavcılığı, yeni yasama döneminde milletvekili seçilemeyenler arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu kişilere ait 350 dosyayı işleme aldı. Kılıçdaroğlu'nun 18 dosyası, terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, kamu görevlisine hakaret ve iftira suçlarından oluşuyor. Eski milletvekillerinin ifadeleri alınacak ve yeterli delil bulunması durumunda dava açılacak.
20 Haziran 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. İki parti de komisyon toplantısına katılmama kararı aldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, komisyonu ve kararlarını meşru görmeyerek toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından hazırlanan ve emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Aydoğan, asgari ücretin ülkede ortalama ücret haline geldiğini ve yüzde 50'den fazla insanın asgari ücret aldığını belirtti. Teklifin doğrudan gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim