Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bölgenin kuzey kesimlerinde yaklaşık 600 bin kişinin kıtlık nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılar sonucu kente elektrik, su, yardım ve yakıt girişi kesilmiş, yerinden edilenlerin sayısı 2 milyona ulaşmıştır. Birleşmiş Milletler ve UNICEF, Gazze'deki durumun ciddiyetine dikkat çekerek, özellikle çocukların yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski altında olduğunu belirtmiştir.
26 Ocak 2024

İsrail kurtarma servisi Zaka, Hamas militanlarının hedef aldığı bir müzik festivali alanından 260 ceset çıkardığını duyurdu. Hamas, Gazze sınırı yakınlarındaki çölde bir tekno müzik festivalini hedef almıştı. Sosyal medyada ve İsrail haber kaynakları tarafından paylaşılan videolarda, düzinelerce festival katılımcısının silah sesleri arasında açık bir arazide koştuğu görülüyor. İsrail kayıp sayısını 750 olarak duyurmuştu.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Gazze'deki bir hastanenin bombalanması sonucu Türkiye'de üç günlük yas ilan edileceğini duyurdu. Gazzeli yetkililer, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü belirtmişti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, ölü sayısını 471 olarak güncelledi ve yaralı sayısının 314 olduğunu bildirdi.
18 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin kuzeyinde karadan çatışmaların başladığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını en yoğun noktaya çıkartmış ve kara operasyonunun genişletileceğini duyurmuştu. Kısa süre sonra İsrail askerlerinin kuzeyden Gazze'ye girmeye çalıştığı ve çatışmaların başladığı bildirildi.
28 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki hastane saldırısında ölenlerin sayısının 471 olduğunu belirten Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından bir paylaşımda bulundu. Erdoğan, paylaşımında Batılı ülkeleri suçlayarak, Gazze'ye yardım etme çabalarının, bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi ve Filistin halkına yönelik yardımların kesilmesi gibi adımlarla sekteye uğradığını ifade etti. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getiremediğini ve uluslararası medyanın taraflı yayınlarıyla insan kıyımını aklama yarışına girdiğini belirtti.
18 Ekim 2023

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında 24 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar, Rafah, Beyt Lahye ve Han Yunus kentlerindeki ailelerin evlerine yönelikti. Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynakları, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki bir evi hedef alması sonucu yedi kişinin yaralandığını bildirdi. AA muhabiri, hava saldırılarının özellikle bu gece çok yoğun olduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'deki Şucaiye bölgesinde yaşanan çatışmalar sırasında üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla tehdit olarak algılayarak ateş açtı ve öldürdü. Olay sonrasında ölenlerin kimlikleri konusunda şüphelerin ortaya çıkması üzerine cesetler İsrail'e nakledildi ve inceleme sonucunda cesetlerin Yotam Haim, Samer Talalka ve ismi açıklanmayan bir rehineye ait olduğu doğrulandı. Bu olay, Hamas'ın İzzeddin Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim'de başlatılan 'Aksa Tufanı' adlı saldırı sırasında rehin alınan İsraillilerle ilgili gelişmelerin bir parçası.
15 Aralık 2023

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail ordusunun Nusayrat Mülteci Kampı'nda gazeteci Muhammed Halife'nin evini bombalayarak Halife ve ailesinden birçok kişinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Bu olayla birlikte, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 99'a ulaştığı belirtildi. Medya Ofisi, İsrail'in gazetecileri gerçekleri gizlemek ve haberlerin yayılmasını engellemek amacıyla hedef aldığını ifade etti.
23 Aralık 2023

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'de savaşmak üzere 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Bu çağrı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması bekleniyor. Fransa'daki İsrailli yedek askerler de IDF'ye katılmak üzere ülkeden ayrılmaya başladı.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir çarşıyı bombaladı. Gazze İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi, ancak sayı konusunda net bir bilgi verilmedi. İsrail'in saldırısı sonucu çevredeki dükkanlarda da yangın çıktığı ve ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği belirtildi.
22 Ekim 2023

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlatılan 'Aksa Tufanı' saldırıları sonrasında en az 64 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu süre zarfında 57 Filistinli, dört İsrailli ve üç Lübnanlı gazeteci öldürüldü. Ayrıca 13 gazeteci yaralandı, 19'u gözaltına alındı ve üç gazeteci kayıp olarak rapor edildi.
16 Aralık 2023

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Gazze'deki çatışmalara son verilmesi için tarafları ateşkese çağırdı. Papa'nın bu çağrısı, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlaması sonrasında geldi. Çatışmalarda iki taraftan da siviller hedef olmaya devam ederken, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'ten fazla İsraillinin, İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 8 binden fazla kişinin öldüğü bildirildi.
30 Ekim 2023

Doğu Kudüs'te bir sinagoga yapılan ve yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının ardından İsrail polisi 42 kişiyi tutukladı. Ayrıca, aynı bölgede 13 yaşında bir çocuk tarafından gerçekleştirilen ikinci bir saldırıda iki kişi yaralandı. İsrail polisi, iki saldırıya yanıt olarak Kudüs bölgesine kalıcı bir terörle mücadele birimi yerleştirdi. Bu olaylar, Batı Şeria'daki Cenin'e İsrail askerlerinin yaptığı baskın sırasında dokuz Filistinlinin öldürülmesinin ardından gerilimin arttığı bir dönemde meydana geldi.
28 Ocak 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde tespit edilen rehine sayısının 199'a yükseldiğini ve 7 Ekim'den bu yana öldürülen asker sayısının 291'e çıktığını açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, rehin alınan kişilerin aileleriyle temasa geçildiğini ve serbest bırakılmaları için çalışıldığını belirtti. Filistinli gruplar ise rehinelerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
16 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın hem asker hem de sivil onlarca İsrailliyi rehin aldığını kabul etti. Bazılarının Gazze Şeridi yakınlarındaki küçük kasabalarda, bazılarının ise Gazze'ye götürüldüğü tahmin ediliyor. Hamas yetkilisi Salih el-Aruri, 'üst düzey subaylar' dahil sayısız İsrailliyi rehin aldıklarını öne sürdü. El-Aruri, 'savaşa girdiklerini ve çok sayıda Filistinli’nin öldürüldüğünü, İsraillilerin öldüğünü ve zafer için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını' söyledi.
7 Ekim 2023

Türk Yahudi Toplumu, Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü belirtildi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tuttu. Saldırının ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde İsrail'i protesto için toplananlar ile polis arasında arbede çıktı. Türk Yahudi Toplumu, masum sivillerin hedef alınmasını ve yaşam hakkının ihlal edilmesini kınadığını belirtti.
18 Ekim 2023
İşaretlediklerim