Rusya'nın St. Petersburg şehrinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin yanlısı askeri blog yazarlarının toplandığı bir kafede patlama meydana geldi ve bu patlamada ünlü Rus askeri blog yazarı Vladlen Tatarski hayatını kaybetti. En az 30 kişinin yaralandığı saldırıyı üstlenen olmadı. Rus güvenlik birimleri, patlamayla ilgili olarak Darya Trepova isimli bir kadını gözaltına aldı. Rusya terörle mücadele polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia ederken, Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rusya içerisindeki siyasi çatışmaların terör eylemlerine dönüştüğü öne sürüldü.
3 Nisan 2023

Zonguldak'ta Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani'nin yakılarak öldürüldüğü iddiası üzerine gözaltına alınan altı şüpheliden üçü tutuklandı. Nourtani'nin cesedi 10 Kasım'da bir ormanlık alanda bulunmuş ve ruhsatsız maden ocağında fenalaştıktan sonra yakıldığı iddia edilmişti. Şüphelilerin benzin aldıkları kamera kayıtlarıyla tespit edildi. Savcılık sorgularının ardından üç şüpheli tutuklanırken, diğer üçü adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
13 Kasım 2023

Manisa'nın Akhisar ilçesinde 47 yaşındaki Veysel Mızrak, 'gönül ilişkisi' yaşadığı Meliha Uludağ ve Uludağ'ın kızı Cansu Dönmez'i tabancayla öldürdü ve ardından aynı silahla intihar etti. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, Mızrak'ın hayatını kaybettiğini belirledi. Hastaneye kaldırılan anne ve kızı ise yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
2 Eylül 2023

Mersin'in Yenişehir ilçesinde 22 yaşındaki bir kadın çalışanı maket bıçağı ile tehdit ederek cinsel saldırıda bulunan 29 yaşındaki O.A., 13 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Mersin 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık, 'cinsel saldırı' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından suçlu bulundu. Sanığın cezası, maket bıçağının 'silah' olarak değerlendirilmesiyle artırıldı. Ancak sanık, mahkeme kararına rağmen tutuksuz yargılandığı için ve 'mevcut halinin devamına' karar verildiği için cezaevine girmeyecek.
13 Temmuz 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü Özgür Duran'ı öldürmek suçuyla yargılanmış ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilen Şeker'in dosyası, avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay tarafından incelendi ve ceza onaylandı. Şeker, 'haksız tahrik altında kasten öldürme' suçundan cezalandırılmıştı.
18 Mayıs 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanmış ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilen Şeker'in cezası, Yargıtay tarafından onaylandı. Bu gelişme üzerine Kadir Şeker, Kadınhanı ilçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı ve cezaevine teslim edildi.
1 Haziran 2023

Muş'un Vartinis köyünde 1993 yılında Öğüt ailesinden dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesi olayıyla ilgili dava, 30 yıl geçtiği için zaman aşımına uğradı. Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmada dava düşürüldü. Mağdur ailenin avukatı ve Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, karara tepki göstererek insanlığa karşı suçlar kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Dava sürecinde iki jandarma subayı, bir astsubay ve bir özel harekat şube müdürü yargılanmış ve sanıkların firar ettiği, kırmızı bültenle arandığı bilgisi paylaşılmıştı.
4 Aralık 2023

Afgan işçi Vezir Mohammad Nourtani'nin Zonguldak'ta ruhsatsız bir madende çalışırken yaralanmasının ardından cesedinin ormanlık alanda yakılmış halde bulunması üzerine, üçü tutuklu altı sanık hakkında müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Duruşmada sanıklar, olayın detaylarını ve birbirlerine karşı suçlamalarını anlattı. Nourtani'nin eşi, sanıklardan birinin eşinden böbreğini satmasını istediğini iddia etti. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve bazı sanıklar için yurt dışı çıkış yasağına karar verdi.
30 Mayıs 2024

Rusya'da bir mahkeme, arkadaşlık uygulaması Tinder'ı işleten Match Group'a 10 milyon ruble (2,8 milyon TL) ve yayın hizmeti sunan Twitch'e 13 milyon ruble (3,6 milyon TL) para cezası verdi. Cezanın gerekçesi, bu şirketlerin Rus yasalarına uymaması olarak belirtildi. Rusya daha önce de Google, Twitter, Facebook, Telegram ve Wikipedia gibi platformlara çeşitli nedenlerle para cezası vermişti.
4 Eylül 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanarak 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış ve iki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilmişti. Yargıtay'ın cezayı onaması üzerine tekrar tutuklanan Şeker, İdari ve Gözlem Kurulu'nun kararıyla Covid-19 tedbirleri kapsamında geçici olarak 31 Temmuz 2023'e kadar tahliye edildi.
8 Haziran 2023

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremde yıkılan Ayken Apartmanı'nın betonarme projesini hazırlayan Yavuz Cihangiroğlu, 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan yargılandı ve iyi hal indirimiyle altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada müteahhit İlhami Yerlikaya'nın ölümü nedeniyle dava düştü, Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Zeynal Deniz ise beraat etti. Cihangiroğlu, ayrıca üç yıl meslekten men cezası aldı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
4 Mart 2023

İstanbul Büyükçekmece'de bir ihbarı değerlendiren polis memuru Cihat Ermiş, 32 suç kaydı bulunan Muhammet Emre Çorak tarafından öldürüldü. Çorak, ifadesinde evine kurşun isabet ettiğini düşünerek kapıyı açan kişilere ateş ettiğini belirtti. Valilik tarafından yapılan açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren Çorak'ın silahıyla birlikte yakalandığı ve gözaltına alındığı belirtildi.
9 Ekim 2023

Antalya'da işe giderken sırtından bıçaklanan E.A. isimli kadının saldırganı Emre Kırkuşu, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan yargılanırken, mahkeme suçu 'silahla kasten yaralama' olarak değerlendirip altı yıl hapis cezası verdi. Sanık, tutuklu kaldığı bir yıl göz önünde bulundurularak tahliye edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre sanığın cezai ehliyeti tam bulundu.
2 Mart 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Şubat 2024 itibariyle 2 bin 294 gündür hapiste bulunuyor. 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etti ve Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Kavala'nın cezasını onayladı.
11 Şubat 2024

Amasra maden faciasında birinci derece sorumlu olarak görülen tutuklu sanıkların Zonguldak'ta görevlendirildiği ortaya çıktı. Dönemin müessese müdürü Cihat Özdemir ve işleme müdürü Selçuk Ekmekçi, 'olası kastla öldürme' suçundan toplam bin 80 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Diğer 19 sanık ise 'bilinçli taksirle öldürme' suçunu işledikleri iddiasıyla 18 yıla kadar hapsi isteniyor. Mahkeme, tutuklu yedi sanığın tutukluluk halinin devamına ve davanın 16 Ekim 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.
25 Temmuz 2023

HDP'li eski Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, terör soruşturması kapsamında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandı ve 10 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce iki yıl bir ay hapis cezası alan Karaman, Van Bölge Adliye Mahkemesi'nin bozma kararı sonrası yeniden yargılandı. Karaman ve avukatı karar duruşmasında hazır bulundu, ancak Karaman suçlamaları reddetti ve beraatini talep etti.
26 Ocak 2023

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, 2002 yılından beri aranan ve hakkında 12 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 71 yaşındaki firari hükümlü H.S., Jandarma ekipleri tarafından yakalandı. H.S., 'Tasarlayarak yakın akrabayı öldürmek' suçundan aranıyordu. Yakalanan hükümlü, işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.
3 Kasım 2023

İstanbul başta olmak üzere altı ilde gerçekleştirilen rüşvet operasyonunda gözaltına alınan 46 polisten 25'i tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. 2022 ve 2023 yıllarında gerçekleşen 67 farklı olayda 62 sivilin rüşvet verdiği, 46 polisin ise rüşvet aldığı belirlendi. Operasyon kapsamında 46 adrese baskın yapılarak ilgili polis memurları yakalandı ve daha önce 59 sivil de adli makamlara sevk edilmişti.
24 Kasım 2023

Rusya'nın Sibirya bölgesindeki Kemerovo kentinde, sarhoşken bir kişiye saldırıp ruhsatsız silah bulunduran 48 yaşındaki Sergey B. isimli sanığa açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, sanığın sağlık durumu ve polisle işbirliği yapmasının yanı sıra kedi sahibi olmasını da hafifletici sebep olarak gördü ve cezayı erteledi. Rus yayın kuruluşu Mash, kedi sahipliğinin daha önce hiçbir zaman hafifletici sebep olarak kabul edilmediğini belirtti.
20 Kasım 2023

Üst düzey polis memuru David Carrick, 24'ü tecavüz olmak üzere toplam 49 suçlamayı kabul ederek müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2003 ve 2020 yılları arasında işlediği suçlar, çoğunlukla Hertfordshire bölgesinde gerçekleşti. Carrick, kurbanlarını korkutmak için polis görevini kötüye kullandığını itiraf etti ve bazı kurbanlarla çevrimiçi çöpçatanlık uygulamaları üzerinden tanıştı.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim