Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Şırnak-Uludere'de askerlik görevini yaparken intihar ettiği iddia edilen Muharrem Ali Al'ın annesi Ejder Al tarafından yapılan başvuruyu değerlendirdi ve Türkiye'yi AİHS'nin 2'nci maddesini ihlal etmekle mahkum etti. Mahkeme, başvuran kadına 27 bin avro maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye'deki askeri mahkeme ve Anayasa Mahkemesi, daha önce kadının başvurularını sonuçsuz bırakmıştı.
4 Temmuz 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Samsun Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru C.G, Atakum ilçesinde bir bağ evinde bir kadının silahla vurulduğu ihbarında bulundu. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Azerbaycan uyruklu Zhala Baghırova'nın hayatını kaybettiğini belirledi. Yürütülen soruşturma kapsamında jandarma ekiplerince gözaltına alınan C.G, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.
27 Eylül 2023

Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde meydana gelen patlamada 41 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından hazırlanan fezlekede, madenin yöneticileri hakkında 'olası kastla öldürme' suçundan 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. Fezlekede, yöneticilerin maden ocağında gerekli teknik altyapı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan üretime izin verdikleri ve bu kusurların bilinçli taksir düzeyini aştığı belirtildi. Diğer 20 şüpheli hakkında ise 'taksirle ölüme sebep olma' suçundan 15'er yıl hapis cezası istendi.
15 Ocak 2023

Yargıtay'ın bozduğu kararın ardından yeniden yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'ya, mahkeme tarafından önce 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, cezayı yarı oranında artırarak 10 yıl 15 aya çıkardı, ancak daha sonra indirim yaparak cezayı 9 yıl 4 ay 15 güne indirdi. Sonuç olarak, Mızraklı'ya ilk yargılandığında aldığı ceza ile aynı ceza verilmiş oldu.
29 Kasım 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında Rasim Ozan Kütahyalı'nın kullandığı dil nedeniyle Beyaz TV'ye verilen yüzde 3 oranındaki para cezasını duyurduktan sonra, Kütahyalı'nın kendisine yönelik tehdit içeren sözleri sebebiyle tazminat davası açtığını açıkladı. Kütahyalı, programda bir şarkının ismini kullanarak küfür etmiş ve bu durum RTÜK tarafından cezalandırılmıştı. Taşçı, kazanacağı tazminatı iki derneğe bağışlayacağını belirtti.
12 Ocak 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, tutukluluğunun altıncı yılında bir mesaj yayınladı. Mesajında, Türkiye'deki hukuksuzluğu vurgulayan Kavala, hukukun egemen olacağına dair umudunu kaybetmediğini belirtti. Kavala, 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla yargılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi ancak Kavala hala tutuklu.
1 Kasım 2023

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Türkiye'deki seçimlerin demokrasi ve hukuk devleti yönünde sonuçlanacağına inancını dile getirdi. 2017'den bu yana tutuklu olan Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etmekte ve Kavala halen tutukluluk durumundadır.
11 Mayıs 2023

Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, 2000 gününü hapiste tamamladı. Kavala, avukatları aracılığıyla yayımladığı mesajda, suçlamaların hukuka ve mantığa sığmadığını, cezaevinde tutulmasının eziyet olduğunu ve 14 Mayıs'taki seçimlerden sonra yargıda insan haklarına saygılı bir anlayışın hakim olmasını umduğunu ifade etti. Ayrıca, delil olmaksızın cezaevine konulan diğer yurttaşların da benzer beklentiler içinde olduğunu belirtti.
23 Nisan 2023

İstanbul Adliyesi önünde 30 Mart 2016'da bir basın açıklaması sırasında avukat Zeycan Balcı'nın belinin kırılmasına neden olan polis memuru Murat Akmeşe hakkında 'kasten yaralama' ve 'zor kullanma yetkisini aşma' suçlarından dava açıldı. İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14'üncü duruşmasında polis Akmeşe'ye 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, polisin 'geleceği' üzerindeki olası etkilerini gerekçe göstererek cezayı erteledi.
31 Mayıs 2023

Antalya'da, Sarıkaya Yaban Hayatı Geliştirme sahasında şüpheli hareketlerde bulunan kişiler tespit edildi. Jandarma tarafından yapılan incelemede, şüphelilerin taşıdığı satır ve bıçaklarda kan lekesi bulundu ve laboratuvar analizleri sonucunda bu kanın yaban keçisine ait olduğu anlaşıldı. Satırın sahibine, Kara Avcılığı Kanunu'na aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 250 bin lira tazminat cezası uygulandı.
6 Kasım 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

İstanbul Esenyurt'ta yaşayan Ramazan Dağlar, henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan tartışma sonucu eşini bıçakladı ve olay yerinden kaçtı. Ağır yaralanan Peri Dağlar hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından kaçan zanlı Ramazan Dağar, polis ekiplerince yakalandı ve 'kasten öldürme' suçundan işlemleri devam ediyor.
18 Eylül 2023

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

İstanbul Bağcılar'da, Barbaros Tüzün isimli şahıs, eski kız arkadaşı Filiz Çilingir ve onun 14 yaşındaki kızı Selin Akçay'ı silahla vurarak öldürdü. Olayın ardından polis ekipleri, şüphelinin bulunduğu daireye girdiklerinde Tüzün'ü başından vurulmuş halde buldu ve olay yerinde intihar ettiği anlaşıldı. Tüzün'ün, olaydan sonra kız kardeşini kaybeden İlayda Akçay'a, annesi ve kız kardeşini öldürdüğünü belirten bir sesli mesaj gönderdiği bildirildi.
7 Kasım 2023

Gezi tutuklusu sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, cezaevinde regl olduğunda tampon kullanmak istediğini ancak cezaevi doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini ifade etti. Mater, cezaevinde kadınların yaşadığı zorlukları ve erkeklerle olan eşitsizliği bir yazıda anlattı. Ayrıca, cezaevindeki kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini, ancak bunun yerine her şeyin kantinden alınmak zorunda olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

Gazeteci Levent Gültekin, 27 Eylül 2022'de Halk TV'de yayınlanan bir programda yaptığı sözler nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla yargılandı. Bakırköy 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda Gültekin'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Gültekin, savunmasında eleştiri yapma sorumluluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı'nın bir konuşmasını eleştirdiğini ancak hakaret etmediğini belirtti ve beraatini talep etti. Mahkeme kararının ardından Gültekin, sosyal medya hesabından durumu 'Sağlık olsun' diyerek duyurdu.
19 Mart 2024

İran'da, İslami değerleri yaymakla görevli Gilan İli Kültür ve İslami İrşat Dairesi Başkanı Rıza Çağati, eşcinsel seks videosu yayıldığı iddiasıyla görevden alındı. Videonun içeriği ve videodaki kişilerin kimlikleri doğrulanmadı ancak yetkililer, olay hakkında başlattıkları soruşturma sürerken Çağati'yi görevden aldıklarını duyurdu. Çağati aynı zamanda dindarlık ve başörtüsüne odaklanan bir kültürel merkezin de kurucuları arasındaydı. İran'daki şeriat hukukuna göre eşcinsel ilişkiye idama varan cezalar verilebiliyor.
30 Temmuz 2023
İşaretlediklerim