Mardin'in Artuklu ilçesinde, araçların giremediği sokaklarda çöpler, belediye bünyesinde çalıştırılan eşekler yardımıyla toplanıyor. Kavurucu sıcaklar nedeniyle Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede'nin talimatıyla eşeklerin çalışma süreleri altı saatten beş saate indirildi. Emekliye ayrılan eşeklerin tüm ihtiyaçları belediye tarafından karşılanıyor.
20 Temmuz 2023

Türkiye'de hafta sonu Meclis'e sunulan ek bütçe kanun teklifi ile vergilerin artırılması ve cumhurbaşkanına borçlanma limitinin artırılması yetkisi verilmesi planlanıyor. İş Yatırım, bu gelişmeleri değerlendirerek, yerel seçimlere doğru popülist politikaların sürdüğünü ve ek bütçe kanun teklifinin, seçim vaatlerinin finansmanı ve deprem hasarlarının karşılanması için vergi artışlarını içerdiğini ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat maliyetinin Hazine'den Merkez Bankası'na aktarılması ve borçlanma limitinin artırılması talebinin de popülist politikaların bir parçası olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Avusturya hükümeti, vatandaşlarının elektronik cihazlarını tamir ettirmeleri durumunda 200 dolara kadar mali yardım sağlayan bir 'Tamir Fatura Sistemi' uygulamaktadır. Bu sistem sayesinde hem çevrenin korunması hem de yerel işletmelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Kullanıcılar, hükümetin internet sitesinden alacakları makbuz ile mağazalarda önceden ödeme yapabilmekte ve masraflarının yarısını 3-4 hafta içinde geri alabilmektedirler. Viyana Belediyesi de benzer bir sistemi eski kıyafetler, bisiklet ve mobilyalar için uygulamaktadır.
31 Aralık 2023

Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz'in geçmişteki yolsuzluk soruşturması ve kamu ihaleleriyle ilgili tartışmaları devam ederken, şirketin Konya'da gerçekleştireceği bir projeye devlet tarafından yatırım teşviki verildi. Teşvikler arasında vergi indirimleri, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve enerji desteği gibi birçok avantaj bulunuyor. Cengiz Holding, daha önce de vergi borçlarının silinmesi ve devlet ihalelerinde sıkça tercih edilmesiyle gündeme gelmişti.
16 Şubat 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kurumlar vergisi genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç, sermaye şirketleri yurt dışından getirilen nakdi sermaye artışları için %75 kurumlar vergisi indiriminden beş hesap dönemi boyunca yararlanabilecek. Daha önce şirketler bu indirimden sadece bir defa faydalanabiliyordu. İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri mal alım satımlarından elde ettikleri kazanç da indirim kapsamına alındı.
1 Mart 2023

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşcinsel evlilikleri yasal olarak tanımayı reddetti ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkını kabul etti. Hindistan'da on milyonlarca LGBTQ+ birey bulunmasına rağmen, hükümet ve dini liderler, Hint kültürüne karşı olduğunu iddia ederek eşcinsel birlikteliklere karşı çıkıyor. Mahkeme, evlilik eşitliğinin yasal olarak tanınması konusunda bir karar verme yetkisi olmadığını belirtti ve bu konunun meclis tarafından ele alınması gerektiğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında imzalanan protokolde, terörle bağlantılı olduğu kanıtlarla sabit olan yerel yöneticilerin yerine devlet görevlilerinin atanması uygulamasının yargı kararı çerçevesinde devam edeceği belirtildi. Bu durum, özellikle HDP'li belediyelere yönelik mevcut kayyım uygulamalarının sürdürüleceği şeklinde yorumlandı. Ancak Millet İttifakı'nın daha önce açıkladığı politikalarda, kayyım uygulamalarına son verileceği ve görevden alınan belediye başkanlarının yerine belediye meclisi tarafından seçilmesinin sağlanacağı ifade edilmişti. Mevcut uygulamada ise görevden alınan belediye başkanlarının yerine doğrudan kamu görevlileri atanıyor.
24 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, trans kadın sosyal medya fenomeni Selin Ciğerci'nin eski eşi Gökhan Çıra ile evlat edindikleri yönündeki iddialarının ardından suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Ciğerci, evlat edinmek için gerekli başvuruların yapıldığını ve çocuğun yakında kendisine geleceğini ifade etmişti. Ancak Bakanlık, Ciğerci ve Çıra'nın evlat edinme için resmi bir başvuruda bulunmadıklarını ve konuyla ilgili gerekli tüm tedbirlerin alınması için savcılığa başvurulduğunu belirtti.
27 Ocak 2023

Çin, Filistin ve İsrail arasında tırmanan gerilime ilişkin, taraflara ateşkes ve sivillerin korunması çağrısı yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistin-İsrail çatışmasını önlemenin temel yolunun iki devletli çözüm ve bağımsız Filistin devletinin kurulması olduğunu belirtti. Ayrıca, uluslararası toplumun acil harekete geçmesi ve Filistin sorununun çözümüne desteğini artırması gerektiğini vurguladı.
8 Ekim 2023

Çin'de Pingdingşan Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencisi Li Hao, staj yaptığı Henan Qinyi Kültür şirketinde 26 günde 240 saat canlı yayın yapma ve 15 kısa klip yükleme şartıyla anlaşmıştı. Li, beş gün boyunca her gece 9'dan sabah 6'ya kadar canlı yayın yaptıktan sonra 'yorgunluktan' hayatını kaybetti. Babası, oğluna gece vardiyasına geçmesi için baskı yapıldığını iddia ederken, şirket bu iddiayı reddetti ve Li'nin resmi bir çalışan olmadığını, sadece basit bir ortaklık yaptıklarını belirtti. Şirket, aileye 'insani yardım' olarak 5000 yuan teklif etti.
30 Kasım 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., babası tarafından altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi oldu. Bu olayın ardından Gümüşel ve İstekli tutuklandı. H.K.G. hakkındaki iddianameyi hazırlayan savcı Ercan Ateş'in görev yeri, aile suçlarıyla ilgili savcılık bürosundan genel soruşturma bürosuna değiştirildi. Bu değişiklik, istek dışı bir görevlendirme olarak değerlendiriliyor.
21 Ocak 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük koyunda Sinpaş GYO tarafından yapılan otel inşaatı için 'ÇED gerekli değildir' kararı çevreciler tarafından dava edilmiş ve mahkeme bilirkişi raporu ile iptal edilmişti. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'ÇED olumlu' kararı verdi ve belediye ile çevreciler bu kararın iptali için dört farklı dava açtı. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporunu gerekçe göstererek davayı reddetti. Çevreciler ve belediye, kararın iptali ve davaların birleştirilmesi için temyiz sürecini sürdürüyor.
30 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

Türkiye'de iktidar tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'na 10 gün içinde 8 bin 27 kişi başvurdu. Kampanya, 100 bin ailenin ev sahibi olmasını hedefliyor ve asgari peşinat oranı %10, faiz oranı ise %0,69 olarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye göre, kampanyadan farklı gelir gruplarına göre belirlenen üç bölgedeki vatandaşlar faydalanabilecek. Ancak, aylık ödemelerin hane gelirinin %40'ını geçmemesi gerektiği için, özellikle İstanbul'da yüksek gelirli kişilerin bu kampanyadan faydalanabileceği belirtiliyor.
29 Ocak 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile evlendirilmesi ve cinsel istismar iddiaları üzerine açılan dava, İstekli'nin avukatının vekillikten çekilme dilekçesi vermesi sebebiyle ertelendi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl altı aya kadar, Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası isteniyor. H.K.G., cinsel istismar iddialarıyla 2012'de doktora başvurmuş ve soruşturma başlatılmıştı.
17 Temmuz 2023

Erzincan'ın merkez ilçesi Hocabey mahallesi ve Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Hidayet ve Hanımınçiftliği mahallelerinde bazı taşınmazlar, yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında acele kamulaştırılacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile duyuruldu. Ayrıca, Ankara, Konya ve Giresun'daki bazı bölgelerin turizm merkezi ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak sınırları yeniden belirlendi.
16 Mart 2023

Çin'in batısında bulunan Siçuan eyaletinin Ganzı Tibet Özerk İli'ne bağlı Luding ilçesinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem sonucunda henüz can kaybı veya maddi hasar rapor edilmedi ancak bölgeye yaklaşık 100 kurtarma görevlisi gönderildi. Ayrıca, bölgedeki kara yollarında toprak kaymaları meydana geldiği belirtildi. Eylül 2022'de aynı bölgede yaşanan ve 90'dan fazla kişinin ölümüne yol açan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bu depremin bir artçı sarsıntı olabileceği düşünülüyor.
26 Ocak 2023

İran Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Muhammed Cevad Askeri, ülkedeki arazilerin her yıl yaklaşık 1,5 milyon hektar çölleştiğini belirtti. Askeri, bu durumun tehlike arz ettiğini ve kuraklıkla etkin mücadele etmenin önemli bir görev olduğunu ifade etti. İran Ulusal İklim ve Kuraklık Krizi Yönetimi Merkezi Başkanı Ahad Vazife ise son 50 yılda ülkede yağış miktarının azaldığını, bu yıl mart ayında düşen yağmur miktarının geçen seneye oranla yüzde 16 azaldığını belirtti.
1 Ekim 2023
İşaretlediklerim