Hindistan-Almanya seferini gerçekleştiren Vistara Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı'na acil iniş yaptı. Uçaktaki 247 yolcu ve mürettebat tahliye edilirken, havaalanı uçuşa kapatıldı. AFAD, sağlık, polis ve itfaiye ekipleri havalimanına sevk edildi ve uçakta detaylı arama başlatıldı. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum hava sahasının uçuşa kapatıldığını duyurdu.
6 Eylül 2024

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kopenhag'ın merkezinde bir erkek saldırgan tarafından dövüldü. Saldırgan gözaltına alındı, ancak Frederiksen'in yaralanıp yaralanmadığı henüz bilinmiyor. Olay, Danimarka'nın komşu ülkelerinde de büyük yankı uyandırdı ve birçok lider saldırıyı kınadı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Frederiksen'in saldırı karşısında şoke olduğu belirtildi.
7 Haziran 2024

Eylül 2022'de İsveç ve Danimarka ekonomik bölgelerinde meydana gelen patlamalar sonucu Kuzey Akım boru hatları zarar görmüştü. İsveçli savcılar, sabotaj ihtimali üzerinde durulan bu olayla ilgili soruşturmayı sonlandırdıklarını ve elde edilen kanıtları Alman mercilere teslim edeceklerini açıkladı. İsveç makamları, uluslararası sularda gerçekleşen bu olayda İsveç veya herhangi bir İsveç vatandaşının dahli olmadığını belirterek, daha fazla araştırma yapma yetkilerinin olmadığını ifade etti. Danimarka'nın soruşturması ise devam ediyor.
7 Şubat 2024

İran'ın başkenti Tahran'dan Almanya'ya gelen bir uçağa yönelik saldırı tehdidi nedeniyle Hamburg Havalimanı'nda alarma geçildi. Alman polisi, uçağa ilişkin saldırı tehdidi içeren bir e-posta aldığını bildirdi. Uçağın Hamburg'a indiği ve özel bir alana çekildiği, uçaktan indirilen 198 yolcu ve 16 mürettebatın ayrı bir alanda güvenlik kontrolünden geçirildiği belirtildi. Havalimanına iniş ve kalkışların iki saat kapatıldığı, yapılan güvenlik aramalarında bir olumsuzluk olmadığı anlaşıldıktan sonra havalimanının tekrar uçuşlara açıldığı kaydedildi.
9 Ekim 2023

İzmir'in Selçuk ilçesinde özel bir şirkete ait eğitim uçağı, Efes Havaalanı yakınlarındaki boş araziye zorunlu iniş yaptı. Kalkıştan hemen sonra kısmi motor arızası nedeniyle havaalanına 950 metre mesafedeki bir alana iniş yaptı. Uçaktaki iki kişi hafif yaralandı ve hastanede tedavi edildikten sonra taburcu edildi.
28 Haziran 2023

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, Batman'a gitmek üzere olan yolcular yer hizmeti görevlisinin hatası sonucu Amsterdam'a giden uçağa bindirildi. Hata, yolcular uçağa bindikten sonra fark edildi ve anonsla Batman'a gidecek yolcular uyarıldı. Yolcular uçaktan indirildi ve olay bir yolcu tarafından videoya kaydedildi. SunExpress Havayolları'nın Ankara-Amsterdam seferi bu nedenle 15 dakika gecikmeli olarak gerçekleşti.
20 Kasım 2023

İsveç'in kuzeyindeki Esrange Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir araştırma roketi, 250 kilometre yüksekliğe ulaştıktan sonra rotasından saparak Norveç'te dağlık bir alana düştü. İsveç Uzay Şirketi (SSC) roketin batıya doğru hesaplanandan fazla ilerlediğini ve planlanan iniş sahasının 40 kilometre kuzeybatısına düştüğünü bildirdi. Roketin düştüğü yer en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta olup, Norveç Dışişleri Bakanlığı olayı 'çok ciddiye' aldığını açıkladı.
26 Nisan 2023

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, Alaska Havayolları'na ait bir uçağın havadayken panelinin patlamasıyla ilgili soruşturmanın ön raporunu yayımladı. Raporda, paneli sabitleyen cıvataların yerine takılmadığı belirtildi. Soruşturma, Boeing'in Washington'daki fabrikasında panelin onarımı sırasında dört cıvatanın çıkarıldığını ve yerine takılmadığını ortaya koydu. Alaska Havayolları, yaşanan olay sonrası yolculara 1500'er dolar tazminat teklif etti.
7 Şubat 2024

Uçak yolculuklarında bazı yolcu davranışları, hem diğer yolcuların hem de mürettebatın güvenliğini ve huzurunu tehdit edebilir. Rahatsız edici ve şiddet içeren davranışlar, skiplagging (aktarma yapmadan ucuza uçmak) ve evcil hayvanlarla ilgili kurallara uymamak, uçuş yasağına neden olabilecek başlıca davranışlar arasında yer alıyor. Bu tür davranışlar, yolcuların uçuş yasağı listesine girmesine ve havayolu şirketleri tarafından cezalandırılmasına yol açabilir.
22 Haziran 2024

İsveç'in Malmö kentinde Iraklı mülteci Salvan Momika tarafından düzenlenen bir Kuran yakma eylemi sonrasında çatışmalar çıktı. Protestocular, Momika'nın Kuran yakmasını engellemeye çalıştı ve polise saldırdı. Olaylar sonucunda onlarca araç ve bir garaj ateşe verildi, üç kişi gözaltına alındı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, olayları 'korkunç' olarak nitelendirdi ve hükümetin bu olaylarla mücadele edeceğini belirtti.
4 Eylül 2023

Hindistan'ın Air India hava yolu şirketi, 23 Nisan'da Nagpur-Mumbai seferi sırasında bir kadın yolcunun akrep tarafından sokulduğunu açıkladı. Uçak Mumbai havaalanına indikten sonra kadın yolcu doktorlar tarafından tedavi edildi ve hastanede yapılan tedavinin ardından taburcu edildi. Uçak dezenfekte edildi ve akrep bulundu. Air India daha önce de 2019'da bir uçuşta yiyecekte hamam böceği ve 2018'de bir uçuşta business class bölümünde tahtakuruları vakalarıyla gündeme gelmişti.
7 Mayıs 2023

İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri gerilmiş ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği sürecini askıya almasına neden olmuştu. Şubat ayında benzer eylemler için izin isteyen kişilere, terör saldırısı endişesiyle polis tarafından izin verilmemişti. Ancak mahkeme, polisin bu kararını anayasaya aykırı bularak yasaklamayı haksız buldu ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

Singapur Havayolları'na ait Londra-Singapur seferini yapan uçakta şiddetli türbülans nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti ve 30'dan fazla kişi yaralandı. Uçak, Bangkok'a yönlendirildi ve uçakta toplam 211 yolcu ve 18 mürettebat bulunuyordu. Olayın tam olarak nasıl gerçekleştiği henüz bilinmiyor.
21 Mayıs 2024

Singapur Havayolları'nın Londra-Singapur seferini yapan uçak, şiddetli türbülansa girerek 37 bin feet yükseklikten 31 bin feete düştü. Uçakta bulunan 211 yolcu ve 18 mürettebattan 41 yolcu hastaneye kaldırıldı, 20'si yoğun bakımda. Yaralanmalar arasında kafatası ve beyin yaralanmaları, omurga yaralanmaları ve kemik, kas ve diğer yaralanmalar bulunuyor. Dokuz yolcu omurilik yaralanması nedeniyle ameliyata alındı.
24 Mayıs 2024

Danimarka'da aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasına Türkiye'den tepki geldi. Paludan, daha önce İsveç'te de benzer bir eylem yapmıştı. Türkiye, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak eyleme izin verilmesini kınadı ve Danimarka'nın tutumunu kabul edilemez bulduğunu iletti. Paludan, geçen hafta Türkiye'nin Stockholm büyükelçiliği önünde de Kuran yakmış ve bu eylem Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımına engel olacağını açıklamasına neden olmuştu.
27 Ocak 2023

Nepal'in Saurya Havayolu Şirketi'ne ait bir uçak, Tribhuvan Uluslararası Havalimanı'ndan kalkış sırasında düştü. Kazada 18 kişi hayatını kaybetti. Uçak, Katmandu'dan Pokhara'ya gidiyordu. İtfaiye ekipleri, uçağın düştüğü alandaki yangını kontrol altına almaya çalışıyor.
24 Temmuz 2024

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlama girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişi mahkemeye çıkarıldı. Şüpheli, daha önce Stockholm'de bir restoran önünde silah sıkıp tehditler savurduğu için tutuklanmıştı. Savcılık, şüphelinin PKK için haraç toplamaya çalıştığını ve örgütün İsveç'teki faaliyetlerinde kilit rol oynadığını iddia ediyor. Bu olay, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve talepleri bağlamında önem taşıyor.
21 Haziran 2023

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, 'Harika Kopenhag' turizm ofisi tarafından başlatılan 'CopenPay' girişimi, çevre dostu aktivitelere katılan turist ve yerel halkı ödüllendirmeyi amaçlıyor. Program kapsamında, 24 şirket ve kurumdan ücretsiz kano kiralama, kahve ve Danimarka pastası gibi ödüller sunuluyor. Ayrıca, toplu taşıma veya bisikletle kayak pistine gidenler ekstra kayak süresi kazanırken, gönüllü çalışanlar ücretsiz vejetaryen yemek veya müze girişleri gibi ödüller alabiliyor. Program, 11 Ağustos'a kadar devam edecek ve çevre dostu aktiviteleri teşvik etmeyi hedefliyor.
8 Temmuz 2024

Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy, Türk Hava Yolları'ndan (THY) bilet almasına ve zamanında havaalanına gitmesine rağmen uçağa binemeyen ve bir sonraki uçağa binmek için ekstra ücret ödemek zorunda kalan bir yolcu olarak yaşadığı sorunları Twitter üzerinden paylaştı. Ersoy, THY'nin fazla bilet satışı yaptığını ve bu durumun yolcuları mağdur ettiğini belirtti. THY'nin basın müşaviri Yahya Üstün, Ersoy'un iddialarına yanıt vererek, Ersoy'un uçağa geç kaldığını ve biletin kurallar çerçevesinde değiştirildiğini ifade etti. Ersoy ise Üstün'ün bu yanıtına karşı çıkarak, uçağa geç kalmadığını ve bilet değişikliği konusunda bilgilendirilmediğini belirtti.
29 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, THY'nin Ankara-İstanbul uçuşunda uçağın kendisi yüzünden geciktiğini düşünen yolcuların tepkisine maruz kaldı. Nebati, yolculara AK Parti'nin seçim zaferini hatırlatarak karşılık verdi. Sosyal medyada yayılan görüntüler sonrası Nebati, gecikmenin hava muhalefeti nedeniyle olduğunu ve bir CHP'li milletvekilinin provokatif yönlendirmesiyle karşılaştığını iddia etti. Ayrıca, siyaset anlayışlarının millete hizmet etmek olduğunu ve kötü niyetli algı operasyonlarının milletle olan bağlarını bozamayacağını belirtti.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim