Fransa hükümeti, giyim sektöründe israfı azaltmak amacıyla başlattığı yeni bir programla, vatandaşların giysi ve ayakkabı tamiratı için yapacakları 6 ile 25 avro arasındaki harcamaları karşılayacak. Ekolojik dönüşümden sorumlu bakan Berangere Couillard, bu programın atölyeleri ve perakendecileri onarım hizmetleri sunmaya teşvik edeceğini belirtti. Program, Refashion adlı eko-örgüt tarafından yürütülecek ve Ekim ayından itibaren geçerli olacak. Ancak, sektör temsilcileri ve lüks endüstrisi bu adımın Fransız moda endüstrisine zarar verebileceğini savunarak tepki gösterdi.
13 Temmuz 2023

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, baharın gelmesiyle birlikte çiğdem ve nergis çiçekleri açmaya başladı. 1500 metre rakımda yer alan ve Munzur ile Mercan dağları arasında konumlanan ilçede, karların erimesiyle doğa yeniden canlanıyor. İlçeye bağlı köylerdeki tarım arazilerinde de bu çiçekler görülmeye başlandı. Yerel halk, açan çiçekler arasında gezinti yaparak bu güzellikleri fotoğraflıyor.
4 Nisan 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla bazı altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, bu durumun sektörü kayıt dışına iteceğini belirtti. Atayık, bu durumun üretimi ve satışları durduracağını, kuyumculuk sektörünün çalışamaz hale geleceğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Ordu'nun Ünye ilçesinde evlenen çift, düğün törenlerinde geleneksel nikah şekerleri yerine sahipsiz hayvanlar için mama dağıtarak farkındalık yaratmayı tercih etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü Ünye Şefi Saygın Yıldırım ve gıda mühendisi Gülşen Aylin Köse, kış şartlarında sahipsiz hayvanların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak bu anlamlı hareketi gerçekleştirdi. Damat Yıldırım, mesleği ve sosyal hayatı gereği sahipsiz hayvanlarla ve doğadaki canlılarla iç içe olduğunu belirtti.
27 Ocak 2024

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yükseköğretim öğrencilerine cep telefonu, bilgisayar ve ücretsiz internet desteği sağlayacak 'Genç Teknoloji Destek' programını başlattı. Programın usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destekten yararlanmak isteyen öğrenciler, Bakanlığın web sitesi üzerinden veya 'GSBBiz' mobil uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilecekler.
15 Kasım 2023

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel etkinlikte, yılın sosyal ruh halini ve modunu yansıtan popüler bir Kanji karakteri seçiliyor. Japonya Kanji İstidat Test Vakfı, 2023 yılı için 'vergi, harç, ödev' anlamlarına gelen 'zei' karakterini seçti. Seçim, Başbakan Kişida Fumio'nun hükümetinin yüksek enflasyona karşı vergi indirimleri teklifleriyle ilişkilendiriliyor. Karakter, Kyoto'daki Kiyomizu Tapınağı'nda düzenlenen bir etkinlikte büyük bir kaligrafi fırçasıyla çizildi.
13 Aralık 2023

Bingöl'de emekli inşaat mühendisi Mustafa Çolakoğlu, dedesinden kalan ve kentin işlek bir noktasında bulunan 63 yıllık bahçeli müstakil evini kedilere tahsis etti. Müteahhitlerin yüksek fiyat tekliflerine rağmen arsasını satmayı düşünmeyen Çolakoğlu, hayvansever arkadaşlarının da desteğiyle kedilerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. 20 yıldır kedilere bakıyor ve pandemi döneminde de insanların bahçesine ev kedilerini bıraktığını belirtiyor. Çolakoğlu, maddi kazançtan ziyade bu durumdan mutluluk duyduğunu ve aile gibi oldukları kedileri terk edemeyeceğini ifade ediyor.
7 Kasım 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Göltürkbükü mahallesindeki bazı alanlar, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla orman sınırları dışına çıkarıldı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu kararın bölgeyi 'ranta açacağını' belirterek, belediye olarak yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan 117.96 metrekarelik alanın yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere başka hazine arazilerinin tahsis edileceği ifade edildi.
26 Ocak 2023

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkında yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre vatandaşlar, sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar çekebilecekler. Bu hakkı konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda kullanabilecekler. Kısmi ödeme hakkından beş yılda bir yararlanılabilecek ve bu değişiklikler altı ay sonra yürürlüğe girecek.
26 Eylül 2023

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Üzümlü Mahallesi Dim Barajı kıyısında bulunan Akköprü mevkisinde çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle Gümüşkavak Mahallesi'ne de sıçradı. Orman bölge müdürlüğü ve itfaiye ekiplerinin, arazöz, iş makinesi, itfaiye, su tankerleri, kamyon ve dozerlerle sürdürdüğü çalışmalara hava araçlarının da desteğiyle yangın kısmen kontrol altına alındı. Yangın, henüz belirlenemeyen bir nedenle başlamış ve 190 hektarlık alanda etkili olmuştu.
18 Eylül 2023

İçişleri Bakanlığı, GAMER aracılığıyla oluşturduğu paralel bir seçim takip sistemi için YSK'ya başvuruda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın valilik ve kaymakamlıklara bu sistemi uygulama talimatı gönderdiğini ifade etti. İzmir Kiraz ilçe seçim kurulu, İçişleri'nin anlık sandık sonuç tutanaklarının verilmesi talebini reddetti. İçişleri Bakanlığı'nın Excel tablosu üzerinden veri toplama talebi de YSK tarafından, GAMER'in seçim işleriyle ilgili bir görevinin olmaması gerekçesiyle reddedildi.
10 Mayıs 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda açılacak kömür ocağına karşı çıkan ve bu sebeple gözaltına alınan çevreci Deniz Gümüşel'e memleketi Milas'a giriş yasağı getirildi. Gümüşel, ağaç kesimini önlemek isterken 'görevi yaptırmamak için direnme' gerekçesiyle gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen Gümüşel hakkında Milas Sulh Ceza Hakimliği, karakola giderek imza verme ve yurt dışına çıkma yasağı olarak adli kontrol kararı aldı. Ayrıca, Gümüşel hakkında 'Milas ilçe sınırlarına gidememe' kararı da verildi.
27 Temmuz 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi ilçesindeki kentsel dönüşüm projesi kapsamında esnafın dükkanlarına düşük fiyat teklif etti. Esnaf, piyasa değerinin çok altında bir bedelle dükkanlarının ellerinden alınacağını ve bu durumun kendilerini mağdur edeceğini belirtti. Belediye yetkilileri, anlaşmaya yanaşmayan esnafa, geçmişte benzer durumda kalanların şimdi ayakkabı boyadığını söyleyerek tehdit etti. Esnaf, mahkemeye başvurdu ve bilirkişi raporu lehlerine çıkınca belediye geri adım attı. Ancak Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı daha önce risksiz olduğunu belirttiği bölgeyi riskli ilan etti ve belediye dükkanları yıkmak için harekete geçti.
30 Ocak 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta, evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığına dair bir İslam alimi görüşünü paylaştı. Bu durum sosyal medyada tepki çekti. Diyanet, yapılan eleştirilere karşı bir açıklama yayımlayarak, konunun bağlamından koparıldığını ve çirkin çağrışımlara kapı aralayacak şekilde yorumlandığını iddia etti. Açıklamada, depremzede çocukları sahiplenmenin ahlaki bir meziyet olduğu ve konunun hukuki zeminine özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.
18 Şubat 2023

İktidarın ekonomi politikaları sonucunda iş insanları krediye erişimde güçlük çekiyor ve bankaların getirdiği günlük 5 bin dolarlık sınır nedeniyle kendi döviz hesaplarından para çekmekte zorlanıyorlar. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler ya askıya alınıyor ya da maliyetler son iki haftada neredeyse iki katına çıkıyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumun ithalat ve ihracat yaparken işleri zorlaştırdığını ve döviz ihtiyacını Kapalıçarşı gibi yerlerden yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. İşgücü ödemeleri yüzde 82,7 artış gösterirken, net işletme geliri yüzde 115,2 arttı. Buna rağmen, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 26,5'e düşerek, 1998'den beri en düşük seviye olan yüzde 25,2'ye geriledi. Kişi başına düşen milli gelir ise 2022'de 10 bin 655 dolara yükseldi.
28 Şubat 2023

Nobel ödüllü Çinli yazar Mo Yan, bir derginin yıldönümü kutlamasında yazar arkadaşı Yu Hua'ya kitap ödülü takdim ederken konuşmasını yapay zeka uygulaması ChatGPT ile hazırladığını açıkladı. Mo Yan'ın bu açıklaması, etkinlikteki izleyicileri şaşırttı ve Çin merkezli sosyal medya platformu Weibo'da geniş yankı buldu. Bazı kullanıcılar, ChatGPT'nin Çin'de henüz kullanıma açılmamış olması nedeniyle yazarın bu açıklamasının yasal sorunlara yol açabileceğini belirtti.
21 Mayıs 2023

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek koylarında, özellikle Osmanağa koyunda günübirlik tesisler inşa edilmesi planlanıyor. CHP'li Fethiye Belediyesi, SİT alanı olan koy için yapı ruhsatı verdi. Göcek halkı ve çevreciler, kıyıların ve koyların talan edilmesine karşı çıkıyor. İnşaat projesinin arkasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile ortaklaşa kurulan MUÇEV adlı şirket bulunuyor. Göcek koyları doğal SİT alanı olmasına rağmen, bakanlık tarafından işletmeye açılan alanlar arasında yer alıyor ve Göcekliler bu duruma tepki gösteriyor.
4 Aralık 2023

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay'da 'Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi'ni hayata geçiriyor. Proje, çiftçilere sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda eğitim, danışmanlık ve pazarlama desteği sağlamayı amaçlıyor. İki yıl sürecek olan projede, başlangıçta 70 çiftçi yer alacak ve özellikle kadın çiftçilerin ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesine öncelik verilecek. Hatay'ın tarımsal üretiminde öne çıkan ürünler üzerine odaklanacak olan proje, aynı zamanda diğer bölgeler için de model oluşturmayı hedefliyor.
29 Ocak 2024
İşaretlediklerim